Aký je ideálny vekový rozdiel medzi deťmi?
Ahojte, čo si myslíte, je lepšie, keď je žena na materskej súvisle, teda deti ma za sebou a až potom ide do práce, alebo po materskej ide do práce a potom po niekoľkých rokoch ide zasa na materskú....Aké s tým máte skúsenosti???
@lucretia7 dakujem. No, pre mna je uz neskoro pouvazovat :( stalo sa a sama mam s tym problem, ze je to takto.
A este je velmi dolezite kojenie..lebo to je velke puto ..a kedze ja som nekojila ani jedneho, tak tym to bolo lahsie starat sa o oboch..Kojace matky to maju tazsie, mame susedu, co koji dve deti, jeden 3mesiace a druha skoro dva roky a je to teda o zivot :-/ Ale musite si vy posudit ci by ste to zvladli a ci by sa to starsie dokazalo podelit o maminku 🙂
@balkica ano, aj kojim. Nuz, nie som z toho stastna, ze to takto vypalilo. Skor sa citim zufala. Dakujem za prispevok
najlepsi vekovy rozdiel je priblizne tri roky, moze byt az styri
no a teraz som skusila aj taky vacsi, ze devat a 12, je to bohovske, ani som si nevedela predstavit ako
ale ja mam velmi dobre a empaticke deti, asi aj v tom to je, ze sme ich dobre vychovali
@mammamiamiama Hlavne neokrikuj, ide to aj bez toho..vyhnes sa potom problemom v buducnosti...Da sa pekne vysvetlit vsetko aj v klude, este lepsie to tie deti pochopia..Nas ma cez dva roky, a Bez okrikovania sa napriklad naucil obchadzat velke mlaky, co sa niekedy aj sama cudujem 😀 Lebo oni vacsinou nechapu za co na nich vrieskas..A ked to pekne vysvetlis, ked aj 100x tak budes potom hrda ked to na 101x urobi sam od seba 🙂 A kolko teda budu mat deticky rozdiel vekovy ?
@balkica noo, vyzera to na 19 mesiacov
@slamienka Moj nazor, ak mas pri sebe svoju mamu, ktora ti s detmi narodenymi blizko seba pomoze tak to nemusi byt az take stresujuce. Co mam kamosky a maju rozdiel medzi detmi dva roky, uz predtym ako sa im druhe malo narodit ujukali ako to same zvladnu. Je to urcite narocne pre kazdu mamicku mat maly vekovy rozdiel medzi detmi. Ja chcem mat rozdiel 4 roky.
@mammamiamiama to skoro ako my..Ja som zatial neolutovala maly vekovy rozdiel, aj ked su aj tazsie chvilky ale odporucam starsie odstavit od kojenia lebo sa zblaznis
Ja mam 2x rozdiel 3 a som spokojna. Mam doma 7, 4 a 1 rocne dieta. 6 rokov medzi najstarsou a najmladsou je uz vela. Uz nemaju k sebe tak blizko. Z hladiska pomoci s najmladsou uz ta starsia pomoze, ale dolezitejsie je aby mali oni dobry vztah, nie ja pomocnicku 😉
U nas je to presne 4 roky, ako sa pise v prispevkoch, pokial nie su stari rodicia na blizku, 4 roky je fajn rozdiel. Starsia sestra je samostatna (plus chodi do MS), vie sa postarat o brata (ma teraz 7mesiacov) - zabavi ho alebo mladsiemu bratovi staci, ked je pri nej.... ; na prechadzku alebo do obchodu staci jeden kocik... 🙂
Este dolezitejsie ako to, ci sa mama plne venuje obom detom je to, ako si budu potom deti vychadzat. Ja som mala sestru o tri roky starsiu a do dnesneho dna nemame dobry vztah a podla mna ho ani nikdy dobry mat nebudeme. Vzdy ma mama posielala s nou von, aby dala na mna pozor. Sestra ma brala ako privesok, s kamaratkami mi robila zle, alebo ma niekde vonku nechala samu a isla si po svojom. V puberte rovnako, len sme sa bili, nadavali si, napr. s ucenim mi nepomahala, ani sa mi nejak nevenovala. Priatel ma zas o 18rokov mladsieho surodenca, ten ma teraz uz 19 rokov a rovnako tam ziaden vztah nie je. Jeho brat sa ho spyta, ako sa mas, on mu odpovie, ze dobre a to je ich cela komunikacia. Preto chcem mat deti hned po sebe, aby bol medzi nimi tak rok rozdiel a vzajomny vztah o to silnejsi.
