icon

Ako a kedy vhodne oznámiť dieťaťu, že bude mať súrodenca?

17. sep 2022

Ahojte, ako a kedy oznámiť 4,5 ročnému dieťaťu, že príde súrodenec? Predpokladám tak či tak negatívnu alebo rozpačitú reakciu, nakoľko je to dieťa náročnejšie a na nás veľmi naviazané. Rada by som však jeho vzťah k súrodencovi začala usmerňovať dobrým smerom hneď od začiatku. Ďakujem za vaše rady a skúsenosti.

Strana
z2
anjelicek26
17. sep 2022

Tak po prvom trimestri a screeningu, ze je babo zdrave tak postupne zacat v obchode zabrdat medzi detske vecicky a synovi povedat, ze to budete coskoro potrebovat pre jeho surodenca a ci ti pomoze povyberat.. zapojit ho proste od prveho momentu, aktivne... ono nejake mojanie a hranie sa v buducnosti je pre neho abstraktny pojem, ze to bude super mat sestru - brata... ale ak to vizualizuje, ze JA svojmu bratovi povyberam prve hracky a ma ich tym padom ODO MNA, ze bude prvy krat obleceny v dupackach, co som mu vybral ja, ze ma mama zapaja a zaujima sa o moj nazor, pretoze to babo je nielen jej, ale NASE... chod touto cestou a ziarlivost ci odmietanie by malo byt minimalne, lebo to bude brat ako vas spolocny projekt...

elizabet173
17. sep 2022

po prvom trimestri, čo najskôr, aby malo dieťa dostatok času to spracovať a pripraviť sa ako tak na súrodenca.

dorka_33
17. sep 2022

Úplne súhlasím s @anjelicek26 ja som ešte len v štvrtom mesiaci ale mala vždy keď sme v obchode chce kúpiť niečo bábätku 🥰 dokonca veľa krát vyberie dve hračky pre seba a pre bábo a keď jej poviem , že môžem kúpiť len jednu v 99% vyberie tú pre bábo 😊

kaktusik007
17. sep 2022

ja som to mala lahke, maly mal 4 mesiace ked som mu vravela ze bude velkym starsim bratom 😀 takze ako oznamit starsiemu dietatu netusim, avsak - urcite ho od prvej minuty zapajaj do starostlivosti o krpca... Moj starsi ako rocny brata prebaloval (daval pod neho plienku), kremoval ritku, zalepoval plienku, pouzitu hadzal do kosa... to bola proste jeho praca... alkoze ano, namiesto minuty to trvalo desat, avsak bolo to potrebne - starsi nemal pocit ze je to iba o mladsom a ze ho odstrkujem, a zobral ho v pohode ako partaka.... aj caj mu daval vo flaske, aj okamzite utekal za nim ked zaplakal.... Takze tolko ti k tomu napisem ja 🙂 pusti k starostlivosti, aj ked to bude urcite vyrazne narocnejsie akoby si sa starala o novorodenca iba ty samotna.

elizabet173
17. sep 2022

písala si, že je dieťa náročnejšie a veľmi a vás naviazané. Bolo by fajn ho dávať aspoň ja pol hodinu, hodinu, postupne na dlhšie k starým rodičom, ešte kým sa súrodenec narodí. Neviem, čo chodí do škôlky, asi nie, ale ak pôjde do predškolskej, bude to asi v dobe, keď už budete mať bábätko, tiež by mu pomohlo, keby bolo zvyknuté byť bez vás aspoň pol dňa. A keď budeš mať pred termínom, kúp nejakú krásnu, zaujímavú hračku, zober do pôrodnice a keď sa vrátiš domov, daj ju dieťaťu, že to má od sestričky (bratčeka)

mariaveronikag
17. sep 2022

@dorka_33 to je krasne. V akom veku je?

nina004
17. sep 2022

Náš má len rok a pol,tak ešte ani nevie ,čo je súrodenec. Ale ukazujem mu bábätká a vysvetľujem,že v brušku je sestrička. Keď niečo kupujem pre malú,tak ho zapájam. Inak som ho začala viac dávať do kolektívu,nech je s deťmi. Dostal svoju posteľ, kde poobede spáva a chceme ho učiť aj na noc,lebo teraz spí s nami a nechcem aby mal pocit ,že sme ho dali od nás preč až keď sa malá narodí. Viac času trávi s manželom (on je na mňa veľmi naviazaný,tak aby si zvykal), a keď príde mamka alebo sestra na návštevu (chodia pár krát do roka,sme mimo SR) ,tak im ho nechávam ,aby si zvykol byť aj bez nás. A celkom to ide musím poklopať.

autor
17. sep 2022

@elizabet173 normálne chodí do škôlky už vyše roka (neznáša ju samozrejme). Starí rodičia sú ďaleko.

