Som zlá matka. Kde robím chybu?
Prosim pomozte, mam dve deti jeded zacinajuci pubertiak a jeden mladsi ale skolopovinny. Jedna sa hlavne o to starsie dieta. Mam pocit ze vzdy ked mu chcem spravit radost tak to skonci hadkou. Napr dnes som sa rozhodla ze si spravime pekny den a zoberiem ich navylet, dame si zmrzku, zajdeme do knihkupectva pozriet nejaku novu knihu….Vsetci sme sa tesili. Prideme do nakupneho centra a starsiemu sa roztrhne rusko. Ok nevadi kupime nove. Vojdeme do DM a on namiesto 50c ruska si vyberie to najdrahsie. A vznikne hadka preco mu ho nechcem kupit. Doma ma niekolko latkovych ale on chce aj toto lebo ho ma spoluziak. Vzdy chce vsetko a ja mu vysvetlujem dookola ze nie vsetko si mozeme dovolit.. a on stale svoje ze preco mu ho nechcem kupit. Ved toje iba 5 eur. Prva 5 minutova vymena nazorov je za nami. Mne zacina klesat nalada a radost z pekneho dna. Ideme do MC na zmrzku. On chce cele menu nie len zmrzku. A ja zase svoje. Prisli sme na zmrzlinu ved prave ideme z obeda. Samozrejme zase mu vysvetlujem ze nemozeme minut 30eur na jedlo ked sme sa dohodli ze ideme na zmrzku. Zase hadka nalada klesa. On nema radost zo zmrzliny lebo som mu nekupila aj hranolky a nuggetky. Ideme do knihkupectva. Uz mam naladu pod psa ze sa vylet zase nevydaril. Vyberu si knizky ktore sa pacia aj mne. Zrazu starsi syn zbada knihu ktoru ma vraj jeho spoluziak. Je to komiksova knika ktora je podla mna vekova a aj obsahovo nevhodna. Odmietam mu ju kupit. A zase sa hadame preco tu prvu mu dovolim a tuto nie. Vysvetlujem mu ze chcem aby cital kvalitne knihy a nie nieco co ho obsahovo neobohati. Odmietam proste platit 12 eur za knihu co precita za 2 dni. Tu prvu si on vybral a najskor sa z nej tesil kym nezbadal ten komiks. Nie sme chudobny ale ani bohaty a tak mu neustale vysvetlujem ze si musime vyberat na co pouzijeme peniaze. On akoby to nechapal a chce odo mna neustale veci ktore maju spoluziaci alebo niekde vidi. Dostava vreckove, samozrejme aj to ma podmienky aby to nebolo celkom zadarmo aby sa naucil hospodarit ale vzdy vsetko minie na hluposti. Mladsi si odklada a potom ked ma vacsiu sumu si kupi nieco hodnotnejsie. Neviem kde robim chybu a ako ho naucit hospodarit ale hlavne mat radost z veci ktore mu mozem dat. Proste nikdy nie je spokojny. Som z toho velmi nestastma. Aj ked mu to vysvetlujem a dohovaram. Mam pocit ze vzdy vsetku rafost pokazi sebe a aj mne. Keby nebolo mladsieho syna tak odidem domov uz ked sme boli v DM. Ale on si nezasluzi aby som mu pokazila radost koli starsiemu . Prosim poradte mi niekto kde robim chybu. Preco moj starsi syn je vzdy nespokojny a hlavne mi neustale vycita ked mu nechcem nieco dovolit. Ale on ide vzdy do extremu.
Podľa mňa to moc prežívaš.
To je iba obdobie.
Viem hlúpa veta, ale je to tak.
A materiálne vládne svetu. A podla mňa robíš co je v tvojich silách a správne a ze to je ako hrách na stenu hádzať?
V 16 na brigádu nech si uvedomí hodnotu penazi
@petra7825 Stoji ti za to pokazit si vztah s detmi kvoli peniazom? A nie su celkovo všetky konflikty v tvojej rodine (vaši rodičia, stary rodičia, bratranci, tetky) len o peniazoch? Nebude tam “pes zakopany”? Zamyslela si sa nad tym či mas zdravy vztah k peniazom? učiš to aj deti? Vieš, že peniaze si na druhy svet nezoberieš? Ako budu na teba deti spominat? To nie je o tom že tvoj syn nie je nikdy spokojny…atd. Je to o tom že ty nie si spokojna a štastna v živote a prenašaš to na nich. Zmen seba, zmen svoju optiku a zmeni sa aj svet okolo teba👍
@karmen118 presne tak - deti su ludia tak s nimi komunikuj rešpektujuco. Mam pocit, že takto nerešpektujuco si s nimi zvyknuta jednat od narodenia. Zmen tento svoj navyk.
