Jedináčik verzus dve deti
ahojte, su tu maminky co aj trosku ľutujú kvoli prvému dieťatku, ze mali druhe alebo ho mali skoro/neskoro po prvom dieťati a súrodenci si k sebe nenasli cestu alebo je to náročné az extrémne?
Ide o to ze stale nie som vnútorne stotožnená s druhým dieťaťom, dieťa ma tri roky,nepýta súrodenca,nevyhľadáva mladšie deti, naopak staršie..neviem ci je pre nu dobre keby mame druhe dieťa, lebo sami si netrufame v tejto dobe...lebo súkromné skolky aj skoly dost stoja atd..no chcem číta vase skúsenosti, hlavne v tychto časoch..dik
Tieto vecne temy jedinacik vs viac deti. Ludia, preco nechapete, ze kazda osoba, manzelia a rodina su odlisne? Co plati u jednych neplati pri druhych. Nechces mat dve deti? Nemaj, nikomu sa nespovedaj, nikomu nemusis nic vysvetlovat. Chces mat viac deti? Tak ich maj, tiez nemusis nikomu nic zdovodnovat. Hlavne, nerob to kvoli prvemu dietatu, ked nie si s tym ty stotoznena.
@kuko55 Svoj vek by som neriešila, prvé dieťa som rodila ako 28-ročná, druhé o 10 rokov neskôr. Lepšie zvládnuté tehotenstvo, pôrod v pohode, zotavenie po pôrode expresné, až som sa sama čudovala. Rok po pôrode som už bola na plný úväzok v práci. Takže vek fakt netreba riešiť.
@zuzanockamt 💕💕💕💕💕 ďakujem za múdre a krásne slová, všetko dobré želám 🙏
syn bol jedináčik 11 rokov....
na súrodenca sa veľmi tešil, na ďalšieho menej a potom o pár mesiacov už len pozeral že to zas?
So setrami kým boli malé sa až tak nehral, ale teraz keď sú už slečny v puberte tak je to už iné...včera napr. bol s jednou v kine.... ona 13, on 26. 😉
neľutujem.
My sme taký prípad, že sme chceli čo najmenší rozdiel pri dvoch deťoch, aby mali k sebe blízko, vedeli sa spolu pohrať a aj my skĺbiť program, či dovolenku. Majú 2.5 roka medzi sebou a sú to veľkí parťáci, syn má 4.5 a dcérka 2.
Mladší samozrejme vo veku 2.5 roka a teda ani skôr súrodenca nepýtal, na to by som ja určite nečakala...nerobím druhé dieťa len kvôli tomu, čo si zažela prvé.
Ale ja by som nemenila a neviem si predstaviť že by sme mali len jedno. S dvomi ako aj viac starostí, tak aj viac zábavy. A aj syn je veľmi rád že má sestričku a s kým vystrájať 🤪
Kde sa uzivi jedno dieta,uzivi sa aj druhe. Na peniaze nepizeraj,nebavime sa o 5 detoch,ale o druhom. Ale ak sa na to fyzicky necitis,tak sa nenut do toho. Vsetko je individualne. Poznam pani,ktora lutuje,ze nemala druhe,lebo dcera je sama,ak sa rodicia pominu,ostane dcera bez blizkej rodiny. Vela ludi aj chcelo druhe a nebolo im dopriate,takze vela jedinacikov je aj vyplyvajucich zo situacie. Deti si zacinaju pytat surodenca az ked nastupia do skolky a tak okolo 6 roku.
Mala bude mat o 3 mesiace 2r, nepyta surodenca, lebo nerozprava, za akymikolvek detmi sa ide zblaznit, pripisujem to aj tomu, ze sme neustale spolu, nemame tu ziadnu dusu s podobne starym dietatom a to som aktivne hladala nejaku mamu tu z okolia aj na MK, aj na ihrisku v dedine, kde ale nikto nikdy nebol.
