icon

Jedináčik verzus dve deti

11. júl 2021

ahojte, su tu maminky co aj trosku ľutujú kvoli prvému dieťatku, ze mali druhe alebo ho mali skoro/neskoro po prvom dieťati a súrodenci si k sebe nenasli cestu alebo je to náročné az extrémne?
Ide o to ze stale nie som vnútorne stotožnená s druhým dieťaťom, dieťa ma tri roky,nepýta súrodenca,nevyhľadáva mladšie deti, naopak staršie..neviem ci je pre nu dobre keby mame druhe dieťa, lebo sami si netrufame v tejto dobe...lebo súkromné skolky aj skoly dost stoja atd..no chcem číta vase skúsenosti, hlavne v tychto časoch..dik

Strana
z2
syslik81
11. júl 2021

ja mam jedinacika a tiez bola ok zacala sa citit sama az ked mala cca 6 rokov a bolo jej luto ze nema surodenca a s kym sa hrat .. hlavne ked bol lock down a nemala sa s kym hrat ... normalne ma u nas vzdy neaku kamaratku na hranie.. dieta je ok ak je samo je mu veselsie ak su 2ja i ked sa pohadaju sem tam ..ale najspokojnejsie je ked ma spokojnych rodicov ..takze ak sama nechces tak dalsie dieta neplanuj ... nerodis pre dieta ale pre seba ...

number19
11. júl 2021

Ak sa na druhe dieta necitis, tak sa netreba do nicoho silit.
Casto krat su priatelske vztahy silnejsie a kvalitnejsie ako surodenecke, tak ak sa aj rozhodnes pre jedinacika...moze byt menej osamoteny ako niekto kto pochadza z 5 deti...
Co sa tyka vyhrania sa, my mame stale u nas kamosky, alebo je mala u kamosiek...vyhrana je az az...
Plus my sme sa vzdy s malou vedeli vyhrat...momentalne ficia monololy, unokarty, ligretto...detom by sa mali venovat aj rodicia nie len kopa surodencov na okolo, aby sa spolu vyhrali a rodicia mali od deti pokoj...

autor
11. júl 2021

@number19 presne

ruzasipova
11. júl 2021

Deti vzdy behaju za starsimi. Teda vacsinou je to tak. A dcera si zacala pytat surodenca az ako 4 rocna, skor jej nechybal. A teraz sa nad nim uz len rozculuje, aky je hrozny :D Takze, ak ma dost kamaratiek a navstev a ty sa na druhe dieta necitis, nie je dovod ho mat.

autor
11. júl 2021

@number19 presne toho nazoru som aj ja ze rodičia sa maju venovat..no bojím sa aby Jek súrodenec nechýbal aj ked my s mužom nemé so súrodencami dobre vzťahy no nevieme ake je to byt jedinacikom..a neviem teda ci sa na to necítim alebo je to normálne, ale naozaj ten kolotoc prvých mesiacov a celej výchovy, no nechce sa mi do toho :(

autor
11. júl 2021

@ruzasipova ono dcérka je taka ze je rada s nami lebo my teda stale robíme výlety, chodime plávať,tancovať, stale nieco, chalupa, ako zahrá sa so susedovou dcérkou,so sesternicou atd ale nejak sa nepýta ze poďme sa tam a tam hrať s niekym, ona skor je zazitkova

number19
11. júl 2021

Tak este pockaj, ci do toho dozrejes, ale mat 2. dieta ked sa na to necitis nie je naslepsie rozhodnutie. Ak je mala spokojna. Nie vsetci sa citia na 5 deti a nie je nic zle na jedinacikoch...a hovorim, clovek si aj tak v dospelosti vytvori vlastnu komunitu a aj rodinu a niekedy o sebe surodenci ani nevedia (tak zle vztahy mozu medzi nimi byt).

