Ako zvládnuť bitky medzi súrodencami?
Prosím poraďte mi, ako prežiť toto obdobie a ako naučiť staršie dieťa, že súrodenca a ani nikoho nebijeme. Áno, staršie dostalo po zadku viac krát, ale to bolo len za vážne veci (keď mohlo dôjsť k úrazu, alebo mohol vážne niekomu ublížiť). Mám veľmi tvrdohlavé deti a obdobie vzdoru majú ťažké obe.
@mamamasama ty si to zazila? Ze starsi bil mladsieho a nemohla si ich nechat ani na sekundu samych? Fakt ani na sekundu.
Ako ich treba rozdelit? Akoze zavrem starsieho do izby?
Asi ta nepoteším ale u nás to je podobne, keď bol mladší ešte malý aby sa bránil, nedalo sa od nich odísť. Stále som bola v strehu lebo nič nepomahalo, dohováranie, zákazy, trest... Teraz už keď je mladší starší, vie sa brániť sám a teda non stop sú v sebe, denne bitky 🙈 a čím sú starší, tým je to horšie.
@nikpa 😳
Ignorovať v tej chvíli staršieho je blbosť. On ešte nevie čo si má uvedomiť. Bráni si svoje, ináč to nevie vyjadriť, len tým že udrie. Treba hľadať dôvod, prečo udrel mladšieho aby nabudúce vedel sám predísť takej situácii. Ja som tak naučila staršieho, že keď mu mladší začne niečo brať, starší mu s kľudom povie, že teraz tú hračku potrebuje on, ale ponúkne mu inú hračku. A po pár minútach mu dá aj tú žiadanú, keď sa s ňou dohrá.
Treba chápať to staršie dieťa. Istý čas boli všetky hračky jeho, odrazu sú spoločné. Trvá to istý čas, kým to dieťa akceptuje. U nás to trvalo 2 roky a veľmi mi pomohlo pozerať sa na každú situáciu očami staršieho dieťaťa.
@andreatytler mám 2 deti a môžem potvrdiť že táto stratégia funguje. Odkedy sa snažím v každej situácii chápať staršieho, naťahovania o hračky sa takmer vytratili.
@angel993 Takže to mladšie je bité aj naďalej a všetko je v úplnom poriadku? Skvelá výchova...fakt🙈
@angel993 To som rada ze vam to funguje.
@mandarinka555 Urcite sa to zda ako postavene na hlavu ze rodic je na strane utocnika, ale skus sa na to pozriet ako uplne nezainteresovany divak z pohladu toho starsieho dietata a zistis ze utocnik je v skutocnosti ten mladsi.
4 rocny je este primaly na to aby si uvedomil ze on ako starsi ma byt rozumnejsi. Pre neho je mladsi brat na takej istej urovni ako on. Take iste prava a take iste povinnosti.
Obe deti sa v klude hraju, ale v momente ked mladsi zacne brat hracky starsiemu, dopustil sa mladsi priestupku za ktory by mal byt potrestany. Jasne ze bitka od starsieho nie je spravny sposob, ale jeho priestupok by nemal byt ignorovany. Z pohladu rodica ma ten mladsi na take spravanie pravo, ale z pohladu 4 rocneho to tak nie je. Ak rodic vyjadri pochopenie pre starsieho, vravi mu ze v tomto konflikte nie je sam a ze ho chape a rad pomoze a nauci ako to spravne riesit. Ale ak sa rodic postavi na obranu mladsieho a necha starsieho osamote a odsudi ho, tym padom v nom utvrdi pocit ze si musi svoje hracky branit sam a bitky a hadky pokracuju.
@angel993 aj ja učím staršie ponúknuť inú hračku no nie vždy to funguje. Berú si naschvál navzájom práve tie, ktoré msjú sktuálne v ruke.
Ucis ich oboch ze cakam kym pride na mna rada? Hlavne toho mladsieho?