Paci sa mi predstava dvoch deti, hoci neviem ako by som to psychicky zvladla, mala neposedi ani 2 minuty, sama sa nezahra, co je asi v jej veku normalne, hoci citala som o detoch, ktore sa od roka vedia zahrat.
My sme v situacii, ze nemame dokoncenu prerabku domu, nejako by sme sa pomestili, ale celkovo je to o tom, ze manzel sa venuje pomaly prerabke, kedze to robi svojpomocne plus sa ide podla financii, dalsie dieta by tomuto nepomohlo. V sucasnosti to vidim tak, ze dom a zahrada sa da dokopy mozno tak za tri roky. Manzel stale opakuje, ze by bolo dobre mat este jedno dieta, aby mala nebola sama, ale on sam nie je typ, ze sa vie zahrat s nasou sucasnou prdolou a to uz ma skoro 2, najradsej jej pusti telku, mobil, aby on mohol vypnut. Kedze on sa venuje domu a uprave terenu v zahrade, domacnost a mala je na mne, takze dalsie dieta by znamenalo, ze zas bude iba na mne, aj v neskorsom veku.
Vsetko zvladam dost dobre si myslim, niekedy to nie je tip top, alebo ako by som si predstavovala, ale neriesim to, no sama citim, ze skoro tie dva roky, co som neustale doma ma ubijaju, nejde o malu, hrat sa s nou je zabava, ale robenie dokola tych istych cinnosti (upratat, oprat, navarit) mi ubera energiu. V praci som bola aktivna, zapajala som sa do roznych projektov, praca ma bavila, cvicievala som, co sa snazim aj teraz, ale moja rodina je daleko, manzelova rodina na vychode, takze ak by bolo aj druhe dieta z mojho pohladu take hyperaktivne ako prva asi by som zosedivela.
Tento rok budem mat 34, takze asi najvyssi cas, ak chcem ist do druheho dietata a dovody co som vyssie napisala by niekto povazoval za vyhovorky, no ja teraz citim, ze psychicky v tomto momente nie som pripravena na dalsie dieta, no mozno o par rokov uz bude neskoro.
Viem ze su zeny v horsich situaciach, s horsim manzelom, s viac detmi a zvladaju to, asi som slaby jedinec.
Za mňa, ak sa na ďalšie dieťa necítiš, nerob to. Časom sa môže tvoj postoj zmeniť a potom to bude ok. Robiť si ďalšie dieťa, len preto, aby možno raz niekoho malo ako niekto písal, no ja neviem. Ja mám super brata, ale na druhej strane poznám aj veľa ľudí, ktorí si ako súrodenci vôbec nerozumejú, dokonca sa ani nemajú radi. Ja si napríklad nemyslím, že vzťahy medzi deťmi sú len o výchove, podľa mňa skôr o povahach detí. Ak si nesadnú, najlepších kamošov z nich nikto nespraví.
@alvaluka no podobne som na tom aj ja, a to som dieťa vychovávala s mužom lebo si to vedel zariadiť a bol viac doma ako v praci..Cize ked by som mala druhe a uz by muz nepomahal, bolo by to mega náročné, ale isto by sa zvládlo..len otázka, ci chcem druhe lebo norma alebo naozaj chcem viac deti, toto nemam zodpovedané, ..teraz je nam všetkým tak fajn, tak ci to menit...ide aj o to ze končím v bývalej praci, tak bud teraz alebo najskor o dva roky vobec skúsiť,,,otázka ci sa podarí, predsa len uz budem o dost rokov starsia
Ja som raz povedala, ze chcem surodenca a bolo to pochopene tak, ze naozaj chcem.Ale ja som chcela rovesnika a nie babatko ked som nastupila do skoly :D.
Samej mi bolo dobre a aj potom mi bolo dobre.Sama som bola tak ci tak len obcas vznikli dotahovacky.Hrat sa mi nechcelo s malym dietatom, prislo mi to nudne.Dlho trvalo kym sme si so sestrou nasli k sebe cestu.Ako deti sme sa naozaj nemuseli.Hlavne ona mna, paradoxne.