simca06022011
11. júl 2021

ja lutujem, ze som to druhe dieta nemala... dieta to pocituje, nie je tak vela jedinacikov, v triede je iba ona jedina sama a nic ine posledne dva roky nepocuvam, len ze ona nema surodenca. Je to otras.... Ja som za viac deti, bohuzail moja polovicka=jedinacik nie... a jeho jediny problem s tym, je ze vidi ako sa niektori surodenci vadia kvoli dedicstvu/rodicom atd (?), az je smiesny...
mas 3 rocne dieta... to naozaj je velmi malo na to aby si videla "aka je" 🙂 socializaciu/partaka na hranie vyzaduju starsie deti viac.
Na druhej strane treba hned povedat, ze vela surdencov sa "neznesie", ale vacsinou to ide vychovou a aj ked sa povadia, nedaju na seba dopustit. A tiez, ked tebe sa do dietata nechce, tak proste do toho nechod. Iba kvoli tomu mat dieta,ze treba surodeneca, je nezmysel.

ruzasipova
11. júl 2021

Nasej to zacalo tak v 3 rokoch, ked zacala chodit do skolky a spoznala kamaratky, ze najlepsi bol zazitok taky, kde bol aj rovesnik a nielen rodic. Takze to nemozete uplne este porovnavat, dieta sa vekom vyvija a ma ine potreby. Menej rodic - viac kamarati.

zuzka102
11. júl 2021

Naša začala pýtať súrodenca ako 3-4 rocna, keď v škôlke videla, že veľa detí má brata/sestru a tiež veľa tehotných mamiciek chodilo po deti. Ale tak my sme druhé dieťa vždy chceli, no nie hneď po prvom. Budu mat vekový rozdiel 4 a trištvrte roka. Vy sa rozhodnite podľa seba, nasilu to nemá zmysel.

lenka2710
11. júl 2021

My sme mali druhé dieťa po 5 a pol roku, mala začala pýtať súrodenca ako 4rocna, malý mal rok a mala bude mať v jeseni 7, už teraz sa dotahuju trebárs o hračku ale keď vidím ako sa objímaju, bozkávaju, maly jej je stale v pätách, no lepšie rozhodnutie ako mat druhé dieťa sme nemohli spraviť 😇 tiež som nechcela mat deti po sebe, chcela som rozdiel tych 5-6 rokov, tiež sme na všetko sami, nema nám kto pomôcť, napríklad vybrať zo skolky alebo postrážit keď treba! Mala mi už s malým dosť pomáha, už len keď sa s ním hra je veľká pomoc pre mňa 😊

mlska19
11. júl 2021

@simca06022011 Tiez mam muza jedinacika,ked sa ho rodicia ako skolkara pytali,ci chce surodenca,prve sa opytal,ci by sa s nim musel delit o hracky a ked povedali,ze ano,tak on na to,ze nechce.Takto mi svokra zdovodnuje,preco uz nemali dalsie dieta,no a mne ten dovod dedictstva pripada menej detinsky,nez tento ich.Muz je velky hrdina,tvari sa,ze mu to nechyba ani teraz,ale je velmi za to,aby nas syn mal casom surodenca.Cize si myslim,ze niekde v hlbke duse mu surodenec chybal.

simca06022011
11. júl 2021

@mlska19 no ja si tiez pamatam take reci ako bol sam atd atd... len to bolo davno pred dcerou a on si to uz nepamata a teraz ako bol kovid, v podstate 1,5rocnika tak kadejako to velmi vidno na mojej, ze je sama. Rodicia deti nikdy nenahradia, 100% casu sa nedokazu venovat :D
A mne pride aj to dedictvo detinske, lebo konflikty ktore poznam, nie su problem surodencov, ale prave rodicov, ktori robia rozdiely medzi detmi a potom sa idu deti pohlusit ked sa maju "podelit". Je to o tom, co rodicia vychovaju, to maju...

zuzanockamt
11. júl 2021

Mali sme jedináčika a po takmer 10-tich rokoch máme druhé. Nemohli sme vybrať lepší vekový rozdiel 🙂 Spokojnosť na všetkých stranách. Viac detí neplánujeme. Keď súrodencov, tak určite väčší vekový rozdiel.