Lebo ucit starsieho ze ma nukat inu hracku je zase davanie za zle tomu starsiemu. Mladsi mu berie hracku a ty ucis starsieho aby mu nukal inu hracku. To je akoby si mu vravela ze on robi nieco zle. Ja chapem ze sa snazis predchadzat konfliktu co najjednoduchsim sposobom a asi je jednoduchsie pracovat so starsim ako s mladsim, lebo lepsie chape, ale je mozne ze ten mladsi bude viac spolupracovat ako starsi.
Presne toto mne každý hovorí vonku jake zlate deti a nikto mi neverí že doma je to horor
Syn 4 dcera rok a pol
@andreatytler samozrejme že dohovársam aj mladšiemu. Skúsim ešte s tou radou doslovne. Ja to tak vravím, že počkaj pohráš sa ty a potom si vymeníte. Alebo o chvíľku ti dá. Aj si tak dávajú niekedy dookola :D prosím páči na pár sekúnd zoberie druhé, výťazoslávne odovzdá naspäť a vzápätí znova pýta, zas dostane do ruky a už prvé pýta ak prejde o krok viac ako čakalo 🤪.
No riadny suboj😵. Je to vzdy vyrovnane na oboch stranach alebo jedna skor prevlada?
Este som citala jednu radu ohladom surodeneckych vztahov. A to ze rodic by nemal byt sudcom, lebo potom deti za nim chodia s kazdym svojim sporom a nesnazia sa risit svoje spory sami a zaroven jedno z deti vyjde nakratko ked to riesi mama, lebo mama nikdy nevie na 100% ako to bolo a tak nikdy nemoze objektivne posudit.
Ako som vravela ja mam len 1 dieta, ale tuto radu som zacala praktizovat ked sa syn hrava s kamaratkou zo skolky. Oni su ako dvojicky. Obaja rovnako tvrdohlavi a presne takto sa natahovali o tie iste hracky a hned na mna kricali ze aby som pomohla. A tak som po case zacala vraviet ze nech si to skusia vyriesit sami. Par krat sa im to uz aj podarilo. Som im pomahala najst sposob ked boli zaseknuti a chvalila ked ked sa im to podarilo.
@mandarinka555 kde som napísala, že mladšie dieťa je naďalej bité?
@andreatytler úlohe sudcu sa snažím naozaj vyhýbať. Som tam stále pre nich, vidím že sú ešte malé a musím ich veľa učiť. Nikdy by som nenechala konflikt len na ne vzhľadom na ich nízky vek, ale súdeniu sa veľmi vyhýbam. Snažím sa neobviňovať , a ani nehľadať vinníka pokiaľ sa nejedná o ťažší konflikt, či nebodaj úraz.
Tu je vinnik mladsie dieta, ktore berie hracky starsiemu. Predpokladam, ze su to hracky starsieho - teda jediny majetok, ktory dieta ma.
Reaguje tak ako ste ho naucili - ked sa mi nieco nepaci, tak mozem slabsieho zbiť. (Rodičovi sa niečo nepáči, zbije slabšieho - dieťa).
Mladšiemu treba vysvetlovat, ze sa neberu hracky bez opytania a dovolenia. Ucenie rešpektu
@krkavcia_mater ďakujem za tip, máš pravdu. Teraz máme situácie, že väčšinou, že starší zoberie mladšiemu :D.
Ja im väčšinou dám po ruke každému a neriešim. Buď sa normálne dohodnú alebo tak no. Nechce sa mi toto riešiť dookola. A zatiaľ to zaberá. Staršie dieťa pomaly pochopilo že mladšiemu veci neberie. A naopak keď sa to stane, tak staršie už nevrieska ako o život, len mi to príde pozalovat 😀
Ako sa vám darí? My máme podobnú situáciu a ja už ani nevládzem, čisté vyhorenie.

Tieto diskusie milujem 🤣🤣🤣 Bijem svoje deti a potom sa divím, že to robia aj oni 🤣🤣🤣 Absolútne nezvldnutá výchova, žiadne pravidlá. Skús prečítať nejakú literatúru o výchove detí. Ak nečítaš, tak googli. Je toho plný internet