icon

Ruský jazyk v školách a rozširujúce štúdium

jankazus
16. júl 2023

Dobrý deň, podala som si prihlášku na RŠ ruského jazyka. Neviem ale, či mám štúdium aj začať. Teraz je situácia s ruštinou rôzna. Ak máte skúsenosti, môžete mi napísať, ako je to s výučbou ruštiny na školách kde učíte alebo kde chodia vaše deti? Ďakujem

ivangeline
•
16. júl 2023

Ja by som do toho nesla. :/

pininka1
•
16. júl 2023

Rustinarov určite treba, aj moje deti chodia ako na druhý jazyk na ruštinu, a určite by som nemenila. Jazyk nemá nič s tým co sa deje.

jankazus
autor
•
16. júl 2023

@ivangeline prečo?

jankazus
autor
•
16. júl 2023

@pininka1 ruštinárov ubúda, lebo sú to už skoro len dôchodcovia. Aj napriek tomu je to také všelijaké a aj ja mám v školstve odučených 25 rokov. Učím ruštinu. Pracujem v škole na dedine, takže dochádzam. Riešim ju aj kvôli tomu, že možno by som si vedela do najbližších rokov až po dôchodok nájsť miesto v meste.

nika23t
•
16. júl 2023

@jankazus určite sú potrební učitelia rustinari, na našej škole dôchodkyňa učí, už deti poriadne nezvláda, dve mladšie učiteľky obe šli na RD. Ruský jazyk je dôležitý a patrí k významným svetovým jazykom, bez ohľadu na to, čo sa teraz vo svete deje.

monsterablue
•
Autor odpoveď zmazal
•
pininka1
•
16. júl 2023

@monsterablue ruština sa u nás učí preto ze rodičia majú stále záujem o to aby ich deti vedeli tento jazyk. Moje deti učia mladé učiteľky a určite im to nieje naškodu vedieť tento jazyk rovnako ako iný, navyše sa im.uci omnoho jednoduchšie.

zuzana76
•
16. júl 2023

@jankazus jazyk ako jazyk, kludne chod, ale je to fakt len ako doplnok, druhy cudzi jazyk na ZS je slabota, len 2-hodinova dotacia, takze nepocitaj, ze ti to nejako vyznamne zachrani uvazok, musis mat este nejaky iny silny predmet, napr ANj, SJL

monsterablue
•
Autor odpoveď zmazal
•
jankazus
autor
•
16. júl 2023

@zuzana76 mám sjl. Paradoxne to na mnohých školách nestačí. Ak idem na pohovor a hľadajú čistú sjl, tak majú výhrady, že nemám kombináciu predmetov. Vtedy už ja reagujem, veď hľadáte 100% sjl. Kde je problém?

letfenixa
•
16. júl 2023

@jankazus úväzok čisto len zo SJL je ťažko poskladať, keďže väčšinou je 5 h dotácia SJL na týždeň, a teda hneď je 25 h úväzok, tj 2 hodiny nadčas. A za mňa kľudne RUJ študovať.

zuzana76
•
16. júl 2023

@jankazus tak si urob, pomoze ti to pri hladani prace, alebo este mozno Obcianska nauka, geografia, to by este islo

jaja20
•
16. júl 2023

Ruština je veľmi silný, svetový jazyk, darmo tu budú niektoré politikou ovplyvnené ženské písať, že nie.
Ja hovorím anglicky, nemecky aj rusky a mnohé by ste sa čudovali,kde všade vo svete som sa ňou dohovorila.

terka402
•
16. júl 2023

@jankazus Môj syn má ruštinu na 8-ročnom gymnáziu. Verím, že ho aj v budúcnosti využije🤗

ivangeline
•
16. júl 2023

@jankazus ...sesternica ma rj a aj. Nehlada sa jej praca po celom SR lahko. Ja viem rusky a obzeram profesiu, a tiez uplatnenie velmi nevidim. A rustinarov je dost. Situacia s Ruskom nie pekna, a teda aj tych kontaktov a potreby rj je slabsia. Iny jazyk alebo to musi byt vasen. ;D

jankazus
autor
•
16. júl 2023

@ivangeline presne preto, o čom píšete, váham. Ruština sa mi páči, mala som ju v škole, chodila som teraz do jazykovky. Takže sa jej venujem. Ale štúdium na VŠ je iné.

julish
•
16. júl 2023

@jankazus ja by som si zvolila nejaký rozšírenejší svetový jazyk, španielčinu, francúzštinu, portugalčinu

zuzka1117
•
16. júl 2023

U nás sa na základnych školách ani neučí.

zuzana76
•
16. júl 2023

@julish ale ked chce ucit, tak portugalcina sa vobec neuci na skolach, SPJ a FRJ obmedzene, na strednych a velmi malo na zakladnych, to skor uspeje s tou rustinou, praveze na nasom pro-rusko orientovanom Slovensku bude stale vela ludi, ktori daju deti radsej na rustinu, lebo zapad fuj