Moje dieťa neskutočne žiarli na súrodenca

26. feb 2021

Ahojte
Moje dieta neskutocne ziarli na surodenca. Mysleli sme si ze to prejde ale nie. Maly ma 8 mesiacov tak je ho vsade a mala mu stale zle robi. Nonstop musim byt v strehu aby nieco nevystrojila. Maleho sáca keď sedí berie mu hračky atd. Keď jej poviem nerob to smeje sa na mne. Skusali sme po dobrom po zlom ale nepomaha nic. Maly si začal stupať na nohy teda pokuša sa a mala ho naschval drgne aby padol. Raz som neustriehla a malanho sotila tak ze si hlavku udrel :-/

ivana11155
26. feb 2021

Bolo by dobre aby aj staršia dostala svoj priestor, kde by mohla vyniknúť, takisto byť stredobodom. Ak to nemá, tak zvolila taktiku-aj negatívna pozornosť je pozornosť. Keď sa ti usmeje do ksichtu keď si nahnevaná, znamená to že si je vedomá toho, že trafila klinec po hlavičke. Z tvojej strany chce si to len uvedomiť ako sa veci majú a napr.urobit si so staršou babsky deň, nejakú chvíľu niekde len s ňou, kde ta bude mať len pre seba. Nič náročné a ver tomu, že sa oplatí ten čas obetovať.

zafir
26. feb 2021

Koľko má dcérka rokov?

martina1201
26. feb 2021

Ahoj, koľko má mala rokov? Venuješ jej dosť času? Chce tvoju pozornosť, hoci aj za cenu tu, že ublíži drobcovi. Skús sa jej venovať občas samej. Chváliť ju, zapájať aj do starostlivosti o súrodenca ak to nerobíš. Popros ju o pomoc s ním. Napr. aby ho zabavila, prípadne podala mu hračky, tebe podala veci, ktoré potrebuješ k starostlivosti o neho. Veľa sa s ňou rozprávaj. Popros ju o pomoc s výberom oblečenia pre malého, aby videla, že ti záleží na jej názore.

autor
26. feb 2021

@ivana11155
@zafir
@martina1201 malá má 4 roky. Skúšali sme že aha čo dáme toto alebo toto body a malá že jej to je jedno. Pýtali sme sa jej že prečo to robí tak že nevie ... hráme sa s ňou keď malý spí vtedy je ako med ale akonáhle malý vstane otočka o 360 stupňov

miadi
27. feb 2021

Musis byt prisnejšia. Ked ty ju len upozornis a ona sa tomu smeje, tebe do tvare. 4 r uz velmi dobre vie co je zle a co je dobre. Moja mà 4.5a toto nastastie nikdy nerobila a je ako zive tornado no ked nahodou malemu nieco nechtiac spravy.. tak place a lutuje to velmi, Keby ho raz skusila sotit to by vo Mne prebudila Etnu, Smiat sa ti do tvare to je Teda drzost, Musis najprv zmenit svoj pristup ,A potrestat, Daj jej najprv varovanie - este raz ho sotiš nebudes mat tyzden tv .. nepojdeme do parku .. nedostanes svoju oblubenu mlsku ., nebudeme spolu tvorit ..cokolvek co mà rada a potom ten trest dat, nie sa len vyhrazat.

elizabet173
27. feb 2021

U mna by bola potrestana, myslim, ze uz davno a tak, ze by si to zapamatala. Potrebuje na seba upozornovat, no bohuzial, pri dvoch detoch nemoze byt v pozornosti matky vzdy len jedno. Cim skor si to uvedomi, tym lepsie. Poznam dieta, uz druhy stupen ZS, ktory doteraz rodicom vycita, naco mali dalsie deti, ze mohol mat viac. Ale pri prvych pokusoch robit bratovi zle (vyberal mu schvalne cumel, aby plakal a pod.) bol potrestany. Venovali sa mu aj samemu, kym mali babatko, ktore vela nepotrebuje, tak prevazne jemu, na surodenca ho pripravovali, ale je to v povahe. Netvrdim, ze ho nema rad, ale bol by radsej, keby ho nemali. Tu ide o to, zamedzit tomu, aby mu starsia neublizila. A vela sa s nou rozpravat.

