Rozhodovanie o súrodencoch s malým vekovým rozdielom
Ahojte, prosim pomozte mi v rozhodovani. Stale som chcela mat viac deti- po prvom porode a po prvom roku dietatka som vsak radikalne zmenila nazor. Bolo to pre mna neskutocne narocne, velakrat som plakala, bola uplne na dne, vycerpana, frustrovana. Manzel pracuje velmi vela, ale pristup k nam ma uzasny, ak ma cas tak sa nam venuje a je to dobry otec aj manzel - len toho casu nie je tak vela ako by som potrebovala.. Ide o to, ze teraz ked je syncek trosku vacsi, tak sa zacinam davat dokopy, vidim “svetlo na konci tunela”, rozmyslam pomaly nad pracou, trosku viac nastartovat karieru, venovat sa sebe, manzelovi.. lenze sme v odbobi, kedy sa mame rozhodnut, ci ten surodenec s relativne malym vek. rozdielom (cca 3-4 roky) bude alebo nebude. Manžel by chcel, netlaci na mna, ale je skor nakloneny tomu ze ano. Ja skor ze nie.. ja som skor naklonena tomu ze druhe dieta bud o niekolko rokov neskor alebo vobec..Ale zovsadial pocuvam, ze vacsina ludi si vychvaluje maly rozdiel a ten fakt ze deti maju surodenca, a vela ludi ktori maju jedinacikov alebo vacsi rozdiel vekovy tak to lutuju..a tiez aj tie samotne “deti”.. vela jedinacikov lutuje ze je sam, a vela z tych co maju o dost mladsich/starsich surodencov hovoria, ze kiezby boli vekovo blizsie.. podla mna tie prve roky su zahul neskutocny, ale fakt je ze o niekolko rokov je to super. Ze by som mala dve deti, vekovo blizko a su partaci.. Rozmyslam nejak sa “posilnit psychicky” a ist do toho, s tym ze snad fakt o par rokov si poviem ze sa to vyplatilo..Ale mam pred tym brutalny respekt.
Je to len na vás či to zvládneš a či sa náročné obdobie pre teba nezopakuje. Ja mám deti 17 r, 14r a 6 r. A má všetko svoje za aj proti. Kaď sú deti približne vekovo staré, tak sa vyhrajú spolu. Moje prvé dve deti sa stále spolu hrali, s touto 3 sa už nemal kto hrať, oni boli predsa viac vekovo od nej. Ale keď bola babätko tak boli na nej nalepení. Teraz keď potrebujem tak ju po strážia, zájdu po ňu do školy. Dá sa na ních spoľahnúť.
Neviem koľko ma tvoje dieťatko ale tiež som bola komplet vyhoreta pri prvom synovi, jeden z dôvodov prečo som ho dala ako dvojročného do jaslí a ja sa vrátila na rok do práce, trochu sa dať dokopy socializovat a byť medzi ľuďmi. S mužom sme boli dohodnutí že rok budem v práci a potom budeme mať druhé a tak aj bolo 😊 majú medzi sebou 3,5 roka rozdiel a teda nemenila by som
Ked sa ty na to este teraz necitis, tak ver svojim pocitim. Muz je vela prec, ako si hovorila, takze najpodstatnejsia si ty. Ty sa budes starat. A co sa tyka toho vekoveho rozdielu, tak naozaj tazko povedat, co je lepsie. Ci si deti budu rozumiet zalezi skor na povahach, ako na vekovom rozdiele... Mimochodim ja poznam aj vela spokojnych jedinacikov.
Ja mám rozdiel 12 mesiacov. Pre deti je to super najlepšie na svete partaci ktorych bavia rovnake veci. A aj pre nas je lahke ked chodia naraz obaja do skôlky, naraz do skoly, na ihrisku su na rovnako veĺkačskych preliezkach, v kine ich bavi rovnako detska kategoria, smeju sa na rovnakych capinkach, na kolotoce chodia naraz rovnakej kategorie, to iste bazeny a tobogany, program v telke, teraz sa naraz učia angličtinu .... milion veci co vzhladom na rovnaky vek prezivaju rovnako. Je to skvele.
Pre deti aj pre rodicov. Ale az tak od 3 rokov vyssie.
Skorsie obdobie do 3 rokov je horor to som zavidela ludom co kocikovali JEDNO dieta.
Teraz uz to ma len vyhody.
