icon

Rozhodovanie o súrodencoch s malým vekovým rozdielom

1. okt 2024

Ahojte, prosim pomozte mi v rozhodovani. Stale som chcela mat viac deti- po prvom porode a po prvom roku dietatka som vsak radikalne zmenila nazor. Bolo to pre mna neskutocne narocne, velakrat som plakala, bola uplne na dne, vycerpana, frustrovana. Manzel pracuje velmi vela, ale pristup k nam ma uzasny, ak ma cas tak sa nam venuje a je to dobry otec aj manzel - len toho casu nie je tak vela ako by som potrebovala.. Ide o to, ze teraz ked je syncek trosku vacsi, tak sa zacinam davat dokopy, vidim “svetlo na konci tunela”, rozmyslam pomaly nad pracou, trosku viac nastartovat karieru, venovat sa sebe, manzelovi.. lenze sme v odbobi, kedy sa mame rozhodnut, ci ten surodenec s relativne malym vek. rozdielom (cca 3-4 roky) bude alebo nebude. Manžel by chcel, netlaci na mna, ale je skor nakloneny tomu ze ano. Ja skor ze nie.. ja som skor naklonena tomu ze druhe dieta bud o niekolko rokov neskor alebo vobec..Ale zovsadial pocuvam, ze vacsina ludi si vychvaluje maly rozdiel a ten fakt ze deti maju surodenca, a vela ludi ktori maju jedinacikov alebo vacsi rozdiel vekovy tak to lutuju..a tiez aj tie samotne “deti”.. vela jedinacikov lutuje ze je sam, a vela z tych co maju o dost mladsich/starsich surodencov hovoria, ze kiezby boli vekovo blizsie.. podla mna tie prve roky su zahul neskutocny, ale fakt je ze o niekolko rokov je to super. Ze by som mala dve deti, vekovo blizko a su partaci.. Rozmyslam nejak sa “posilnit psychicky” a ist do toho, s tym ze snad fakt o par rokov si poviem ze sa to vyplatilo..Ale mam pred tym brutalny respekt.

Strana
z3
toscania
4. okt 2024

To či budete mať druhé dieťa alebo nie, je len a len na Tebe a na Vás a Vaše rozhodnutie....ja som z troch detí, vzťahy ok, aj ked to miestami skripalo v puberte aj dospelosti ( medzi mnou a mladšou sestrou je rozdiel 15mesiacov a ďalšia sestra je mladšia o 17,5 roka! - som jej druhou sestrou i matkou zároveň ) ....ja mam rozdiel medzi prvými synmi 361 dní, na 1.narodeniny prvého syna som mu domov doniesla bračeka ❤️ sú ako oheň a voda, úplne odlišné povahy, ale mať veľa súrodencov je požehnanie, pokiaľ nemas debilnych rodičov ( moja mama je z 5 deti a vzťahy vďaka ich matke majú otrasné, nulové, Bohužiaľ )....môj manžel je jedináčik, vždy túžil po súrodencovi, ani len psa nemal🤣🤦....asi o týždeň sa nám narodi 5.syncek a bolo to naše spoločné želanie, tuzba, sen ❤️❤️❤️❤️❤️ ERGO...na Tvoju otázku neexistuje univerzalna odpoveď, je to len a len o Vašej vnútornej túžbe a uspokojení srdca a duše✌️✌️✌️

mamickalisticka
4. okt 2024

@toscania pozerám profil, veľmi zaujímavé mená máte pre chlapcov 😍 ďalšie ste aké vybrali, ak smiem vedieť? Strašne som zvedavá, ako taká stará tetka, ospravedlňujem sa 😄

matilda2015
4. okt 2024

podľa mňa neexistuje ideálny vekový rozdiel, veľmi záleží aj na povahe detí...ja mám rozdiel 2 ročný staršie dievča a chlapec mladší. a bol to masaker, prvá mi ešte nechodila do škôlky, malý bol síce kľudné bábo, najlepšie na svete, ale mala som, čo robiť....staršia žiarlila, podľa mňa to bol pre ňu šok..dokonca mi povedala asi po 2 mesiacoch, že ho mám už ísť vrátiť.....prvý rok som len kŕmila, uspávala, obidvaja mali úplne opačný režim spania....
ale teraz je to už lepšie, dievča má 9 rokov, malý má 6, začal chodiť do školy a stále sa vedie zahrať spolu, samozrejme aj pobiť a niekedy je riadny cirkus doma. ale myslím si, že pre moju prvorodenú to bolo najlepšie, čo mohlo byť, ona by bola inak strašný jedináčik, takto sa musí, aj keď moc nechce prispôsobiť a podeliť...
malý je úplny pohoďák, takže to som mala šťastie. veľmi záleží na povahe detí! ale to sa nikdy nevie dopredu, takže prajem veľa šťastia!! netreba moc rozmýšľať, pretože potom môže byť aj neskoro. mne napríklad gynekologička povedala, že keby som nemala syna vtedy, tak potom by som už mala veľký problém otehotnieť, takže všetko je ako má byť.