banalu
17. sep 2022

A hlavne sa nepytat - chces surodenca? lebo to nie je nieco co dieta vie ovplyvnit. Ak povie nie tak to nic nezmeni na tom, ze ten surodenec pride a on moze byt zmateny a nahnevany, ze ved vravel, ze nechce. Treba to dietatu oznamovat ako hotovu vec, pozitivne, budes mat sestricku alebo braceka. Ziadne - a co by si chcel sestru ci brata? Take male dieta nechape, ze vyber sa neda ovplyvnit jeho rozhodnutim.

elizabet173
17. sep 2022

tak to je fajn, nemusí mať škôlku rado, ja som ju neznášala po celú dobu, dieťa, ktoré je introvert ju nikdy nebude milovať, ale je to lepšie, ako keby bolo nonstop s vami

ninusa221
17. sep 2022

Ja ani neviem ako mi to nasi povedali ale bola som 6 rokov jedináčik. Vzdy som vravela ze brata zanesiem do lesa nak ho zje vlk stale ešte aj v pôrodnici 😂😂 potom ked som ho uvidela uplne som sa zamilovala do neho aky je krasny. Potom som ho využívala ako babiku 15 krat za den prezliekla hrala sa snim. Mamina bola skor zo mna uz na prášky 😂😂😂😂

lauriik
17. sep 2022

Ja som hovorila okolo 20tt. Lebo dcera je nedockava tak aby som sa nezblaznila z jej otazok, ze kedy uz. A zaroven som chcela vediet, ze je vsetko ok. Casu spracovat to mala dost. Casto sme sa o tom rozpravali ake to bude ked pride mimco. Sestru prijala super, vobec sme nemali ziarlivostne sceny 🙏

liloastitch
17. sep 2022

Pri prvom súrodencovi sme povedali po prvom screeningu,unahlili sme sa . Tehotenstvo skončilo zle a syn to nesmierne ťažko niesol,aj keď asi by to niesol rovnako aj keby to povieme neskôr . Pri druhom sme chceli počkať do 25 tt. Nepodarilo sa, bola som odhalená hneď ako ma načapal vracať na záchode 😂. Keď som vyšla zo záchoda čakal má so založenými rukami a prísnym pohľadom ako keby bol moja mama a narovinu sa ma spýtal či mám v bruchu bábätko. Klamať som mu nechcela,priznali sme to. Takže to vie od nejakého 7tt. Veľmi sa teší , prežíva to viac ako ja. Občas je s tým až otravný.

dorka_33
17. sep 2022

@mariaveronikag v decembri bude mať 3 🥰

1mina
17. sep 2022

Ja som to sice oznamovala 3 rocnej co je troska rozdiel asi ako 4.5, tolko ma ona teraz, ale po prvom trimestri (nechfela som aby to vykecala rodine ona vsetko povie 😂) som jej nejak doma s muzom povedala ze hura vude mat braceka alebo sestricku, ze co by asi chcela radsej, ci nam pomoze vybrat meno, budu sa hrat a tak klasika, s tim som jej zaroven kupila taku knizku maminka caka babatko - kde bolo vsetko ako maminke rastie brusko, ako odide do porodnice a bude ju strazit babka a tak. Celu dobu sme sa o tom rozpravali, dokonca mi pomahala kremovat brusko, chystat vecicky, ked sme doniesli domov braceka do vsetkeho som ju zapajala ze mi pomaha - dovolila som jej aj take ze mu nakremovala ritku aj ked mu to bapr bamiesto toho natrela tiez vsade mozne, alebo ho kremovala so mnou a kydla mu kopu kremu na vlasy ale proste vzdy som. Ju pochvalila za pomoc, max troska usmernila 😂 a s bracekom ma od zaciatku krasny vztah podla mna velmi dobry, dokonca ani sceny neboli a to ze ona robi sceny za vsetko mozne inak.

zemiakovysalat
18. sep 2022

Ja by som len po 20tt po genetickom ultrazvuku ak je vsetko v poriadku

vso10
18. sep 2022

Oznamovala som po prvom sone v 9tt skoro 6 rocnemu. Chcela som počkať dlhšie, ale vracala som denne a veľa a bola len otázka času kedy si to všimne 😅 už predtým si všimol že nie som schopná normálne jesť a mal otázky

mirka969
18. sep 2022

@1mina ahoj prosim ta mozes mi napisat presny nazov knizky a autora??

