icon

Veľký vekový rozdiel medzi súrodencami

maminab
26. aug 2013

Ahojte, máte skúsenosti s veľkým vekovým rozdielom medzi súrodencami? Mám 13roč. (pubertiačku) a čoskoro čakáme syna.... 🙂 Dcéra sa veľmi teší na brata, ale bojím sa z jej strany žiarlivosti... Už teraz má také reakcie "už teraz na mňa kašlete", Vy už ma nemáte radi" a pod... Teraz je vo veľmi citlivom období a nechcem urobiť chybu pri výchove........... 😉 dakujem

Strana
z2
maminab
autor
26. aug 2013

@paparkam gratulujem 🙂 dúfam, že budem trpezlivá a bude to OK 😉 ale obavy sú..........veľké ☹

ciusinka
26. aug 2013

@lentilka1506 No ved to, na jednej strane sa mam spravat ako sestra, na druhej strane mat zodpovednost ako matka..Stat sa moze hocikedy hocico, niekde ho zrazi mozno aj na chodniku auto a ja nebudem vediet, co s nim je..Potom ho uz nasi nechavali na vikendy aj sameho doma (oni su kazdy vikend na tej chate 70 km od domu) a to mi potom len mama hovorila, ako isiel na nejaku party a domov prisiel o stvrtej rano! a to mal 16-17! No uz len toto by mi chybalo, do stvrtej rana byt hore a trpnut, ci pride v poriadku..

Sestra ta ma urcite rada, ale treba to brat aj s ohladom na vek, ved koho uz len maju pubertaci radi 😀 tak akurat inych pubertakov s rovnakym zmyslanim 🙂 ked este viac vyrastie, budete mat urcite este krajsi vztah 🙂 snad vam to teda mama nepokazi 😒

ciusinka
26. aug 2013

@inffinity Ved to je ten problem, ze ja som doma fungovala uz od zakladnej skoly ako upratovacka, umyvacka riadu, zehlicka, neskor teda bratova au-pairka, neskor aj kucharka..A moj brat nemusel nikdy robit vobec nic..

inffinity
26. aug 2013

@ciusinka jeeej jo toto je zle ☹ to by rodiče dětem dělat nemeli :-/ na druhou stranu máš velkou radu do života že toto svým detem neuděláš.. já občas nad některými rodiči jen kroutím hlavou at už nad našima či tema dnešníma.. nekteří mají deti jako sluhy s povinnostmi... ☹

vikusik
26. aug 2013

medzi mojim najstarsim a najmladsim synom je rozdiel 11 r.,tiež sa netesil a ziarlil ked som maleho cakala ale teraz by ho nedal za nic,v pohode s nim ide von na prechadzku,pohra sa s nim je to okej 🙂 nemenila by som

sisaha
26. aug 2013

aj ja mam 11 rocny rozdiel...Je to fantazia.. Zo zaciatku boli nejake naznaky ziarlivosti, ale teraz, ked uz ma 15 a mladsia 4, ja si to neviem vynachvalit..Kompletne ma zastupi, rozumeju si.., nie su skriepky o hracky, nehadaju sa (obcas sice mladsia vrta do starsej), ale da sa to. Som menej šediva, ako ked bola starsia mladsou.. 😀

maminab
autor
26. aug 2013

@vikusik
@sisaha
dakujem, potešila ma Vaša reakcia a skusenosti 🙂 Verím ,že aj my to zvládneme v pohode 🙂

martinka_martinka
26. aug 2013

ja mam sestru o 11 rokov staršiu a z toho čo mi rozpravala tiež mala niekedy pocit že sa musi o mna a o brata len starať kym su naši v práci vela krat jej to liezlo na nervy že nemôže ísť von s kamaratkami alebo nas musi za nimi vlaciť so sebou 🙂 a ked si s nami nevedela rady tak nas zatvarala do skrine, čo sa jej samozrejme neprepieklo lebo som na skrini vylomila dvere a to už mala problem u rodičov pretože povedať že som to zlomila ja ale len preto že ma tam zatvorila nebol dobry argument... ale na druhej strane teraz sa mame strasne rady... a ani ona a ani ja by som nemenila za nič na svete... mame brata ten je odomna o tri roky starsi a s nim nemam takmer žiaden vzťah ... to je salam parky... na narodky a ine sviatky dostaneme len sms že vsšetko naj od neho a tym to konci zatial čo so segrou sa vždy stretneme 🙂 proste niekedy aj ten velky vekovy rozdiel je lepši ako skoro rovesnici 🙂 ja osobne tiež neplanujem mať velmi skoro druhe dieťa 🙂

