icon

Sestra ide štvrtýkrát na prijímačku na medicínu

20. máj 2022

Pekny vecer.
Mam sestru, ktora ide tento rok stvrtykrat na prijimacky na medicinu. Prvykrat sa nedostala, tak to bolo este take - vela ludi sa nedostane na prvykrat, sla na rok na osetrovatelstvo. Sla dalsi rok, nevzali ju, odisla na ucitelstvo. Znova sa ucila, nevzali ju tretikrat, sla opat na iny odbor a teraz ide stvrtykrat. No.. a ked ju vidim, ako sa uci. Cochvila prijimacky, ona opat chaosi, stresuje, ze nestiha, bifli sa tie otazky naspamat, snazi sa co najviac toho prejst na poslednu chvilku - pochopitelne. Avsak, aj ked je to jej vec, bojim sa o nu a jej buducnost. Mysite, ze ako sestra by som jej mala troska „dohovorit” a otvorit oci, ak sa jej to ani teraz nepodari? Pretoze ona je schopna ist aj piatykrat a osobne si nemyslim, ze takto to ma zmysel… A ked by ju vzali, mozno by sa trapila velmi na skole a neskoncila ju. Neviem, ale bojim sa o nu. Znie to akoby jej neverim. Skor sa ale bojim o jej psychicke zdravie. Ako by ste sa zachovali vy? Povedali by ste jej, ze to nema zmysel a nech uz chyti zivot do svojich ruk alebo by ste to neriesili a nechali ju, nech si robi, co uzna za vhodne?

evabb35
8. jún 2022

@ana4556 A to im rodina pomáha aj po skončení štúdia, keď robia atestáciu, slúžia cez víkendy...

evabb35
8. jún 2022

@yoxinka presne, na medicínu treba mať hlavu a psychiku. Medicínu by mal študovať len psychicky odolný, strašne trpezlivý človek, lebo práca lekára je nesmierne psychicky náročná, psychicky vyčerpávajúca, je to práca s ľuďmi, s chorými ľuďmi, s vystresovanými ľuďmi, ktorých lekár musí ešte aj upokojovať, donekonečna a trpezlivo všetko vysvetľovať...

karolinakr
Autor odpoveď zmazal
autor
12. jún 2022

Tak sestra robila tento tyzden opat prijimacky a vyjadrila sa tak, ze bodovo to vidi neisto. No aj keby ju znova neprijmu, pojde do toho opat, az pokym sa nedostane, lebo jej to dava zmysel a chce „bojovat”… Snazila som sa jej troska dohovorit, ci by nebolo lepsie ist inym smerom, nez medicina, ale ona ma vzdy odbila tymi recami, ze pre nu to zmysel ma a nevzda sa. Rodicia ju v tom podporovali, ale uz ani im sa to nepaci.. predsa len 22 rokov, nema ukoncenu ziadnu VS (mohla mat aspon Bc.), nema ziaden prijem… tak to asi necham na rodicov, nech jej daju nejake ultimatum alebo ja neviem.

marca12
12. jún 2022

Sestra je asi jeden velky chaos. Nerozumiem preco odisla z osetrovatelstva. To kto jej plati tieto vymysly? Je pekne mat sny a ist si za nimi,ale s rozumom. Ako sestra by si ju mala podporit,ale hlavne by ona mala pochopit,ze uz mohla mat vystudovany aspon Bc titul a nie odvsadial utekat. To nie je dobra vizitka pre buduceho lekara

mircalla
12. jún 2022

@anonym Vies co si myslim...ak ma byt slaba lekarka, nech radsej lekarka nie je. 4 krat sa nedostat na skolu po vsetkych douckach a pripravach a tiez ze uz asi moze vediet, co to obnasa. No neviem.....Nie kazdy ma na to predpoklady, svoje zohrava aj pamat, evidentne asi nie silna stranka. Nic v zlom. Je to z jej strany uz aj mierne povedane sebecke vycuciavat rodicov tak dlho
@marca12 Presne

autor
12. jún 2022

Z osetrovatelstva odisla vraj kvoli tomu, ze k nim nemali dobry pristup niektori vyucujuci, plus ona ako gymnazistka musela vela praktickych zrucnosti doberat sama, viem, ze na toto sa stazovala.. no ale hlavne preto, lebo „to nie je medicina”…
A vsetko jej, samozrejme, platia rodicia. Aj toto ma hneva, ide leto a jej ani nenapadne ist na brigadu a zarobit si aspon nieco na nejake svoje osobne vydavky, ked ide na vylet a pod… Mrzi ma, ze ju rodicia uz davno nenaviedli inym zivotnym smerom. Teraz mam pocit, ze len plava a chaosi, no sama to nevidi.
A suhlasim uplne, ze takymto stylom medicinu nevystuduje, ba sa na nu ani nedostane. Lenze spomenie to niekto pred nou a ona spusti argumenty typu, ze prijimacky su to najtazsie na medicine, kto si prejde tym, ma to najhorsie za sebou, tak ze sa jej to vyplati… Clovek by ju rad podporil, lenze v niecom, co ma zmysel. Ona ma cas sa ucit, aj priestor, aj financne je zabezecena od rodicov, neviem este co by jej malo pomoct.

