Sú naozaj synovia lepší a je to s nimi ľahšie?

19. dec 2023

Ahojte, chcem sa opýtať maminiek synov a dcérok. Ja mám staršieho brata a teda vždy bol ten lepší viac sa o neho starali viac mu dávali ja som si skôr veci musela zaslúžiť, neskôr som zistila že je to akýsi stereotyp že rodičia uprednostňujú synov. Ja mám dievčatko a neviem si predstaviť jej robiť také veci ako mne keby príde chlapček. Sú naozaj synovia lepší je to s nimi ľahšie? Alebo je to len starý stereotyp vyzdvihovania mužov?

simsalabim
19. dec 2023

Je to stereotyp danej rodiny. Ja mam 2 dievcata a 1 chlapca a myslim, ze ich neberiem inak. Ty sa k detom spravaj podla seba.

rony2255
19. dec 2023

Neviem, asi záleží od rodičov
1. chceli chlapca, dúfali, že aj ty budeš chlapec
2. bratova povaha sa im páčila viac ako tvoja
3. stereotyp, že chlapca treba pripraviť do života na iné ako dievča
4. nemuseli sa báť, že im domov príde tehotný...

Asi najlepšia rada, chovaj sa k svojim deťom poľa svojho srdca a s láskou

cimage
19. dec 2023

Ja mam starsieho brata a nemala som taky pocit, ze by bol uprednostneny. Mozno on mal taky pocit o mne, kedze som bola mladsia. Ja mam syna a 2dcery a teraz je samozrejme pozornost hlavne okolo malej 1,5rocnej, ktora nemoze byt bez dozoru.

alison11
19. dec 2023

Tak to neviem ja ako najstaršia som skôr mala najviac zodpovednosti a boli na mňa prísnejší zato brat a sestra mali stále toho viac toho čo chceli a si vydupali ja som tú možnosť nemala musela som sa vždy uskrromniť kvôli nim...Mám dvoch synov a som na oboch rovnako prísna aj dobrá podľa toho ktorí si ako zaslúži.Ke´dže sú naši vymodlení a viac ani mať nemôžeme tak sa rovnako o nich strachujem...už len aj kvôli tomu,že moje zdravie je dosť na nič žiaľ a manžel tiež má svoje zdravotné limity.Keby máme dcéru možno by sme sa o ňu ešte viac strachovali.

janickacrazy
19. dec 2023

No u nás to skôr bolo tak, že sa trošku uprednostňoval mladší súrodenec a je úplne jedno, či to bolo dievča alebo chlapec. Ale zase to nebolo nejak výrazné.

rony2255
19. dec 2023

@alison11
@janickacrazy
a niekde je to tak, že najstarší má najviac povinností a okolo najmladších sa najviac obracia...

marsmykkok
19. dec 2023

Toto sú skôr staré rodové stereotypy, čo u teba doma prevládal a je to o rodičoch.
Chlapec je chlapec, môže byť hlučný, robiť neplechu, nemusí sa nič naučiť v domácnosti (varenie, upratovanie) však na to má maminku, neskôr ženu. A dievča sa má správať slušne, nemá robiť hanbu, byť poslušná, tichá, dobre sa učiť. Treba ju naučiť dobre variť, od mala zapájať do domácich prác, nech ju nejaký muž bude chcieť. Teraz som to napísala tak extrémnejšie, ale tak to je a myslím, že aj ľudia s modernejším zmýšľaním stále majú nižšie nároky na chlapcov a viac sa im prepáči a vyššie nároky nároky na dievča a neprepáči sa jej toľko...

