Ako zvládnuť 2 malé deti?

allia28
19. júl 2022

Ahojte maminky. Idem si po radu od skusenejsich. Mam syna, skoro 3r. chodi do jasli a dceru 6,5 mesiaca. Syn ma teraz super obdobie, je to uz partak a rada s nim travim cas. Dcera vsak zacala mat obdobie, kedy pri nej musim nonstop lezat a nemozem sa vzdialit ani na krok. Neviem ci zuby, ci separacna uzkost alebo kombinacia. Je to velmi psychicky narocne. Trapi ma, ze so synom takmer nie som, lebo sa musim venovat dcere. Manzel ju niekedy postrazi, ale to len vynimocne... a ani s nim nemame najruzovsie obdobie. Proste 2 male deti nam davaju zabrat a casu na seba niet. Zacinam byt ozaj na prasky a prepadat skaredym myslienkam. Snazim sa hovorit, ze je to len obdobie, ale v danej chvili mi to nepomoze... Poradte, ako zvladnut 2 male deti a mat pozitivneho ducha?

bajka16
19. júl 2022

Vydržať, vydržať, vydržať 💪

mamamasama
19. júl 2022

Nosič. Malá bude pri tebe a ty sa budeš môcť venovať staršiemu

petricka22
19. júl 2022

@allia28 je to naozaj len obdobie. Pockaj, za chvilku uz budu partaci oni dvaja. A teda ked sa da, venuj sa aj jemu. Moze ziarlit, ale urcite na svoju sestricku casom neda dopustit a uvidis tu lasku medzi nimi.

diamond007
19. júl 2022

@allia28 len nosič zachráni 🙏

jana_eyre_2
19. júl 2022

S nosičom či šatkou.. 😉

allia28
autor
19. júl 2022

V nosici vydrzi tak 10 minut, aj to v pohybe😏 Syn si ju zatial nevsima a ak aj ano, tak skor v negativnom zmysle - vezme jej hracku co prave drzi a pod.
Doteraz to bolo celkom fajn, ale posledne 2 tyzdne je to fakt narocne☹ Nepamatam si, ze by mal syn taketo umrncane obdobie ked bol v jej veku..

allia28
autor
19. júl 2022

@petricka22 kiezby🙏

sojorez
19. júl 2022

Satka. Asi je to uz jedno, ci bude mrncat v satke alebo v postielke, ale s satkou sa mozes venovat synovi.

jana_eyre_2
19. júl 2022

Keď bol syn v jej veku, tak si sa venovala len jemu, teraz sa musíš rozdeliť.. ja som "pretancovala" s nosičom prvé tri mesiace života tretieho syna, lebo neznášal keď som stala.. aspoň som schudla 🤣 bolo to blbé to je pravda.. ale deti vyrastú a bude lepšie.. sú to len obdobia, náročné, ale skončia..

petricka22
19. júl 2022

@allia28 jasne, ze to tak bude. Keby si videla, ako moja starsia ziarlila, robila naschvaly a dnes su ake kamosky. Sice sa obcas pre nieco dotahuju, ale mladsia sa uz tiez nenecha… maju 1,5 a 5 r

elizita
19. júl 2022

Vydržať,fakt.toto nebude trvať dlhodobo. Pre mňa bolo najťažšie obdobie od toho 5-6mesiaca do cca 1r. .. už ako začala mala chodiť,už vydržala aj čosi pospať bezo mňa.. bolo to lepšie.. dovtedy musela staršia so mnou kocikovat aj 3h, 30x za deň sestru zobudila,ktorá veľa v nosiči,na rukách,na cecku,keď som šla po staršiu do škôlky,musela som menšiu budiť atď. Potom sa to zladilo akosi.

allia28
autor
19. júl 2022

@jana_eyre_2 ano, je to pravda, ze teraz sa jej musim venovat, tak ako som sa vtedy venovala synovi, ale teraz je to tazsie. Mrzi ma, ze akoby prichadzam o toto vynimocne obdobie so synom, ktore prave ma.

