icon

Malý rozdiel medzi deťmi

lias3915
29. mar 2023

Dcéra bude mat o pár dní 1 rok. Zistila som, že som tehotná. Chceli sme ešte nejakého pol roka-rok počkať, ale zadarilo sa skôr (tiež nechápem ako, pretože vždy sme šli s ochranou+prerušovaná až na jeden krát kedy som mala 1 deň po planovanej menštruacií - mne menstruacia chodi s odchýlkou cca 3 dní. Antikoncepciu som mala začať brať kvoli silným popôrodným bolestiam ktoré ani po pomaly roku nezmizli len teraz po príchode tejto menštruácie ktorá ale neprišla. V minulosti som mala veľké problémy po vysadení antikoncepcie preto som antikoncepciu nechcela a teliesko mi prišlo príliš drahé na to, že som ho chcela len na 1-2 roky ). Rozhodli sme sa že si bábo necháme. Muž plánuje teraz zmeniť prácu, najprv týždňovky na Slovensku (v mieste bydliska sa nedá) a potom za hranice. Mám ale veľký strach z toho ako to zvládnuť čo sa týka pôrodu a potom pôrodnice keďže pôrod väčšinou nepride vtedy keď vam to vyhovuje ale aj vtedy keď nie je vhodná doba 🙂 Ak by bol muž v práci a zavolala by som mu, že rodím príst by sa mu podarilo až za nejaké 2-3 hodiny. Myslite že keby bolo naozaj najhoršie mohla by som malú vziať so sebou do pôrodnice že odtiaľ by si ju muž zobral ? A nie, nemám nikoho kto by sa mi o ňu postaral, všetci chodia do prace a sú pomerne ďaleko (30-45 minút autom). Muž mi včera povedal že ešte dobre, že to takto vychádza lebo o rok-dva by už bol v Nemecku na 6-8 týždňových turnusoch odkiaľ by sa len tak ľahko nedostal. A ďalej ako čo najlepšie nastaviť na začiatok ten režim aby som to zvládla ? Myslím ako skĺbiť režim mladšieho a staršieho dieťaťa a zároveň aj starostlivosť o domácnosť ? Keď som malú kojila, tak som ju zo začiatku kojila cca každú hodinu. Prestávka medzi dojčením, odsávaním a ďalším dojčením bola väčšinou tak 45 minút. Mali sme veľké problémy s kojenim na základe čoho som mala potom veľmi silné depresie (nedokázala som fungovať, časom už som mala aj tie najhoršie myšlienky, sústavne obviňovanie samejseba že som zlá matka ked mám malo mlieka - vystriedala som 3 laktačne poradkyne, skúšala som všetko ale maximum mlieka čo som prinajlepšom dokázala malej dať bolo 50ml za deň. A to som najprv kojila cca hodinu dokopy z jedného aj druhého prsníka a potom som z každého prsníka odsavala ešte dalších 20-30 minút ) Povedala som, že pri druhom dieťati už tú chybu neurobím a ak to nepojde jednoducho sa s tým zmierim a nebudem sa tým tak veľmi trápiť ako pri malej. Čo sa týka výbavy tak by som musela dokúpiť ďalšiu postieľku keďže to vychádza že rozdiel bude 19 mesiacov nemôžem malú ešte dať do väčšej postieľky. Chcem sa opýtať na kočík. Počula som o takých akoby stupienkoch na kočík kde by mohlo byť staršie dieťa, máte niekto skúsenosť ? Ak áno odporúčte. Súrodenecky/dvojičkovský kocik veľmi neplánujem kupovať keďže malá nie je veľký nadšenec kočíku, od mala je nervózna keď má byť v kočíku, nevie v ňom zaspať a keď ideme von v čase kedy má spať robí cirkus. Premýšľala som aj nad možnosťou jedno v kočíku jedno v nosiči/šatke ale neviem. Ak ste niektorá mali takýto rozdiel približne ako dlho trvalo nájsť si system a ak máte nejakú radu ako na to uvítam čokoľvek 🙂
Za každú odpoveď a radu vopred ďakujem. Pekný deň 🙂

lias3915
autor
29. mar 2023

@lias3915 a ešte jedna otázka. Materskú ktorú som brala pri malej, myslite že pri druhom budem mať cca rovnakú výšku ? Momentálne som na rodičovskom príspevku.

