Kto zo školstva už teraz nevládze? Ako vydržať?
Kto zo skolstva uz teraz nevladze? Ako vydrzite do prazdnin? Co Vas motivuje?
Dakujem.
@anonym_255a92 ty pracujes ako ucitelka? Ak ano, tak v podnete mozes uviest, ze chces aby podnet zostal anonymny.
@anonym_autor risila som to so socialnou na skole, ta to ma v naplni prace. Ona komunikuje s UPSVARom.
Ja viem, ze je to narocna praca a nikto to robit nechce, ale tato pani u nas je priklad ako to nema byt. A to tam nie je dlho a takto funguje od nastupu.
Pre všetkých, ktorí jej radia odísť. Áno, že je riešenie pre ňu. Ale je to riešenie aj pre vaše dieťa? Zažili ste situáciu, že predmet reálne nemal kto učiť? Za sa to iba plátalo zastupovaním? Alebo že hodiny reálne odpadli, lebo ani zastúpiť nemal kto?
A áno, aj kôli arogancii rodičov je situácia v školstve zlá
@anonym_29a343 a aky je rozdiel medzi zastupujucima vyorenym ucitelom? Radsej nech odide a najde si pracu ktora ju bude bavit. Janrobim v zdravotnictve a poviem ti je to masaker. Ale.uz som na tej istej pozicii niekolko rokov. Neviem si predstavit robit tu pracu keby som bola po dovolenke hned hotova. Aky by to malo prinos? Ziadny
@anonym_autor nenapisala som nikde, ze je to jednoduche, prave naopak, byt ucitelom si vyzaduje velmi vela, moj prispevok iba chcel povedat, ze su urcite vysoke skoly na Sk, kde sa dostane aj kadernicka so 4kami... poukazala som na zle nastaveny vysokoskolsky system vzdelavania... sama na univerzite pracujem ako vedecky pracovnik a mam doktorat.
Naopak, jednoduche to nie je, prave preto by to mali robit ludia, ktori nenechaju deti skakat po parapetach, kym sa nenajedia 🫠
Drzim ti palce, aby si motivaciu nasla 🤞
@cakanka22 ked pracujes na univerzite, tak by si mohla vediet, ze aj ta kozmeticka so stvorkami sa dokaze naucit a vie byt sikovna. Ja poznam vela zien, ktore mali stvorky a maju VS, preto ze sa im nechcelo ucit a potom si povedali, ze pojdu za svojim cielom.
@anonym_79e196 raz som zobrala brigádu obsluhovať na oslave aj keď podľa mňa skôr večierok. Na oslave 90% učiteľov.
A úprimne takých 20-30% bola hrôza čo hovorili,robili.
A presne to otvorenie okien sa tam spomínalo a strašne sa smiali. Po TV je to vraj najlepšie.
Alebo vypnúť radiátory a zakázať mikinu.
Presne vedeli ktorá kamera čo sníma,kde je slepý uhol na chodbách.Tresty nie fyzické ale slovné. Od toho ako je dieťa tučné, sprosté, má mamu len predavačku a otca šoféra,delili deti podľa profesie rodičov, toho musia nechať na pokoji lebo otec robí na mestskom úrade a radšej si nevšímať jeho agresivitu voči ostatným. Rozoberali rôzne deti aj s psychológom z danej školy tam pred všetkými tými ľuďmi .....grc doslova.
Slovník ako v krčme.
Mne vtedy stačilo.
Odvtedy si vždy keď sa akýkoľvek učiteľ sťažuje na rodičov, žiakov si poviem že nech sa pozrie do svojich radov.
@bosorkabb kto vie kde je vtedy riaditelka.
@anonym_autor Mne už stihol siedmak povedať, že som k...va, tak som mu s vďačnosťou vybavila 2-ku zo správania.
@anonym_79e196 raz som zobrala brigádu obsluhovať na oslave aj keď podľa mňa skôr večierok. Na oslave 90% učiteľov.
A presne to otvorenie okien sa tam spomínalo a strašne sa smiali. Po TV je to vraj najlepšie.
Presne vedeli ktorá kamera čo sníma,kde je slepý uhol na chodbách.Tresty nie fyzické ale slovné. Od toho ako je dieťa tučné, sprosté, má mamu len predavačku a otca šoféra,delili deti podľa profesie rodičov, toho musia nechať na pokoji lebo otec robí na mestskom úrade a radšej si nevšímať jeho agresivitu voči ostatným. Rozoberali rôzne deti aj s psychológom z danej školy tam pred všetkými tými ľuďmi .....grc doslova.