autor
27. feb 2021

@andreatytler oh to je moc tá diskusia

autor
27. feb 2021

@elizabet173 zaujímavé je že súrodenca chcela ale možno si myslela že ako sa narodí hneď sa budú hrať alebo neviem keď som otehotnela mysleli sme si že sme spravili najlepšie čo sme mohli že sme jej dali súrodenca a trz ☹

jana_eyre_2
27. feb 2021

Píšeš že hráme sa s ňou keď malý spí.. ale ako to máte keď je hore? Čo vtedy robíte s ňou? Daj nejaky konkrétny príklad, ako to vyzerá keď vstane, čo robíte?

elizabet173
27. feb 2021

Skus si navarit a zamrazit na tyzden dopredu, raz za cas to prezijete, upratovanie zuz na nevyhnutne minimum a pozoruj ich. Zasiahni okamzite a tvrdo. Pripomen jej, ze bratovi sa to nepaci, ani vy si s ocinom netobite to, co sa druhemu nepaci, nerobite to ani jej, lebo ju mate radi, ale ak mu ublizi, bude vzdy potrestana. Tiez ked brat vyrastie, bude potrestany on, ak ublizi jej.

basska_b
27. feb 2021

Treba rázne reagovať. Ešte raz spraví, trest. Taký feedback by dostala, že by pamätala. Nemyslím určite bitie. Ale napríklad mojej chytím ruku, fyzicky zabránim to robiť a upozornim. Zvýšim hlas, keď si ide svoje. Keď nestačí, urobím jej to isté (jemne) a opýtam sa, či je to príjemné (napríklad strka ruku malej za body za krk). Na slovo poslúcha. Ma 3 roky a už rok ma sestričku. To zapájanie že dones plienku, vyber body, to sa nám neosvedčilo, načo... rýchlo obriadim malú a so staršou komunikujem

ninusa221
27. feb 2021

Aj u nas to bolo ale naopak ja som mala dakych 9-8 neviem presne a brat maly hrozne žiarlil normalne sme a mamčou ležali na gauči a on prišiel a dobre že ma nevytisol stoho gauca aby si on mohol k nej lahnut v kuse ma byt🤣 ono to bolo len obdobie ktore prešlo

autor
27. feb 2021

@elizabet173 s tym problem nie je. Niekedy jeme aj 2 dni to iste a robim rychle jedla

autor
27. feb 2021

@jana_eyre_2 ked je maly hore chcela som sa s nou hrat ale ona je vtedy akoby mimo ... poviem jej pod ideme von na bicykel alebo sa prejst a poviem jej ze muz ostane s malym no ona razne NIE

andreatytler
27. feb 2021

Ja by som sa napriek tomu ze ta odmieta, snazila s nou mat chvile len vas dvoch.
Tak trochu mi to pride ako test... chce vidiet ci sa vzdas alebo ci ju budes presviedcat... mozno chce vidiet ze naozaj velmi tuzis po tom vasom spolocnom case osamote. Urcite ju do toho netlacit nasilu ale presviedcat ze s nou chces velmi byt.

miadi
27. feb 2021

A ty posluchas svoje male dieta? Nie svoj rozum? Mojej deti sa zboznuju a nerobia si zle, ked poviem ideme von ideme ., ked poviem ideme robit toto a toto tak to robime. Ty sa nedaj odbit. tvoje dieta potrebuje vediet ze tvoj zaujem je ozajstny a mas aj mat nejaku autoritu.

autor
27. feb 2021

@andreatytler to mi je najviac luto ze sa snazime naozaj chcwm aby sme sli von ale ona nejde. Raz sla nasilu a hanba na celu dedinu ...
@miadi skusali sme po dobrom aj po zlom no vsetko odmieta a musim ppvedat ze uz bol aj krik no ona ma akoby skusa

miadi
27. feb 2021

@andreatytler presne tak je to test robi drahoty chce mamu trosku ohrdnut potrapit. Keby to mama hnet nevzdala bola by rada.

andreatytler
27. feb 2021

Daj jej volbu ze co chce robit ale nech su obe tie volby vas spolocny cas. A najlepsie vzdy v tom istom case aby to bola rutina a mohla sa na to spolahnut ze ona dostane svoj cas s maminkou kazdy jeden den.