marianarem
19. dec 2023

No kedysi to tak u mnohych bolo, ze syn bol cennejsi. Dnes mam pocit, ze vela ludi si praveze praje dievcatko.
Ja mam syna, sestra dve dcery a teda neviem, ci je niekto z tych troch "lahsie" dieta, kazde ma svoje specifika a s kazdym sa riesi nieco ine. Moj syn je taky typicky chalan podla stereotypnych predstav - technicky typ, obhana baby (primerane veku, ma 4 roky 🙂 ), betar a vymyselnik, svojhlavy, empatia zatial trochu pozadu, obliekanie na okraji zaujmu, najoblubenejsia farba modra atd. Je zlaty, velmi ho mam rada, ale prave ta jeho chalanskost je pre mna trochu tazka, kedze sa do toho neviem vzit.

alison11
19. dec 2023

@rony2255 Presne tak som aj ja vyrastala a preto máme zadelené práce v domácnosti tak aby ani jeden znich nemal ten pocit,že druhý nemusí nič.Moja starká sa držala že všetci majú mať všetkého narovnako mala 4deti.

alison11
19. dec 2023

@marsmykkok Tak moji chalani sa aj variť učia aj upratovať,nikdy sa nedá vedieť či nestanú sami alebo či ich ženuška bude vedieť variť a upratovať...Moje švagriné sa učili variť už keď si chlapov našli dovtedy nevarili...

rony2255
19. dec 2023

@marianarem Samozrejme, že k deťom treba pristupovať individuálne, ale zároveň sa každému rovnako venovať.
A ano, v minulosti to bolo iné, tak 100 rokov dozadu. Chlap bol pokračovateľ rodu, staral sa o statok, záhradu, bol hlavný živiteľ rodiny. Žena sa mala vedieť postarať o domácnosť, deti, variť, upratať... Ale myslím si, že v dnešnej spoločnosti by sa už takto striktne pristupovať nemalo. Deti by mali hlavne cítiť, že sú milované, že nie sú odstrkované, rodič by nemal jedno dieťa uprednostniť pred druhým. Aje jedno, či je to chlapec alebo dievča, má byť pripravené do života - vedieť sa o seba postarať, o svoju domácnosť, uživiž sa. Chlap nemá čakať, že ho žena bude obskakovať a žena nemá čakať, že chlap bude milionár...

mamamasama
19. dec 2023

Mám 3 synov a neviem, že ich mám. Slušné, bezproblémové deti. Kamoška má dcéry a tie teda dajú zabrať.

20erika07
19. dec 2023

No neviem, tiez sa priklanam, ze je záležitosť danej rodiny, nie je to vsade tak. Mam aj aj, syn je starsi o 6rokov, ina povaha, flegmos, doma skor taky vážny suchárik, dcéra je opak. Vychovu maju rovnaku ale s trocha iným pristupom, na kazdeho musim ist kus inak ale vysledok chcem dosiahnut rovnaky. Niekomu by sa mohlo zdat, ze jedno z nich je preferovanejsie alebo oblubenejsie, ale nie je to tak. Vo vsetkom som pri nich vzdy spravodlivá, ferová, starostlivá a láskavá, len je rozdiel v tom pristupe. Ale tu hra rolu aj vek, nebudem predsa rovnako vo vsetkom pristupovat k 16rocnemu ako k 10rocnej a naopak.
V niektorych rodinach bolo tak, ze najmladsi bol naj alebo najstarsi ale bezohladu na pohlavie

milanemila
19. dec 2023

Niektore matky uprednostnuju synov, akokeby podvedome ziarlili na dcery a mali pocit, ze s nimi “superia” o pozornost manzela/otca. Citala som o tom jeden zaujimavy clanok a teda ja mam taku svokru 🤷🏼‍♀️ jej spravanie sposobilo to, ze sestra svojho brata nema rada, lebo citi krivdu, ze on bol uprednostnovany matkou, co sa ani nedivim :(
Nemyslim, ze je to nejake vseobecne platne pravidlo.