fifina75
29. mar 2023

@lias3915 ahoj mám rozdiel 22 mesiacov, prvý mesiac bol náročný (hlavne čo sa týka uspávania cez den- strašia nechápala keď mala byť tichšie a tým pádom stále budila mladšiu tá bola potom nervózna nevedela už zaspať, preunava no celkom na prášky) používala som a aj používam biely šum a spánok vonku odkiaľ sa dá. Kojila som na požiadanie keby mám málo mlieka dám UM a nestresovala by som sa hlavne aby som bola v kľude a tým pádom aj deti budú OK čo je základ.
Postieľku sme nekupovali keď mala staršia 17mes. dali sme ju do vlastnej izby s tým že spí na matracoch (ako manželská posteľ) z dvoch strán sú steny z ďalšej je perina a vankúš čiže aj keď cestuje po posteli tak dole nikdy nespadla. Kočík sme tiež nový nekupovali ale stupienok využitý Max. 3x učili sme staršiu chodiť a teraz prejde vedľa kocara celkom.fajn kúsok. Nosič je super vec mne zachránil nervy xy raz. Úprava Režimu trvala cca 3 mes. aj celkovo systém kým som nejaký našla.

elmivelmi
29. mar 2023

@lias3915
@lias3915 zatial zbytocne riesis vela veci.Este nevies ake to druhe bude,ci kludne ,ci ude vsade spat a podobne.Uvidis ked budes v tej situacii,co vsetko budes potrebovat.Hlavne ze vsetko prekde a nic netrva vecne,tak aj to druhe matersto ubehne a potom s ti deti spolu pekne vyhraju.My sme aj nakupili somariny dopredu ako nosice a nic z toho nebolo,rozmyslala som aj na taku akoze bocnu sedacku ku kociku,nastastie nam nepasovala na kocik.Ale v skolke jedna mamicka s mensim rozdielom mala vybornu vec ,obycajnu dosku dala na drziak kocika a maleho 2 r nan posadila a tak vozila babatko v hlbokom kociku a maleho na kociku,my sme mali aj ten board o ktorom pises ale dcera na nom nechcela sediet,ona len na rukach.Ale tato doska vyborny napad.

nika898
29. mar 2023

@lias3915 ahoj dlhy príspevok a super že nad všetkým rozmýšľaš 🙂. Tiež som sa dozvedela že som tehotná na syncekove prvé narodeniny. Ja som to tak chcela. Ťažké obdobie no mám len pekne spomienky. Takze k prvej otázke čo ak začneš rodiť a muž bude preč. Muž je vzdialený 2-3 hodiny a najbližší príbuzný alebo kamarát je 30-45 min. Dohodni sa s nimi že im dáš hnet vedieť. Neboj s blížiacim sa terminom budú pripravený a nachystany tak že len sadnú do autá. Najprv volaj im a potom hnet sanitku kým príde sanitku blízky budú už u vás a postrážia malú kým príde manžel. Ja som to takto mala s rodičmi hnet ako som začala rodiť tak manžel volal sanitku a ja rodičom aby strážili synčeka a muž mohol byt pri pôrode. Ja som tiež pri prvom mala problémy s dojčením pri druhom som ani nevedela že dojčím. Maly sa mi najedol za 20 min. V tomto sa teraz nestresuj každé dieťa je iné.
Áno existujú stupienky ku kočíku super vec pokial tam dieťa chce byt. Skúsila by som najprv či bude chcieť tvoja mala na tom stať. Ja som mala mladšieho v nosiči a staršieho v kočíku keď sme išli niekam ďalej. Mladší miloval nosič a starší kočík. Vravím každé dieťa je iné. Bola to sranda najmä keď som šla na nákup 😂😂😂. A ako sa prichystať na režim. Nijako deti ti sami určia režim 😉. Neboj zvládneš to 🙂