cecil36
26. aug 2013

@ciusinka "Ved to je ten problem, ze ja som doma fungovala uz od zakladnej skoly ako upratovacka, umyvacka riadu, zehlicka, neskor teda bratova au-pairka, neskor aj kucharka..A moj brat nemusel nikdy robit vobec nic.. " To veru nebude vekovym rozdielom, ale pristupom rodicov. Mam brata o necele dva roky mladsieho a odmalicka si s nim nerozumiem. Uz roky sa nestretavame.

salomuska
26. aug 2013

ja mam sestru skoro o 10 rokov mladsiu a ziarlit ma nenapadlo hadam ani raz. je pravda, ze som sa o nu nemusela starat - a mozno prave preto ma to o to viac bavilo! proste som mala taku zivu babiku. spominam si, ako som s nadsenim vymienala plienku, zabavala ju, hrala sa s nou, ucila ju a podobne. neskor som bola strasne hrda, ked mi obcas rodicia dovolili ju vzdvihnut zo skolky 🙂 jooj, a neskor som jej isla aj na rodicko, to bol pre mna v tom case zazitok! Horsie to bolo ked som chodila na vysku a sestra sa dostala do puberty, velmi sme sa v tom case odcudzili a zial nerozchodili sme to do dnesnych dni....

cecil36
26. aug 2013

@maminab neboj zvladnes to v pohode a keby nieco, tam posleme tie nase dve sary niekam na malinovku nech si vymenia skusenosti 😀 Inak, mozno ta trocha potesim. Moj mm ma sestru o dva roky mladsiu a dalsie dve su o desat a jedenast rokov mladsie. O tie mladsie sa musel starat lebo zostali bez otca. Dodnes spomina ako musel s nimi pochodovat okolo stola a uspavat ich (tak si ich naucil 😀 ) S mladsimi sestrami ma neskutocne pekne vztahy, s tou seberovnou sa iba toleruju, nehadaju sa to nie, ale je to take vlazne. A to sa na tie mladsie prvy tyzden ani nepozrel co bol nastvany, ze prisiel maly votrelec 😀 Po tyzdni otocka a obe si strasne oblubil 🙂 Takze, aj ked to na zaciatku zaskripe, uvidis bude dobre. Moja dcera po narodeni napisala na FB status: " Nechcela som, aby si sa narodil, ale teraz ta milujem viac ako seba. Smolko moj krasny." 😵

maminab
autor
26. aug 2013

@cecil36 To bolo krásne!!...........ako si to napísala, až mi vyhrkli slzy 🙂 🙂 🙂 veľká vďaka 😉 aj ja to tak chcem!!!!!!!

ciusinka
26. aug 2013

@cecil36 Urcite je to aj o pristupe rodicov, teda skor mamy, lebo otec byval dlho v robote, zatial co moja mama je ucitelka, takze ta bola max. o tretej doma..ale tym, ze bol medzi nami az taky vekovy rozdiel, tak ma mama este duplovane vyuzila tymto smerom..