Slovník ako v krčme.
Mne vtedy stačilo.
Odvtedy si vždy keď sa akýkoľvek učiteľ sťažuje na rodičov, žiakov si poviem že nech sa pozrie do svojich radov.
@bosorkabb Tak to potom neviem v akom chlieve ste boli na oslave, ale u nas je 99% ucitelov na urovni.
Ja sama som bola svedkom v Naturhistorisches Museum vo Viedni, ako vypoklonkovali asi troch ziakov Slovakov, zistovali odkial su, hladali ich ucitelov a ta skola dostala zakaz vstupu do muzea, hanba naveky a taketo “vychovane” deti mame.
@cakanka22 ked pracujes na univerzite, tak by si mohla vediet, ze aj ta kozmeticka so stvorkami sa dokaze naucit a vie byt sikovna. Ja poznam vela zien, ktore mali stvorky a maju VS, preto ze sa im nechcelo ucit a potom si povedali, ze pojdu za svojim cielom.
@anonym_autor ano, nehadzem vsetkych do jedneho mecha, ale mala som cest citat napriklad nedavno bakalarsku pracu jednej studentky, ktora ma ku 50tke, predtym predavacka v obchode cely zivot, externe si spravila Vš a gramatika, vyjadrovanie v praci, nemalo to uroven... ona nevedela kde sa pise i/y, ako moze potom ucit v skolke? Ja viem ze deti v skolke sa neucia gramatiku, ale ona by to ovladat mala.
A tu konkretne hovorim len o tych zenach, ktore isli studovat ucitelstvo. Suhlasim s tebou, aj so 4 zo strednej moze niekto šikovne ukoncit vyšku, aj sa stat docentom 😀
@bosorkabb Tak to potom neviem v akom chlieve ste boli na oslave, ale u nas je 99% ucitelov na urovni.
@anonym_ff53bf ja som nebola hosť ale jedna z tých ktorých si tam nikto nevšíma,obsluha.
Chodím tak vypomáhať už roky a teda to na úrovni vidím dosť často. Rôzne profesie. Úroveň to nemá ani náhodou 😉
@anonym_ff53bf ja som nebola hosť ale jedna z tých ktorých si tam nikto nevšíma,obsluha.
Chodím tak vypomáhať už roky a teda to na úrovni vidím dosť často. Rôzne profesie. Úroveň to nemá ani náhodou 😉
@bosorkabb Tak to ma mrzí za našu profesiu. Spoločnosť nás ma v zuboch aj kvoli takýmto individuám a je nás zrejme dosť, ktorí sa nevieme správať. Niektorí učitelia/učiteľky vyzerajú a správajú sa ako zgerba národa. Ale nemali by ste nás všetkých hádzať do jedného vreca. Ďakujem.
Slovník ako v krčme.
Mne vtedy stačilo.
@bosorkabb normálne sa hanbím za takýchto "kolegov", toto ma veľmi mrzí. Tiež som učiteľka a som vďačná za kolektív, kde som, za podporu vedenia pri riešení problémov, pri prevencií vyhorenia, budovaní vzťahov.
@anonym_autor mám dve veľmi blízke kamarátky, tiež učiteľky, ktoré svoju prácu berú ako poslanie, vzťah k deťom výborný, robia aj veci nad rámec svojich povinností. Obe chodia dlhodobo k psychológovi. Ak by som ich nepoznala bližšie, ani by ma to nenapadlo.
Ja som nastavená rovnako, ak by som cítila, že je toho na mňa veľa kvôli práci, vyhľadám pomoc. Nie je to hanba, ani zlyhanie. Otázne je, či dostupnú pomoc nájde v krátkom čase. Ak sa aj stalo, že som mala ťažké dni, zatiaľ mi stačili ako podpora kolegyne, kamarátky, aj naša školská psychologička je v tomto smere veľmi podporujúca.
