icon

Jedináčik verzus dve deti

4. aug 2025

Už dlhšie premýšľam nad tým, či mať alebo nemať druhé dieťa. Máme teraz 10-mesačného synčeka a po ťažkom pôrode som si dlho vravela, že ďalšie dieťa už nechcem. Posledné mesiace sme však s manželom ako na horskej dráhe, raz si povieme, že by bolo krásne mať dve deti, aby sa spolu hrali a vyrastali spolu, no potom nás prepadne strach. Bojíme sa znova prechádzať tehotenstvom, pôrodom, všetkými tými stresmi a obavami, aby sa niečo nestalo bábätku alebo mne. (Ak by sme sa predsa len rozhodli pre druhé dieťatko, chceli by sme čo najmenší vekový rozdiel, maximálne do 3 rokov. Pri väčšom rozdiele sa už deti často začnú záujmami rozchádzať a je ťažšie, aby mali pevnejší vzťah a záľuby.)
A keďže sa v poslednej dobe akosi rodí veľa chorých detičiek, tak sa bojíme aj toho, že čo ak by bolo druhé dieťatko choré? Máme teraz zdravého syna a za to sme nesmierne vďační, a môžeme sa mu venovať na 200%.
Taktiež mám také obavy, že čo ak by som druhé dieťa nemala už tak rada? Alebo by som ich porovnávala, alebo nemala už toľko času na prvého? Ja neviem 🙈 je to náročné.. Mali ste tiež niektorá takéto dilemy, ako ste sa rozhodli Vy, čo vás presvedčilo?

really8
4. aug 2025

@anonym_autor nie nemala som take myslienky. Ani jednu co si napisala (okrem strachu aby bolo zdrave). Ako poviem ti ako manzelka jedinacika. Najlepsia vec😂

kacena4
4. aug 2025

to ze sa rodi viac postihnutych deti je sposobene najma vcasnou záchranou nedonosenych deti a pri matkach vo vyssom veku. a to ze je teraz dieťa zdrave neznamena ze casom sa neobjavi ochorenie. my tak mame napr. pourazovu epilepsiu ci tazsiu skoliozu s potrebou liečby korzetom. dnes nema vyznam strachovat sa ci bude babo zdrave skor ako ho pocnete ci sa narodi. je to vzdy vo" vyssej moci." ci dieta ochorie pred narodenim alebo po, nic s tym nezmenis. a nema vyznam strachovat sa dolezitejsie je zit

autor
4. aug 2025
@kacena4

to ze sa rodi viac postihnutych deti je sposobene najma vcasnou záchranou nedonosenych deti a pri matkach vo vyssom veku. a to ze je teraz dieťa zdrave neznamena ze casom sa neobjavi ochorenie. my tak mame napr. pourazovu epilepsiu ci tazsiu skoliozu s potrebou liečby korzetom. dnes nema vyznam strachovat sa ci bude babo zdrave skor ako ho pocnete ci sa narodi. je to vzdy vo" vyssej moci." ci dieta ochorie pred narodenim alebo po, nic s tym nezmenis. a nema vyznam strachovat sa dolezitejsie je zit

@kacena4 tak to mi je jasne, bolo to skôr myslené v tom zmysle, že môžeme byť radi, že sa narodil zdravý 🙂

galadriel90
4. aug 2025

@anonym_autor je veľmi správne ze takto triezvo s muzom uvažujete, a ze beriete do úvahy aj možné scenáre ktoré môžu ale aj nemusia nastať. Naozaj klobúk dolu, lebo veľa iných matiek v tvojej pozícii, je už dávno v druhom stave, bezhlavo, nezodpovedne, 'však nejako bude'... Plus okrem toho co si písala, si zoberte do úvahy aj vaše financie, vás zdravotný stav a hlavne, zhodnoťte, ze ci budete mat z rodiny alebo okolia pomoc. Akúkoľvek, babky/tetky/svagrine/ina rodina alebo dobre kamošky.
Lebo dve deti =neporovnateľne viac roboty, viac servisu, znova prebdene noci, plač, koliky, zuby atd.
Úprimne ta obdivujem, za myšlienky na druhé dieťa keď prvé ma 10m, ja som v tom období bola konštantne od pôrodu na prasky a s ťažkou poporod. depresiou. Lebo ja som držala dieťa, ale mňa nedržal nik 😢

martyzpp
4. aug 2025
@anonym_autor

@kacena4 tak to mi je jasne, bolo to skôr myslené v tom zmysle, že môžeme byť radi, že sa narodil zdravý 🙂

