Ako zvládnuť opravné skúšky na vysokej škole?
Ahojte, mám taku otazku na vás.
Som študentka vysokej školy. Som v druhom ročníku. Momentálne končí skúškove. Kredity do tretieho ročníka mám, ale mám iný problém.
Od prvého ročníka sa trápim s tým, že väčšinu skúšiek opravujem. Niektoré na druhý pokus, boli aj dve skúšky ktoré som opravila až na tretí krát. Učím sa poctivo, nepodvádzam na skúškach, no vždy mám štastie na skúšajúcich alebo na otázky. Minuly rok som musela v auguste dorobiť dve skúšky, tento rok zrejme to bude takisto. Síce najťažsiu skúšku tohto skúškoveho sa mi podarilo urobiť na prvýkrat, no znovu som letela z ďalších skúšok. Spolužiaci sa učia pár dni a prejdu v pohode. Ja sa učím dva týždne a nič. Už ma to nebavi, opakovať skúšku, keď ju urobím tak aj tak zo zlým pocitom, že som mala na viac. Ak sú skúšky písomne, tak vždy “bod dva” som pod hranicou. Neviem, naozaj neviem kde robím chybu, alebo či to len ja mám také štastie na tej škole.
Máte s tým aj vy takéto skúsenosti? Alebo nejaka rada?
@anonym_autor Aká VŠ?
@anonym_b795e0 Medicína
@anonym_autor je uplne jedno kedy spravis skusku. Proste ju sprav aj na druhykrat. Vobec sa s tym netrap. Chod si svojim tempom aj keby si si prenášala alebo opakovala rocnik. Ak ides to tretieho ročníka, najtazsie mas za sebou. Drzim palce
@anonym_autor áno mám s tým skúsenosť, kašli na to. Je to uplna zbytocnost. Uz som v piataku a absolutne nikto neriesil na kolky krat som na bakalarovi robila skusky. Ono si po bc statniciach uvedomis ze na tom absolutne nezalezi. Vacsina mojich spoluziakov co “davali skusky na prvykrat” uz na skole nie su lebo vyleteli. Neries a uc sa aby si to vedela
@anonym_autor je uplne jedno kedy spravis skusku. Proste ju sprav aj na druhykrat. Vobec sa s tym netrap. Chod si svojim tempom aj keby si si prenášala alebo opakovala rocnik. Ak ides to tretieho ročníka, najtazsie mas za sebou. Drzim palce
@betulinka1 mňa by ani tak netrápilo na koľkí krát skúšku urobím, skôr mám v sebe hnev, že poznám ľudi ktorí na skúšku kašlu, učia sa pár dni a prejdu a ja ktorá nad tým sedím aj dva týždne tak neurobím.
@anonym_autor Zrejme mas zlu techniku ucenia. Aj to treba vediet...ako sa ucit efektivne a nie len memorovat.
@anonym_autor Zrejme mas zlu techniku ucenia. Aj to treba vediet...ako sa ucit efektivne a nie len memorovat.
@beata_k A ako teda sa učiť?
@anonym_autor ak ta medicina bavi, tak urcite pokracuj, dolezite je to, ze si sa tam dostala a ze tie skusky nakoniec spravis.
@betulinka1 mňa by ani tak netrápilo na koľkí krát skúšku urobím, skôr mám v sebe hnev, že poznám ľudi ktorí na skúšku kašlu, učia sa pár dni a prejdu a ja ktorá nad tým sedím aj dva týždne tak neurobím.
@anonym_autor No tak medicína je ťažká VŠ. Takže tam ti v zásade môže byť jedno čo z tej skúšky dostaneš, dôležité je že ju urobíš. To nie je VŠ typu sociálna práca, masmediálka a podobné pseudo-humánne somarinky, kde to nejako obkecáš aj pri pohľade z okna na jablone. Čo sa týka tych spolužiakov, tak im zas tiež všetko never. Ja som mal tiež takých spolužiakov na VŠ čo prisli na skúšku a tvrdili, že sa nič neučili a potom dostali jedna mínus. A ja som sa neučil a letel som ako handra 😀 Jasné že sa učili, len si to nechceli priznať. Lepšie hrať frajera v štýle: "nič som sa neučil". Veď ty nevieš čo robil doma, nie si s ním. Ako toto by ma absolútne netrápilo. Aj ked je pravda, že vtedy to štvalo aj mňa, ked ja som vyletel a on dostal skúšku a vraj sa nič neučil 😀
Vymýšľaš si, určite neštuduješ medicínu. Medik by takýto pravopis a štylistiku nemal...
