icon

8 ročná dcéra radikálne odmieta, aby mala súrodenca

alenkay7
6. aug 2020

Som tehotná asi 4tt budúci týždeň piatok idem ku gynekológovi, ešte sme jej to nepovedali ale keď začneme o tom hovoriť tak hovorí že to dáme preč, ona nemá nervy na decko, ona mu nedá hračky, bude nevyspata do školy atď. Proste som si urobila asi chybu vychovala som z nej trochu rozmaznané sebecké dievčatko. Inak je super poslúcha, pomáha, nie je ufnukana, nerozplace sa blbosti. Musela by sa veľmi buchnut alebo by musela byť za niečo veľmi smutná aby sa rozplakala. Len si už uvedomuje že možno by toľko nedostavala a bojí sa že by sme ju menej lubili

nnedostavala

spadnutaslivka
6. aug 2020

ako ten slovník fakt zaváňa tým, že to nie "niekde počula", ale počúvala asi viackrát. buď o tom hovoril bežne niekto v rodine alebo by som skontrolovala, či nepozerá pre ňu vyslovene nevhodné filmy/seriály. ale poradiť neviem.....

alenkay7
autor
6. aug 2020

@mila23 máš pravdu musí si uvedomiť že nie je pupok sveta, veľmi ju ľúbim a nechcem aby bola smutná a myslela si že ju menej ľúbime. Samozrejme že neriešim že si koli tomu nenechám dieťa, dieťa je dar. Ale strašne mi je smutno z toho že bude možno nešťastná alebo smutná.

maciatkolulu
6. aug 2020

@hederamonstera
@modrava nuž 8 ročne dieťa a pod pojmom "dáme to preč" nemysli interrupciu, ale proste, že ho dajú preč, keď sa narodí podľa mna

mila23
6. aug 2020

@maciatkolulu aj tak....dieta sa dava niekde prec? tiez to musela pocut niekde.....

negymama
6. aug 2020

@alenkay7 ja zase nechapem obcas tu silnu snahu niektorych rodicoch, zabalit dieta do akejsi emocnej vaty, bez negativnych zazitkov ci emocii. Len aby neprezili ziaden smutok, sklamanie, nestastie...
Treba ju pripravit...ale aj seba, ze ano zivot surodenecky ci partnersky obcas prinasa aj sklamanie, ziarlivost ci nesplnene ocakavania.

Nehovorim ze prave ty konkretne to robis, ale vela pocuvam o tom, ako rodicia hovoria o prichode surodenca len v pozitivnych superlativoch, ake to bude vsetko super, surodenec bude kamarat, bude sa s nimi hrat, bude ich lubit, oni jeho.
A potom su deti sklamane...pride urevany uzlik, ktory sa s nimi nehraje.

Ja som za pripravu deti na realny zivot.. nech vedia ze nove dieta, vyzaduje viac casu, obetavosti, namahy, ale po case pridu aj opatovane usmevy, radost zo starsieho surodenca, ktory im robi opicky a zabava ich, je im vzorom. ale aj ich bude obcas otravovat ci brat veci. a ze hlavne do buducna , dospelosti, moze /ale nemusi/ byt ich kamarat, spojenec, opora.

saskia_98
6. aug 2020

@alenkay7 medzi mnou a bratom je rozdiel 6 rokov a dalsim bratom 8 rokov .. Ani na jedneho som sa netesila. Prvy brasko ked sa narodil ma obmakcil az ked prisiel z porodnice, druhy brasko vobec. Proste dalsie umrncane dieta. Mamka sa mohla aj na hlavu postavit ale od mala som ho nechcela. 🤷🏻‍♀ Teraz mam 22 a paradox je, ze najmladsi brasko na ktoreho som bola stale tvrda mi najviac pomaha s mojim synom a ľubi ho ako keby bol jeho brat ...
A musis s dcerou vela rozpravat na tu temu. Pripravovat ju atd .. No nenut ju mat rada, pretoze jej to dieta sprotivis este viac.

0silvia0
6. aug 2020

@negymama vyborne napisane, deti potrebuju v detstve zazivat aj frustraciu, aby sa ju naucili spracuvat a zvladat. Deti, ktorych rodicia drzia na ruzovom oblaciku do puberty, maju tazky nastup do realneho zivota..

marygk
6. aug 2020

Ani ja som nikdy nechcela súrodenca. Ani ho nemám som jedináčik. Bolo mi predkladané, či nechcem bračeka alebo sestričku...Odkedy si pamätám teda od 3 rokov, som mala jasný názor, nechcem,načo mi bude... Súrodenec mi nechýba doteraz. Mala som šťastie, mama je tiež jedináčik tak to pochopila a otec ktorý chcel 2 dieťa to musel rozchodiť.