1mina
18. sep 2022

@mirka969 ahoj jasne bola to tato... Nasa mala vtedy 3 roky ked som ju kupovala, ale doteraz si ju rada pozera. Vtedy sme ju naozaj oravidelne citali, o vsetkom hovorili a zobrala to super aj ked som odisla do porodnice aj vsetko 🙂

basska_b
18. sep 2022

Mam dcerku v rovnakom veku. V tomto pripade tak nejak tipujem, ze ide o chlapca. Dievcatka to chapu tak nejak viac a v tomto veku sa dost tesia. Asi to neoznamuj zbytocne skoro, pre neho je x mesiacov dlha doba,.... postupne to prijme a najvacsia zmena bude samozrejme po narodeni. Citajte urcite knizky, kde je o surodencoch alebo ich prichode

gertrudaosem
18. sep 2022

Ja som zažila z rozprávania také, že si to vedeli túto tému zabezpečiť pod stromček. Neviem v koľkom mesiaci bola tá mamina ale určite nie hneď na začiatku a zasa malé dieťa si nemusí hneď všimnúť mamine brucho... A poňali to ako "darček od Ježiška" alebo niečo také spojené s oblečením pre maličké, že si to našli pod stromčekom alebo niečo také a tak to vysvetlili súrodencovi... mne sa to veľmi páčilo, veľmi milé to bolo. No nedá sa to kedykolvek spraviť.

evakoc
18. sep 2022

Plne suhlasim co najviac zapajat aby chystal on babatku vecicky, ked uz budes mat brusko vacsie tak pohladit "zaklopkat" rozpravat a potom by bolo mile ak by jemu babatko donieslo "nieco z porodnice" uplna drobnost postaci ( mojmu som dala ten kufrik z porodnice akurat som vyhadzala tie letaky a blbosti zostala tam dojcenska voda dzusik vyzivka a dokupila som figurku dinosaura lebo tie zboznuje a kinderko) strasne sa mu to ratalo....tak mozno ta inspirujem 😉

tianna
18. sep 2022

Ja som toto vôbec neriešila. Prvorodený mal necelé 2 roky keď som otehotnela, rozprávali sme o tom s mužom pred ním od 2 čiarok. Pri najmladšom drobcovi mali starší 7 a takmer 5, vedeli aj to že si idem robiť test. Netuším ako by som to pred nimi tajila keď som doslova v sekunde začala byť skrátka divná a najmä napínalo ma z čokoládových jogurtov a pizze ktorú som dovtedy milovala.. 😄

vinifred
19. sep 2022

Z tohoto sa robí veda?Ešte sa nu ospravedlňte,že nebude mať všetko sám pre seba..🙏😳

yanni
19. sep 2022

@ninusa221 haha ja presne tak. Mala som 6,5 roka, ked sa brat narodil. Ked ho doniesliu z nemocnice, len som povedala, "ze taku velku babiku som nechcela" Üresne si na o pamätam. Brat mam 60 cm a takmer 4 kg. Ale potom som sa o neho starala naozaj ako o babiku😂

yanni
19. sep 2022

Ako uplne normalne mu to povedz. "o par mesiacov budes mat tu brata/sestru". Vysvetli ako sa veci maju a hotovo. 4,5 rocne zdrave a veku primerane vyvinute dieta nie je uz ziadne nechapave batola.

yanni
19. sep 2022

@gertrudaosem tak ale 4,5 rocne dieta uz nie je az take male a nechapave, ze by si nevsimlo zmeny na mame. Ci uz Brucho alebo aj napady atd. Ja mam doma 3 rocnu ya ked vidi nejaku zenu s bruchom, tak hned sa pyta, ci mam teta v brusku babätko. Albo aj ine te4lesne "ukazy". Minule sa pytala, ze preco ma ta a ta take vela cici a ty (myslene mna) nie. Pri takto väcsom dietami uz netreba chodit ano kolo horucej kase. POvedat na rovinu a je to.

sulejmanka
19. sep 2022

Vieš čo presne toto isté sme riešili minulý rok. Malý mal 4,5 roka a tiež som plánovala ako mu to oznamom. Dozvedel sa to náhodou, keď sa muž prekecol. Samozrejme plač, až zúfalstvo. O súrodencovi ani počuť. Nič nepomáhalo, sľubovala som hory doly, rozprávala ako bude veľký brat. A čím viac som sa snažila, tým to bolo horšie. Jedného dňa som išla pre neho do škôlky a zmena o 180 stupňov. Začal sa tešiť, nevedel sa dočkať. Možno by pomohli aj u vás do toho zapojiť učiteľky v MŠ. Teda podľa toho aký máš s nimi vzťah. U nás pomohlo, držím palce

euka210
19. sep 2022

Po 1.trimestri

dupinka
19. sep 2022

U nás mal starší syn 5 rokov. A keďže sa rád blaznil, podnikali sme veľa akcií, a mala som prikazaný kľudovy režim od začiatku, tak sme mu to oznámili hneď. Tešil sa, chápal. Zapájali sme ho do debát o bábätku, bol s nami na 3D sone. Vysvetľovali sme, že bábätko musí v brušku narásť, potom sa narodí.
Prvú hračku doniesol on do pôrodnice. A hneď ako som vzala malého na izbu po pôrode, bol starší pri tom.

Strana
z2