icon

Je vekový rozdiel medzi súrodencami 5 rokov veľa?

7. nov 2025

Je podla vás vekový rozdiel medzi súrodencami takmer 5 rokov veľa?

Rada si prečítam skúsenosti mamičiek čo maju detičky s takýmto rozdielom.
Viem že záleží aj na povahe a osobnosti dietata , nemusia si rozumiet ani s malým a ani s väčším vekovým rozdielom no aj tak ma to zaujíma konkrétne v tomto prípade skoro 5r. Ďakujem.

Strana
z2
lenka2710
7. nov 2025

@anonym_autor ja mam rozdiel 5 a pol roka a super! Mladší ma teraz 5 a pol a dcéra 11! Od mala to bolo mega, pretože staršia už bola úplne samostatná. Malý mi spal len v kočíku asi prvý rok, bolo treba s nim ísť aj 3-4 krát denne zo začiatku! Nebol problém ju nechať samu doma, keďže stále sa jej so mnou chodiť nechcelo a akurát bol covid, tak ani do škôlky nechodila!
Pomáhala s malým, dozrela keď bolo treba.
Hlavne som sa jej venovala naplno, keď bola malá a potom zas aj malému, pretože ona ma už až tak veľmi nepotrebovala! Teraz sa viac bijú ako hrajú, ale hádam aj to obdobie prejde! Keď mi treba čosi doma porobiť, zoberie ho na ihrisko, dá pozor! Keby som mala mat dve deti po sebe ako sesternica, hodím si maslu, bez srandy, to by som nedala

13uzivatelka11
7. nov 2025
@lenka2710

@anonym_autor ja mam rozdiel 5 a pol roka a super! Mladší ma teraz 5 a pol a dcéra 11! Od mala to bolo mega, pretože staršia už bola úplne samostatná. Malý mi spal len v kočíku asi prvý rok, bolo treba s nim ísť aj 3-4 krát denne zo začiatku! Nebol problém ju nechať samu doma, keďže stále sa jej so mnou chodiť nechcelo a akurát bol covid, tak ani do škôlky nechodila!
Hlavne som sa jej venovala naplno, keď bola malá a potom zas aj malému, pretože ona ma už až tak veľmi nepotrebovala! Teraz sa viac bijú ako hrajú, ale hádam aj to obdobie prejde! Keď mi treba čosi doma porobiť, zoberie ho na ihrisko, dá pozor! Keby som mala mat dve deti po sebe ako sesternica, hodím si maslu, bez srandy, to by som nedala

@lenka2710 ty si nechala 5 ročné dieťa bez dozoru a išla si kľudne na prechádzku?

radacak
7. nov 2025
@anonym_autor

@kikulienka94 ja som popravde ani velmi menší rozdiel nechcela. necitila som sa stavana na dve také maličké detičky. Ked som už cítila ze by to mohlo byť fajn tak sme do toho išli a teraz premýšlam či to už nebude veľa..ale podla mna to bude fajn aj ked uvidime až časom 🙂.

@anonym_autor podľa mňa je to tak akurát..to staršie je ešte malé ale zároveň už nieje tak malé aby bolo odkázané výlučne na tvoju starostlivosť..už sa oblečie ,naje atď
Ja mám rozdiel takmer 14 rokov 🙈ale chceli by sme ešte jedno ...(Možno)w menším rozdielom a podľa mňa je tak 4-5 rokov ideál

autor
7. nov 2025
@13uzivatelka11

@lenka2710 ty si nechala 5 ročné dieťa bez dozoru a išla si kľudne na prechádzku?