allia28
autor
19. júl 2022

Dakujem vam za vsetky rady... zatial mi z toho vychadza len, ze proste vydrzat🤷‍♀️

marzuz89
19. júl 2022

@allia28 zaraza ma, ze so synom takmer nie si, lebo sa musis venovat dcere.. Ved to sa da nadherne spojit, na co ich oddelovat, kaslat na starsie dieta len pre to, ze mladsie ma narocne obdobie? Mladsiu mozes mat na rukach a mozes starsiemu citat knizku, sediet pri nom, ked maluje, tvori, hra sa s plastelinou, legom, cimkolvek. Jednu ruku mas stale volnu na pomoc jemu, usta mas volne predsa stale, mozes sa s nim nekonecne rozpravat pri pestovani malej a dat mu tak najavo, ze si tam aj pre neho 😉 Mala moze byt vedla vas na podlozke a sledovat, ako skladate lego, hrate sa s autickami, cokolvek starsieho bavi. Okrem krmenia a uspavania, kde babatko potrebuje naozaj klud, sa vsetko da robit s detickami naraz. Mozete spolu so starsim varit, ak ho to bavi, a dcerka moze byt s vami v jedalenskej stolicke, zuzlat chlebik a mat ta bezpecne pri sebe. Vonku si tiez mozete uzivat spolocne chvile, kludne s nosicom, ruky mas volne pre starsieho. Ja trosku nerozumiem tym radam nosic nosic nosic nosic (doma) ved to dieta potrebuje slobodu pohybu, byt na podlozke, rozvijat sa, ked to potrebuje, potul si ju, hned potom zase starsieho, na to nezabudaj. Sedte na podlozke pri nej, hladkaj ju, ale venuj sa starsiemu, stavajte puzzle alebo co. Nauc sa neodstrkovat ho, ale spajat ich. Urcite to ide, mam to doma. Nosic milujem vonku ale nikdy by som do neho nedavala dieta doma. Ale ak ti to vyhovuje aj to je cesta, len prosim ta neodstrkuj starsieho. Ani muza, ved chodte spolu vsetci na zmrzlinu, prechadzku, do prirody, k vode.. Vecer ulozte deti a bude len tak spolu...

janickacrazy
19. júl 2022

@allia28 skús niekoho poprosiť, nech ti malú pokocikuje a zatiaľ sa venuj synovi, ak nemáš nikoho z rodiny, kľudne si zaplať aj opatrovateľku na pár hodín, uvidíš, že vám to všetkým veľmi prospeje,🍀

allia28
autor
19. júl 2022

@janickacrazy Nad tymto som uvazovala, ale neviem, ci by dcera zvladla opatrovatelku, ked vresti len co sa vzdialim...

kapanek1
19. júl 2022

@allia28 aktualne to mam podobne. Syn 2,5 roka, babatko 7 mesiacov. Neviem no nejak sa hrame vsetci traja spolu. Chodime na prechadzku rano, poobede v nosici, mala este nesedi. Ked mrnci vezmem si ju na ruky, sadnem si k nej na zem. Je to narocne ale po roku dufam bude lepsie. Nie si v tom sama. Utesuje ma ze sa tesim na dalsie leto, to bolo so synom krasne. Chodili sme na dlhe prechadzky, na zmrzlinu, do obchodu. Za chvilu vyrastu a pojdeme do roboty. 😄 ja si myslim ze to mam jednoduchsie v tom ze este nepojde do skolky, tak nemusim uz od rana nikam utekat. Bude to asi separacna uzkost a zuby, aj u nas. Ledva sa otocim chrbtom uz place a plazi sa za mnou. A vkuse len ja.

jarnajar
19. júl 2022

Mať ju na rukách pri hre so synom, ale keď sa už hýbe, je to horšie, no dá sa. Robiť im zábavné alternatívy, napr. keď čítam staršej, tak mladšia chce trhať knižku, dostáva teda svoje leporelo. Keď ju už nebaví, podám iné. Po knižke si spolu všetky tri prečítame aj tie leporelá. A tak podobne, toto bol len jeden konkrétny príklad. Onedlho sa aj zahrajú spolu, moje majú 1 a 3 roky a často sa spolu hrajú, lopta, autíčka, zvieratká, šaškujú spolu. Pravdaže pri tvorení ešte nie, ale už teraz je to OK. Skusaj aj ten nosič, možno je zle nastavený. Počas varenia, prechádzky - mladšia si naplní potrebu kontaktu.
A ešte jedna vec - u nás bolo veľmi dôležité zvýšiť fyzický kontakt aj so staršou, túliť sa.

janickacrazy
19. júl 2022

@allia28 pokiaľ ti zaspí v kočíku, tak určite áno, môžeš ju uspať ty, odovzdať opatrovateľke a ideš so synom na zmrzlinu napr.