elizabet173
11. júl 2021

@zuzanockamt no to je jeden uhol pohľadu, ale iný je ten, že deti sa spolu nepohrajú, každé z nich má iné záujmy a vekom sa to bude len prehlbovať. Máte akoby dvoj jedináčikov. Každý vekový rozdiel má svoje výhody ale ak nevýhody.

simca06022011
11. júl 2021

@elizabet173 presne... akurat tak na opatrovanie su dobre starsie deti :D ja mam brata s 13r rozdielom a vobec sa "nepozname".

denden77
11. júl 2021

ja som jedinacik.. surodenca som pytala vraj asi mesiac, avsak starsieho (brata, aby vodil domov kamosov 🤣🤣🤣), co teda nebolo realne splnit 🤷‍♀️😁 moja dcera bude tiez jedinacik.. a moze chciet v buducnosti surodencov, toto jej isto nesplnim 🤷‍♀️😊

zuzanockamt
11. júl 2021

@elizabet173 hrajú sa spolu v pohode, starší sa mu venuje. Je to super, lebo staršiemu sme sa max. venovali a to isté si môžeme dovoliť pri mladšom. Nestrávila som roky na MD. Venovala som sa sebe a práci počas toho, ako bol starší už väčší. V našej situáci je to úplná paráda. Nikdy som nechcela dve mini deti naraz.

zuzanockamt
11. júl 2021

@simca06022011 neviem o akom opatrovaní píšeš, na to sú rodičia predsa

autor
11. júl 2021

@denden77 a aky je vas dovod na jedinacika. Ak to nie je osobne..a nie ze by musel byt dovod,,ale, chápete...

slovakboy
11. júl 2021

Hlavne sa do ničoho nenúťte. To sú všetko také porovnávačky. Jedno dieťa, dve deti, štyri deti. Ja som za viac detí no mám dve a keď som sa vtedy rozhodoval tak som sa riadil takýmito predsudkami. Aj jedno dieťa je super u desať je skvelé aj žiadne aj len dve. Dôležité je celkové osobné naladenie teba a tvojho manžela. Na dcérku nepozerajte ona bude spokojná aj sama ak jej zabezpečíte šťastne detstvo aj so súrodencom ktorý môže prísť o dva tri roky ak teraz váhate. Jedináčikovia nie sú vôbec ukrátení. Nemusia trpieť vedecky je dokázané že sú úspešnejší lebo sa im venujú viac. Ale veľa deti je tiež skvele ak deti spolupracujú a sú vychovávaného v láske k zodpovednosti. Naucia sa skromnosti a viac si vážia veci. Počet detí nie je kritérium. Iné veci sú dôležité. Ty si sa ale nepýtala na počet deti no na to kedy druhý súrodenec a či. Takže ako som vravel na začiatku. Kedy sa budete na to cítiť. To musí byt slobodne rozhodnutie vás dvoch. Dcérka sa prispôsobí raz dva.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
zuzanockamt
11. júl 2021

@elizabet173 ako som už napísala, v našej rodinnej situácii je to maximálne vyhovujúce, sme spokojní, takže skúsenosti iných neriešim. Napísala som svoj pohľad, svoju skúsenosť pre zakladateľku témy, lebo ju viem v jej situácii pochopiť. Keď mal starší tri roky, tiež som iné dieťa nechcela a dlho som uvažovala len o jedináčikovi.

ivangeline
11. júl 2021

Prepacte ale mne je vobec smiesne aby dieta rozhodovalo ci chce surodenca... :D Uz ked tak o tom rozhodujucu do istej miery rodicia a potom je to o zazraku. ;)

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
hennyinnsbruck
11. júl 2021

Ci finance dve deti zvlandete musite vy vediet , aj to ci sa citis na druhe dieta.prveho by som sa isto nepytala ci ho chce 🤣

Moja je jedinacik a aj ostane. Chodi do skolky (2,8r ma)tam sa vyhra ,vonku na ihriskach s kamosmi , doma somnou ale aj sama.