No ešte jednu vec, už za mojich časov sa hovorilo, že zrovna medici keď študujú, tak si vedia zohnať určité lieky na sústredenie. Samozrejme boli určené na niečo iné, ale tak oni vedeli aké sú ich vedľajšie účinky. Sa na tom nafičal a potom za deň pred skuškou sanaučil skriptá od slova do slova, dve noci nespal z toho a potom ho vyplo 😀 Tak možno aj na niečom takom fičia 😀
@anonym_autor No tak medicína je ťažká VŠ. Takže tam ti v zásade môže byť jedno čo z tej skúšky dostaneš, dôležité je že ju urobíš. To nie je VŠ typu sociálna práca, masmediálka a podobné pseudo-humánne somarinky, kde to nejako obkecáš aj pri pohľade z okna na jablone. Čo sa týka tych spolužiakov, tak im zas tiež všetko never. Ja som mal tiež takých spolužiakov na VŠ čo prisli na skúšku a tvrdili, že sa nič neučili a potom dostali jedna mínus. A ja som sa neučil a letel som ako handra 😀 Jasné že sa učili, len si to nechceli priznať. Lepšie hrať frajera v štýle: "nič som sa neučil". Veď ty nevieš čo robil doma, nie si s ním. Ako toto by ma absolútne netrápilo. Aj ked je pravda, že vtedy to štvalo aj mňa, ked ja som vyletel a on dostal skúšku a vraj sa nič neučil 😀
@anonym_b795e0 išli sme spolu na jeden termín a o 6 dni išli oni na ďalšiu skúšku. Ja som išla až o 14 dni. Takže áno nie som síce s nimi doma, ale viem že mali menej času a zvládli to
Vymýšľaš si, určite neštuduješ medicínu. Medik by takýto pravopis a štylistiku nemal...
@anonym_cbb10f asi treba čítať s porozumením. Neštudujem Slovenský jazyk a literatúru ale medicínu.
@anonym_autor a ja ťa idem pochváliť. Už to, že študuješ medicínu je veľký úspech. Určite si jedna z tých ostrejších ceruziek v peracniku 😆. Toto je najhoršie čo môžeš urobiť, keď sa porovnávas. Ty, nakoľko sa učis, vedomosti do seba doslova nasavaš a tvoje myslenie a rozhľad rastie do výšok. Život je taký, je aj nespravodlivý, nevzdávaj sa svojho sna, ak ťa štúdium baví. Zameraj sa na seba a na to, aby si nebola frustrovaná. Výška dá zabrať, preto si ten stres a pocity krivdy kompenzuj niečím, čo ťa teší, nejakými aktivitami..keď už nevládzes, treba ešte kúsok pridať..
Never vždy spolužiakom, ktorí tvrdia, že sa neučili alebo učili len pár dní... medicína je z veľkej časti o tom odsedieť si to na zadku a je to neskutočné množstvo informácií na zapamätanie si... no prednosti máme každý inde, ja som vždy bola viac na logické myslenie a šprtanie niečoho naspamäť mi nikdy nešlo... a tiež sme každý iný typ študenta, niekomu si to stačí čítať, niekto si prepisuje, niekto si to nahrá a púšťa, niekto potrebuje čítať nahlas, niekomu to ide lepšie s druhým, taktiež si treba nájsť čas kedy to ide najlepšie atď... možno treba popracovať aj na celom time manažmente a ako si rozvrhnúť skúšky... materiály od starších študentov máš k dispozícii? myslím staré testy a tak, to je pri príprave tiež veľká pomoc
Ale ved skuska je od slova skusat :D hlavne, ze tu skusku vobec das a je uplne jedno, ci na prvy alebo treti pokus…
Ahoj, mozno ze sa ucia priebezne a viac im to ostane v hlave, potom staci uz menej casu. Alebo maju mozno lepsiu pamat, ale to nie je hanba, ze niekto iny potrebuje viac casu 🙂. Mozno sa neucit len z poznamok, ale precitat si z knih kontext, nejake klinicke suvislosti, viac obrazky, schemy, mozno nejake vysvetlenia videa na internetoch. Proste sklbit viac pristupov 🙂
@anonym_autor Zaujímalo na, ktorej škole sa dajú skúšky na medicíne urobiť po pár dňoch učenia. Syn aj jeho spolužiaci sa na skúšky vždy učili bežne 2 týždne aj viac a nie vždy urobili na prvý termín, vzhľadom na obrovské množstvo látky.
