icon

Je dobrý nápad mať jedináčika?

7. nov 2025

Ahojte,
dlho som si myslela že budeme mať doma jedináčika ale čím dalej začínam premýšlať nad tým , či to je dobrý nápad a nemať predsa ešte jedno dieťatko.
Vôbec sa neviem rozhodnúť čo je lepšie🙈.
Viem že to aj tak za nás nikto nerozhodne ale možno mi váš pohlad na vec predsa len nejako pomôže.

Vďaka

Strana
z3
nikushka8
7. nov 2025

Chceli sme 2 deti,mame 2 deti. Ani jeden z nas nechcel jedinacika. Vobec sme neriesili ake vztahy budu mat. Vztahy sa buduju a menia rokmi,takze sa nad tym zamyslat vopred je uplne od veci. Deti sme chceli s malym vekovym rozdielom, su to partacky. Aj pre mna ako mamu bolo casom jednoduchšie mat 2 deti, pretože si vacsinou vystacia same. V okoli mame vela jedinacikov a ti vkuse niekoho volaju hrat k nim domov,lebo inak visia na rodicoch a aj ti rodicia su z toho uz dost na nervy (a to sa bavime o skolakoch na 1.stupni). Vo vasom pripade by som sa zamyslela aj nad vekovym rozdielom.

anonym_470f53
7. nov 2025
@anonym_f14ff5

@anonym_470f53 no a ty si ten druhy surodenec, ktory sa ma postarat 🙂 🙂 🙂

@anonym_f14ff5 ona je staršia 😀🤷‍♀️

anonym_9f051b
7. nov 2025
@evulincula

Ja mam tiez len jedno dieta, dcerka ma 6 rokov. Stale pocuvam od druhych ludi, aby sme si spravili druhe. Co koho do toho? Ked sa raz na to ten clovek neciti, preco sa starat do cudzich veci? Nerozumiem. A robit si druhe dieta len z toho dovodu, aby mal surodenca, to mi nepride spravne.

@evulincula presne, tiez to iste pocuvam 🙄🙄ze toto ludi este bavi, ako keby sa oni potom mali starat o to dieta.

anonym_9e0049
7. nov 2025

Mať jedno dieťa je v poriadku, aspoň nemá s kým robiť zle a viacej načúva rodičovi.

laila22
7. nov 2025

@anonym_autor ja mám jedináčika a je mi ľúto, že nemá súrodenca. Keď ma tu nebude, ostane sama, bez širšej rodiny.

226lenka
7. nov 2025

Ja som jedináčik. Keď som bola dieťa, veľmi som túžila po súrodencovi, bratovi. Ale mama ďalšie dieťa s mojím otcom nechcela. V škole som závidela spolužiakom, súrodencov, každý z nich mal aspoň jedného súrodenca. Ja jediná som ho nemala. Mne zase závideli že sa nemusím s nikým o nič deliť, všetko mám pre seba. Celý život som vedela, že jedináčik a nechcem mať, chcem mať aspoň 2 deti. A tym, že aj muž je jedináčik, deti nemajú žiadnych bratrancov, sesternice, tety, ujov, keď my tu už nebudeme, budú mať aspoň jeden druhého.

anonym_1a1ab5
7. nov 2025

@anonym_autor Ja som jedináčik a trpela som tým celý život, nemala som nikoho s kým sa zahrať, komu sa vyzalovat, mať svoje tajnosti. Áno mala som kamarátov no to nebolo ono. Teraz ako dospelá nemám nikoho, nemám s kým sa navštevovať komu zavolať keď mi je smutno, s kým zdieľať šťastné chvíle.
Neurob to svojmu dieťaťu aby bol na svete sám.

marca12
7. nov 2025

Ja osobne som vzdy chcela dve deti,aby mali jeden druheho. Mnohe tu pisu,ze nemusia spolu vychadzat. Ale to su take extremy. Pokial rodina zije rodinnym zivotom,su vychovavane s laskou,nepoznam pripad,ze by sa deti rozhadali. Fakt nikoho takeho v okoli nemam,ze by sa nebavil so surodencom.

euka210
7. nov 2025

@anonym_autor nie, nie je to dobre, ale niekedy sa inak neda. Ale pokial je vek.rozdiel viac ako 6r, tak to mas ako dvoch jedinacikov.

anonym_c08cae
7. nov 2025
@anonym_1a1ab5

@anonym_autor Ja som jedináčik a trpela som tým celý život, nemala som nikoho s kým sa zahrať, komu sa vyzalovat, mať svoje tajnosti. Áno mala som kamarátov no to nebolo ono. Teraz ako dospelá nemám nikoho, nemám s kým sa navštevovať komu zavolať keď mi je smutno, s kým zdieľať šťastné chvíle.