rony2255
19. dec 2023

@milanemila s niečím súhlasím, s niečím nie

yanni
19. dec 2023

Toasi zalezi od rodicov, nie? Mam mladsieho brata (o dost rokov) a nebol uprednostnovany. Tak sito mame 3 chlapcov a 2 dievcata a nie, chalani nie su automaticky lepsi. Mozem povedat, ze je to dane povahou. Najstasie bol do ca. puberty hrozny, doslova na slucku, potom sa upokojil, o apr emsiacov bude mat 18 a je to jeden prijemny mlady muz: Ale ako dieta hroza. Najmladsie dieta je dievca a velmi tazka povaha. Bude mat o par dni 5 rokov a uz sa to lepsi. Ostatne 3 deti uplna pohhoda.

rony2255
19. dec 2023

@yanni nejde len o povahu detí, ale aj rodičov. Niekedy si rodičia kompenzujú na deťoch, niekedy vybíjajú, akú dostali oni výchovu a vzor od svojich rodičov. A niekedy ich ide rozdrapiť, ak sa starý rodičia správajú k vnúčatám lepšie ako sa správali k svojim deťom

silvike
19. dec 2023

No, ja mam deti 3. Najstarsia dcera ( teraz 12r.), dalsi dvaja synovia (10r. a 4,5r.). A u nas je to naozaj tak, ze so synmi je to doteraz naozaj ovela lahsie a jedniduchsie. S dcerou je to celkovo od malicka velmi narocne. Sama drama, revy, hysterie za vsetko...no, skratka. Ovela lahsie a jednoduchsie sa dohodnem s jej 10rocnym bratom, ten celkovo ovela menej vymyslal, zduval sa pod. Samozrejme, neviem ci je to vyslovene pohlavim, alebo len proste povahou. Myslim, ze je vela rodin, kde je to presne naopak. Ale tak, ako to bude napokon v dospelosti ukaze cas.

silvike
19. dec 2023

Ale inak, aj kamosky co mam, lahsie sa im vychadza so synmi ako s dcerami. Asi su zeny naozaj kapanek komplikovanejsie stvory ako ti chlapi 🙂

yanni
19. dec 2023

@rony2255 ved pisem, ze to zalezi aj od rodicov. Plus povaha deti. To ci si vybijaju rodicia zlost na detoch, to uz nie je moj problem.

deniska2706
20. dec 2023

Ja mám tiež staršieho brata a tiež mám pocit že ho vždy mali radšej ako mňa. Ja mám syna a teraz po 6 rokoch čakám ďalšieho chlapca aj keď som veľmi túžila po dievčatku. Absolútne si nemyslím že by som išla jedného z nich uprednostňovať, neviem si to ani predstaviť, ja som iný rodič ako sú moji rodičia

lossless
20. dec 2023

Myslim ze je to stereotyp, hoci u nas plati a so synom je vsetko od malicka jednoduchsie, ma pokojnejsiu povahu. No pristupovat sa snazime rovnako. U na doma som casto mala pocit ze brata uprednostnuju, viac mu dovolia no ako sme rastli ten pocit sa stracal a teraz vidim ze nas brali rovnako.

mikadooo
20. dec 2023

Nie. Tvoja mama to mala chybne nastavené. Naozaj. Synovia môžu byť aj horší, aj lepší, aj rovnakí ako dcéry. Závisí to dosť od povahy a výchovy a od milióna iných faktorov. Najdôležitejšie je tom celom je neporovnávať si deti a brať každého ako jedinečného. A teda snažiť sa o ako-tak rovnaké pravidlá pre deti, nepovyšovať jedno nad druhé, za to, že má napríklad pokojnejšiu alebo submisívnejšiu povahu ( = "poslúcha").

marsmykkok
20. dec 2023

@milanemila Tak starká z maminej strany to presne tak mala, top bol najmladší syn, potom najstarší a jediná dcéra-moja mama bola na poslednom mieste. A pri vnúčatách rovnako, mala 2 vnučky a prostredného vnuka a vnuk bol top, to proste videl aj slepý, zbožňovala ho, jediný u nej prázdninoval, vyvárala mu a tak. Nás vnučky mala určite rada tiež, ale k nám bola aj kritická, nestarala sa tak a tak.