jana_eyre_2
29. mar 2023

Ja som zistila že čakám druhé, keď mal prvý 11m.. tiež som pred pôrodom stále v sebe riešila čo keď začnem rodiť čo bude s malým, kam ho dám.. dohodla som sa s bratom že okamžite vyštartuje ak by čosi, švagor tiež.. mužovi by to trvalo dlhšie.. ale aj tak som sa bála čo keď . A nakoniec som prenášala tak dlho až má museli hospitalizovať a pôrod vyvolať 😅 s tretím som sa bála toho istého, len s tým rozdielom že deti boli aspoň o čosi staršie, 4 a takmer 3r.. ale tak isto som bola dohodnutá s rodinou.. žena len málokedy porodí do pol hodiny, takže v prípade núdze keď by aj niekto nasadol do auta a príde o 40minut tak to stihne neboj.. a ani s tretím som to nakoniec nemusela riešiť, posledné týždne tehotenstva som musela byť v nemocke.. takže nestresuj sa dopredu, tak ci tak to nepredpovie nikto ako to bude..

mimi3008
29. mar 2023

Mas vela otazok, poviem ti svoj nazor na niektore otazky. Prva vec, napriek tomu, ze som zastanca dojcenia, starsieho som dojcila takmer 21 mesiacov, mladsi 17 mesacny sa este dojci, ak by to malo byt na ukor tvojich nervov a na ukor prveho dietatka, volila by som UM. Dalsia vec, to, ako to budes mat s dojcenim pri druhom, vobec nemusi mat suvis s tym, ako si to mala pri prvom. Ja som zo zaciatku pri prvom synovi mala prve mesiace tiez boje s dojcenim, najprv nevedel pit bez klobucikov, potom nepriberal, tak sme dokrmovali, uzivala som Benedikt, Senovku, odsavala som ostosest, lebo ked zistil pri piti UM, ze z flasky to ide lahsie, prechodne sa prestal chciet prisavat a rozne dalsie prekazky. Ked mal pol roka, vsetky problemy s dojcenim sa stratili a ako vravim, dojcil sa do 21 mes. S druhym synom, napriek tomu, ze sa narodil sekciou, nebol ani len naznak problemu s dojcenim od sameho zaciatku.

Dalsia vec, 19 mesacne dieta by som so sebou do porodnice nebrala, co tam chuda bude robit? Kto sa tam o neho postara? Nikto na to urceny tam nebude. Nikoho tam nebude poznat, nebudes vediet, ci sa skor postarat o seba alebo o starsie. Ved skus popytat nejaku susedu, niekoho, koho mas poblizku.

Stupienok mame, je to skvela vec, starsi ma teraz 3 a pol roka a dodnes ho vyuzivam, ked sa potrebujem dostat niekam normalnym tempom a nie motkanim sa

lias3915
autor
29. mar 2023

@fifina75 Tak malá je od malička naučená spať bez problému. Cez deň zaspí aj mne na rukách aj sama v ohradke keď je, pohra sa a zaspí. Jediný problém mame momentálne večer že keď sme pri nej nezaspi tak ju musíme nechať samú, trochu poplače a 5-10 minút a spi pekne celu noc. Ako bábo spala bez problému (najlepšie pri zvuku vysávača). Čo sa týka postele/postelí plánujem kúpiť po postieľke normálnu postel/postele a dať tam zábrany zatiaľ. Vankúše u nás nemajú zmysel keďže sme horolezci aj v spánku 🙂 malá má rada nosič, využívali sme hlavne keď na nákup, vybavovačky keď by s kočíkom bola väčšia oštara ako úžitok. Momentálne teraz keď má muž moje auto tak využívame aj na cestu autobusom lebo u nás jazdia autobusy kde sa s kočíkom nedostanem respektíve prvý schod do autobusu je pomaly vo výške môjho pása takze sama ho nedám a keďže bývame na prvej zastávke malo kedy niekto ide a autobusári su taký “ochotný”. Záleží aj na tom kedy ideme keď viem že ide autobus kde sa dostanem bez problému beriem kočík a keď nie tak nosič. Ale väčšinou je to tak že idem za mužom aby zbytočne neminal naftu na cestu tam a späť zbytočne. Nosič mi mala od začiatku tolerovala viac ako kočík takze uvidíme ako druhé 🙂 každopádne ďakujem za radu 🙂