@anonym_autor za mna, mam dvoch chlapcov s dvojrocnym rozdielom. Prve dva roky boli neskutocne narocne ale teraz si to neviem vynachvalit. Oni sa hraju skoro stale spolu, su neskutocni partaci a ani na sekundu som nemala jedneho alebo druhejo menej rada. Laska sa nasobi. Ale dvaja stacia, uz aj to je obcas zahul venovat kazdemu dostatocnu pozornost.

anonym_a6a14f
4. aug 2025

Ja zatiaľ nemám deti ale napadlo mi, že ak túžite po ďalšom dieťatku ale nechcete prechádzať náročným tehotenstvom a pôrodom, či ste neuvažovali napr. nad adopciou?

elz1920
4. aug 2025

Tiež som nechcela druhé, lebo pôrod... Mám dvojčatá ako druhé a tretie 😆

autor
4. aug 2025
@galadriel90

@anonym_autor je veľmi správne ze takto triezvo s muzom uvažujete, a ze beriete do úvahy aj možné scenáre ktoré môžu ale aj nemusia nastať. Naozaj klobúk dolu, lebo veľa iných matiek v tvojej pozícii, je už dávno v druhom stave, bezhlavo, nezodpovedne, 'však nejako bude'... Plus okrem toho co si písala, si zoberte do úvahy aj vaše financie, vás zdravotný stav a hlavne, zhodnoťte, ze ci budete mat z rodiny alebo okolia pomoc. Akúkoľvek, babky/tetky/svagrine/ina rodina alebo dobre kamošky.
Lebo dve deti =neporovnateľne viac roboty, viac servisu, znova prebdene noci, plač, koliky, zuby atd.
Úprimne ta obdivujem, za myšlienky na druhé dieťa keď prvé ma 10m, ja som v tom období bola konštantne od pôrodu na prasky a s ťažkou poporod. depresiou. Lebo ja som držala dieťa, ale mňa nedržal nik 😢

@galadriel90 No aj to mám taký otáznik v sebe, financie aj zdravie to by nebol problém, ale tá pomoc.. manžel mi veľmi pomáha keď je doma, ale aj často býva dlho v robote (keď ma poobedne - 2-3x týždenne - tak ťahá aj 12tky), a pomoc z rodiny bola aj teraz malá, moji bývajú cca 45min od nás, ale obaja pracujú.. a svokrovci sú obaja doma, sú od nás 10min, ale pomoc bola viacmenej prvé 2 týždne keď sa maly narodil, že nám aspoň obed navarili.. ale okrem toho žiadna pomoc sa nekonala 🙈 ak nerátam to, že svokra príde na 30-60min raz týždenne na návštevu (aj to teraz ešte menej ako predtým).. takze som na malého sama, keď je muž v robote… je to ťažké rozhodovať v takýchto veciach, keď sa to v nás bije a je to 50/50

anonym_8edc24
4. aug 2025

@anonym_autor Jednoznačne ho nechajte jedináčikom, bude mu dobre, sama som jedináčik a všade v okolí ľudia so súrodencami majú nejaké problémy.

evcagabi
4. aug 2025

Mala bude mat o chvilu rok a ani by ma nenapadlo uvazovat nad dalsim 😁 mozno neskor.. ale momentalne som na 100% rozhodnuta, ze do dalsieho tehotenstva by ma "dokopalo" len zlyhanie antikoncepcie

amelia89
4. aug 2025
@anonym_8edc24

@anonym_autor Jednoznačne ho nechajte jedináčikom, bude mu dobre, sama som jedináčik a všade v okolí ľudia so súrodencami majú nejaké problémy.

