Druhé dieťa verzus práca

25. júl 2020

Ahojte. Potrebujem si precitat nazory vas, cudzich zenskych z kona :D mam dvojrocne dieta, narodilo sa 3mesiace po skonceni vysokej skoly, takze som nepracovala, takto sme to chceli. teraz zacinam tuzit po druhom drobcovi a neviem ktorou cestou sa vydat. bude lepsie isy si odpracovat aspon nieco, nabrat prax, zarobit, mozno sa prestahovat (co by som velmi rada) a tak opat na matersku, alebo mat druhe babatko, dalsie tri roky byt doma, nikam sa nepohnut a az potom zacat pracovat a zariadzovat sa.vystudovala som v dnesnej dobe perspektivny IT odbor, asi mi aj chyba realizacia,ale aj tuzba po babatku a surodeneckom trojrocnom rozdieli je velka, kedze ak pojdem do prace, rozdiel medzi detmi bude minimalne 5-6rokov, co uz mi pride dost. tak dajte. dakujem v)

tatiana1329
25. júl 2020

Asi by som sla do druheho nech nie je velky vekovy rozdiel, a potom sa plne realizovala v praci. Vlastne dost podobne to mam aj ja ale ja som pred 1 tehu pracovala asi 2 roky a Bc. som si robila uz tehotna a s dietatom... Medzi detmi mam rozdiel presne 2 a pol roka... Pripadne ak mas takyto odbor urcite najdes nieco na skratenu dobu alebo na pracu z domu a podobne. 🙂 Drzim palce 🙂

havana40
26. júl 2020

Vela zien ti tu poradi aby si sla hned aby si to mala vpodstate u nas sa hovori "v jednych plenkach" alebo ked chces za sebou. Proste prve aj druhe kolo aby ani ten vekovy rozdiel nebol taky velky a este teraz si stale v tom "materskom obdobi" kedy si nastavena sa proste jednoducho starat. Ja ti poviem tak ze absolutne nie som typ zeny ktora by si dokazala predstavit toto rodicovstvo alebo ak chces materstvo takto za sebou a tak som to ani nehrotila nesilila. Rozhodovala som sa podla toho co som citila ze bude pre mna najlepsie. Teraz cakam po 7 rokoch druhe dieta a ja za mna osobne musim povedat ze som rada ze to je teraz ked maly uz je rozumnejsi ked viem ze aj ja som po dusevnej a mentalnej stranke uplne inde. Ta prestavka medzi dvomi tehotenstvami mi umoznila sa znovu zaradit medzi ludi, uzivat si zivot, spolocne dovolenky, dostatocne sa venovat malemu tak ako potreboval a vyzadoval, vyskusat si rozne pracovne prilezitosti a zasa nachvilu zit ten zivot aj trochu inak ako byt doma stale na materskej. Absolutne som si tak svoj zivot nepredstavovala a tymto to nemyslim vobec zle. Ja naozaj vzdavam velky obdiv zenam, ktore sa rozhodli a rozhodnu hned vppdstate po dvoch rokoch hupnut zasa do toho kolobehu materstva. A naplno sa oddat a venovat ten cas teraz uz dvom deťom. Je to nieco ohromne a skvele a naozaj si to zasluzi obdiv ale ako vravim ja som sa na take nieco necitila a chcela som sa plno venovat prvemu dietatku. Nech sa rozhodnes hocijako bude to tvoja volba a v tej chvili to bude aj tak rozhodnutie ktore budes povazovat za spravne. P.S. co sa tyka vekoveho rozdielu to je taky dost bubak toho vsetkeho. Nie vzdy je to pravidlo ze je s tym problem. P.S2: nas vekovy bude tych 7 rokov a som s tym vpohode ani z toho nestresujem ani mi to nieje luto ani nic. Budu to stale surodenci takze cestu si vzdy k sebe najdu ;)

meluela
26. júl 2020

Ja som isla cestou B (dalsie dieta i ked s vacsim rozdielom, celkovo dlho doma hned po skole, cele na scvoknutie, problemy so sebavedomim a strach ci bude praca) a nebolo to dobre, takze za mna variant A (praca, potom sa uvidi). Dve deti po sebe su tak ci tak masaker

veronika4495
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
29simona29
26. júl 2020

Nezabudni, že mať dieťa neznamená prestať žiť na 3 roky a nikam sa neposunúť, je to len o tom, ako si to zariadiš. Ja som príklad toho, že sa dá vychovávať dieťa, aj naďalej z domu pracovať, aj sa pracovne posúvať, plus čakáme druhé. Ak by som sa mala odstaviť na 6 rokov s tým, že som len na MD a nič iné neriešim, mna osobne by asi porazilo..Takze v živote môžeš mať všetko, len si to treba tak zariadiť, ja by som išla do druhého teraz a zároveň riešila pracovnú sebarealizáciu. Počas prvej MD som rozbehla jeden náročný projekt, pred ktorým som mala rešpekt, aj keď som ešte nemala dieťa a v podobnom duchu chcem pokračovať aj pri druhom. Ako vravím, 6 rokov doma bez socializácie by u mna nešlo, rovnako sme si napr užívali už aj pri prvom výlety, dovolenky atd, a to ma 2,5 roka, takze dá sa všetko, je to len o zmýšľaní a nastavení sa.