andreagajewska
29. mar 2023

Ahoj, ja som mala prvé dve dcérky s rozdielom 12 mesiacov a 12 dní. Nazačiatku to bolo naozaj náročné, nebudem Ti klamať že nie. Ale čas bežal veľmi rýchlo, a ako rástlil, hrali sa spolu, veľa vecí sa navzájom učili postupne jedna od druhej. Zvládneš to, ale neboj sa poprosiť o pomoc keď to bude potrebné.

lias3915
autor
29. mar 2023

@elmivelmi však jasne že to bude zo začiatku masaker len aby som vedela približne na čo sa pripravit 🙂

elmivelmi
29. mar 2023

@lias3915 no na ziarlivost najskor😉A mozno to budes mat ok,mozno sruhe dieta bude spat krasne a ty cas na starsie.

lias3915
autor
29. mar 2023

@nika898 no ono je to tak že jedine otec môj má auto lenže on robí nepretržite šichty v bani takze aj keby niečo nedovolam sa mu. Jeho žena vodicak nemá. Jediná možnost je moja babka ktorá byva na chate v horách lenže je tam problém s prístupom keďže je to v horách je tam horská cesta ktorá nie je ľahko prístupná (ani sanitka sa tam nevedela dostať) Dedo auto má ale v novembri (predbežný termín) uz sneh môže byt (aj nemusi) len on je od rana do večera v práci a babka bez auta takze v okolí čo je rodina s autom tak je možné že nebudú mat možnosť. Samozrejme taxík jedine ale 30€ za taxík je celkom palka. A volať sanitku k pôrodu neplánujem určite len ak by to bolo naozaj nevyhnutné. Kočík+nosic zrejme u nás bude prvá voľba a keď nie tak vymyslíme dačo iné 🙂 každopádne ďakujem 🙂

lias3915
autor
29. mar 2023

@jana_eyre_2 však jasné. Malá išla o týždeň skôr a to bolo tak že sme boli vonku, prišli sme domov že idem ešte na wcko a spať a praskla mi na wcku voda a boli sme vybavený. Pred tým som mala plány poplach kde má doktorka zdžubala že mám prísť keď budem mat kontrakcie každé 3 minuty. A porodnica cca 45 minút cesty. O druhej mi praskla voda a o tretej sme prišli do pôrodnice na základe toho, že mi doktor povedal že od prasknutia vody aby som prišla do 2 hodín. Kontrakcie žiadne tak mi o 8 dali vyvolávačku a 9:47 bola mala vonku takze to som mala času a času. Ale každé tehotenstvo je iné 🙂 treba to aspoň predbežne poriešiť dopredu 🙂