4 roky uz nepovazujem za super rozdiel uz to nie je maly rozdiel. To som mala s bratom 4 roky. Ako vsak hrali sme sa aj spolu casto ale to rozumovo bol skratka stale o 4 roky posunuty nizsie.
U mojich deti ten rok necitim su skoro rovnakí.
Mam tri deti a "menší a väčší" vek.rozdiel takých 6-7 rokov je podľa mňa hrozný rozdiel. Predstav si, že máš prvacika a pol rocne dieta alebo budeš tehu a potrebuješ byť napr. v nemocnici, kto bude pri začiatkoch s prvacikom ako si sadnes k prvacikovi keď druhe babo bude na rukách a všetko bude chcieť a ťahať tomu staršiemu? Nepolozis ho, lebo akurát bude skúšať sedieť chodiť, všade nabura... . Si povies, ze konecne kus volnejsie a da sa ist na vylet bez toho aby si riesila spanok, prikrmy, pol domacnosti nebude treba na vylet tahat....bude mať všetky sopliky, kiahne a prejdete tým a potom zas od znova to isté.... keď sú vekovo rovnako riešiť to na druhú, ale prejdú 3 roky a je pokoj. Keď sú ešte rovnaké pohlavie rovno po sebe ponosia. Keď viac rokov kopa oblečenia sa kopi. Keby ze nechávam mladšiemu. ALE stále to musí byť VASE rozhodnutie ako sa cítite a ešte pôjdeš po prvom do prace naštartovať kariéru a potom tehu a po 3 rokoch opäť odznova .... startuj kariéru, lebo aj keď bude ta miesto čakať po 3 rokoch opäť treba dokazovať, že si to miesto zaslúžiš...
Necitala som komentáre, ale pridám svoju skúsenosť.
Medzi mnou a sestrou sú 2 roky a 2 mesiace a vždy sme boli najlepsie kamarátky.
Medzi mojim partnerom a jeho bratom je 12 rokov a dodnes (37 a 25) si nemajú veľmi čo povedať.
My máme 3 dievčatá- rozdiel medzi najstaršou a strednou sú tiež 2 roky a medzi strednou a najmladšou 3 roky. Teraz majú baby 6, 4 a 1 a už sú kamošky 😍 samozrejme viem, že to tak nemusí byť navždy.
V lete na dovolenke bývali vedľa nás rodičia s jedným dievcatkom, 8-ročnou, a úplne na nej bolo vidno, že trávi väčšinu času s dospelými….
Ja si myslím, že súrodenec je to najlepsie, čo sme pre baby mohli “urobit” 😉
Medzi našimi to bude 5 rokov a nejaké drobné, a ja som sa tiež vrátila do roboty - pomerne skoro, malý bol ešte naozaj maličký, že jak nabehnem na tú začatú kariéru, ale čo ti poviem, kariéra popri malom dieťati, večne chorým v jasliach, potom odbiehanie po neho poobede, zabookované víkendy rodinou (prirodzene), naháňanie samej seba v robote po nociach, sa proste nejaká veľká nerobila. Vždy hovorím, že ja proste robím, nie kariéru, len sa (na)robím. Tak som si povedala, že čert to ber, kým mám vek ako tak OK, ideme do toho znova. Menší vekový rozdiel by som ani asi veľmi nechcela, ale už aj tých 5 bude dosť. Práca asi počká, do dôchodku sa ešte narobím. Ale to tak prišlo prirodzene. Dlho dlho "v žiadnom prípade", potom "asi" a napokon "poďme na to".
Ja mám rozdiel medzi deťmi 5,5 roka a za mňa super. Každá mama má iný názor, moji sa vyhrajú aj keď boli náročné dní ale podľa mňa ideálny vekový rozdiel neexistuje a vzťah medzi deťmi treba budovať od narodenia, nečakať, že sa budú od mala ľúbiť a rešpektovať. Poznám mamičky ktoré majú vekový rozdiel 1-2 roky a deti sa mlátia od mala, pritom sú už na SŠ a tiež poznám mamu čo má dvojičky a deti su k sebe "normálne" 🤷
Máme 4 deti ( 13, 6,4,2) . Tri deti po sebe bola makačka , ale majú nádherný vzťah . Podporujú sa . Najstaršia dcéra , bola dlho sama. Mala nás všetkých len pre seba 😉 . Sama však vraví , že jej je ľúto že nemala vekovo bližšie súrodenca. Že keď ich vidí ako sa zabávajú , sem tam jej to príde ľúto . Svojich súrodencov má veľmi rada , a majú krásny vzťah ale je to úplne niečo iné ako to čo majú medzi sebou drobci.