toscania
4. okt 2024

@mamickalisticka Milko ❤️ čiže Miloslav✌️

vecicky1805
4. okt 2024

Podľa toho čo píšeš toto asi nerob, počkaj pár rokov aspoň mám z Teba taký pocit, Teba to totiž ovplyvní viac než muža. Pozri poviem Ti tak ja mám oba rozdiely a mne viac vyhovoval vačší čo sa týka detí je to lotéria či si sadnú či nie aj tie po sebe možu byť si stále vo vlasoch..aspoň prvé roky žiarlivosť atď ja ti poviem tak že hlavne si sleduj svoju situáciu každá rodina žena deti sú iné každému vyhovuje iné myslím že sa to takto nedá povedať za mňa vačší rozdiel bol super máme 6-7 rokov ten menší bol sprvu masaker ale 3-4 roky je taký priemer my sme mali menší malý rozdiel ako naozaj skoro po sebe deti čiže 3-4 roky nemáš taký malý dieťa Ti bude asi v školke staršie atď. Fakt rady a skúsenosti si možeš prečítať popremýšľať atď ale aj tak sa riaď svojimi pocitmi a nenúť sa do toho lebo to može byť potom fakt na figu keď možeš urob to tak aby si sa na dieťa tešila…potom sú depresie a podobné veci a zbytočne budete mať doma napatie miesto radosti, nestojí to za to naopak ak si 50/50 a mal by ostatm vaše dieťa jedináčik neskor potom by som do toho išla ale to som ja..čas letí a šak možeš aj 2-3 roky popracovať a potom..neviem koľko máš rokov ale ak máte ešte čas…

any_soj
4. okt 2024

Pocuj a ten prvy rok.. drobec mal nejake vazne problemy? Lebo ak nie a takto tazko si to niesla, tak si pravdepodobne mala depresiu. Lebo nie je bezny stav preplakat prvy rok dietata. Ja sice mam depresiu, na liekoch, po porode vzdy zhorsenu a s vyssimi davkami liekov, kopu tazkych chvil, napriek tomu ale prave prvy rok povazujem za uchvatny. Neznost, blizkost, oddanost, usmevceky, kazdy tyzden nieco nove, jedinecne. A zo spolocenskeho hladiska - zbalim dieta a idem kam chcem, nie ako zo starsimi, ktori uz vymyslaju, co chcu. Kojenie u mna vzdy len doplnok, lebo hlavne mnozstvo mlieka bolo UM, cievkou na prsniku (to tiez kdekolvek, v nosici, na ulici, kludne pocas chodze, prikryty kruhovym salom, absolutne nenapadne...). Ale tie psychicke benefity pre nas vztah som si uzivala, tam jej jedno, ci je to UM. A to o prveho novorodenca som sa starala popri 2,5r synovi s ADHD a fyzickymi utokmi na babatko (to bolo na tom najtazsie, vsetko novorodenecke pre mna nove, tuzila som chranit dceru pred vsetkym neprijemnym, a popri tom starsi syn, mame ho v pestunskej starostlivosti od 9 mesiacov). Chcem tym vsetkym povedat, ze mozno ak by si bola riesila depresiu, nemala by si tak neprijemne spomienky. A teda ze teraz to moze byt uplne inak 🙂
Kazdopadne netlac sa do toho. A vekovy rozdiel - ja som jedinacik, manzel zo 6 deti. Ja by som uvitala surodenca aj s velkym vekovym rozdielom. Ci uz mladsieho, aspon by som sa nebola az do porodu desila babatiek, lebo som nikdy ziadne v blizkom okoli nemala. A kludne aj starsieho. A manzel ma najmensi rozdiel 5 rokov s bratom, su skveli kamosi, a aj so starsimi, s ktorymi je vacsi rozdiel (aj 13 rokov) ma velmi dobry vztah, podrzia sa, podporia, pomozu, polecaju aj zabavia.