bodkolienka81
26. júl 2020

No dieta do jasiel a Ty do prace, aspon na ciastocny a kym pride druhe, budes mat rok odpracovany.. A s 2 detmi sa Ti bude "lahsie zacinat", ked sa budes mat kam vratit a aku taku prax..

metuzalem
26. júl 2020

Ja by som sla do dieťaťa..Este sa v živote narobis... Pripadne robit pocas materskej nieco?

martinka13
26. júl 2020

S Tvojim vzdelaním by bola určite možnosť aj homeoffice. Aspon na čiastočný úväzok. Čiže by som sa asi skúsila zamestnať a preverila tuto možnosť popri druhej materskej. Nevyjdes z pracovného tempa, peniaze k materskej, resp.rodicovskej sú fajn. Ja som tak pracovala pri oboch deťoch. Úplne iný odbor. A neprepinalo mi z toho, ze som nonstop doma s deťmi.

hettinka
26. júl 2020

Prečo si nikdy nepracovala? Ja som tiež mala dieťa hneď po VS, ale už som pracovala aj počas školy a keď mali dieťa 3 mesiace, začala som na pár hodín robiť. Nič moc to nebolo, ale islo mi to do rokov praxe. Od 1 roka som potom nastúpila na 3 dni do roboty.
Akože určite by si mala začať niečo robiť, nie byt teraz ďalšie 3 roky doma a čo potom? Zabudnes všetko a budeš začínať z nuly.

ajka0207
26. júl 2020

V IT odbore sa dá dosť dobre realizovat aj popri materskej z domu, neuvažovala si nad ničím takým?

mogaa
26. júl 2020

Tak jedna vec je že niečo vyštuduješ, iná že nebudeš mať žiadnu prax a kopu vecí pozabúdaš...6rokov mimo odbor (aj IT) urobí dosť..po troch rokoch je väčšia pravdepodobnosť že si nájdeš prácu - ako absolventka s malým dieťaťom.....po 6rokoch to už bude horšie keďže malé deti budeš mať 2....to je jedna stránka veci, druhá je vaša finančná situácia....ale je pravda že čím menší vekový rozdiel je medzi deťmi, tým je to pre matku "výhodnejšie" - veľa vecí je jednoduchších -deti sa spolu skôr prehrajú, aj chorobami si spolu prejdú a potom sa už žena môže realizovať v práci....všetko má aj svoje výhody a aj nevýhody....

katarina51941
26. júl 2020

Ja som mala prvú dcérku v poslednom ročníku na strednej. Zadarilo sa nám. Ale tešili sme sa. Kým do spravila skúšky moja mamina sa starala o dcérku. Potom sme bývali s mojimy rodicmy potom u svokrovcoch. A nakoniec sme sa rozhodli že budeme byvat sami. Pracovala om ale nie tak dlho aby som mala nárok na materskú. Potom sa nám národila druhá dcérka ktorá má teraz rok aj dva mesiace. Medzi staršou a mladsoubje 6 rokov rozdiel a vidno že je to veľa. Staršia bude mať teraz 8 rokov a už ma svoj svet. Svojich kamarátou, behanie po vonku a skolu. Myslela som si že mi pomôže s malou keďže už ma dosť rokov. Ako napr poslat plienky alebo sa s ňou pohrať. To aj niekedy spraví ale proste ona ma už som svet. Chcem tým iba povedať že 6 rokov rozdiel medzi deťmi je podľa mňa velky. Plánujeme aj 3 babo a povedali sme si že keď mala bude mať tak 2 roky pôjdeme do toho. Už nechceme veľkým rozdiel.

autor
26. júl 2020

Dakujem za nazory, dievcata. skusim odpovedat takto hromadne: Pocas vysokej som iba brigadovala, dost malo aj to nie vo svojom odbore, proste popri zadaniach a projektoch som bola rada, ze mam aspon euro naviac a nemala ambiciu zacat pracovat uz v odbore, lebo som videla spoluziakpv, ktori tak spravili a skola isla bokom, co som nechcela.mozno to bola chyba, mozno nie.
takze bohuzial, som bez praxe, a toho sa bojim, ze ak nepojdem do prace teraz, potom to bude mozno o to tazsie. rozmyslam aj nad home officom (teda ak nieco take najdem, alebo aspon ciastocnh uvazok teraz, co mi pride najvhodnejsie, takzw asi pojdem zatial tymto smerom.