Najmladsi je mladsi o generaciu a tam uz vztahy boli od zaciatku take ine.Urcite lepsie, ale ine.Z mojho pohladu skor take ochranarske a doverne.
Ale v puberte som mala na salame, vtedy som skor rozmyslala, ze ,,zaseee dieta, jeeeee,,.
Ako dieta som to zase nejak neriesila, prisposobila som sa za pochodu.
Ale lubime sa vsetci 😂 no len kazdy je viacmenej vo svojej dimenzii sveta kedze kazdy riesi nieco ine.
Urob tak ako to citis.Keby sa mna niekto pytal vopred na nazor tak by som chcela byt jedinacik.
Dobre, ze sa ma nikto nepytal.Pubertalne stavy presli a som rada za surodencov.
@zuzanockamt No ja absolutne nesuhlasim.Som rada za surodencov, ale v ziadnom pripade som netuzila po takej vekovej medzere.Chcela som mat partaka a nie byt teta ktora chodi na navstevu.
To pisem ako najstarsie dieta, nie ako matka.Keby aspon jeden z nich bol vekovo blizsie tak by to bolo lepsie.
@littlebubble moje staršie dieťa nikdy o súrodencovi nehovorilo a my ako rodičia sme sa riadili hlavne sebou, dieťa predsa o príchode ďalšieho člena do rodiny nerozhoduje, rozhoduje hlavne žena, keďže tá si to všetko odskáče. Ako som už napísala - u nás je toto maximálny ideál pre všetkých.
Mame dve deti, nemenila by som, aj tretie by som prijala. Chodia do normalnych skol a skolok. Jedine pri mladsom sme.museli 3 mesiace platit sukromnu. Ale.kedze aj tie sukromne nic moc, stacia nam statne.
Jedno je podla mna malo... Pretoze vseeeeetko sa toci okolo neho...je to pre strach. Ked mas dve mas dve. Nemusis mat tretie lebo mas dve. Nemas len jedno... Ja mam dve a velky rozdiel vekovy 10 rokov ale som rada... Ale viac uz nechcem.
Urcite je lspie teraz, budes to mat za sebou a deti budu dve. Budu mat niekoho na svete blizkeho ked tu vy nebudete... Neviem ja som mala prvu sama, preto mam uz len jedno a velky rozdiel vekovy. Ale keby mam prve teraz tak mam druhe hned za nim max tri roky rozdiel. Lebo takto budes musiet byt ty stale len dietatu kamaratkou.
. Stale budes mueist suplovat surodenca.
@zuzanockamt Samozrejme ak to vám vyhovuje 🙂.
Tak neviem, u nás rozhodujeme obaja o potomstve.Môj muž nemusí skákať ako ja poviem a ani nebude.
Dieťa síce nerozhoduje o potomstve, ale rozhoduje o svojich pocitoch a vzťahu k rodičom a k súrodencom.Takže rodičia sa nemôžu čudovať keď si tie staršie nebudú mladších ani všímať.
Vy to máte dobré tak ako to je Všetci ste spokojní 🙂.
Každému vyhovuje niečo iné, mne taká zlatá stredná cesta, t.j. ani malý ani veľký vekový rozdiel. Malý nie, lebo telo sa potrebuje trochu zotaviť, po kojeni pár mesiacov pauza, normálny režim, trochu popracovať, aby z toho človek nevyšiel, ale zas chcem dať tie deti, aby sa ešte spolu zahrali tak, že ich to oboch baví, nie 2 jedinacikov. S 4 ročným vekovým rozdielom mi to akurát tak vyšlo. A ešte pred tým druhým tehotenstvom to už začínalo byť také ľahké, takže tam bol tiež faktor "now or never", lebo človeku sa potom už ani tak nechce plienky riešiť, keď je to taká pohodička, keď dieťa chodí same na záchod, celú noc prespí atď.