@anonym_8edc24 to je strasny nazor. moje deti sa super doplnaju a moje sestry su to najlepsie co mi zivot dal.
ja neoresviedcam nikoho mat jedno-ci dve deti kazdy nech si robi ako chces ale chcem len priniest iny pohlad na vec - niekedy to naozaj vyjde a surodenci su si oporou cely zivot a su najlepsimi kamaratmi.

galadriel90
4. aug 2025
@amelia89

@anonym_8edc24 to je strasny nazor. moje deti sa super doplnaju a moje sestry su to najlepsie co mi zivot dal.
ja neoresviedcam nikoho mat jedno-ci dve deti kazdy nech si robi ako chces ale chcem len priniest iny pohlad na vec - niekedy to naozaj vyjde a surodenci su si oporou cely zivot a su najlepsimi kamaratmi.

@amelia89 dobre, ale kym ti súrodenci vyrastú, z detských hadok a natahovaciek, a infantilnych období, (ešte možno príde aj súrodenecka závisť to človek nikdy nevie) , tak ta matka pride o rozum, ak je na ne sama, len s pracujúcim muzom a bez ďalšej pomoci s deťmi alebo s domacnostou.. A toto neviem, ktorá zdravá žena chce takú obetu priniesť dobrovoľne. Plus, súrodenec neznamená doživotný partak ci pomoc.. Koľko súrodencov je neprajnych, rozhadanych, odstahovanych bez hlbšieho kontaktu...
ja mam zero pomoc od rodiny a žijeme s mužom total oddelene od komunity ci kamarátov, tak ostávame pri jednom dieťati. Radšej jedno ako neistá záruka dobrého vzťahu súrodencov a ja mozgovo a fyzicky zodrata po ďalšom novorodencovi..

martyzpp
4. aug 2025
@anonym_autor

@galadriel90 No aj to mám taký otáznik v sebe, financie aj zdravie to by nebol problém, ale tá pomoc.. manžel mi veľmi pomáha keď je doma, ale aj často býva dlho v robote (keď ma poobedne - 2-3x týždenne - tak ťahá aj 12tky), a pomoc z rodiny bola aj teraz malá, moji bývajú cca 45min od nás, ale obaja pracujú.. a svokrovci sú obaja doma, sú od nás 10min, ale pomoc bola viacmenej prvé 2 týždne keď sa maly narodil, že nám aspoň obed navarili.. ale okrem toho žiadna pomoc sa nekonala 🙈 ak nerátam to, že svokra príde na 30-60min raz týždenne na návštevu (aj to teraz ešte menej ako predtým).. takze som na malého sama, keď je muž v robote… je to ťažké rozhodovať v takýchto veciach, keď sa to v nás bije a je to 50/50

@anonym_autor uff no, s tou pomocou to nie je nic moc. Aj my sme sa odstahovali dalej (150km od vsetkych) ale svokra nam chodi strazit deti ked su chore, lebo kebyze tolko s manzelom meskame z prace, vyhodia nas. Lebo tento rok bol taky, ze starsi sice uz bol z toho najchorobnejsieho obdobia vonku ale aj tak bol parkrat v roku chory ale mladsi bol chory kazdy druhy, treti tyzden a to bol teka masaker to vykryvat. My sme sa striedali traja (obcas dokonca aj dedko prisiel) a aj tak som mala kazdy mesiac nejaku OCR. Takze mozno by som este pockala na vasom mieste.

galadriel90
4. aug 2025
@martyzpp

@anonym_autor uff no, s tou pomocou to nie je nic moc. Aj my sme sa odstahovali dalej (150km od vsetkych) ale svokra nam chodi strazit deti ked su chore, lebo kebyze tolko s manzelom meskame z prace, vyhodia nas. Lebo tento rok bol taky, ze starsi sice uz bol z toho najchorobnejsieho obdobia vonku ale aj tak bol parkrat v roku chory ale mladsi bol chory kazdy druhy, treti tyzden a to bol teka masaker to vykryvat. My sme sa striedali traja (obcas dokonca aj dedko prisiel) a aj tak som mala kazdy mesiac nejaku OCR. Takze mozno by som este pockala na vasom mieste.