@anonym_29a343 a aky je rozdiel medzi zastupujucima vyorenym ucitelom? Radsej nech odide a najde si pracu ktora ju bude bavit. Janrobim v zdravotnictve a poviem ti je to masaker. Ale.uz som na tej istej pozicii niekolko rokov. Neviem si predstavit robit tu pracu keby som bola po dovolenke hned hotova. Aky by to malo prinos? Ziadny
@ibatanecnica veľa krát sa nám stalo, že nebol žiadny učiteľ, alebo že zastupoval taký, ktorý o Tom predmete nemal ani šajn. Potom sa budú blížiť prijímačky alebo maturita a ty zistíš, že učivo nie je odučené. A teraz čo? Prirodzene začneš nadávať na školu, že nenaučili žiaka, čo mali. A ako to mali urobiť, keď nemajú učiteľov? Viem, že zohnať napríklad matematikára je veľký problém. A matematiku máš aj na prijímačkách aj na maturite
Ja aktuálne najviac nevládzem z kolegov, ktorí sa už po dvoch týždňoch školského roka sťažujú, že nevládzu a kedy budú prázdniny. 🤣 Mne samej to tak lezie na nervy, takže chápem, prečo niektorí majú taký postoj k učiteľom, aký majú.
@anonym_7751e9 ved isli do cudziny zamerne, jedine co museli, dopravit sa na vlastne naklady domov, nenechali ich napospas, isiel s nimi ucitel, povazujem to za adekvatny test, este dost mierny, kedze organizatorka zrejme utrpela aj ujmu a mozno vylety, co bude organizovat, tak uz v tom hoteli neubytuju vdaka tym studentom. Ona je privatny organizator, ked klienti neuposluchli, vzniesla nalezite dosledky.
@zuzana76 presne tak, este ona by mala obvinit ich ako jej poskodili dobre meno , prip. dalsi usly zisk....velmi jej fandim, to len my sa hrajkame s grazlami a jedname v rukavickach...rovnako s ich rodicmi
@zuzana76 nemali zabezpečený odvoz, nič, všetko si museli sami zhánať. Tato debata nikde nevedie. Ty nepresvedčíš mňa, ja teba. Pekný deň prajem.
@anonym_7751e9 a??? ved to bolo v podmienkach - pri nedodrzani sa klient vrati na naklady rodicov...vsetci to predpokladam dobrovolne podpisali
My mame za sebou prve rodicovske a poviem ti. Je to horsie ako sme cakali. Sucastna politicka situlacia ci nekultura sa prenasa napriec davom az mne do tried. Hroza.
@anonym_90d8cd Na to, že si učiteľka, pravopis ti nejako nejde.😵
Ak uz teraz nevladzes velmi zle zvolena profesia. Ja sice nerobim v skolstve ale moja praca ma naplna a ak po 3 tyzdnoch by som mala tale pocuty urobila by som vsetko preto aby som si nasla pre mna vhodnejsiu pracu. Nic nie je cennejsie ako zdravie vratane psychickeho. Navyse takto vyhorena aky si priklad pre buduce generacie? Chudak deti, je to velmi poznatelne, ci pedagog vykonava pracu lebo ho naplna alebo je vyhorety a caka kedy skonci tyzden a boli prazdniny lebo nevladze.
@anonym_a9fc8a ja pracujem v skolstve. Nie ako ucitelka. Ale velmi smutne kolko vyhoretych ucitelov tam je. Prevazne ti stari. A riesit to? Nie. Radsej sa tam neustale stazuju alebo si to vybijaju na ziakoch. To menujem konkretne troch, ktori by uz mohli ist do dochodku. Ale nie, oni ostavaju. Tak potom niet sa comu cudovat. Vyhybam sa im a ich negativnej energii. Chapem ze dochodky su zle ale mohli by si najst nejaku brigadku co sa netyka skolstva. Alebo aspin ist na dlhodobu pn ved vyhoretost nie je sranda
@anonym_79e196 ja som videla na vlastne oci, ako ucitelka v sukromnej skolke, potom co deti skoncili fyzicku aktivitu a boli rozhorucene, otvorila rovno na ne okno (vonku 5 stupnov). Ale doteraz neviem, ci tiez sa chcela par deti zbavit, alebo bola len taka sprosta.
@anonym_5ef689 ja ked som pracovala v inej skole tak tam bola ucitelka ktora bola v menopauze a bolo jej neustale teplo. Vetrala ako sialena. Detom zima, ona neriesila lebo nechapala ako im moue byt zima vsak je teplo. Takuto zimu som v ziadnej praci nikdy nezazila.