mima1988m
4. okt 2024

Ja mam medzi nimi 3rocny rozdiel. Tiez som si naivne myslela, ze je to maly rozdiel.
Je uz velky aby sa spolu zahrali, vyhody to nemalo ziadne. Kazdy ma uplne ine zaujmy.

ja_bb
4. okt 2024

Ja mam rozdiel skoro 6,5 roka a je to to najlepšie čo môže byť. Nemám dve male deti ,ale jedno vacsie,ktore sa obcas tvári ako male :D neviem si predstaviť, že by som mala mensi rozdiel, lebo som bola na tom s nervami zle,takže keď už sú teraz pochybnosti,určite počkať,kým nepride ta chvila,že idem do toho. Nie je čo stratit,moji sa hraju spolu,a teda je to slaby argument,že mat deti po sebe,aby sa spolu hrali,blbost,bud sa hraju alebo nehraju 🙂 drzim palce,oddych v praci na rok ci dva a potom ,kľudne druhe 🙂 ale dôležity je ten pocit zeny,či áno ci nie,keď je to stále neviem,je to nie ;)

mon8060
4. okt 2024

Ja mám dvoch chlapcov, rozdiel 1,9 r a teda môžem povedať že sú ako dvojičky, chodia spolu aj na vécko, všetko robia spolu.

anna_anicka83
4. okt 2024

@viacmiesta No vidíš, ja mám 6 rokov rozdiel a úplná pohoda. Práveže super. Žiadny stres, ani pol domácnosti na výlet, či choroby. Toto je proste veľmi veľmi individuálne. Môže si tu prečítať kopec názorov, ale má sa spoliehať na svoj pocit a na seba. To či máš medzi deťmi rok alebo 10 ti nezaručí nič. Ale ak to tak teraz necíti, nech počká, zameria sa na seba, na dieťa čo má a uvidí. Ja som už aj bola v tom, že skončíme pri jednom, ale nakoniec sa tá túžba ozvala a bola som na ňu pripravená. A som rada, lebo druhá bola aj je o dosť náročnejšia ako tá prvá, mať ju rok za tou prvou, tak tá staršia by asi zo života nemala nič😉.

evuska32
4. okt 2024

ja mám medzi deťmi rozdiel 9 rokov a je to úplne v pohode...nemenila by som

marianna1979
5. okt 2024

Medzi mojimi deťmi je vekový rozdiel 9r.chlapec a dievča je to ozaj o ničom

evkatk
6. okt 2024

Malý rozdiel je hotová pohroma. Ćím menšie dieťa, tým viac je potrebné sa mu venovať. Zabezpečiť potreby 2 malých detí znamená obom sa nevenovať toľko, ako jednému a za tie roky aj v školstve a v okolí som zistila, že súrodenci s malým rozdielom sú síce samostatnejšie, ale rozumovo zaostalejšie, pozdnejšie rozprávajú a o vzťahoch ani nehovorím. Som zhrozená občas z toho, že súrodenec udrie súrodenca. Je to neprípustné a svedčí to o zanedbanej výchove. Rodič od malička nesmie dovoliť, aby aj malinké dieťa čo len caplo to druhé alebo mu ináč ubližovalo. To si doma trénuje agresivitu od malička a čo si môže dovoliť. V budúcnosti ako by to našo v presvedčení, že je to tak správne.l. Spoliehať sa na to, že sa deti samé pohrajú, je totálne zanedbanie oboch. Hra detí musí mať nejaký zmysel a cieľ a to sa dá pod dozorom dospelého. Dieťa vo veku 1 - 6 rokov treba naučiť hraním sa nielen veku primerané vedomosti, ale hlavne trpezlivosti a snahe chcieť urobiť niečo. Aby dieťa dostalo z domu čo najviac k úpspešnemu vstupu do školy, kde by výborne prospievalo, treba sa mu do 6 rokov mimo škôlky doma venovať individuálne aspoň 5 hodín denne (hry, čítanie, lúštenie, kreslenie, písanie rôznych čiar na rozpísanie ruky,...) Veľmi dôležité je aj prostredie, v ktorom žije. Ja som mala 3 deti každých 6 rokov a bolo to úžasné. Staršie bolo dostatočne samostatné, nikdy som nemala v byte neporiadok a mala času (hlavne v noci) na udržanie absolútnej čistoty, k čomu bolo ľahké viesť aj deti. Doma nekričali, nebehali a hlavne nedupali chôdzou došľapnutia na päty, aby nerušili susedov. Rozprávali doma len potichu, čím sa vytvorili podmienky na učenie sa starších a rodina nebola ako tlupa primitívov z pralesa, čo v byte nielen hlasite rozpráva, ale aj huláka, vrieska, deti kričia, bijú sa, plačú, dúpu,... Hotová radosť pre susedov. To pri väčšom vekovom rozdiele nehrozí. Kým jedno podrastie a zrozumie je pod neustálym venovaním sa dospelými a hlavne každé malé je ako prvé s maximálnou možnosťou venovať sa mu, kedy najviac potrebuje,