@martyzpp ano tie choroby co dovlecie dieta zo škôlky, to je normálne ze biohazard.. Na to sa nijak nedá pripraviť, moje dieta jedlo od leta vitamíny, imunoglukan, kadeco ale to bolo ako placebo... Dieťa bolo 2tyzdne v škôlke, 2 týždne doma a takto od októbra do mája.... 🤦😢Muž musí chodiť fyzicky do prace, a ja kebyže nemám povolený homeoffice, tak nam chore dieta nik nechodi varovať a bud jeden alebo druhý by sme už 5x boli na úrade práce.. Zas dalsia vec je, homac s dieťaťom... To tu nejdem ani rozpisovať, radšej

amelia89
4. aug 2025
@galadriel90

@amelia89 dobre, ale kym ti súrodenci vyrastú, z detských hadok a natahovaciek, a infantilnych období, (ešte možno príde aj súrodenecka závisť to človek nikdy nevie) , tak ta matka pride o rozum, ak je na ne sama, len s pracujúcim muzom a bez ďalšej pomoci s deťmi alebo s domacnostou.. A toto neviem, ktorá zdravá žena chce takú obetu priniesť dobrovoľne. Plus, súrodenec neznamená doživotný partak ci pomoc.. Koľko súrodencov je neprajnych, rozhadanych, odstahovanych bez hlbšieho kontaktu...
ja mam zero pomoc od rodiny a žijeme s mužom total oddelene od komunity ci kamarátov, tak ostávame pri jednom dieťati. Radšej jedno ako neistá záruka dobrého vzťahu súrodencov a ja mozgovo a fyzicky zodrata po ďalšom novorodencovi..

@galadriel90 eeeee. buah. tak ok ale to je tvoj osobny nazor.
my zijeme v zahranici, nemame rodinu okolo.
zato priatelov,susedov mame vela, s detmi si aj radi pomozeme (napr suseda mi vyzdvihla syna zo skolky ked bolo treba, dalsej som zase ja brala syna na denny tabor lebo chodili spolu a pod)
s muzom sme v tom spolu - nechavame jeden druheho si aj oddychnut,myslime na seba, pomahame si…. ze vy zijete oddeleny dokonca aj od kamaratov…no tak to je vas konkretny pripad a vase rozhodnutie.
ano,je vela surodencov pohadanych - a potom vela ktori su pomahaju, su si opora. proste taky je zivot 🙂
jasne, 2 deti mat bude vzdy v niecom narocnejsie ako 1, a vobec nikto ta nepresviedca ze musis mat 2, je to vase rozhodnutie a pre vas to najlepsie.
u nas naopak to obom detom velmi prospieva - doplnaju sa v tom co jednemu chyba,dava mu druhy, maju sa naozaj radi,ochranuju sa, hraju sa spolu. jasne aj sa povadia ale to je uplne ok. a nie kazda zena je mozgovo znicena a zodrata … proste tvoj pripad je tvoj,moj je zas moj a oba su ok - ja teba nepresviedcam a ani na sa nenecham presdvecit ake strasne monstruozno rozhodnutie je mat 2 deti,lebo u nas to tak nie je.

anonym_68f164
4. aug 2025

@anonym_autor máš čas, níkam sa nežeň, máš ešte len bábätko. Zabudni na to, že súrodenci s malým vekovým rozdielom sa musia zákonite spolu hrať a rozumieť si. Nemusia, dokonca sa môžu nenávidieť a to aj dvojčatá. A naopak, aj deti medzi ktorými je veľký vekový rozdiel, môžu mať krásny vzťah a to dokonca aj nevlastní súrodenci. Buď pripravená aj na možnosť, že sa narodia detičky dve.