@anonym_1a1ab5 ak ako dospela nemas kamaratov, priatela/manzela, sesternice, susedy, byvale spoluziacky/blizsie kolegyne, proste nikoho - tam bude iny problem. Preco myslis ze vztah so surodencom by bol nejaky vrucny ked nedokazes budovat ine vztahy?

euka210
7. nov 2025

@anonym_autor dnes som sla po deti ku skole a par ich tam este stalo...tak sa syna pytam, preco tam stoji spoluziak, ktory byva v meste (my dochadzame z dediny)...ze on odchadza ako posledny, lebo doma sa nudi...je jedinacik.

anonym_c08cae
7. nov 2025

Mohli by sme sa prestat tvarit ze byt jedinacikom je nejaka stigma, prekliatie osudu? Ja som z velkej rodiny a viete co si pamatam najviac? Nedostatok a utrapenych strhanych rodicov. A to mame so surodencami nadstandardne vztahy (nie so vsetkymi), piseme si takmer denne, zdoverujeme sa, mame sa radi.

Byt jedinacik nie je zle. Mat velku rodinu nie je zle. Zle je nefunkcne a nezdrave domace prostredie, toxicke vztahy, nestabilita atd atd.

petrao2
7. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_f14ff5 nikde som nepisala ze by som chcela mat dve deti koli tomuto. Samozrejme si tieto veci uvedomujem a urcite by to nebol pre mna dovod na dalsie dieta kedze sama viem ze niekedy su nam blizsi cudzi ludia ako surodenci. vztahy su vselijake

@anonym_autor my mame len jedno dieta
Dcera nema rada vela ludi po kope, je radsej sama
Aj ked sme robili oslavy ci uz rodina alebo spoluziaci bola z toho dost vystavena a potrebovala potom svoj klud
U nas bolo správne rozhodnutie mat iba jedno a cim je starsia tým som si istejsia
Ano mozno by bolo dobre mat surodenca ale nie pre moju dceru

anonym_1a1ab5
7. nov 2025
@anonym_c08cae

@anonym_1a1ab5 ak ako dospela nemas kamaratov, priatela/manzela, sesternice, susedy, byvale spoluziacky/blizsie kolegyne, proste nikoho - tam bude iny problem. Preco myslis ze vztah so surodencom by bol nejaky vrucny ked nedokazes budovat ine vztahy?

@anonym_c08cae Nemám sesternice ani bratrancov z rodiny nikoho. Manžela a deti mám svoju rodinu. Aj kamarátky no každá má svoju rodinu a venuje sa rodine. To že raz za čas sa stretneme alebo si napíšeme.
No ja som písala o súrodencovi že vždy mi bolo aj je smutno kvôli tomu že som jedináčik, lebo súrodenca nič nenahradí.

anonym_85b348
7. nov 2025

Pozri, ak nebudú strádať, kľudne choď do druhého. Ja som z troch súrodencov, v detstve som nemala svoju izbu ani dostatok oblečenia. Tiež mi nedali strojček na zuby, lebo veď to je veľa peňazí, ani bicykel som nemala a nemohla som chodiť ani na krúžky. Ja by som toto svojim deťom neurobila.

anonym_ebf40c
7. nov 2025

Ja mam sestru, zije v zahranici s rodinkou, vidime sa raz rocne na par dni. Cize kontakt len vzdialeny ale co ti poviem, ze denne som vdacna za nase spolocne detstvo, zazitky, vo vsetkom spolu, vyrastli sme, dospeli sme, spolu.. Mam dve deti a velke naplnenie ked vidim ako tiez si vytvaraju spomienky zazitky blbnu, spoliehaju sa na seba. Maju sa navzajom. Neviem co ich raz oboch caka ale teraz,su spolu a lubia sa. Myslim, ze je to naplnenejsie detstvo ako solo detstvo malej dušičky

ivangeline
7. nov 2025

Podľa mňa vôbec to, že máme možnosť sa v tomto rozhodnúť je absurdná.