3-4 roky nie je malý vekový rozdiel .
Toto je uz velky rozdiel. Za mna max 3, aby si spolu "uzili" detstvo. Ja mam medzi chalanmi 3 roky a uzasni partaci su, potom sa podarila este mladsia, o 4,5 menej ako najstarsi a je to uz velky rozdiel, on uz skola a pod..akoze mat dve tak som za maly vekovy rozdiel, okolo 2 rokov. Pri troch to bol mordor 😀 ale teraz su uz 2, 3,5 a 6,5 a su uzasni
Neponahlaj sa. Ja mam vekovy rozdiel 7 rokov je to top. Oddychnes si, zrelaxujes a ak TY budes chciet pojdes do dalsieho 🩷
Ja mam 3 roky a to je pre mna ani maly a ani velky rozdiel. Je to tak na hrane. Kym boli deti mensie napr. starsi 5 rokov a mladsia 2 roky tak to bolo ze uplne idealne. Cim su starsi, tym sa viac nemusia... aktualne maju 10 a 7 rokov. Moj starsi je uz ale podla mna pubertak. Sice podla mna extremne skoro ale vykazuje viacero znakov puberty. Ja by som vacsi rozdiel urcite nechcela, medzi mnou a bratom bolo 5 rokov a v detstve to vobec nebol dobry vztah. V dospelosti sa ale mame radi. Ja skor lutujem, ze nemam rozdiel mensi, idealne 2 roky.
3-4 roky nie su maly vekovy rozdiel, skor uz vacsi… chapem ta, zmyslala som podobne. Cakam druhe dieta, vekovy rozdiel po narodeni bude presne 3 roky a 2 mesiace. Nepovazujem to za maly rozdiel-starsie dieta je uz na pol dna v jasliach, polroka som na pol uvazku pracovala. Vacsi rozdiel by som uz nechcela, clovek potom nikdy „nevyjde“ z tej rutiny s malym dietatom a o pat, sest rokov chcem mat uz doma partakov, nie kojit novorodenca. A zas, tiez nevies, ako rychlo sa ti podari otehotniet…
Skus pracu a uvidis, ci ti to bude vyhovovat a ci sa nevratis radsej na dalsiu matersku. 3-4 roky nie je az taky maly rozdiel, niektori maju deti aj do roka, takze si s tym moc nelam hlavu.
Ver svojim pocitom a ked mozes pockat, tak pockajte a rozhodujte sa neskor. Ja mam rozdiel 2 roky a 9 mesiacov, cize skoro tri a stale je to masaker. I ked starsi je uz trosku samostatnejsi, ma uplne ine potreby ako babo a babo sa mi podarilo dost narocne, ja som total vyhorena. Verim ze neskor benefity prevazia, ale teraz ke to na palicu
Ja mám 4 deti za 4 roky, ešte stále je to zahul ale vyhrajú sa všetci spolu. 6,6,4,2
My mame rozdiel 15 rokov. To je uz dost velky extrem, samozrejme sme to tak neplanovali. Ale je to super. Uzila som si obidvoch na max. a starsi syn teraz s malym uzasne pomaha. Takze ja urcite nelutujem a na tvojom mieste by som pockala a isla na par rokov do prace.
Malý vekový rozdiel má kamoška. Medzi jej stsršou dcérkou a následnými trojičkami je rok rozdiel.
Toto je už veľký vekový rozdiel 🤔
ten pribeh jedinacikov, ktori trpia, ze su sami.. 😂 asi to bude tym, ze nikto predsa nepovie, ze neznasa svojho surodenca a bol by najradsej keby sa nikdy nebol ani narodil. ale k tvojej otazke. tiez som povodne ocakavala, ze budeme mat dve deti. racionalne na zaklade zazitych skusenosti a situacie som to po tom prvom vyhodnotila, ze uz dalsie nie. muz tiez, ze skor nie a vnutorny pocit tuzby tiez neprisiel. pre mna najvacsiu vahu davam pri takychto otazkach vnutornemu pocitu. dieta je pre mna naplnenie vlastnej tuzby, ale nie mojich ocakavani. pri prvom dietatku ta tuzba bola naozaj silna bez akychkolvek pochybnosti. a dali by sme aj druhe dieta, financne, kapacitne, zdravotne..urcite by sme ho lubili. ale mne to za moje pocuchane nervy nestoji lebo by sa to odrazilo na kvalite zivota celej rodiny aj nasho prveho dietata, aj celeho manzelstva.