evkatk
6. okt 2024

Ako môže byť 9 ročný rozdiel medzi chlapcom a dievčaťom o ničom? Je vecou rodičov, ako utužujú vzťah súrodencov ešte pred narodením. Pripraviť dieťa na súrodenca, aby sa mu tešilo, stalo sa jeho ochrancom, to je veľmi dôležité. Ak deti v rodine žiarlia, výchova je o ničom, totálne zlyhala. Dieťa ešte pred príchodom súrodenca musí vedieť, že maličké je odkázané na väčšiu starostlivosť. To neznamená, že menej bude ľúbený ten starší, aj jemu sa takto venovalo, keď bol maličký. Ukazovať fotky s rodinou, nahrávky púšťať atď., aby zvýšenú starostlivosť o malé bral ako samozrejmosť. Medzi mojimi 3 deťmi bol úžasný vzťah od malička. Ten starší bol ochrancom mladších. To im zostalo aj v dospelosti.

evkatk
6. okt 2024

Pred časom som videla jeden otrasný dokument. Zaoberal sa dôsledkom jedinej vety, ktorá môže zmeniť život dieťaťa a zničiť mu ho. Nikdy sa dieťaťu v rodine, kde sa očakáva prírastok, najmä druhé dieťa nesmie povedať, že príde ďalšie dieťa, ktoré ho nahradí, ktoré rodičia budú viac ľúbiť, vymenia ho za lepšie dieťa, ktoré toľko nebude zlostiť a podobné hlúposti. Často sú nositeľmi takých nezmyslov dospelí v okolí a žiaľ aj starí rodičia a rodičia v mylnej predstave, že dieťa tým ukáznia. Omyl. Zistilo sa, že to dieťa bude celý život nenávidieť mladšieh súrodenca s tendenciou fyzicky alebo aj psychicky mu ubližovať. Uvedená bola aj výpoveď masového vraha, ktorý vypovedal, že ľudí nenávidí. Prezradil psychológom, že babička mu povedala v čase očakávania mladšieho súrodenca, že je zlý a rodičia ho preto nahradia novým súrodencom a nikdy nikto ho nebude mať rád, iba dobrého súrodenca. A vraj ani jeho nikto nikdy nemal rád a na to neustále od detstva myslel, denne si na slová svojej babíčky spomenul a stále viac nenávidel ľudí. Tvrdil, že niektorí ľudia si nezaslúžia žiť a treba od tých, ktorí ľudí nemajú radi, ľudstvo očistiť. A likvidoval tých, ktorých uvidel, že niekomu ublížili aj hádkou. Jediná veta v detstve môže narušiť psycjiku dieťaťa, preto sa jej treba vyvarovať. Vraj stačí povedať to dieťaťu iba raz a navždy si to zapamätá a ostane to v ňom.( Bolo to asi pred 1,5 rokom na CS Mystery.)

anariama
21. nov 2024

@pohodacka03 hej🫣😃ja 3,2,a 4mesačný drobec…práve tiež hľadám hilfe psychickú ako to zvládajú maminy bez stresu.

pohodacka03
22. nov 2024

@anariama neviem ci sa to da zvladnut bez stresu uplne 🙈😃. Jedine, ze ma nejaka mamka pokojne deti 🤔. Su horsie aj lepsie dni, ale asi sa treba tesit z tych deti a nenervacit zbytocne z 10x vyliateho caju za hodinu, ale naucit ich ist po handru a utriet. Prajem vela sil a pohody ❤️

anariama
22. nov 2024

@pohodacka03 presne už ich zaúčame🤔😟😆

anariama
22. nov 2024

@evkatk to je hrozné…fuu

Strana
z3