0silvia0
6. aug 2020

@marygk mna fascinuje, ako mama posluchla dieta a otec musel rozchodit, fakt zaujimave. Ja osobne by som sa urcite dietata nepytala🥺

maciatkolulu
6. aug 2020

@mila23 hračka sa môže dať preč, veci sa môžu dat preč, zo zlosti toto slovné spojenie môže kľudne 8rocne dieťa použiť a nie je to vôbec nič zvláštne

damtiporiti
6. aug 2020

Ja mam deja vu, toto som tu už čítala kedysi, aj podobne formulované vety.

nini1010
6. aug 2020

Fuu tak toto je prisilna kava.Vnimam tu viac rozmerov.Za prve jej nesuhlas.Nuz bola by skm asi sisi aby som si pytala suhlas dietata mat dalsie dieta ale chaoem ze ti zalezi na tom,aby dieta prijala.Spa by skm sa poradit a naozaj dobrou detskou psychologickou ako na nu.Druhy rozmer je to jej vyjadrovanie.Odkial to ma???Toto 8 rocne dieta z hlavy nevyprodukuje len tak.Dalsia vec ktoru by som riesila.A nakoniec jej sebeckost.Uz je dost velka aby mala v tomto smere rozum...Nuz,mas co robit.

negymama
6. aug 2020

davnejsie som mala znamu, co mali jedinacka syna jedine preto, ze on si neprial dalsieho surodenca, mlady uz bol v puberte asi 13 rocny, a naramne spokojny sam so sebou aj so zivotom - ako mu rodicia ustupili a hlavne, ze ma vsetucko vsetko len pre seba...
Mne to teda pripadalo velmi smutne a sebecke.

zuzitko74
6. aug 2020

Neočkuje ju niekto z rodiny? Podobné názory sa snažila svokra naočkovať synovi, keď sme čakali tretie dieťa, ale syn je našťastie proti takýmto stupiditám imúnny.

negymama
6. aug 2020

@marygk dufam, ze aj ty sa riadis "jasnymi" nazormi svojho trojrocneho dietata...

makova333
6. aug 2020

@alenkay7 nemusi chciet, tesit sa a nakoniec bude spoko alebo sa moze tesit a ked pride realita nebudu sa mat radi. Je to hop alebo trop. V rodine mame dieta, uz dospele, ktore po surodencovi netuzilo a ani si vztah nevytvorili. Ja som surodenca-sestru velmi chcela, narodil sa brat a vztah sme si nevytvorili, nestretavame sa. Muz surodenca nechcel, mal 10 rokov ked sa mu narodil. Dva tyzdne odmietal co i len nazrieť do postielky na surodenca a dnes su si velmi blizki. Takze nenutit, nechať prirodzene plynut, ubcas usmerniť.

derdia
Autor odpoveď zmazal
danielahamar
6. aug 2020

No to kde sme aby deti hovorili rodičom, či vôbec môžu mať ešte deti? 🤔 Niečo vo výchove zlyhalo a treba to rýchlo napraviť, aby to nebolo ešte horšie so ziarlivostou

alenkay7
autor
6. aug 2020

@negymama to je veľmi smutné

luccija
6. aug 2020

@makova333 súrodenec je často idealizovany.Mama zahorí laskou k dieťaťu čo je prirodzené, ale sú deti, ktoré súrodenca nikdy neprijmu netolerujú ho a súperia celý život.Nikto nevie čo ho čaká s detmi.Z praxe sa mi zdá, že starší chlapci lepšie prijímajú soka dievčatá sú komplikovanejšie, až krute a dávajú matke za vinu, že sa ich život zmenil.
@negymama častá chyba rodičov všetko vylicit v superlatívoch ako sa budú hrať, chodiť na výlety a potom vlak narazí do skaly ako hovorí psychológ Hermann.Pre deti s väčším vekovým rozdielom je to ťažšie.
@alenkay7 nesmieš spraviť to, že sama odhalí tvoje bruško.Bude sklamaná na to sa priprav, aby si nebola šokovaná.

negymama
6. aug 2020

@makova333 ano su take pripady, aj moj svokor mal brata v 9 rokoch a doteraz to su uz starci /svokor 73 rokov/ ho nemoze vystat. v detstve nanho ziarlil, islo ho urvat od zlosti, ked rodicia chceli aby malemu ustupil , ci dal mu svoju hracku. neskor bol nastvany, ze mladsi brat bol sikovnejsi a vystudoval vs, kym on uz po strednej zarabal, a kedze rodicia chceli aby prispieval do domacnosti, mal pocit krivdy ze "zivi" brata a plati mu studium. smutne ze ludia su niektori tak ziarlivi a malicherni , ze si ani v dospelosti nedokazu odpustit, povedat co bolo, bolo...prekonajme to.