anonym_0795b9
7. nov 2025
@anonym_3c0549

@anonym_a9bd25 presne..tie deti jedináčikovia sú také hmm ukecané, uvrieskané, keď sa dospelí rozprávajú, tak majú pocit, že sú vždy súčasťou rozhovoru... keď sme na ihrisku, kde už má ten jedináčik deti vo svojom veku, tak je aj tak len pri mame...dospelí jedináčikovia si myslia, že sa zem točí okolo nich ...a milujem tie princezné tu...že aj ja som bola jedináčik a nič mi nechýbalo a to isté chcem aj pre svoje dieťa jedináčika...
Myslím, že to ako sa už dospelé deti zariadia je ich vec...vzťahy sa menia, sú dynamické...ale v detstve, každému súrodenec prospeje... osobne ľutujem kamarátky čo majú jedináčikov, mne sa zdá že len okolo toho dieťaťa sa točia+ sú ohučané viac ako ja matka čo má viac deti...

@anonym_3c0549 Presne,aj môj syn bol vždy náramne ukecaný, v škôlke to vadilo učiteĺkám, v škole mu to šlo veĺmi dobre aj bez bifĺovania a je veĺmi priateĺskej povahy, má veĺa kamarátov, rád sa vždy podelí-aj keď bol malý, nebol nikdy ani sebec,ani lakomý.Ja ohučaná z neho nie som a nikdy som nebola.Kým som bola ja jedináčikom, toto škatuĺkovanie o rozmaznanosti mi vedelo dosť ublížiť.Vraj keď som jedináčik,som rozmaznaná a mám vzdy všetko,na čo ukážem.Cítila som to ako krivdu.Nikdy som nemala to čo rovesníci-pc, tú hru,kde sa hral Supermario,mobil neskôr.Vždy som mala všetko použité, nie nové.Pribudli sùrodenci neskôr, ale nemám pocit,že by to urobilo zo mňa plnohodnotnejšie dieťa vďaka tomu.

jamimo
7. nov 2025
@laila22

@anonym_autor ja mám jedináčika a je mi ľúto, že nemá súrodenca. Keď ma tu nebude, ostane sama, bez širšej rodiny.

@laila22 neboj, bude mať svoju rodinu a možno taký bohatý, pestrý život ako za troch 😉

anonym_b290ab
7. nov 2025
@anonym_1a1ab5

@anonym_1a1ab5 no a ja mám súrodencov, aj bratrancov, sesternice a veruže nezdieľame žiadne hlboké témy. Napr. môj najlepší kamarát mi je viac ako brat, alebo bratranec

vilma7
7. nov 2025

Ja som z 2 deti, manžel tiež. Aj keď sme zakladali rodinu v neskoršom veku (40) aj tak sme chceli 2 deti.
Mame syna a dcéru, rozdiel 2.5 roka. Ten ich vzťah im až závidím, majú sa veľmi radi, cele dni dokážu medzi sebou diskutovať, keď sa niekde v byte zašijú tak počujem len veľké rehoty...samozrejme to tak nebude stále, ale momentálne je to úžasné (majú takmer 9 a 6.5 roka).
Zas mam kamošku ktorá má väčší rozdiel, 8 rokov a to je už o inom...veľká chce modré a mala zelené, jedna tam, druhá inam...ak sa k nám prida niekam na výlet, tak len s mladšou, lebo staršia nechce...atď. takže dosť veľkú rolu zohráva aj vekový rozdiel.
Ja a moja sestra máme medzi sebou 11 mes. Takze všade spolu.

klotildabazarik
7. nov 2025

@anonym_autor druhe dieta sa nerobi preto aby prve nebolo jedináčik 🙄

anonym_e3bae6
8. nov 2025
@pribinak

Mam jedinacika a nie je to dobre. Hoci sa mu obaja rodičia veľmi venujeme, vidím ako mu chyba súrodenec
Vidím ako sa teší spoločnosti bratrancov a sesternic, kamosi sú často u nás a on u nich.
Navyše raz zostane sám.

@pribinak prečo by mal ostať sám? Častp sú priatelia voac v živote nápomocní, ako rodina. Veď ti čítaš v každej druhej téme, ako sa súrodenci nemusia, niektorí od detstva, niektorí v dospelosti, iní sa rozhádajú po dedičskom.

anonym_e3bae6
8. nov 2025
@marca12

Ja osobne som vzdy chcela dve deti,aby mali jeden druheho. Mnohe tu pisu,ze nemusia spolu vychadzat. Ale to su take extremy. Pokial rodina zije rodinnym zivotom,su vychovavane s laskou,nepoznam pripad,ze by sa deti rozhadali. Fakt nikoho takeho v okoli nemam,ze by sa nebavil so surodencom.