Ja som tiež zástanca väčšieho vekového rozdielu. Je to fajn, lebo starší súrodenec potom vie aj pomocť trochu a nie je už tak závislý. A tiež v staršom veku dohliada na menšieho súrodenca. Moje deti majú v mobile takú aplikáciu pomocou ktorej sa navzájom sledujú, kde sa nachádzajú. Sú rozkošní. Ak by vás zaujímala tá aplikácia, tak je to táto http://www.sygic.com/family-locator/features
Volá sa Sygic a funkcia sa volá Family Locator
@lila1988 Neviem, kolko ma tvoje prve dieta alebo ci ho vobec uz mas, ale tazko pochybujem, ze v realite budes schopna 3 mesiace po porode otehotniet a mat dalsie. To je ine hrdinstvo. A ak sa ti porod zvrhne na cisarsky, tak ani nehovorim, tam by si nemala rok vobec otehotniet. Ono sa to lahko hovori, ale realita moze byt uplne ina. A nemyslim si, ze zly vztah so sestrou mate kvoli rozdielu 3 roky. To je celkom fajn rozdiel a poznam aj surodencov s vacsim (sama som jednym z nich), ktori maju velmi dobry vztah. A niekto moze mat aj jeden rok a nevychadzaju spolu, zhodou okolnosti takych poznam viac. Dokonca kamoska je z dvojiciek a vobec s bratom nekomunikuju. Tam zalezi skor od vychovy...
@mammamiamiama Vobec sa neboj, ked uz sa stalo, asi to tak malo byt. Na zaciatku (tak prvy rok) to urcite bude velmi narocne, ale potom ti zas ostatne mozu zavidiet. Deti s mensim vekovym rozdielom sa vedia pekne prehrat spolu. Nebudes sa musiet s jednym ucit a druhe prebalovat. Ma to tiez dost vyhod. Takze to ber ako to je a uvidis, ze casom sa ti to bude zdat ako vyhoda. 😉
@mammamiamiama jedna vec je pohlad matky, kedy je vacsi vekovy rozdiel vyhodou, druha vec je phlad deti. my sme 3 surodenci, vzdy po necelychdvoch rokoch. aparada, vekovo sme si boli vzdy blizko, vedeli pomoct v skole, vedeli sa zabavit spolocne, spolu preskakat pubertu, prve zabavy, skolu, problemy a aj teraz si radit pri detoch. takze ak sito ty dobre zmanazujes z pohlad logistiky, tak budu mat detiska paradne detstvo. inac, lepsie je napr aj na dovolenke s dvoma rovnako starymi detmi, ako mat jedneho skolkara a druheho pubertaka 🙂 tym uz spolocnu zabavku tazsie najdes.
@ukulela Tak s týmto súhlasím, ak chcete vedieť aké je to pre deti nepýtajte sa matky ale pýtajte sa detí. Ja som zo 4 súrodencov. Mám 2 staršie sestry medzi nimi je rozdiel 1rok, medzi mnou a sestrou 2 a medzi mnou a najmladším bratom opäť 2. Mama síce vraví, že to bolo veľmi náročné, tak to jej verím 4 deti...Ale čo sa týka nás tak skvele, všetko sme robili spolu, všetko sme prežívali spolu, hrali sme sa spolu tie isté hry, všade sme chodili spolu. Strašia sestra mňa a brata učila čítať, a nakoniec sme každý deň čítali tie isté knihy spolu. Teraz sme už všetci dospelí a perfektne si rozumieme, neprejdu dva dni, že by sme neboli v kontakte. Dieťa mám zatiaľ len ja ale sestra je pre dcérku mama číslo dva a brat..ten so mnou chodil aj kočíkať (technika balenia žien :D )Najstaršia sestra ona bola taký typ viac za kamoškami, ako deti sme sa spolu veľmi nehrali skôr mlátili, doma bývala málo aj sa skoro odsťahovala a všetci traja s ňou máme vzťah skôr ako známa/suseda než sestra. Druhé dieťa chcem mať skoro, keď som dcérku zvládla s tým, že som nemala žiadne skúsenosti s deťmi ani som k nim nemala vzťah a teraz, aspoň myslím 🙂 , som dobrá mama tak hádam zvládnem aj dve. Pri dcérke bol ťažký prvý pol rok, ale teraz keď si na to spomeniem koľko vecí som vtedy nevedela a teraz keď už všetko viem robila by som mnohé inak, viem , že pri ďalšom to zvládnem lepšie a ak prežijeme ten ťažký pol rok už bude dobre 😀
ja si myslim, ze je najdolezitejsie aby mali medzi sebou skvely vztah a i to aby to matka zvladala psychicky doma s detmi..ja mam dceru ma skoro 3 roky, citim, ze je cas pre nu mat surodenca, ze by si super rozumeli..ale ja este nie som psychicky pripravena na druhe kolo :D ale koly malej to obetujem..pockam este pol roka uzijem si znova trocha slo ody co mam teraz pre seba a po pol roku sup dotoho...snat sa potom podari do roka otehotniet
My sme mali hneď po sebe deti a podľa môjho názoru je to lepšie ako veľké rozdiely..chlapci su už veľký ,samostatný,mame teraz maleho a chlapci veľa pomôžu ...
Idealny vekovy rozdiel je ten, ktory vyhovuje rodicom....ja mam medzi synmi 7 rokov a mne to takto vyhovovalo...ked isiel starsi do skoly, narodil sa nam mladsi...cize som bola s nim na materskej a poobede som sa venovala starsiemu....dnes maju chlapci uz 18 a 11 rokov....
ako pre koho pre moju kolegyňu 1,5 roka, pre mňa 2 roky a pre kamarátku 7 rokov a pochvaľujú si aj tí čo majú deti po 14-15 rokoch. Len či to vyhovuje už tým deťom, no ťažko povedať.