Ja som napríklad malý vekový rozdiel medzi deťmi nechcela. Mne pride, že potom sú tie maminy skôr policajt pri každodenných potýčkach. Ale samozrejme každý to máme inak. Urob tak ako ty cítiš, nie muž, lebo doma budeš prevažne s tými deťmi ty, nie on
My mame 3ch stale po 2r. Ma to svoje vyhody aj nevyhody...zisli by sa 4, aby neboli casto 2 na 1 😁🤷♀️ ano, bolo to narocne a aj je...ked je len 1 doma, tak je doma taky svaty pokoj 😁 nema sa s kym natahovat. Ale ako sa vedia pobit, tak sa vedia aj pohrat.
Ja som pri prvom po roku uz citila, ze uz zacina byt "nuda" a chcelo by to dalsie...potom uz nuda nikdy nebola 😁 ...take 3r rozdiel je optimum by som povedala. Velky rozdiel takych 6r, tak to sa uz velmi nezahraju, ale vacsi ti moze viac pomoct s tym mensim. Su deti a deti...niektore su take narocne, ze su aj za 2, niektore su cca v pohode. Ved uvidis ako bude maly rast, ako sa budes citit, nemusis mat dieta hned, o 1-2r sa mozes citit uz uplne inak. Ja som za viac deti, ale nikoho nesudim, ak ma 1, lebo sa na viac neciti.
Ja som chcela malý vekový rozdiel,máme 2 roky rozdiel a neľutujem,od malička to bolo super,tiež som na nich väčšinou sama...ale ja som po tom tak túžila,tak som to chcela....neviem si predstaviť mať dieťa keď po tom netúžim,myslím že vo vypätých situáciách by som asi bola frustrovaná že to nieje to čo som chcela...tak to ušlo vždy všetko s prehľadom....takže rob tak ako cítiš...za mňa je 2 roky super rozdiel,môžu sa nájsť ženy pre ktoré to bolo peklo,a super rozdiel je 10 rokov napríklad 🤷
Ešte dodám že malý má 3,5 roka a ja sa teším do práce,neviem si predstaviť že by som teraz mala byť tehotná a zase od začiatku prebaľovanie,nespanie,nose ide,prikrmy....hororová predstava pre mňa toto...a niekomu to vyhovuje presne takto
To nie je malý vekový rozdiel. Už je jedno , či 4 roky alebo 10
Ja hlasujem jednoznacne za maly vekovy rozdiel. Ale h mna je maly vekovy rozdiel 1,5 r. Max 2r. Za mna uz aj 3 roky je vela. Tam uz tiez idu trosku zaujmy a potreby detí inak. Ja mam aj aj ( aj rozdiel 1r.5mes aj rozdiel 6r.a 7,5r.) A je to uplne uplne o inom. Ti starsi furt furt od mala pri hre spolu, spolocne detske zaujmy, hry a aj teraz su stale vekovo blizunko takze sa maju vecne o com bavit ( chodia spolu do skoly tak riesia ucitelov, spoluziakov) plus teda samozrejme uz sa nebudu tak hrat ako najmladsi, momentalne takmer 6rocny. Proste tak ako oni boli od mala furt dvojka vo vsetkom tak ten najmladsi si musi zial vystacit sam a nema nikoho ku sebe kto by s nim tak po detsky zdielal tu jeho hru, aktivitu a pod. Je to uplne uplne ine a urcite by bolo lepsie keby aj on mal ku sebe vekovi blizkeho surodenca. No, nevydalo. Ale mne je to trosku dost luto, ze nemoze to detstvk zazivat tak ako to mali jeho starsi surodenci.