financne na tom niesme zle, mame vsetko co potrebujeme aj si doprajeme, akurat ze byvame v dome svokrovcov (nie s nimi), a s tymto spokojna niesom, necitim sa tu dobre,radsej by som do vlastneho, ale muz o hypoteke nechce pocut kym nemame dva platy (aj ked ja si myslim zeby sme to zvladli).a zivot vedla svojej mamky mu proste nevadi.🤦‍♀️ ale zase aj on by druhe dieta bral.

bola som presvedcena, ze to urobim cestou A. pojdem do prace, zariadime sa a potom opat babatko. starsi surodenec pomoze, bude samostatny, nebudem sa musiet starat o dve male deti, ale iba o jedno, druhe bude samostatne. tot moja predstava. ale ked mi neda ten velky rozdiel, sama mam tri mladsie sestry, kazda s 3r odstupom od dalsej a sama vidim, ze s tymi mladsimi dvomi proste nemam uz taky vztah ako s tou, ktora je mladsia len o 3r, aj ked vsetky vychadzame spolu super.

zase, moj zivot sa netoci iba pri plienkach, a ak bude dalsie dieta, tak to iba predlzim. zijem normalny zivot, mam aj zaluby, v istom smere sa aj realizujem (ale nezarabam na tom).
viem, vsetko ma svoje vyhody, aj nevyhody, kazde dieta ine..chcela som nazory niekoho ineho, lebo ak sa na toto opytam okolia (sestry mamy atd..) vsetci ze radsej babo.

dakujem vam 🙂

marca12
26. júl 2020

No tazka dilema,lebo svet IT ide tak rychlo dopredu,ze uz teraz nebudes v obraze. Ja by som si vybrala radsej dieta ako pracu. Alebo hladaj pracu na home office

eliska13
26. júl 2020

Rozdiel 5,6 r nie je vôbec veľký aspoň si viac uzijes čas s menším a dáš mu celú seba😀určite by som nešla cestou dať teraz dieťa do jasli a ty do roboty.
Tu nie je lepšie a horšie riešenie budeš mať druhé bábo zostanes doma, staršie pôjde pomaly do školy, mladšie do škôlky choroby...ty hľadať pracu.Ak odložis teraz dieťa zase možno nájdeš prácu odkiaľ sa Ti nebude chcieť ísť spať, lebo dieťa samostatne a znova....ešte sa chces sťahovať čo potom s prácou či bolo by to v tom istom okolí?
Ideál by bolo nájsť si niečo teraz na doma...
Ak Ťa materstvo napĺňa si doma spokojná nerieš prácu robiť budeš ešte 40 rokov deti nemusíš mať
Môžeš si nájsť prácu a nebudeš vedieť otehotnieť
Ako cítiš tak sa rozhodni, daj si životopisy len tak pre info aká je situácia na trhu a uvidíš😊

betulinka1
26. júl 2020

Isla by som do druheho dietata. Z mojej skusenosti sa z rozbehnutej prace tazsie odchadza. Aj vekovy rozdiel deti by bol fajn.

bluka2
26. júl 2020

Za mňa je fajn medzi deťmi trochu pracovať. A nemusíš byť 3 roky doma. Môžeš to všetko stihnúť a nemusíš mať ani veľký vekový rozdiel ešte - ja mám 4 roky a medzitým 3 odpracované. Môžeš teda oboje naraz

bluka2
26. júl 2020

Myslím, že ak pôjdeš do druheho dieťaťa bez práce, celé štúdium bude pre potencionálneho zamestnávateľa trochu akoby si ani nestudovala

evkamotka
26. júl 2020

Najpraktickejsie mas variant:druhe dieta hned co najskor. Do roka od teraz by si mohla rodit, prve dieta uz pojde do skolky a druhemu sa budes rok/rok a pol max venovat, nasledne ho das na 3 dni do jasli a zacnes pravovat part time.
Ma to vela výhod :nevypadnes z odboru na dlho po skole. A ako zacnes pracovat, uz zostanes robit, ziadny dalsi vypadok.
Mysli na to, ze deti nie su dve vrecia zemiakov, ktore si len poratas, ci mas 2ks ako si chcela. Vacsi vekovy rozdiel povazujem za dost velke minus. Videla som to v praxi na bratrancovi so sesternicou. Ona bola este mala, on uz skolak, neskor pubertiak a ked uz sesterka ako tak na strednej dorastla, bratranec uz odisiel z domu. Ked su deti cca rovnake, cele detstvo im vies lahko poriesit zivot (program). Nie len ze sa spu prehraju, ale vekovo pribuznych mozes dat aj na rovnaky kruzok, tabor, rovnako davat vecer spat, robit im cez víkendy program ktory zvladnu rovnako aj im bude blizky (nebude sa starsi stale prispodobovat ze uz treba ist lebo je vela hodin, na turu nie iba kratku vychadzku lebo mladsi nezvladne... Starsi by uz siel radsej na autosalon, mladsi do hopi sveta, ktory je pre starsieho uz detinsky... Atd atd. Vieš si domysliet)