icon

Moje dieťa neskutočne žiarli na súrodenca

26. feb 2021

Ahojte
Moje dieta neskutocne ziarli na surodenca. Mysleli sme si ze to prejde ale nie. Maly ma 8 mesiacov tak je ho vsade a mala mu stale zle robi. Nonstop musim byt v strehu aby nieco nevystrojila. Maleho sáca keď sedí berie mu hračky atd. Keď jej poviem nerob to smeje sa na mne. Skusali sme po dobrom po zlom ale nepomaha nic. Maly si začal stupať na nohy teda pokuša sa a mala ho naschval drgne aby padol. Raz som neustriehla a malanho sotila tak ze si hlavku udrel :-/

Strana
z2
biela_sova
28. feb 2021

Juj chapem...a mozno to jr rpave to co pise Jana Eyre. Mozno sa prave chce vratit do detskych cias, babatkovskych. Neda sa ju preniest v nosici (nosic XXL mame aj my) na bezpecne miesto a tam ju vypustit, nech sa vydivoci? Alebo maleho do nosica a budes agilnejsia?

luccija
28. feb 2021

Rataj s verziou, že keď začne malý chodiť, brať jej veci a bude ho plný byt bude žiarlivosť ešte väčšia.Su súrodenci pri ktorých môžeš byť akokoľvek spravodlivá, empatická aj tak sa neznášajú.ja považujem ten vekový rozdiel za najhorší, ale to je u jedno.A samozrejme povaha dieťa ty budeš mať vzpurneho divocha😊, ktorý si chce presadzovať svoje.Raz vonku bude chcieť ísť do inej strany dohovorenie a, keď nie ideme domov..musíš byť zasadova a dosledna aj, keď to nie je vlastne tvojej povahe a musíš sa to naučiť.Tvoja dcéra bude typ, ktorý bude stále pokúšať a posúvať hranice, aby bolo tak, ako ona chce.Ak si slabšia povaha nemáš rada konflikty naťahovačky povolis a dcéra bude kraľovať a určovať pravidlá rodiny

elizabet173
28. feb 2021

No treba asi poriadne pritvrdit, sama vidis, ze pri manzelovi to funguje, pri tebe nie

miadi
28. feb 2021

@jana_eyre_2 presne to robim aj ja. Malej stale hovorim ze maly vyzera uplne ako ona ked bola babo (co je aj pravda) ona sa v nom uplne vidi. Je ako jej mini me .Ked je maly hore vacsinou su spolu ked spi som snou. Mna to uplne fascinuje ako uzasne vplyva ten starsi surodenec na babatko ., mala sa v roku nevedela tolko zabavit s hrackami ako on mozno az v 2-3. Ani kreslit on vsetko co vidi ju robit chce robit tiez snou.. a ked je mala v skolke tak ho to menej bavi 😅

autor
28. feb 2021

@biela_sova praveze maly je super dieta co sa tyka toho zaspi sam vecer ... nase slniecko za to som rada aj mala je taka ale hoc ako sa snazim ... furt som pre malu zla do toho s mamou som v kontakte cez FB a raz som jej spomenula ze mala to robi tak povedala ze ju mam strieskat ze si na rit nesadne ... a to som len vravela ze sa trapim kvoli tomu ze ho sotila a udrel si hlavu ...

biela_sova
28. feb 2021

Skus fakt tu skupinu Vnimava vychova...tiesili tam aj obela horsie pripady. Bez bitky a s porozumenim.
Generacia nasich rodicov a starych todicov bola bita ako zito ..a bila aj svoje deti. A pozri sa na vysledok ich vychovy. Nesebavedoma neuroticka skupina Vychodo/stredoeuropanov, co maju problem sa presadit vo svete a obhajit si nazor pred sefom. Vysoka miera alkoholizmu, nasilia a zneuzivania v rodinach a depresii.
A to Ti hovorim ako mama extremne temeperamentneho dietata, ktore doma nebijeme, len respektujuco k nemu pristupujeme. Je to o nervy niekedy, ale ja sama som takato, tak sa mi ho lahsie chape. Tym, ze ho repsektujeme, respektuje aj on nas. Fakt skus tu skupinu, co som Ti radila.

luccija
28. feb 2021

@biela_sova súhlasím s tou generáciou 40 plus majú samé krivdy z detstva, ktoré riešia u psychológa.A zase dnešná výchova je úplný opak z extrému do extrému žiadny stred mantinel

biela_sova
28. feb 2021

@luccija Presne, laskave respektujuce nastavovanie hranic. Dieta bez hranic je neiste. Ono si priam pyta, aby mu ich rodic nastavil. Do 6 rokov dieta absolutne nevie zvazit, co ie vhodne a moralne, je to uloha rodica. Ale, charizmaticky tosic vie dobrotivo nastavit hranice aj bez revu a bitky <3

basska_b
28. feb 2021

@biela_sova Presne tak. Doplnila by som: charizmatický rodič s prirodzenou autoritou. U mňa sa to podarilo. Zatiaľ... ešte môže všeličo prísť. Prečítala som 30 kníh o výchove, nastavila hranice. Mala poslúcha na slovo. Základný princíp: pri zákaze uviesť jednoducho a jasne dôvod zákazu. Približne dodržať pomer: 3 veci dovoliť, jednu zakázať (čiže nie celý deň len nadávať a zakazovať)

biela_sova
28. feb 2021

@basska_b Anoo presne aj my tak fungujeme. K tej komunikacii som ezte teraz nasla vyborny vyrok z netu a este aj moje dalsie pozorovanie pre autorku... Co sa tyka vychovy respektom, ako napisala Baska.
Takto vychovavam ja a maly tiez pocuva na slovo. Opat podciarkujem, ze je velmi temperamentny.
Takze nekricim (iba v zivot/zdravieohrozujucich situaciach a coraz menej, ako plynu mesiace a je starsi - aktialne ma 2 roky 4 meisace) a nebijem.
Naopak babky. Ano, nie je ich ulohou vychovavat. Ale nastavit hranice si mozu. Nic nenastavia, nijako neusmernia u seba doma, ale zato vrieskaju odusu, ked sa maly napr. dotkne ich knihy, slebo prejde po rohozke a ta sa skrivi.
Kto ma vacsiu autoritu? Koho poslucha?
Spravne, respektujucich rodicov.
Babky sa velmi pomaly a tazkopadne ucia, ako komunikovat (aj s nami ...ich detmi).
Priklad: Pressstan chytat tu knihuuu! Verzus: nechytaj prosim tu knihu, zalezi mi, aby nebola pokrcena.
Skratka, nielen zakazovat, ale aj kratko argumentovat, preco nieco ano a nieco nie 🙂

Strana
z2