nika898
29. mar 2023

@lias3915 a ako pôjdeš do nemocnice keď začneš rodiť? Sanitka sa vola bežne keď žena začne rodiť pokial nemá k dispozícii človeka s autom. Taxikár ta môže odmietnuť. A rozumiem že 30€ za taxík je dosť ale podľa mna menej ako tvoj život alebo život v bábätka v prípade že by si doma čakala 2 hodiny kým by prišiel manžel a odviezol ta do nemocnice. Pripadne sa dohodni aj s dakou susedou ale určite v prípade krajnej možnosti môže mala ísť s tebou do nemocnice. Ja som šla na druhý pôrod sanitnym taxíkom lebo som chcela rodiť v inom meste a sanitka ta odvezie do najbližšej nemocnice inak by som si tiež volala sanitku. Lebo manžel ma odviesť nemohol musel byt so starším synčekom a hádam by som nešla sama autom alebo autobusom keď rodím a ja som druhého porodila do 2,5 hodín od kedy som si volala sanitny taxík. Ani epi mi nestihli podať za 45 min čo som prišla do nemocnice som bola otvorená na 6cm. Manžel prišiel 15 minút pred tým sa druhý synček narodil. Takze takéto veci ozaj nenechávaj nato že máš čas a budeš rodiť dlho 😉

lias3915
autor
29. mar 2023

@mimi3008 čo sa týka dojčenia ja som sa snažila my sme sa 2 týždne plne dojčili keďže ja som sa nonstop odsavala v pôrodnici (45 minút jeden 45 minút druhý, potom dala malú na prsník, čo som mala odsate som jej dala a potom cca 20-30 minút pauza a znova - áno robila som to extrémne; potom mi baba čo bola somnou na izbe povedala že si mám aspoň na hodinu pospať keďže som nespala 3 dni a ráno sa mi upchali mliekovody takze som mala oxytocín na uvoľnenie a vtedy som mlieko mala) poto m sme začali prikrmovať keďže malá začala veľmi strácať na váhe, potom už to fungovalo takým štýlom že som hodinu kojila a potom som jej dala UM. Až to skončilo tak že z prsníka už nešla ani kvapka a musela som sa s tým zmieriť. Chcela som kojiť aspoň do pol roka no bohužiaľ niekomu nie je dopriate a niekto by mal mlieko pomaly pre pol okresu 🙂 samozrejme že by som ju tam nechcela brat ale doma samu ju tiež nechať nemôžem. Čo sa týka susedov tých mame vo veku 75+ takze nikto v okolí nie je taký komu by som zverila malú. Jedna suseda sa mi raz ponúkla že mi postráži malú kým pôjdem na nákup ale to je 82 ročná dementna pani takze nehrozí. Ja mám len otca a deda s autom. Babka s dedom bývajú na horskej chate kde je prístup taký že síce sú vo vedľajšej dedine ale cesta z dediny k ním hore po lesnej ceste trvá 20 minút autom cca. Akože pri malej som šoférovala bez problému (šoférovala som cca 15 minút predtým než mi voda praskla) ale neviem či by som dokázala odsoferovat keby mám kontrakcie. Samozrejme v prípade núdze by som bola nútená ale aj to či dovtedy bude mat muž opravené auto a ja budem mat svoje. Ešte by bola možnosť môj otec lenže ten pracuje v bani takze ak bude v práci nedovolam sa mu. Inak nikoho nemám. Ten stupienok by som skúsila 🙂 ďakujem 🙂

lias3915
autor
29. mar 2023

@elmivelmi no neviem mne mala od 3 mesiacov spávala 12 hodín v noci a cez deň skoro stále a od cca 5 mesiacov spáva 14hodin a cez deň ďalšie 2-3. Teraz spáva cca 12-13 hodín v noci a 2 cez deň. Takze ona je dobrý spáč. Ako bábo som ju vždy musela budiť na papanie (každé 2,5-3 hodiny) len malo krát sa stalo že sa sama zobudila. Doteraz má spánok že okolo nej môžu tanky padať a ona nič, ale akonáhle ju zakryjem dekou/paplonom je hore. Takze o spánok deti sa ani tak nebojím skôr o to kojenie a skĺbiť spánok. Momentálne som zvyknutá spavat tak 4-5 hodín. Keď bola malá mimino spávala som 2-3 hodiny aj to v takých 10-15 minútových intervaloch. Nevladala som potom nič. Preto sa už teraz bojím ako to tie prvé mesiace bude. 🙂 veď uvidím 🙂 ďakujem 🙂