Ja sama som bola svedkom v Naturhistorisches Museum vo Viedni, ako vypoklonkovali asi troch ziakov Slovakov, zistovali odkial su, hladali ich ucitelov a ta skola dostala zakaz vstupu do muzea, hanba naveky a taketo “vychovane” deti mame.
@zuzana76 ale tohto sa media nechytia...
@bosorkabb normálne sa hanbím za takýchto "kolegov", toto ma veľmi mrzí. Tiež som učiteľka a som vďačná za kolektív, kde som, za podporu vedenia pri riešení problémov, pri prevencií vyhorenia, budovaní vzťahov.
@anonym_autor mám dve veľmi blízke kamarátky, tiež učiteľky, ktoré svoju prácu berú ako poslanie, vzťah k deťom výborný, robia aj veci nad rámec svojich povinností. Obe chodia dlhodobo k psychológovi. Ak by som ich nepoznala bližšie, ani by ma to nenapadlo.
Ja som nastavená rovnako, ak by som cítila, že je toho na mňa veľa kvôli práci, vyhľadám pomoc. Nie je to hanba, ani zlyhanie. Otázne je, či dostupnú pomoc nájde v krátkom čase. Ak sa aj stalo, že som mala ťažké dni, zatiaľ mi stačili ako podpora kolegyne, kamarátky, aj naša školská psychologička je v tomto smere veľmi podporujúca.
@anonym_3b36b4 presne tak...toto by malo byt v skolstve samozrejme, ze je ucitelom pomoc poskytnuta a zaplatena, no nie je ....maju si ju platit z tych almuzien sami
@bosorkabb Tak to ma mrzí za našu profesiu. Spoločnosť nás ma v zuboch aj kvoli takýmto individuám a je nás zrejme dosť, ktorí sa nevieme správať. Niektorí učitelia/učiteľky vyzerajú a správajú sa ako zgerba národa. Ale nemali by ste nás všetkých hádzať do jedného vreca. Ďakujem.
@anonym_ff53bf nepísala som že všetci boli taký.
Syn aj dcéra majú staršie pani učiteľky a obe sú veľmi aktívne, milé ale zároveň prísne.
Vidieť na nich že ich to baví.
Pričom som zažila aj učiteľku ktorá robila zle nie len môjmu dieťaťu ale viacerým. Nepomohlo sťažovanie len prestup na inú školu. Ten kto mohol dieťa od nej zobral preč. Vedeli všetci na škole čo je zač. Aj čo robí deťom.Všetci sa tvárili vrátane vedenia že musíme len vydržať. Nech vydrží niekto iný,moje dieťa si našlo niečo lepšie.
Takže nehadzem všetkých do jedného vreca ale zároveň nespievam ódy na všetkých učiteľov.

Nedávno som bola na oslave, kde sa stretli (okrem iných hostí) aj 3 učiteľky. Ja mám celkom inú profesiu. Mali fakt divný rozhovor. Doslova ohovárali deti aj rodičov. Jedna (učí v škôlke) sa chválila, že dieťa nemá problém strčiť pod stôl a nechať ho tam, keď nechce spolupracovať. Že ono aj tak po 3 hodinách strčené pod stolom vylezie a ide sa zapojiť k ostatným deťom. Druhá nemala problém priznať, že sem tam capne dieťaťu v škôlke po zadku. A robí to roky. Tretia spomínala, že keď má deti plné zuby, otvorí do korán okno, nech prechladnú a na druhý deň ich príde o pár menej. Doslova mi bolo zle z týchto zákerných žien. Potom tá prvá hovorí, že ona kým si ráno nedá svoju kávičku a raňajky, nech decká lezú aj po parapete, jej jej to jedno. Ona sedí a naraňajkuje sa. Až potom sa ide venovať triede škôlkárov. Na oslave som bola ako hosť, počúvala som tieto rozhovory. Po dvoch hodinách sme sa rozlúčili, že už musíme ísť. Prosím, ženy - učiteľky - choďte preč zo školstva, keď ste vyhoreté. A nie, že neviete nič iné robiť. Vám sa ani nechce nič iné robiť. Všetky tri tie učiteľky boli pôvodom v inej profesii (jedna predavačka), ale urobili si diaľkovo pedagogické štúdium na nejakej SŠ a už sú učiteľky.
Slovník ako v krčme.
Mne vtedy stačilo.