Ja ale napriek tymto negativnym prikladom, si aj tak myslim, ze pocet, odstup deti je na rodicoch, na ich rozhodnuti a zodpovednosti. Ich deti nech si v dospelosti planuju a vychovaju svoje, a tiez nech sami rozhodnu kolko ich chcu a kedy. a ako tie surodenecke konstelacie nakoniec dopadnu...je vo hviezdach, niekedy nepomoze ani najlepsia snaha rodicov, inokedy to pokaslu rodicia, inokedy deti...

makova333
6. aug 2020

@negymama presne to pisem aj ja

blankaj
6. aug 2020

@negymama tak potom rodičia, ktorí majú dieťa s mrcha povahou musia mať len jedno dieťa, lebo má mrcha povahu a bude mrchavý na súrodenca celý život ? To čo je ?

1katus1
6. aug 2020

Skús jej vysvetliť že keď bude mať prázdniny nebude musieť najbližšie roky nikam.budes doma na materskej kamaratke to pomohlo tiež má medzi deťmi väčší rozdiel. Ja som si nechala staršiu doma lenže to mala 4 roky tak nechodil do škôlky no do školy musí. Najskôr.hladaj pozitíva.

negymama
6. aug 2020

@blankaj to som nepovedala. rodicia mozu mat tolko deti kolku chcu a rozhodnu sa. a ze je nejaky surodenec mrchavy...jeho problem, on sa ochudobnuje o krasne vztahy.

makova333
6. aug 2020

@negymama
@blankaj ale to, ze si deti nebudu vychadzat, nemusi byt len chyba dietata "ze je mrchavy". Problem moze byt aj to, ze druhe dieta bude viditelne uprednostnovane. Ja som zazila situaciu ako pozorovatel. Druhe dieta sa narodilo jemne komplikovanejsie (nic vazne), neskor bolo neposlusne, horsie sa ucilo, obcas vzalo rodicom peniaze (nic velke, ale pravidelne). Rodicia viac menej prehliadali. Prve dieta sa dobre ucilo, bolo bezproblemove. Raz v cca 12 rokoch si vsak vybralo peniaze nasetrene v prasiatku (ziadna zavratna suma) minulo na nieco co dlhsie chcelo. Rodicia to zistili a kedze dieta malo mat narodeniny, cela sirsia rodina dostala od rodicov zakaz dietatu dat akykolvek darcek, hoc aj cokoladu. Prisli a podali ruku. Bolo to potupne pre dieta. Ja som sa odmietla tejto sarady zucastnit, kedze mladsie dieta toho malo narovasi o hodne viac a tresty nedostavalo. A takychto veci bolo viac. Surodenci ani nedostali sancu od rodicov, mat pekny vztah. To len na ilustraciu, co vsetko moze byt za zlymi vztahmi medzi detmi.

danieli
6. aug 2020

Nie je adekvatne, aby dieta rozhodovalo o pocte clenov rodiny🤦‍♀️ ty rovnako nie si zodpovedna za stastie (pocit stastia) svojej dcery, moze sa citit smutne, vy mozete jej pocity prijat a respektovat, v tomto veku nema schopnost posudit dopad tohto vsetkeho na jej a vas zivot, strucne by som oznamila, ze bude mat surodenca a ak by cokolvek chcela vediet ste tu pre nu, co viac sa da?

lucinkab
6. aug 2020

@alenkay7 uff 8 rocna uz ma zmyslat inak..tvoja sa chova ako 3r rozmaznana.... Juj...chybu ste asi urobili... No teraz uz len setrne vysvetlit ze chcete aby tu niekoho mala ked zostarnete atd... A venovat im rovnaky cas ked sa to narodi.... No mne toto keby zabila dcera 🤦🤦🤦 asi by som sa prefackala....

jajka71
6. aug 2020

Medzi mojimi 3ma sestrami je periodicky 6r rozdiel a bol to boj, teraz najmladsie 2 spolu byvaju, su najvacsie partacky a aj so svagrom si najmladsia super rozumie, pozeraju spolu cudzojazycne filmy, chodia spolu nakupovat....nasli spolocnu rec v case boomu harryho pottera a spolu sa predbiehali v citani a pozerani filmov. Je to nova situacia na ktoru si musi zvyknut a odporuca sa najst si cas na starsie aj bez mladsieho, ja mam inak obdarovane 2icky a surodenci maju mensie rozostupy medzi detmi ale medzi najstarsim bratom a najml.vl.sestrou je 15r a teraz je najlepsia a najsuprovejsia teta jej synom aj ked sa tetou stala este pred maturitou ;) kazdy vekovy rozostup ma vyhody aj nevyhody muzove sesternice mali ten vas a hovoria ze maju akoby 2 jedinacikov, starsie z deti su uz plnolete...ale nedaju mladsie na starsieho dopustit ;) veeela zavisi od toho, ako sa k tomu postavite vy, ako jej o tom budete hovorit a ako bude kazdodenny zivot pred a po narodeni surodenca. Je aj na vas ci raz bude hrdou a pysnou velkou sesstrou....

nini1010
7. aug 2020

@luccija Ja len tolko ze Hermann nie je vonkoncom ziaden psycholog.To je taky skor trosku samozvany mudrlant.