elmivelmi
29. mar 2023

@lias3915 tak to mas naozaj vyhodu,pretoze to je najdolezitejsie-spanok a to ocenis ak bude aj druhe,tak dobre spat.Lwbo ak by si mala nespavcov ako ja ,nic ine by si cele dni nerobila,len uspavala,mal na rukach a kojila. Ved rezim si nastavis,starsie este rok das spavat cez den a potom uz len mladsie budes riesit.A skus si uz teraz dieta nastavit na to any samo si slo lahnut,potom to ocenis.Tak vies pises ze za den si mal 50ml mlieka,asi to kojenie by som neriesila po par dnoch ak by sa nerozbehlo dala by sim UM a potom uz nebudes si ani lanat hlavu s kojenim.

lias3915
autor
29. mar 2023

@nika898 no takto 30€ za taxík ak by niekto z okolia prišiel sem. A keby chcem ísť do pôrodnice tak cca 60€ za taxík 🙂 ale sanitka sa pri pôrode vola len naozaj keď sa inak nedá 🙂 no práveže ja keby si zavolám taxík nezavezu má tam kde ja chcem rodiť. Robim v nemocnici, v tej istej nemocnici som aj 2 dni ležala pre hroziaci potrat pri malej a povedala som že už nikdy viac. Ako náhle zistili že som zamestnanec nemocnice začali sa ku mne správať ako k poslednej handre. Som povedala že tuto skúsenosť už nechcem zažiť. Takze volím pôrodnicu v inom okrese. Ten sanitny taxík znie však dobre. Kde sa to dá zistiť čo a ako ? No ja sa práveže potrebujem zariadiť tak aby v tom momente ako ja začnem rodiť niekto mohol prísť. Pretože muž to má 2,5-3hodiny autom a toľko by som asi nemohla čakať keby ide do tuhého. A ak by nikto s autom nemohol bola by som nahrata a musela malú zobrať so sebou kým by nedorazil muž/niekto. Preto sa chcem pripravit aj na situáciu že porodim skoro . Ďakujem za radu 🙂

lias3915
autor
29. mar 2023

@elmivelmi v pôrodnici som sa snažila ako sprostá a nechceli mi pre malú dať mlieko a to už sa mi zachadzala čo tak plakala. Doma sme rozpúšťali upchate mliekovody a vtedy to slo ale potom ako už som mala uvoľnene mliekovody tak som mužovi nakazala kúpiť UM a niekedy sa podarilo 1-2 dni kojiť potom dokrmit atd atd ale mlieko postupne slablo. Takze som povedala že do pôrodnice idem aj s fľaškou, pixlou UM, dojčenskou vodou a termoskou 😅 a bude kľud. Nevzdávam sa dojčenia len už naozaj nezvládnem znova do toho spadnúť. Naozaj to bolo nepríjemne koľko krát už aj muž bol zo mna na nervy lebo ja som celé dni preplakala aká som nemožná matka a že by som nemala mat dieťa že sa on neviem postarať atd atd. Jednoducho veľmi silne depresie, už som zvažovala nasadiť antidepresíva ale nakoniec sa to zlepšilo keď som prestala skúšať kojiť. Aj malá začala krásne priberať potom. Ale inak poviem vam skúsenosť z okolia. Dojčené deti nulová imunita a odchované na UM skoro vôbec choré… moja mala má rok a až na jeden 2-dňový sopel nebola chorá. Zatiaľ čo sesternica ktorá kojila do 2,5 roka prvého a druhého zatiaľ 16 mesiacov tak jej sú nonstop chorý. To iste moja sestra, kojená do pol roka, do 1,5 roka umelé od roka kravské (odmietla už umelé) tak tiež každé 2-3 týždne chorá. Je to zaujímavé ale ako keby to čo platilo celé roky že dojcenie podporuje imunitu zrazu začínalo obracať. Ale chcela by som kojiť. Uvidím ako to pôjde 🙂