beata_k
19. júl 2022

Mam doma to iste. Mrzi ma, ze sa nemozem venovat starsiemu. O to viac, ked za mnou pride, ze chce stavat kocky alebo objat. 3 mesacne mam v podstate non-stop v nosici. Vobec to situaciu neriesi. V nosici nemozem nic, len stat alebo chodit, inak je hore takze hra so starsim neprichadza do uvahy. O tom ako ma bolia nohy ani nehovorim. Tak len dufam, ze je to len obdobie, a ze si to starsi "nebude" pamatat. Ako chodil za mamou, ze chce objat a ona nemohla... Ano, muz sa pohra, ale je to ine.

janickacrazy
19. júl 2022

@beata_k môžete ísť na prechádzku, na ihrisko, môžeš ho hojdat na hojdačke napr.

beata_k
19. júl 2022

@janickacrazy Chodime 2x denne. Vidim, ale na nom, ze mu chyba priamy kontakt. Nie len nieco z vrchu povedane ked sedi na koberci.

janickacrazy
19. júl 2022

@beata_k snáď sa to čoskoro polepší, držím palce

marzuz89
19. júl 2022

@beata_k srdce by mi roztrhlo, keby som mala takto odhadzovat starsieho, az ma mrazi ked to citam, syn to musi mat emocionalne velmi narocne. Ak ma 6 ci 7,pamatat si to bude. Ak ma 2 ci 3, nebude. Ale to emocionalne prazdno a nenaplnenie potrieb v nom zostane. To naozaj nemozes ani na chvilku dat babatko pod hrazdicku, na podlozku, mat ju sice vedla seba ale tych aspon 20minut sa venovat synovi? Mat babatko oprete o seba, sediac na gauci, a z druhej strany prituleneho syna kolko to len bude potrebovat, citat mu, cokolvek potrebuje? Mne je smutno. A navyse, to 3m babatko tiez potrebuje byt na podlozke, trenovat, posilovat, co ma z toho, ze je stale v nosici, aky pohyb, rozvoj. Mat babatko ulozene v pololahu na jednej ruke mozes mat pocas sedenia na koberci s mladsim, kym budes druhou rukou pre neho stavat kocky alebo co. Da sa to. Tymto komentarom budem znesena pod ciernu zem. Ja viem. Ale ak sa v tebe len nieco malicke pohne, stalo to za to.

Navyse,v nosici mas obe ruky volne. Ako to, ze ho nemozes objat? Nie plnohodnotne, ale aspon ako sa da, pohladkat, pritulit na bol, aspon nieco malo. Len aby si ho neodmietla...

beata_k
19. júl 2022

@janickacrazy Dakujem

beata_k
19. júl 2022

@marzuz89 Vsetko co si napisala robim. Ma 3 roky. Samozrejme, ze babo ked je bldele davam ho na brusko, pod hrazdu, do kresiela ( kresielkom nadsena nie som) a hram sa s mladsim. Ale to vies, mam i domacnost. Ale hlavnym dovodom je, ze kym som nemala mladsie, tomu starsiemu som sa maximalne venovala. Cudzi ludia ma zastavili, ze vidno, ze mu venujem. A zrazu bum je to len par minut denne. Chyba mu to.

gagik
19. júl 2022

Normalne sa to sa zvladnut, niekedy staci obcas alkohol, alebo cokolvek , co pomoze, niekedy treba antidepresiva, ale da sa to..🙂))

marzuz89
19. júl 2022

@beata_k aha prepac, no mne to tak vyznelo, pises totiz, ze mas babatko v podstate nonstop (!) v nosici, hra neprichadza do uvahy, nemozes sa starsiemu venovat, ze sa mu akurat tak prihovaras z vrchu ked je na koberci a odmietas ho, ked chce objat. A teraz pises, ze vsetko tak robis, plus babatko je na podlozke ci hentam ci onam a venujes sa vtedy starsiemu... Stratila som sa v tom, ale nevadi, nejde o mna ale o tie starsie deti, ktore nesmu byt odstrkovane 😪

Inak domacnost a aj varenie tu mame kazda jedna 🤗 potom mozno ak sa ti mladsie hra pod hrazdickou, kasli na upratovanie, to pocka na vecer, a hrajte sa do syta so starsim 🤗

Inak vnimam to tak, ze kym niekto ma cas odpisovat celkom pohotovo na MK, musi mat cas aj na svoje deti. Cez to vlak nejde.

beata_k
19. júl 2022

@marzuz89 Ma 3 mesiace, cize podstatnu dna presi a teda je v nosici. Uz rozumies? Ked som ti pisala tak starsi spal a ja som stala. Si cisty detektiv oriesok, ti poviem.

beata_k
19. júl 2022

@marzuz89 Ty mas neuveritelny dar zvelicovat a prekrucat 🤦🏼‍♀️