Ja mám rozdiel medzi deťmi rok a 7 mesiacov
Bola to makačka ale neľutujem rozdiel 3-4 roky to už je oveľa lepsie
Ja mám medzi prvou a druhou 6 rokov. Plánovane. Tiež som sa po prvej na to necítila, tiež každý okolo mňa mal dieťa do troch rokov (lebo reťazová, lebo sa vyhrajú,...)Išla som si podľa seba a neľutujem. Tretí je 4 roky za druhou, ale on už nebol plánovaný. Nám je doma takto dobre. Áno, je mi jasné, že veľká sa nebude hrať s malými, ale občas sa s nimi celkom vyblázni a má ich rada. Malí sú vo veku, že sa už hrajú spolu. Je mi jasné, že staršia postupne od toho opustí, ale zas obidve baby majú tak veľa kamošiek. Krpec je tiež mega sociálny, už teraz sa hrá na ihrisku so škôlkármi, tak sa nebojím, žeby bol sám. Ja som si reštartla kariéru po prvej. Tá je už taká veľká, že všetky krúžky dáva sama. A kým dôjde posledný na krúžky, tak aj prostredná to už dá sama😀Ja mám inak sestru o 1,5 roka staršiu, my sme sa do dospelosti naozaj obchádzali. Mali sme svoje kamošky a doma sme sa hrali po svojom. Vekový rozdiel ti nezaručí nič. Švagriná ma 3 deti za 5 rokov, prvé je dievča, dvaja chlapci. Nikdy sa s tými chlapcami nevyhrala. Ti dvaja sa ako menší aj pohrali, dnes je to len večne provokovanie a bitky. Tá najstaršia v puberte večne nešťastná, že kto má s nimi doma žiť😉. Takže tak. Ty ostaneš doma, na tebe bude hlavne to dieťa ako som čítala. Môj muž tiež chcel skôr, čo som sa ja reči od všetkých napočúvala. Ale ja som si išla podľa seba. Neviem porovnať aké by to bolo mať dve deti za 2 roky, ale na mňa by to bolo veľa a nechcela som do toho ísť s tým, že to vydržím, lebo to bude ťažké a potom bude pokoj. Takže podľa seba si sprav. Nikto sa ti o to dieťa starať nebude, ani my stadiaľto😀
no my mame dcerky s rozdielom 1,4 roka, zo zaciatku to bolo peklo , lebo druha bola velmi narocna, ale po ukonceni kojenia druhej 1,5 to uz zacalo byt super, ja som rada ze su takto blizko su ako dvojcata , vsade spolu, aj dneska prespavaju u mamky, poznaju spoluziakov, chodia spolu na kruzky, tanecnu , nemcinu , zdravotnicka, vytvarnu , su ako dvojcata a kazdy ich takto berie :D a su moje partacky, co sa tyka aj veci , jedna etapa skonci a mozme nakupovat na druhu etapu :D su aj rovnako vysoke , je to sranda a bavi ma to takto urcite , ale materska to nebola materska :D bola som o 12 kil lahsia ako teraz ...za mna urcite ano

Toto je presne nas pripad. S tym rozdielom, ze moj muz nechce, skor ja by som ho musela presviedcat a ja uz jednoducho nechcem byt izolovana mimo zamestnania a vsetkeho, muz ma uz 45 rokov, ja o 7 menej. Z rodiny nam nepomoze nikto. Moj manzel je aktivny otec, on pri malej aj spaval skoro 1.5 roka, ked bola taka 2-rocna, lebo pri nom spala lepsie. Vstaval k nej aj ked isiel do prace rano. My sme boli uplne odpaleni prve 2 roky a potom prisla skolka a za rok bola chora aj 12x prvy rok a druhy rok tak 11x. Pri kazdej chorobe vysoke horucky, zapal ucha, zapaly dutin, u dr. v cakarni sme mohli aj stanovat.Ona ma potvrdene intelektove nadanie, je to normalne dieta, ale povedala by som, ze o nieco narocnejsie na cas a podnety.
Mala je stastna, sme radi, ze je na svete, ale najvyssou pravdepodobnostou stacilo,.sme z toho vycerpanejsi ako sme cakali. Ja mam okolo seba vacsinu ludi co maju 2-3 deti a vidim ake narocne to pre nich je. Moja sestra ma 2 deti, pracuje v korporate na vyssej pozicii a aby zvladla dve deti museli jej na striedacku pomahat 3 ludia z rodiny, okrem muza, ktory tiez pracoval. Ona nechcela jasle, co chapem. Ja som rovnaka, ja do jasli dieta davat nechcem a pracu mam taku, ze na HO robit nemozem aj manzel ma probelm s HO, dcera, ked bola.mala bola totalne nespave umrnčané dieťa.
Osobne by som vobec nesla do maleho vekoveho rozdielu, ja by som to so svojou povahou a stylom vychovy davala tazko. Ale je to velmi osobna preferencia.