nika898
29. mar 2023

@lias3915 pozerám že si z okresu Prievidza takze najbližšiu nemocnicu si mala asi Bojnice čo chápem že tam rodiť nechceš. Sesterka tam rodila 3x ale povedala že to bol des. Ja som zo Žiliny a vždy keď som šla k nejakému dr aj v nemocnici tak som si na niektorých dverách všimla nálepku so sanitnym taxíkom. Sú to v podstate vyradené sanitky ktoré si niekto kupil (je zdravotne vyškolený pracovník) mna viezol originál sanitár čiže aj kebyže začnem rodiť v jeho sanitke tak tam má aspoň sterilne veci a niečo o tom vie 😂. Išla som rodiť do Čadce lebo Zilina v tom čase bolo 50 na 50 a platila som 50€ za cestu. Odprevadil má až na pôrodnú sálu čiže za mna super. Skús sa na takúto možnosť opýtať sa svojho gynekológa. Môj mal ich telefóne číslo v čakárni na nástenke.

lias3915
autor
29. mar 2023

@nika898 a ešte oprava : keby si volám sanitku (nie taxík)

lias3915
autor
29. mar 2023

@nika898 ja chcem rodiť v partizanskom - neviem si to tam vynachváliť. V Bojniciach som bola a ako zamestnanec nemocnice som vedela na čom som ale to bolo neskutočne čo oni tam somnou robili. Infuzia mi išla mimo absolútne na to kašľali aj keď som im to niekoľko krát povedala, nakoniec mi ani ihlu nevybrali musela som si ju sama vybrať a samozrejme keďže mi cely čas išla tá infuzia mimo tak žilu som mala zapálenú. Doktorkin pristup na grcanie ziapala že či som nemohla vydržať do rana (bola nedeľa) a ísť k svojmu doktorovi a keď som potom odmietla hospitalizáciu ešte viac začala ziapať. Po bývalej kolegini ziapala že je nezodpovedná že je očkovaná na kovid a mesiac na to ziape po mne že som nezodpovedná že nie som očkovaná na kovid. No des. Po ďalšej kolegini ziapala že či si je vedomá toho že sa jej narodi postihnuté dieťa (na prvom morfologickom jej povedali podozrenie na downov syndróm ktorý sa potom vylúčil ale aj naďalej jej trvrdila že sa jej narodi postihnuté dieťa) a samozrejme sa jej narodilo zdrave dieťa. Ale povedala som že do bojnic na gyndu nikdy. Hockde inde áno ale na gyndu nie. Tak uvidím pozriem.

nika898
29. mar 2023

@lias3915 no aj sesterka mi vravela že ta gynda je tam des. Popýtaj sa gynekológa a uvidis. Mne moja opatrovateľka ktorá mi pomáhala po druhom pôrode bola sanitarka povedala že sanitka ta vie odviesť aj do inej nemocnice ale musia byt normálny sanitari čo sa akosi v poslednej dobe niekde stratili teda aspoň ja mam takú skúsenosť žiaľ.

lias3915
autor
29. mar 2023

@nika898 no čo sa týka záchranárov. Nedivím sa im. Koľko razy majú nahlásených viac výjazdov ako je posádok takze niekedy dostanú výjazd vo chvíli kedy akurát privážajú pacienta z predchádzajúceho výjazdu do nemocnice a ešte musia čakať kým si nemocnica preberie pacienta aby mohli letieť na dalsi výjazd a je jasne napríklad keď je výjazd nahlásený napríklad v Bojniciach a najbližšia posádka je voľna v Martine je to dosť zahul. Aj pre toto si sanitku volať nechcem lebo by má odpratali do bojnic a bodka. Ja som povedala že radšej si zaškolím muža aby mi v prípade potreby pomohol pri pôrode v aute po ceste do pôrodnice ako ísť do bojnic. Ale taký extrém nám dúfam nehrozí 🙂

nika898
29. mar 2023

@lias3915😂😂😂😂 aspoň by ste mali zážitok na cely život 😂😂😂 tak držím palce aby všetko dobre dopadlo 😉🍀

lias3915
autor
29. mar 2023

@nika898 no tak to áno :D ale pevne verím že až to takého extrému nezajdeme 🙂

karolinkaaaa005
24. jún 2024

@lias3915 ahoj ako si na tom s deťmi ?