mircalla
12. jún 2022

Prijimacky zdaleka nie su to najtazsie. Jednoducho na to nema, zbytocne zabija cas, nie je schopna nic dokoncit a vyciciava rodicov. Ich problem, ze jej to dovolia. Sk Ked ma cas sa ucit a tolko krat to nevyslo, asi na to skratka nema. Chapem, ze 1 ci 2 krat....Skutocne uz musi mat dost dobru predstavu. Nechapem na co sa tlaci niekam, na co nema. Nie kazdy moze byt jadrovy fyzik ci neurochirurg

loginexistuje
12. jún 2022

kolko ziskala bodov ? sla len na LF UK ? ci skusa aj ine univerzity?

anastazia12345
12. jún 2022

Ahoj, autorka. Aj ja som sa dostala na medicínu až na druhýkrát. Prvýkrát som prípravu podcenila, ale druhýkrát som sa venovala štúdiu otázok asi pol roka pred prijímačkami každý deň a posledný mesiac úplne celé dni dookola. A spravila som s prehľadom, stratila som pár bodov. Nie je pravda, že prijímačky sú najťažšie a potom to už pôjde. Tvoja sestra je v bludnom kruhu a pokiaľ ju v tom budú najmä rodičia podporovať ďalej, viac jej škodia ako pomáhajú. Na medicíne sa s takým prístupom neudrží. Nemyslím si, že absolvent gymnázia, ktorý má ambíciu stať sa lekárom, by mal mať problém prejsť toľkokrát prijímačkami. Problém je v tom, že sestra si žije v sne, o realite medicíny nemá ani šajnu a rodičia ju podporujú v každom druhom chybnom životnom kroku. Veď nech si dá rok pauzu od neustálej zmeny školy, nech ide robiť sanitarku alebo hocijakú inú pomocnú prácu do nemocnice a uvidí, či sa jej to bude vôbec páčiť a bude mať celý rok na to, aby si tie otázky na prijímačky predchádzala dookola. A nie je šanca, že neurobí.
Ak nevidíš serióznu zmenu v jej prístupe k prijímačkám, tak to nemá zmysel. Ono skúsiť sa dá raz, max 2x. Nie 4-5x. To je nezodpovednosť a opakovanie chýb. O pár rokov si bude búchať hlavu o stenu, že mohla tieto roky využiť ináč. Ja som bola ten 1 rok pred medicínou na inej VŠ a jednak som ptm platila vyše 2000€ a spätne si hovorím, že som radšej mohla ísť do zahraničia robiť, aby som aj svet videla, aj si zlepšila jazyk atď...a nie striedať každý rok inú VŠ, to je absolútne nezrelosť.

1gramofon
12. jún 2022

Správa sa ako dieťa. To naozaj stále skúša takú hlúpu výhovorku, že prijímačky sú najťažšie? To si naozaj myslí, že toto je ťažšie než sa sústavne učiť nové a nové veci, ktoré si musí pamätať aj o niekoľko rokov a nie len na tú jednu skúšku?
Rodicia síce spravili chybu ako píšeš, ale to co bolo nezmenia. Môžu ovplyvniť co je teraz. Nemala ísť študovať iné ak o to záujem nemala, mohla ísť pracovať a platiť si doucko a prijímačky sama. Co už. Najlepšie by bolo ak by sa k nej nesprávali ako k malej skolkarke, ktorou už nie je. Je dospelá, nech si vyskúša zodpovednosť dospelého života, možno pochopí co teraz nechápe. Alebo aj nepochopí a bude vám to vyčítať pretože sa mi tak zdá, že jej psychika jej to nechce dovoliť, lebo to by znamenalo, že ona robí chybu, že ona sa musí zmeniť, že ona nemá právo aj naďalej sedieť doma... A to všetko je veľká zmena. Teraz nemusí nič, všetko za ňu robia rodicia, jak jej fajne. Nasla by som na tvojom mieste niekoho z mediny s kým by sa rodicia porozprávali aby vedeli, že ako to tam funguje, že prijímačky nie sú najťažšie... A inak by som jej povedala nech to ďalej skúša ak to ma pre ňu zmysel a až sa tam dostane tak ju podporím, ale dovtedy nech si platí všetko sama a hned ako ju príjmu a začne reálne študovať, tak ste tu pre nu

mircalla
12. jún 2022

Od nas z gympla inak islo na LK 6 ludi a vsetci sa tam dostali na 1. krat. Vsetci su uznavani lekari....niektori v zahranici. Vsetci boli dobri v matike, chemii a biologii.