A samozrejme druhé dieta ak vôbec, jedine z presvedčenia
Ja ako jedináčik, by som veľmi rada mala súrodenca, nie preto,žeby mi ako dietatu chýbal a nemala som sa s kým hrať ,to nie, ale chýba mi skôr v dospelosti parťák kvôli rodičom. Ich pozornosť je totiž celý život komplet upriamena len na mňa a to veľmi dôkladne. Si robím srandu, že keby som nešla na výšku dostatočne ďaleko, som snáď panna doteraz.
Proste to dieťa je potom na tých rodičov samé, že to tak blbo musím povedať. A možno sú len moji rodičia takí, na mňa naviazaní, bohvie.
@littlebubble u nás chcel druhé hlavne manžel, takže si musel počkať na moje konečné rozhodnutie, pretože na ženu to doľahne najviac
@zuzanockamt Tak si to myslela 🙂.Ja som to pochopila tak, že žena rozhoduje o vyššom počte.
@number19 dakujem, si zlata. No pride mi niekedy, ze v poslednych mesiacoch som antireklama na materstvo. Manzel opakuje, ze keby boli dve tak sa zahraju (mam brata o 3r mladsieho a obcas sme sa zahrali, ale ked podrastol uz to bolo pase), ale zas tak ruzovo to ja nevidim.
Viem, ze vsetko by bolo zas na mne, lebo ja sa viem zorganizovat, manzel je trocha pomotany, v zime par krat malu okupal, par krat nakrmil, ale inak je to vkuse vsetko na mne, aj cvicim pri malej s malou sa okupem, chvilka pre mna je, ked sa zatvorim na zachode, ze on je s nou.
Manzel nie je zly, on malu lubi, najradsej ju aj pol dna na rukach roznasal, lebo tam ani nemrnci ani neplace, ale to je podla mna nedostacujuce na spolocne vychovavanie dietata. On je vyborety z prace a rekonstrukcie a ja uz asi z materskej.
@autorka keby sme mali dokonceny dom, upravenu zahradu, ze to tam uz iba udrziavame a manzel by mal o starosti menej a mohol by sa (ja by som ho viac) zapajala do starostlivosti o malu tak by som volila hoc aj teraz skusit druhe, ale za podmienok, ktore mame a v snahe zachovat moju este relativne zdravu psychiku teraz urcite nie.
Neviem ako si na tom s vekom, ale ja osobne som si to nastavila v hlave tak, ze 35 bude hranica, cize este rok - rok a pol. Uvidim ako sa pohne dom, alebo celkovo nasa situacia, lebo vzhladom na to, ze sme slovensky hovoriaci par a tam kde zijeme bud budeme musiet volit sukromne zariadenie alebo dufat, ze dieta/deti pretrpia nejake obdobie v statnej skolke a nalepi sa na nich jazyk vacsiny v tomto regione a to sukromne zariadenie je narocne aj financne aj casovo najme ak by bolo treba sklbit dve deti.
Bohuzial som asi privelmi pragmaticka, ale nemam rada pristup nechame to vyhnit, nejako to dopadne.
Drzim palce v rozhodnuti, nemyslim, ze jedinacikovi musi byt a priori zle, nieco chybat, od skolskeho veku sme mali s bratom odkisne zaujmy, ciele, predstavy, to je aj dodnes. Je to moj brat, nedam na neho dopustit, ked potrebuje, vzdy pomozem, ale on ma vlastnu rodinu, ja vlastnu, byvame daleko a niekedy je tazsie sklbit cas a stretnut sa nejako casto.

@kuko55 Ja som minule pocuvala prednasku...nejaky chlap rozpraval ohladom Montessori..a veci a detmi..a vraj u nas naj rozdiel je az 7 rokov. xDD Myslim,ze je to na kazdek rodine/pare...a hlavne ten zazrak. ;) Niekto proste nie a nie mat deti... a niekto sup sup.. 🙂