@anonym_autor magnetofonujes ako papagaj alebo rozumies suvislostiam a ked nie tak hladas vysvetlenia kym ti vsetko nezapadne?
na skúške treba mať aj šťastie. Nikdy nevieš učivo na 100 perc. Vždy sú otázky ktoré vieš lepšie a ktoré zas horšie...
Reči spolužiakov úplne ignoruj. Tiež som sa s tým stretla ako nič nevie, ani to nevidel, nikdy o tom nepočul. A skúška spravená na A
poznam par ludi studujucich medicinu a nikto skusku neopravoval, ani jednu. ale neucia sa par dni, ucia sa poctivo a dlho. tazko povedat, preco vacsinu opravujes. asi nie si uplne typ na medicinu, tam je to dost o memorovani.
poznam par ludi studujucich medicinu a nikto skusku neopravoval, ani jednu. ale neucia sa par dni, ucia sa poctivo a dlho. tazko povedat, preco vacsinu opravujes. asi nie si uplne typ na medicinu, tam je to dost o memorovani.
@anonym_32e606 jediný komentár, ktorý je podľa mňa k veci. Tvrdiť, že je v poriadku na medicíne robiť skúšky na tretí pokus je choré. To bude v poriadku aj keď ako lekárka určí správnu diagnózu na tretí pokus? Bude v poriadku nechať si vlastné dieťa operovať u lekárky, ktorá veci nevie na prvý pokus? Medicína nie je pre každého. A niekto, kto pravidelne robí skúšky na druhý a tretí pokus, podľa mňa študovať medicínu nemá.
@anonym_32e606 jediný komentár, ktorý je podľa mňa k veci. Tvrdiť, že je v poriadku na medicíne robiť skúšky na tretí pokus je choré. To bude v poriadku aj keď ako lekárka určí správnu diagnózu na tretí pokus? Bude v poriadku nechať si vlastné dieťa operovať u lekárky, ktorá veci nevie na prvý pokus? Medicína nie je pre každého. A niekto, kto pravidelne robí skúšky na druhý a tretí pokus, podľa mňa študovať medicínu nemá.
@melanta ano, nechcela som to tak natvrdo, ale tak na to studium autorka asi nema. nie je to ziadna hanba, na to nemam ani ja napr. a vedela som, ze na to som nemala aj pri vybere VS.
mozno by bola autorka stastnejsia na menej narocnej skole, zazivala by pocit uspechov, a mala by spokojnejsi studentsky zivot.
@anonym_b795e0 Medicína
@anonym_autor nikto nikdy sa ta pytať nebude na koľkokrát si urobila skúšku. Hlavne, že ju spravíš. Otázne vsak je,ci rozumieš tomu, ide o medicínu. Štúdium veľmi náročné, hlavne sa neporovnávaj. Vydrz, už keď si sa dostala cez prijímačky.
@anonym_autor no a co!!! Niekto sa uci lahko a niekto nie. Ja ako dysgrafik a dyslektik som sa na skusky musela ucit ako blazon a mat vsetko vypracované pisomne aby som to dostala so hlavy. Mam doktorát a dalsie vzdelanie k tomu. Ked pojde moj syn na VS, chcem ist este na jednu vysoku. Lebo ma velmi laka psychológia, co je uplne iny smer. Nikdy ma netrápilo, ze kamosky si to prečítali a vedeli. Proste tak to bolo. Zameraj sa na seba. Nepozeraj sa okolo seba.
@anonym_32e606 ja naopak poznám lekárov, ktory ledva prešli v prvých dvoch rokoch. Neprišla som si po radu či mám odisť z medicíny alebo nie. Takisto poznám ľudí z ročníka ktorý su na tom horšie.
@melanta keď máš alebo budeš mať deti, overuješ si u učiteľov na ktorý pokus urobili skúšku? Hádam si nenecháš vzdelávať deti učitelmi, ktorí neurobili všetko na prvý pokus.
Medicína obsahuje predklinickú časť a klinickú časť. Opakovala som chémiu. Áno ťažsie sa mi učili vzorce, všetky reakcie, ktoré ani nikdy nevyužijem. Som zla? Budiš. Ja sa stále bavím o skúškach, no máme aj zápočty. Tie prechádzam bez problémov. Zvláštne.
@anonym_autor Pozri si toto video, mna na škole zachránilo 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=UPT6bguxH2s@anonym_autor Pozri si toto video, mna na škole zachránilo 🙂
@anonym_ecd67b ďakujem pekne

@anonym_autor Aká VŠ?