@13uzivatelka11 to by aj mna velmi zaujimalo či to 5ročné bolo same doma a mamička na prechadzke s druhým.
Dufam sme to zle pochopili.
Ja by som sa bala inak pustit aj to 11r. s tym 5,5r. na ihrisko bez dozoru 😬.

lenka2710
7. nov 2025
@13uzivatelka11

@13uzivatelka11 áno, kľudne, pretože ju poznám a vedela som, že môžem 😉

13uzivatelka11
7. nov 2025
@lenka2710

@13uzivatelka11 áno, kľudne, pretože ju poznám a vedela som, že môžem 😉

@lenka2710 poznať ju môžeš, aj ja mám kludneho syna a viem že by nešiel zapaľovať sporák alebo nás vytopit, ale niekedy stačí sekunda.. stačilo by len že by zle skočil na gauč, šiel si dať niečo jesť a zabehne mu..

lenka2710
7. nov 2025
@13uzivatelka11

@lenka2710 poznať ju môžeš, aj ja mám kludneho syna a viem že by nešiel zapaľovať sporák alebo nás vytopit, ale niekedy stačí sekunda.. stačilo by len že by zle skočil na gauč, šiel si dať niečo jesť a zabehne mu..

@13uzivatelka11 vedela pravidlá a keďze nechcela so mnou chodiť 4 krát denne s kočíkom hore dole, tak ich musela dodržať 🤷‍♀️ nikoho v meste nemáme, bola som odkázaná sama na seba a bohužiaľ sa nerozkrojim. A samozrejme sú deti a deti, mladšieho by som doma nenechala aj keby neviem co bolo, max keď vybehnem za kuriérom
A vieš čo?? Vždy sa najhoršie stalo, keď som bola pri nich! Rozbila si hlavu a ja som stála asi len pol metra od nej, stačilo na sekundu otočiť hlavu a bolo! Myslím si, že deti sa chovajú inak keď sú samé a keď sú blízko dospelí

andrejka1974
7. nov 2025

@anonym_autor je to individuálne ja mám deti 32,28,25 chalani 17,13 baby a rozumejú si hoci keď boli chalani mladší tak najstarší si viac rozumel s najmladším synom ale teraz si rozumejú všetci

euka210
7. nov 2025

@anonym_autor moze, aj nemusi. Ako dieta som si viac rozumela s bratom o 3r starsim, ale po puberte som si od strednej velmi dobre rozumela s bratom o 6r starsim az do mojej svadby.

ivangeline
7. nov 2025

Podľa mňa už je to veľa, teda na nejaké väčšie spoločne suznenie a zážitky. Avšak vzťah sa dá budovať aj tak, aj pri väčších vekových rozdieloch môžu byt súrodenci spolu radi.

anonym_164c2c
7. nov 2025

@anonym_autor My máme 10 rokov ,dvaja jedináčkovia. Ale majú sa radi.

oblecenie99
7. nov 2025

Máme taký rozdiel (5 rokov a tri mesiace) a je to super. Starší je čoraz samostatnejší, ma už svoj rozum, nevisí na mne, nie je tam rivalita, je nadšený odkedy vedel, že bude mať súrodenca a je to také ochranárske puto.

miadi
2. dec 2025
@lenka2710

@lenka2710 wow ty si nechala 5r same doma Lebo sa jej nechcelo chodit stebou kocikovat .. moj maly chcel nechcel isiel somnou aj 18km uz 3r na kolobezke hocikedy . Aj 5r aj peso staci ked mama zaveli . Nie ze dieta si zmysli ze sa mu nechce tak ostane same doma . Mas stastie ze sa jej nic nestalo . Nechat tak male dieta same hoci aj doma je trestne - zanedbanie starostlivosti .

miadi
2. dec 2025

U nas je rozdiel 4.5r a za mna super . To vacsie dieta nech je ako vyspele sa vie mentalne znizit na level toho mensieho .. a to mladsie dieta zas je rychlo vyspelejsie Lebo sa vela uci kopirovanim surodenca . Su ine pohlavie no maju sa velmi radi vedia sa zabrat osamote aj spolu . Na dovcach su od malicka partaci aj rozpravky si spolu pozru .. jeden druheho oznacuju za naj kamarata. Vedia sa aj pohnevat no rychlo sa udobria . ( Vacsinou sme robili vsetko spolu tak sme team a este kazdy dostava svoju potrebnu davku - mat mamu sam pre seba ..) ani zacinajuca puberta na tom moc nezmenila. Kto vie co prinesie buducnost no zatial to vyzera dost ruzovo.

mateson2004
2. dec 2025

Dcéra 36 , syn 21🙂

Strana
z2