hederamonstera
11. júl 2021

@ivangeline asi tak. Tak male deti ani nevedia, co to znamena😂

Ja chcem viac deti, ale s vacsim vekovym rozdielom, presne pre to co pise @zuzanockamt : Pre moju psychicku pohodu, pre to aby som sa dokazala obom venovat naplno (neverim, ze sa to da pri napr. 3rocnom a k tomu male babo, trojrocne bude proste hodene na vedlajsiu kolaj, lebo mimco potrebuje viac pozornosti), aby som mala priestor na seba a aj na spolocny cas s manzelom(lebo na to sa nejako zacne zabudat)

denden77
11. júl 2021

v pohode, nie je za tym nic osobne.. ja som vzdy chcela max. 1 dieta.. tehotenstvo nepovazujem za najkrajsie obdobie v zivote zeny, porod za najkrajsi moment.. atd.. proste nie som ten "mama typ" 🤷‍♀️😊 chlap uz jedno ma (dospele, cize nasmu dietatu "prd platne" 🤣)

pimpulka
11. júl 2021

@denden77 a ja ze takto zmyslam iba ja jedina na svete🙂)) raz som spravila cirkus ze chcem surodenca,iba raz, a aj to preto lebo mi oznamili ze moja rovesnicka sesternica bude mat surodenca, v tej sekunde som spravila cirkus, nikdy viac.. Nebyt toho tak nikdy nepytam surodenca...a presne to iste ze som vzdy v duchu chcela starsieho brata aby som mohla byt s jeho kamosmi🙂))

kuko55
11. júl 2021

Ja sa pridám do témy v podstate mám rovnakú dilemu.....budem úprimná,začína to byť rozprávka, malý má 3 roky, je parťák no tie roky predtým nám dali zabrať (robili sme do toho dom a celkovo starostlivost okolo drobca, veď to poznáte 😘)....ja som chcela 2 deti v rozdielom 1-2 roky, muž ani počuť za žiadnu cenu, ten je za rozdiel 6-9 rokov videl to pri sestrách čo majú deti a chváli to neskutočne, avšak ony rodili prvé už v 20-22 rokoch, ja tesne pred 29,takže niet času nazvyš 😂😂😂teraz mám čerstvo 32 a veru chvíľu sme mali stav,že iba jedno🙊.....pravdou je, ak druhé- bola som smutná že toľko rokov rozdiel no ak bude aj 4-5 rokov možno je to tak aj lepšie....inak čítala som výbornú knihu Sapiens a tam historik píše že už od praveku mali rozumné nastavené prírodou vekový rozdiel deti bez vypočítavosti, ženy kojili do 4 rokov tým nemali menzes a keď dieťa odrastlo - zmocnelo malo šancu väčšiu na prežitie v nehostinnej prírode,až potom mali ďalšie, netreba zabudnúť na to že žena zmocnela od pôrodu a všetko bolo relatívne ok,prirodzený vyber.......až stredovek prišiel s tým že veľa detí= lacná pomoc no povedzme si koľké chudiatka-zeny aj tie deti umierali, ženám tela nevydržali ten napor-tazka práca, nonstop tehotná a ťažké pôrody....uvádza sa že rozdiel 4 roky je ideálny....pardon za historické okienko no je to podľa mňa celkom zaujímavé....ja mám brata mladšieho o 18m, mama nás mala 18a 19 ročná a veru úprimne vravím že je z toho vyčerpaná hádam dodnes......treba trošku aj rozumne si to zariadiť.....ja som ešte na vážkach, no mám silný pocit že druhé by som zvládala s väčším pokojom...teraz sa cítim istejšia, hlavne to ja musím cítiť✊✊✊✊nepozerám sa na to že je to "najlepší dar mať súrodenca-toto pomenovanie sa mi nepaci", však pozerám sa na to tak, že ak bude sám bude bohovsky dediť😂😂😂ak bude mať súrodenca bude nás viac, bude veselšie 🌻🌻🌻

Strana
z2