miadi
27. feb 2021

A co robi ked ti povie nie ? Hra sa? Pozera tv? Ved chodte vsetci von aj s muzom aj s babom sa vyvetrat.

luccija
27. feb 2021

Niektoré deti nikdy neprijmú súrodenca veď nemôžeš čakať, že 3 r dieťa vie reálne vyhodnotiť aké to bude, keď príde ďalší člen rodiny.Je rozdiel žiarliť a byť zákerný.Ty máš slovo, keď ideme von ideme von aj za cenu hanby v dedine dávaj si na to pozor nemôže Ta dirigovať.a potom len prejavovať lásku obom, zapájať do do spoločných aktivit.O pár rokov sa budú aj viac bit😊

elizabet173
27. feb 2021

Obavam sa, ze nemas u dcery ziadnu autoritu. Hanba na celu dedinu by ma trapila najmenej, viac by ma trapilo to, ze u nas pravidla urcuje male dieta a robi si so mnou co chce. Nepohla by som sa od nej a bratovi by v ten den neublizila. A keby sa jej to nahodou podarilo, nasledoval by velmi prisny trest. Na druhej strane, ked sa ide von, mozes ju nejako motivovat, nalakat, co pojdete pozriet, ale potom uz ide, moze hovorit nie aj hodinu v kuse a revat aj na cely okres. Musi pochopit ako dosledky svojho spravania, ale aj to, ze v niektorych situaciach rozhoduje rodic

autor
27. feb 2021

@elizabet173 mna hanba netrapi ved je to dieta len vravim ze vreštala akoby sme ju tyrali ...
Zaujimave je ze ked je muz doma je to v poriadku vramci moznosti no ked doma nie je je to horor.
@miadi hraje sa vtedy

miadi
27. feb 2021

Tak u vas mà viac respekt muz .. asi mala vie preco,

autor
28. feb 2021

@miadi mňa to hnevá ale som v takom štádiu že rozmýšľam že ju zbijem keď taká bude že na ňu dobré slovo neplatí 😐

biela_sova
28. feb 2021

Prihlas sa do Vztahovej vychovy na FB a poloz tam tuyo otazku. Da sa aj anonymne. Bitka nie je riesenie. Strati v Teba doveru a zhorsite si toto cele. Este tomu daj sancu cez tu stranku, zadrz este tu bitku. Aj nasilu ju zober von, sle tam ju motivuj. Este doms si prejdite olan cesty. Napr. Pojdeme von. Hodimr vtacikom semiacka a budeme pocitat, kolko ich pride na hostinu. Potom pojdeme skakat cez mlaky. Gumaciky mas. Poyom pojdeme nazbierat drievka a doma z nich urobime maly totem. Ty sama musis byt ale pre ten program nadchnuta a dieta vovedies svojim nadsenim do nadsenia. Ona nechce ist vonku, lebo k tomu nebola vedena. Nie v zlom pisem. Ale vedene deti odmalicka sa same pytaju von. (Potom je u nich problem najst im vhodnu skolku, lebo im nestaci 2x denne vychadzka po hodine okolo skolky).
Nic to, ked uz to zaslo az do tohyo bodu.
Ona nepozna, co sa vsetko v prirode da. Treba jej to predstavit, ukazat, nadchnut ju.
Pozti Pinterest, google, inspiruj sa.
Ked bude vybehana a plna zazitkov, na sacanie si ani nespomenie.
Sacanie a tobenie zle je pre nu najvztusujucejsia aktivita, co moze robit doma v interieri... vzbudi najviac vasni. Doma je skratka nuda a nudi sa.
Poradim Ti aj nepozerst na to, "co povedia ludia".
Bud vacsia osobnost a so zdvihnuyou hlavou prejdes okolo, ked jaci, a sarmantne sa usmeje a dodas "mame teraz take odvobie" a ides dalej. Mozno sa ulavi aj inym mamam v Tvojom okoli a prestanu sekat formu dokonalej domacnosti. S manzelom su deti zvacsa voac v pohode, lebo muzi maju biac na haku. Maj na haku viac aj Ty. Dievcatko z Teba nebude citit napatie a upokoji sa.
Baby, pretrhnite ten zacarovany kruh bitia deti potajme doma, len aby si oststni mysleli, ze mate doma dieta, co nekaka, neprdi a beprejavuje negativne emocie. Nasponovaneho panaka.
Aj negativna emocia patri do zivota. Co Ti mozu urobit stsre babky tym, ze budu somrat, ze mala mala zachvat zlosti? A co Ti naopak spravi to, ked v seba stratite doveru a budete si doma cudzi ludia? Ked sa Ta mala bude odteraz mat, ze ju dobijes. A o 4 toky sa Ti bude bat povedat, ze ju niekto sexualne obtazuje cez internet? Pozeraj sa na ptoblrm dlhodobo.
Podla mna toto je, po precitani prispevkov, vas problem. Prilis si strnula ohladom formy, az Ti unika samotne materstvo a blizkost Teba k dcere. Vy dve (plus maly) ste podststne a prvorade. Vsetko naokolo je balast. Upokoj sa, zhod zo seba dogmy a zite zivot zdravej rodiny.

