icon

Výber vysokej školy pre introverta

juanetta
29. dec 2025

Ahojte , potrebujem poradit s Vysokou Školou.. prave som v maturitnom ročníku v odbore hotelova akademia..Tento odbor ma teda vôbec nebaví, ale už ho musím dokončiť.
No vec sa má v tom, že sa mi velmi tazko hlada vysoka škola...
Máte niekto skusenosti s vysokou skolou komenskeho odbor filozofia?
Rozmyslala som aj nad spanielsky jazyk a prekladatelstvo ,ale neviem, či toto nie je az prilis narocne..
Taktiez mi napadla aj marketingova komunikacia, ale nie som si tým istá...
Som brutalny introvert a nezvladala by som obrovsku socializaciu a velke skupinove projekty.
Ďakujem

Strana
z2
maya_hi
31. dec 2025
@juanetta

@eeffka nepoznaš ma 🙂 nie si ja 🙂

@klotildabazarik ak je niekto introvert, nie je to porucha socializácie 😏 je to povahová črta, ktorá je nemenná. Introvert dokáže v kolektíve fungovať, len je to pre neho väčšia záťaž ako pre extroverta
@juanetta ja sama učím a ver mi, ako introvert si to užìvam len teraz, keď som zároveň vo vedúcej pozícii, takže sa môžem občas zatvoriť do kancelárie. Veľa škôl funguje tak, že nemáš vlastný kabinet, (maximálne taký s ktorým sa delíš s ďalšími) a máš len svoj vyhradený stôl vo veľkej (alebo malej natlačenej 😏) zborovni. Takže ohučaná, po 100 interakciách v triede, ideš cez prestávku buď na chodbu dozorovať do ďalšieho hluku medzi besné decká ktoré tam skáču z okien, a dookola niekoho riešiš, alebo do tej zborovne medzi ďalších 20-30 kolegov. Kde sa jeden rehní, druhý nadáva na rodiča, tretí na hajzlíka ktorý ho vytočil na hodine..., zazvoní, zase sa vrátiš na vyučovaciu hodinu... a dookola. Každý deň, 5x do týždňa. Aj preto milujem WCká 😁 a pocit, keď si po robote sadnem do auta. Takto zostanem ešte minútku v tichu a pri šoférovaní zásadne nepúšťam rádio. Môj kolega, matikár, je na tom horšie. (Ženy introvertky sa dokážu lepšie pretvarovať, naučia sa viesť small talks, chlapi to majú ťažšie). Ten sa zašíva kde sa dá. Na obed zdrhá cez prestávku aby bola jedáleň aspoň chvíľu prázdna. On je z toho kolosu ktorý škola prináša úplne zomletý 🙈

princezna_bosorka
31. dec 2025

A co takto vybrat si Vs podla toho, co realne chces robit a zaroven z toho urobit prilezitost, ako sa naucit vystupovat pred ludmi a prezentovat sa. Ved to su schopnosti, ktore potrebujes, aby si ziskala dobru pracu, nasla si priatelov, partnera... nemusi byt hned z teba total extrovert.

Odporucam pohladat a vypocut si podcast s Otom Konom o jeho introvertnosti a o tom, ako sa ucil prezentovat, prihlasil sa do retorickeho klubu... Myslim, ze to bola Ludskost s Barborou Marekovou. Ten clovek je velky introvert dodnes a to prednasa a skoli vo velkom.

anonym_9810e4
1. jan 2026

Filozofiu odporúčam v kombinácii ešte s niečím. Nedá sa kombinovať na UK filozofia s jazykom? Lebo napr. na UMB sa dala kombinovať s prekladateľstvom.

johanka21
4. jan 2026
@kvietok173

Ak si introvert tak prekladateľstvo mi príde ideálne, teda skôr texty a literatúru ni tlmočníctvo na zivo

@kvietok173 Tiež mi to hneď ako prvé napadlo... 👍

Strana
z2