Tak ja Vám poviem tak 1syn ma 16r.druhá dcéra 1.5r.a potom tak neplánovane pribudol ešte 1syn ma 4m.co sa týka vzťahu deti tak starší a mladší absolútne žiadny lebo starší stále ma veľa učenia ako gymnazisti futbal a iné aktivity a ti dvaja tak dcéra má toho malého takého maznáčik a asi lepšie mať taký menší rozdiel ako takýto extrém ako my mame
Toto je dosť individuálne. Každému vyhovuje niečo iné. Ale myslím, že najlepšie vzťahy medzi deťmi sú vtedy, keď sú tesne po sebe. Takže približne rovnaký vekový rozdiel. My sme traja súrodenci a medzi nami je tak max. 2 ročný rozdiel a vždy sme si super rozumeli a super bolo to, že sme sa spolu aj hrávali. Aj pre matku je to výhoda🙂
Ahojte 🙂 Myslim si, ze druhe a dalsie dieta by mohlo prist vtedy, ked sa na to citia rodicia. Pre niektorych rodicov je to par mesiacov po prvom, pre dalsich 1,2, 3 aj 7,8, 10 rokov. Ide o to, aby si dieta priali a verili, ze bude fajn mat surodenca pre predchadzajuce 🙂
Mam 16 mesiacov rozdiel a neviem si vynachvalit. Nic lepsie sme nemohli urobit 🙂 Teraz cakam tretie s rozdielom 7 rokov, tak som zvedava🙂
Podla mna je to individualne. Ja mam rozdiel velky medzi poslednou dcerkou a dvomi starsimi 17,14 a najmensia ma 5 . Je to maznak celej rodiny, aj ked pre starsich je sem tam ako povedia oni otravna😂. Ale starsi sa vobec spolu nehrali a ani teraz nemaju spolocnu rec. Sem tam pokecaju, ale kazdy ma svoje . Mozno aj tym ze je to chalan a baba. A mam kamaratku medzi nou a jej sestrou je 10 rokov rozdiel a vzdy si velmi rozumeli uz ako deti a aj teraz ked su dospele . Su taka nerozlucna dvojka. Takze asi zalezi vela od deti a ich povach ako od vekoveho rozdielu. My by sme chceli este jedno dietatko co ak vyjde bude cca 6 rocny rozdiel medzi teraz najmladsou a babatkom. Verim, ze budu tiez casom nerozlucna dvojka.
@slamienka podla mna to zalezi hlavne od maminky ze ako sa ona citi. Mi sme sa rozhodli pre mensi vekovy rozdiel konkretne 20 mesiacov a ja by som chcela aj 3 ale az tak za 5-7 rokov ked budu chlapci velky 🙂 a je to ah o vzajomnych vztachoch niekedy sa moze stat ze starsie dieta sa citi byt odstrcene aj najpriek tomu ze to nedava najovo a pomaha v rodine s babatkom bez problemov. Vsetko ma svoje plus aj minus ako sa hovori no ja som skor za mensi vekovy rozdiel 🙂
@mammamiamiama ja mam rozdiel medzi detmi 18.5mes. A nelutujem vobec. Zaciatky su mozno tazsie, ale chce to len zvyk. Starsi od prveho momentu sestru lubil. Teraz maju 4.5 a 3 roky a su partaci najvacsi. Zahraju sa, drzia pri sebe. Rozdiel sa takmer vytraca. Nevravim, ze vacsi rozdiel nie je dobry, no tam velakrat zavazi ziarlivost starsieho, dovtedy jedinacika. Je to v prvom rade o povahach deti. Ale je by dom teda nezmenila nic.

Podla mna aj dost zalezi na tom, ako je vychovane prve dieta..Ak je vedene k samostatnosti uz od malicka, tak hned suvisle, ale ak je naviazane, tak tie tri roky sa mu povenovat a potom ked bude v skolke mozete sa venovat druhemu v klude...Ale zase prilis velky vekovy rozdiel je tiez zly..Lebo prve dieta uz vyrasta prakticky ako jedinacik a zrazu sa z neho stane surodenec, a to uz sa tazko deli o veci, a je jedno, ci ma sedem alebo trinast rokov..To viem z vlastnej skusenosti v nasej rodine...My mame 22 mesacny rozdiel a je to super, starsi sa uci ako sa podelit a ako sa postarat o sestricku, aj ako ju respektovat a mala ma partaka a ochrancu 🙂 To tazsie obdobie pride ked tu bude lozit a kradnut mu hracky 😀 Ale v kazdom vekovom rozdiely sa najdu krizove obdobia 😀 My sme sa rozhodli pre maly vekovy rozdiel aj kvoli tomu aby mi doma nepreplo, za sest rokov a aj aby spolu mohli vyrastat a hrat sa..tak uvidime aka bude realita 🙂