@petra7825 moji nie su ani v puberte este a tiez hlavne stredny 8r pyta v obchode. Aj hry chcu ako spoluziaci...nieco dovolime, nieco nie.
Puberta je taka, ze chcu byt v partii, tak chcu mat to a to, dnesne deti su vacsinou bohuzial take.
Ale ked dostava vreckove, tak nech si kupi za vlastne ten "nadstandard" co chce mat. Nas 10r si v lete za peniaze co dostal na prijimanie kupil mobil, lebo podla nas im este netreba.
Nie si zla matka, len to je puberta a narazanie na hranice. Je dobre, ze to vysvetlujes a nepolavis len kvoli tomu, aby si mala "pokoj". Pevne nervy 😉
@petra7825 ahoj, no ale mne to príde bežné naťahovanie sa... Ide do puberty, potrebuje rebelovať, búriť sa a snažiť posúvať hranice. Neviem, mne to príde celkom normálne správanie puberťáka. Ja vysvetlím raz a potom už len nie dokola. Alebo - vreckové nemá? Ja často používam aj - veď kúp si... Moja má našetrené cca 70 e ale keď si má kúpiť za svoje, zrazu hneď požiadavky redukuje 😉. A také že nemá peniaze pri sebe? Ok, požičiam ti a doma mi vrátiš. 😁. Občas si niečo kúpi, ale aspoň vidím, že to naozaj chce... Držím palce
@petra7825 skús nedržat hotovosť ...ja nemám skoro vôbec peniaze, mám na karte ...sme na dedine, bankomat ďaleko v centre, a 2e za každý výber sa mi zdá byť plytvanie. Otec často v robote. Takže odomna často počujú že nemám. Ukážem peňaženku a hotovo. Tým že je to stále tak mi veria. Niekam ideme na biku a zoberiem 10e, lebo toľko mám a nezjednava nikto. Keď niekam ideme na nákup, kúpim vždy čo chcú. Ak chce niečo hodnotné, poviem mu že či by to mohlo byť k nejakému sviatku. U nás je to polohou, sme na samote, nemajú tu nič čo by ich lákalo. Stánky, obchody. Všade treba ísť autom.
Ahoj petra7825 .Keď čítam tvoje príspevky,akoby som čítala o svojich dvoch synoch.Každý z nich je iný a kvôli tomu staršiemu som navštívila aj detsku psychologičku. Kupodivu chcela vidieť iba mňa a nie môjho prvorodeného.A hneď na začiatku stretnutia mi naznačila,ze ďalšie stretnutie (už aj so synom) nebude potrebné.A naozaj tomu tak bolo.Pointa je, že mám zmeniť svoj postoj k nemu.Prestat sa a ním hádať, nenechať sa vyprovokovať.Nedať mu možnosť, aby vycítil ani náznak pochybnosti v mojich rozhodnutiach. Byť pevná a rozhodná, ale láskavá.Vies, kolkokrat som si už vypočula, aká som zlá mama,a že za všeličo možné aj nemožné som vinná?Ma presne 10,5 roka,ako tvoj.Je až príliš múdry a preto sa s ním rozprávam aj ja rozumne, ale s láskou a úctivo.Neklamem, nesľubujem, ale veľmi si dávam pozor na to,čo poviem.Lebo mi neodpustí ani chybičku.Je pedant na cudzie chyby 😃 Prajem Ti veľmi veľa síl a energie na zvládanie každodenných konfliktov.Si dobrá mama, už len preto, ze sa snažíš byť lepšou 😃 Ono sa niekde v budúcnosti odrazí to,co sa ho snažíš naučiť. Veľa pochopí, keď bude zarábať vlastné peniažky, čo i len na brigáde.A mnohé veci pochopí až na vlastných deťoch, keď mu budú robiť to isté 😃 Hlavne im, obom deťom, veľa žehnaj a želaj len to dobré.
@inziniernavztahy si nahlaseny za trapny vulgarny koment

@0silvia0 blizenec :D