@marca12 ja som ten prípad, že sa ako súrodenci nemusíme. Vždy u nás v rodine vládli krásne vzťahy, moji rodičia doopatrovali svojich rodičov z oboch strán, stretávali sa so svojimi súrodencami, chodili sme spolu na výlety, občas aj dovolenky, dodnes sme v kontakte. Keď sme boli deti, veľmi sa nám venovali, viedli nás k hudbe, k športu. Ako deti sme sa mali veľmi radi, no stačí ak si súrodenec vyberie partnera, ktorý toto v rodine asi nezažil a omotá si ho okolo prsta. A postupne metódou varenej žaby sa to kazí. Takže sú už roky u nás vzťahy viac, ako chladné. Všemožne som sa snažila to napraviť, ale aj keď sa to niekedy zlepšilo, vždy to bolo na k´veľmi krátku dobu a zase sa to vrátilo do starých koľají, Mrzí ma to, nakoľko s bratrancami a sesternicami mám pekné vzťahy, voláme si, stretávame sa, pomáhame si, ale ak nechce druhá strana, nenarobíš nič. Aj rodičov som doopatrovala sama, od nich sme vždy obaja dostali rovnakým dielom, nikdy neuprednostňovali ani jedného z nás, ani deti jedného z nás. Aj sme zdedil rovbakým dielom, napriek tomu, že som sa starala viac menej iba ja, ale nikdy som si nenárokovala viac, mám svoje. Takže aj toto sa môže stať, aj keď sa snažíš všemožne. Keby mi toto niekto povedal pred rokmi, budem mu oponovať, ale žiaľ, je to tak. Už sa nad tým ani nezamýšľam, nechávam to tak.

pribinak
8. nov 2025
@anonym_e3bae6

@pribinak prečo by mal ostať sám? Častp sú priatelia voac v živote nápomocní, ako rodina. Veď ti čítaš v každej druhej téme, ako sa súrodenci nemusia, niektorí od detstva, niektorí v dospelosti, iní sa rozhádajú po dedičskom.

@anonym_e3bae6 priatelia sú super, ale dobre rodinne vzťah si viac

la_dolce_vita
8. nov 2025

Tu neexistuje spravny nazor, co je dobry napad, kazdy to mame inak. Ja som mala prve dieta velmi mlada, mal zdravotne problemy, cize o druhom ani pocut. Az neskor prisla ta tuzba, aj syn si velmi prial brata. Napriek vekovemu rozdielu sa maju radi, uz su dospeli, ten ich vztah je nieco uzasneho a som za to velmi vdacna... kedze moja rodina je daleko a rodina ich otca takmer ziadna a komplikovana. Ale chapem, ze niekomu sa do toho nechce, vela deti som nikdy nechcela mat.

anonym_e3bae6
8. nov 2025
@pribinak

@anonym_e3bae6 priatelia sú super, ale dobre rodinne vzťah si viac

@pribinak úplne s tebou súhlasím, písala som v ďalšom príspevku, prečo to tak cítim ja, zbytok rodiny máme super vzťahy, mávame rodinné stretnutie trojdňové, vždy sa stretneme, aj keď všetci nemôžu na tri dni, ale aspoň pol dňa, guľáš, grilujeme, nasmejeme sa, ale oni ani tam neprídu. Nikto im nikdy z tej rodiny neublížil, vždy sú pozvaní a vítaní. Ja som to už vzdala, našťastie mám okolo seba bratrancov, sesternice, ujov, tety a veľmi dobrých priateľov, na ktorých sa môžem spoľahnúť.

anonym_102daf
9. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_102daf toto som si myslela aj ja ale prišla som na to že ked to už musíte sj tak vyriešit z jedným že nemáte dať kde jedno tak to je už ozaj jedno či nemáte dat kde jedno alebo dve 😬.

@anonym_autor ano chapem. Ak ste na to dvaja. No ja som sama. A kde mam istotu ze novy partner neutečie? A sama riesit kde budú 2 deti..

autor
9. nov 2025
@anonym_102daf

@anonym_autor ano chapem. Ak ste na to dvaja. No ja som sama. A kde mam istotu ze novy partner neutečie? A sama riesit kde budú 2 deti..

@anonym_102daf To je pravda 🤔.

Strana
z3