Ja som hlavne chcela uviest taky nas "odstrasujuci" priklad, aby ste to videli zial aj z tej moznej negativnejsej stranky..A radsej sa podobnemu spravaniu vyvarovali..

cecil36
26. aug 2013

@ciusinka ja som toto zazila pri bratovi (mladsi len o necele dva roky) a uz davno som si povedala, ze takto to nechcem. Dlho som si myslela, ze budeme mat jedinacika, ze vlastnemu dietatu nespravim to, co som zazivala ja. Nakoniec stacila len ina taktika a väcsi vekovy rozdiel 🙂 Mne je luto, ze s mojim bratom to tak dopadlo ako to dopadlo, otec je uz starsi, chory (ale nastastie sa stretavame casto) a mama zomrela, takze ked tu otec nebude, budem ako sirota, co ma teda mrzi 😖

detskeoblecko
26. aug 2013

ja mam sestru o 9 r starsiu a jedine, co sme sa aj nedavno bavili, jej vadilo, ze mamina chcela, aby jej viacej pomahala, ze nech sa priuca a ze aj ona chcela mat detstvo a viacej bola so mnou..ale tak mala detstvo, len casto ma mala na krku...dalsia vec, bola velmi hrda, ze ma taku sestricku a velakrat sa so mnou pysila..myslim, ze sa nemas coho bat a uz vobec nie ziarlivosti..je to uz velka slecna a rada bude, ked sem tam si ju aj nevsimnes a ona bude moct byt aj sama

hori
26. aug 2013

@maminab ono tie vztahy su myslim velmi individualne, ale veeelky suhlas s @ciusinka , moji rodicia urobili podobnu fatalnu chybu, ak chcete trochu vam to priblizim z pohladu toho mladsieho surodenca, bola som samozrejme uz neplanovana, mam sestru o 11 rokov starsiu a brata o 9 - tiez sa od nich vela ocakavalo a mama sa spoliehala, ze jej budu pomahat - od roka som bola v jasliach, mama chodila na poobedne, o mna sa vecer starali surodenci... no a ide o to, ze 11 rocna sestra nikdy nemoze nahradit matku, nech sa akokolvek snazi, a to najma citovo, rozumejte - ja som sa na nu citovo upäla, hovorila jej casto mama a ona sa o mna sice zodpovedne starala ale citovo ma tak typicky sestersky vedela aj odvrhnut, viete ta bazalna istota dietata do troch rokov - matka mi ju neposkytla a sestra nedokazala - ved sama bola dieta... tak tytmto som v detstve velmi trpela a verim tomu, ze aj moja sestra, ja som totiz bola doooost narocne dieta - ked chcela ist s kamaratkami, musela ma zobrat so sebou, ked chcela ist s frajerom, musela ma zobrat tiez... no verim, ze des...
dalsia horzna vec - obaja surodenci sa vydavali a zenili akurat, ked som bola v puberte - odisli jednoducho z domu a ja som ich stratila, ludia, bolo to pre na, ako keby zomreli, lebo obaja odchadzali za velmi dramatickych okolnosti - pohadali sa s rodicmi a prerusili vsetky kontakty... dnes je to uz pomerne v poriadku, ale teda nechtiac sa mi postarali o psychicky velmi narocnu ubertu... 😉
zaver: sestra sa nikdy nevedela preniest cez to, ze kvoli mne prisla o detstvo, nikdy sme k sebe cestu nenasli, hoci byvame vedla seba, veeeelmi obcasne sa navstivime len pri velkych prilezitostiach, ja ked ju o nieco poprosim, tak pomoze, ona ma nikdy o nic pepoziadala, hoci by som tiez ochotne pomohla... s bratom je to ine, ten sa cez to preniesol a cca od mojej 20-ky ma berie ako sestru, tiez sa vidame len obcas, ale tie rozhovory du o dost dovernejsie... 😉

maminab
autor
26. aug 2013

@hori pohlad z druhej strany je pre mňa tiež veľmi poučný a zaujímavý! Dakujem 🙂 budem sa vyvarovať týchto chýb 😉 Vďaka 🙂

sabina1975
26. aug 2013

mam 21 a 18 rocnych synov a za 2mesiace cakame dievcatko tiez som zvedava ako to bude prebiehat

venija
26. aug 2013

Ja som si tehotensky test robila v den dcerinej 18tky. Kedze som jej nechcela sposobit sok, povedala som jej to o nieco neskor. Necakala som, ze bude vyskat od radosti, ale ani taku neprijemnu reakciu a davala mi to pocitovat pocas celeho tehotenstva. Dnes by ju nemenila za nic na svete, vola ju "moje zlaticko" a z internatu sa ponahla domov. Mna mrzi, ze nas vztah trocha ochladol, vsetko sa toci okolo drobca. Mozem sa vsak na nu spolahnut, ked odidem na par hodin z domu.