lias3915
autor
25. jún 2024

@karolinkaaaa005 no nakoniec som musela ísť rodiť do bojnic keďže partizánske bolo už zavreté. A chvalabohu má to chytilo tak ako aj prvý krát v nedeľu keď bol muž doma. Bola to katastrofa. Doktor bol super ale tie asistentky viac neboli ako boli. Keby tam nemám muža tak neviem no. Akože celkovo som mala náročný pôrod a Bojnice boli pre mna nočná mora. Bola som prechladnutá a správali sa tam ku mne ako keby som mala nejakú chrontu vkuse som musela mat rúško a pri tom som nemala ani teplotu ani nič. Bola som sama na izbe a len preto že nie som očkovaná tak sa ma tam stranili 🤦🏻‍♀️
Malého som dostala k sebe až na tretí deň lebo jak mal slabé ozvy už tak dlhšie, tak sa potom aj nalogal zelenej vody a museli ho trosku aj predýchavať. A keďže mal nízke saturácie takze po pôrode bonding žiadny, ani 5 minút som ho nemala. Potom na plucach zápal takze antibiotiká týždeň. Tie prvé tri dni boli najhoršie. A dcéru sme rýchlo odpratali môjmu otcovi keďže bol víkend a boli doma ale pre malú to bolo tiež dosť náročné keďže ani nespala. Kontrakcie sa mi odstrupnovali rýchlo. Hneď od prvej kontrakcie som mala rozostup 13 minút. Hodinu na to už sme vyrážali. Do nemocnice som prišla s kontrakciami každé 3-4 minuty. A porodila som 9 hodín na to. Neskutočne dlho to trvalo. Prvá bola vonku do 1,5 hodiny

karolinkaaaa005
25. jún 2024

@lias3915 fuu tak si mala dosť , ja tiež s malou dlhý pôrod nie a nie sa otvoriť a v noci už klesali malej ozvy a musela ísť vonku za 5min ma rezali ale mala úplne v poriadku bola ukázali my ju ale nedali my ju na hruď neviem prečo .... A ráno o 6 my ju doniesli ukázať , tak tiež bola nedeľa ráno keď ma to chytilo ,muž po celý čas somnou až do noci , on ju mal aj na rukách mne ju nedali . .....a čo sa týka domácnosti ako to zvládaš ? Ja mám 6 ročného -hyperaktivneho od malička , a mala bude mať 7 mesiacov a je to dosť zahul , malú nikde nemôžem poriadne položiť lebo vkuse mrnci a to bola ako anjelik do 4mesiacov len jedla a spala a potom to začalo , zúbok ani jeden , nechce ani na brušku ani na podložke ani v kočíku proste nikde ešte aj na rukách sa my vrtí a vkuse jej musím dať nejaké hryzatko do ruky a spievať jej proste celý deň vkuse len snou a popritom sa aj venujem synovi ktorý pre častu chorobnosť , nechodí poriadne do škôlky čiže je vkuse doma , od narodenia malej boli už nespočetne veľa krát chorý , ....proste cítim sa ako keby bez života, ako v domácom väzení , detí milujem najviac na svete preto sa im celý deň aj venujem spievam všetko možné ale čo sa týka domácnosti vôbec nič nestíham , ani variť ani poriadne na wc , taktiež nikde ani v kľude nemôžme ísť ani do mesta ani na výlet lebo mala nevydrží ani v autosedacke , muž my pomáha keď príde z práce domov ale to tiež len si ju podávame obaja sme vyčerpani a nemá nám kto ani pomôcť ani z mojej strany ani mužovej a to ani len na pár hodín . Modlím sa aby už mala aspoň rok a aby sme tieto mesiace vydržali .