mandarinka555
17. jún 2022

Keď ani prijímačky neurobila už po štvrtý krát, tak také náročné štúdium nedá ani omylom....

autor
22. júl 2022

Dostavam sa sem po dlhsom case.. Neviem presne, kolko bodov mala, nieco okolo 550.
Ked sme boli teraz na navsteve u nasich, pochopila som, ze oni ju budu stale takto podporovat. Myslim v tomto zivotnom style, budu jej davat financie, tolerovat jej, ze nebrigaduje mimo skoly, len sa tak doma poflakuje. Ale uz trocha pokrocila, povedala, ze prijimackam da uz „len” posledne dve sance a ak to nevyjde, tak to necha plavat… No uvidime… Myslim, ze u nej nie je problem len prijimacky ako take, ale celkovo to, ze ciele si stanovit vie, aj zo zaciatku vie makat, ale nevie pokracovat, dotiahnut to do konca, hlavne, ked narazi na nejaky problem.. a to sa u nej premieta vo vsetkom, co robi. Tazko sa mi na to pozera, lebo keby su rodicia prisnejsi, bola by donutena bud makat, alebo si vybrat iny smer vhodnejsi pre nu. To, co studuje aktualne, robit nechce.. Takze neviem, ci chce potom opat prestupit na nejaky iny odbor, alebo dostudovat to, co ju nebavi…

mircalla
22. júl 2022

Vies, ak sa na tu skolu aj dostane, podla toho, co pises ju nedokonci

loginexistuje
22. júl 2022

mech vyskusa aj ine univerzity a to mala malo bodov teraz ju tusim spodna hranica 660

ali12377
25. apr 2023

Ahoj autorka, tak ako chysta sa zas sestra na prijimacky 🙂 ?

vulka
25. apr 2023

My sme našu segru podporovali a pomáhali jej. Pol roka sme jej čítali otázky(ona odpovedala). A keby to bolo nutné podporili by sme ju aj 5tykrát.
Naša detská lekárka sa dostala až tuším piaty rok(v tej dobe ju totiž ani raz nevzali z politických dôvodov). A z nej skvelááá doktorka.

karolinakr
25. apr 2023

Susedka sa dostala na treti krat

autor
27. apr 2023

@ali12377 Ahoj. Nakoniec sa rozhodla, ze tento rok nepojde, ale sa bude pripravovat co najviac a pojde buduci rok, cize jun 2024. Nechce sa toho stale vzdat, stale hovori, ze z nej raz bude doktorka…

ahyt
27. apr 2023

Naprosty omyl.Osobni zkusenost.Prijmacky jsou oproti studiu naprosto lehke,je to brnkacka.Medicina je 6 let zazdivani za ziva .Drina,drina,drina.Pokud se takto trapi jiz na prijimacky,tak studium nezvladne

mircalla
27. apr 2023

@autor Nie, nebude.

autor
27. apr 2023

@ahyt Ona si to cele idealizuje z toho, co pocuvam. Mysli si, ze prijimacky su to najtazsie z celeho studia, lebo na ne sa musi ucit botaniku, zoologiu a z chemie priklady a vzorce, ktore su jej na studium k nicomu… a na skole to bude uz o anatomii, fyziologii, patologii.. no proste o ludskom tele, cize o tom zaujimavom uz pre nu.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
mamutka
27. apr 2023

Bez urážky, ale ja by som takúto lekárku nechcela, keď sa tam aj raz dostane a nejak to dokončí

sisa_s
28. apr 2023

Joj, vela stastia 😀 biochemia je jedna najhorsich skusok na celej medicine....ak ma problem s tou jednoduchsou chemiou na prijimacky, tak....

basska_b
28. apr 2023

Podla mna je to typ večného študenta a ak sa tam aj dostane, tak to nezvladne... ked som videla hrúbku tych ucebnic, co musia medici preštudovať, až mi prišlo nevoľno... moje spolužiačky sa uz v septembri zacalí ucit na prijimacky na medicinu a vzali 2 z troch. Takto dlho po skole uz stratila vsetky studijne navyky, inak by si spravila aspon Bc. z fyzioterapie alebo osetrovatelstva...

simca06022011
28. apr 2023

Ja ta chápem a dohovorila by som jej. Nejde len o prijímačky, ale aj celé štúdium. Chaos, na poslednu chvíľu sa ucit niecje cesta.... A áno aj ti ze 3-4.rok po strednej ešte preskakuje školy hore dole je zvláštne ( ak som to dobre pochopila)

ali12377
28. apr 2023

tak mozno ze ju to uz prejde, a uz nepojde, uz sa jej nebude chciet ... ozaj a studuje nieco aktualne? a aj to dostuduje?

maxalla
28. apr 2023

Obdivovala by som jej vytrvalost a drzala jej palce.