jana_eyre_2
28. feb 2021

Ja neviem či môžem radiť a či budú moje rady aj účinné, alebo teda akceptovane, nerada sa niekomu totiž starám do výchovy.. ale myslím, že by si mala viac vytvárať vzťah medzi nimi dvoma.. z toho čo píšeš mi to príde akoby ste sa s mužom snažili každému sa venovať zvlášť - samozrejme kazde dieťa potrebuje svojho rodiča len pre seba, ale nie neustále.. teraz musíte vytvoriť vzťah štvorice, nie len dvojíc.. čiže keď je malý hore, neber ju vždy osamote von, robte všetko tak, aby bolo evidentné aj prenu že je tu jej brat a patrí k vám.. všetko čo robíš teraz teba rozdeliť tak aby boli spolu.. treba stále komentovať malého pre dcéru, "aha, keď si bola bábätko, presne toto si robievala aj ty" (aj keby to nerobievala), hocičo si nájdi.. ona sa v ňom musí vidieť.. tak isto, keď mu robí zle, vysvetluj, do nemlatom vysvetluj.. ako sa maly musí cítiť, ako by sa ona cítila keby jej to niekto urobil.. vždy konkrétne príklady, vždy konkrétne vysvetlenia a pomenovania.. mám 3 deti, v 4r to už pochopia.. najmladší (4,5r) je extrém nervak a predsa v kludnej nálade sa mu vysvetliť dá, zle chovanie pochopí a je mu to.luto..

Ja som vždy bola na deti zväčša sama (a šli do škôlok až ako 4r), preto som si zvykla na to, že všetko som robievala nie sama, ale spolu so všetkými deťmi.. nevravím že u nás sa nikdy nevyskytuju hádky a nedorozumenia, ale ano.. aj žiarlivosť asi niekedy dávno bola.. ale vždy som to polopatisticky vysvetľovala priamo deťom, opisovala som čo kto asi cíti.. nerada moc rozprávam, ale deťom som sa vždy snažila vysvetľovať všetko čo.bolo v mojich silách..

No tak na záver, ja si myslím, že iná cesta ako zmieriť súrodencov nie je ako spojiť ich spoločnými činnosťami a v tom, že staršiemu dieťaťu sa stále predostiera, že aj ono bolo presne také iste (ale zároveň vyzdvihovať aj jeho jedinečné vlastnosti).. zo začiatku je to o tom, že staršie si len myslí že mladšie je zapojené, neskôr sa už aj to mladšie reálne zapája..

autor
28. feb 2021

@biela_sova kym sme maleho nemali chodili sme von. A chodime aj trz len to je ako beh na dlhu trat neposlucha ma poviem ideme sem ona ide opacnym smerom ako male decko

autor
28. feb 2021

@jana_eyre_2 asi mas pravdu. Chcem sa venovat jej aby sa necitila odstrcena. Len ja nvm co sa stalo chcela surodenca a odkedy sa narodil len zle mu robi. Vraveli mi ze to prestane ze maleho si oblubi ale je to horsie a horsie.