maminab
autor
27. aug 2013

@sabina1975 tak to gratulujem!! 🙂 Naozaj veľký vekový rozdiel, ale asi synovia sú samostatný a vy si vybudujete vlastne novú rodinku.......... KRÁSNE!!! 😉

eeffka
27. aug 2013

@maminab nechcem ti brat iluzie ja mam skoro8r rozdiel, dcera 7r fnukala ako je ona sama a nema surodenca, cely cas sa na sestricku tesila a ked sa narodila do 2t nam vykrikovala ze ju mame dat prec, uz ju nemame radi, vkuse skaceme len okolo "toho decka".... no trvalo to 2-3m, potom mala zacala reagovat a mala z nej zivu hracku, prevlacala ju hore dole
teraz maju 8,5 a 1,5r, velka sa chce hrat a mala s nou, ked ma dobru chvilku pohraju sa spolu ( asi 10min), postrazi ju na chvilu, pusti jej rozpravku, a to sme v predpuberte... s 13r slecnou to bude drsne, najma jedinackou, zavisi aj od jej povahy. mame susedu co ej majsterka sveta kym je mama na dohlad a v podstate ked je bez mamy (8r) je to bojazlive zakomplexovane dievca, keby oni mali 2.dieta(co asi mat nebudu) tak dievcatko to polozi. ja som bola tiez falosny jedinacik ( sama do 7r) ale ja som bola povaha co si vystaci sama, neriesila som okolie, ked sa sestra narodila, tiez som robila operku, ako liezla mi na nervy faaaajne, nebudem rozpisovat coho su starsi surodenci schopni 😀 , prave preto sa neodvazim davat starsej dcere dlhodobe ulohy a hlavne ju nepasujem do roly opatrovatelky
U nas sa to inak nedalo( nasi sa rozviedli, mama robila , ja som bola rozumna a o to decko sa trebalo postarat 😀 ) ale so setrou som si zacala rozumiet az po jej 23-24r, dovtedy to bola katastrofa... a ona je este taka labilnejsia povaha, ja som zasa taky cynik od vyroby, co ta nezabije ta posilni...

V kazdom pripade si myslim ze velky vekovy rozdiel nie je dobry, ale co uz ...a ked tak pozorovanim sa mi zda ze lepsie to ustoja surodenci rovnakeho pohlavia

maminab
autor
27. aug 2013

@eeffka Ďakujem za skúsenosti 🙂 Verím, že to nejako ustojíme 🙂

mmaatt
27. aug 2013

my to máme teraz čerstvé, 8 ročný rozdiel, bábo má 4 mesiace. Syn si našiel k sestričke cestu, ale je to asi aj o povahe a tiež aj o príprave. Keď prišiel domov z tábora, tak sa hneď k nej ťahal, že či sa môže pohrať (vydrží tak 10-15 min.), nenútim ho, keď chce nech sa hrajú. Občas na ňu dohliadne, keď idem do kuchyne alebo niečo porobiť, ale nič zložité. Celé tehotenstvo som ho na to pripravovala, často mi ležal na bruchu a mojkali sme sa a on počúval bábätko, rozprávali sme sa o tom aké to bude, že maminka bude viac unavená a bude sa musieť venovať bábätku, lebo to nevie nič (ani sa napapať, ani si šnúrky uviazať a tak, aby mal predstavu čo ho čaká), odprevadil ma aj do nemocnice (s babkou).
S tatom montovali postieľku a pod. Ale stále mu robíme program, aby sa necítil odsunutý na vedľajšiu koľaj - aktivity robíme občas oddelene (ja s bábätkom a manžel so synom). Držím palce..., určite to ustojíte...

Strana
z2