galadriel90
4. aug 2025
@amelia89

@galadriel90 eeeee. buah. tak ok ale to je tvoj osobny nazor.
my zijeme v zahranici, nemame rodinu okolo.
zato priatelov,susedov mame vela, s detmi si aj radi pomozeme (napr suseda mi vyzdvihla syna zo skolky ked bolo treba, dalsej som zase ja brala syna na denny tabor lebo chodili spolu a pod)
s muzom sme v tom spolu - nechavame jeden druheho si aj oddychnut,myslime na seba, pomahame si…. ze vy zijete oddeleny dokonca aj od kamaratov…no tak to je vas konkretny pripad a vase rozhodnutie.
ano,je vela surodencov pohadanych - a potom vela ktori su pomahaju, su si opora. proste taky je zivot 🙂
jasne, 2 deti mat bude vzdy v niecom narocnejsie ako 1, a vobec nikto ta nepresviedca ze musis mat 2, je to vase rozhodnutie a pre vas to najlepsie.
u nas naopak to obom detom velmi prospieva - doplnaju sa v tom co jednemu chyba,dava mu druhy, maju sa naozaj radi,ochranuju sa, hraju sa spolu. jasne aj sa povadia ale to je uplne ok. a nie kazda zena je mozgovo znicena a zodrata … proste tvoj pripad je tvoj,moj je zas moj a oba su ok - ja teba nepresviedcam a ani na sa nenecham presdvecit ake strasne monstruozno rozhodnutie je mat 2 deti,lebo u nas to tak nie je.

@amelia89 no, popravde uprimne otvorene-niekedy je to 'monstruozno' aj len a jedným dieťaťom. A to si ozaj nebudeme tu klamat, taka je pravda, 🤣😢

kratucka
4. aug 2025

Podobne pocity a obavy som mala aj ja a to uz pri prvom dietati. Poviem ti, ze panika strasna, nevedeli sme s muzom, co robit, ako sa k tomu postavit, ci by sme dietatko zvladli, ci by sme boli dobri rodicia, ci financne mu budeme schopni dat vsetko a napokon mi moja starka vravi, ze klud dievca, nestresuj sa a zi, nemysli na to najhorsie, tes sa na to, co ti zivot prinesie. A fakt. Akonahle sme sa dali do kludu tak vsetky strachy a obavy presli 🙂

amelia89
4. aug 2025
@galadriel90

@amelia89 no, popravde uprimne otvorene-niekedy je to 'monstruozno' aj len a jedným dieťaťom. A to si ozaj nebudeme tu klamat, taka je pravda, 🤣😢

@galadriel90 tak zavisi od dietata asi. ale jasne, niekedy si clovek na konci dna hovori ze wtf 🤣

barka1
4. aug 2025

Nikdy som taketo myslienky nemala. Vždy som chcela dve deti, nad jedinácikom som nikdy neuvažovala. Surodenec dieta vela naučí. Než hmotné statky a 200% pozornost rodičov je podla mna dolezitejsia schopnost prisposobit sa, trpezlivost, nebyt v centre pozornosti, podelit sa, zdielat...mam deti vo veku 9 a 10 a ano, ked su od seba, je to omnoho jednoduchsie (staré známe jedno dieta = ziadne dieta), ked su spolu, často sa skriepia...ale mat len jedno? Hrozná predstava. Aj pre nich.

petronellla87
4. aug 2025

@anonym_autor vieš co my sme si povedali ze by sme tiez chceli mať 2 deti hneď po sebe. A ak by to nevyšlo, bola by dcérka jedináčik. Tiež som nechcela väčší vekový rozdiel. Obe tehotenstva aj pôrody bez problémov (obe po 35ke) ale teda musím povedať že s 2 malými deťmi je riadny zahul🤣 s mužom sme na ne v podstate sami, občas postrazi staršiu opatrovateľka. Držím palce nech sa rozhodnete správne 🙂

mia2906
5. aug 2025

@anonym_autor máme jedinacika a s mužom by sme to nemenili, ani malý nepýta súrodenca 😁

anonym_f0912c
14. aug 2025
@galadriel90

@galadriel90 pravdive objektivne zhodnotenie toho ci mat druhe dieta a co vsetko treba vziat do uvahy