Výchova súrodencov
Ahojte, ani neviem, ako začať, ale nenašla som tu takúto tému a už neviem, čo robiť, niekedy mám pocit, že som tá najhoršia matka na svete ☹
Moje 2 staršie deti sú k sebe ako pes a mačka ☹. V jednom kuse sa len hádajú, robia si zle, všetko si berú...
Alex - najstarší je kľudná povaha, ale stále buzeruje mladšieho, rozkazuje mu, asi vidí, ako ja rozkazujem, zakazujem a presne to isté opakuje. Vkuse počujem, len Rišo nerob toto, nerob hento, nechaj Dominka/najmladší/, nehrkaj mu, nebozkávaj ho, mamííí, Rišo robí toto a hento, stále naňho žaluje...
Riško - mladší je zas veľký provokatér, len čaká na chvíľku, kedy niečo pokazí Alexovi, zoberie mu, čo nakreslil a roztrhá to, alebo postrihá. Každú hračku, čo si zoberie Alex chce zrazu aj Riško, ak mu ju Alex nedá, tak ho Riško zbije. Aaaa nehovorím o tom, aký má vyberaný slovník zo škôly - ty somár a pod.
Už jednoducho neviem ako na nich, vkuse im vysvetľujem, že toto sa nerobí, nech nekričia, lebo mi najmladší spí, že keď sa jeden s hračkou pohrá, zoberie si ju druhý, ale nie, nič na nich neplatí. Pohádajú sa aj o stoličku, pritom majú 2 a sú navlas rovnaké, lenže ony chcú tú istú. Aj som si kúpila knižku Sourozenci bez rivality, ale priznám sa, že som stihla prečítať len pár strán, akosi si neviem na tú knihu nájsť časť, lebo pri nej musím používať mozog 😀 a ja som najradšej ak pri oddychu môžem vypnúť, pretože som už psychicky dosť vyčerpaná z detí...
Je tu niekto, kto má podobný problém, alebo vie mi niekto poradiť, ako na deti? Budem veľmi vďačná za každú radu a budem rada, ak sa diskusia rozvinie a mamičky si tu navzájom poradia s výchovou súrodencov 🙂
my sme boli traja surodenci a veru vsetci na noze ja najhorsia s bratom proti najstarsej sestre. To boli vojny ja ako taky chlapcisko a drevennym samopalom v ruke ..no a ked sa chcela sestra hrat s babikami tak som jej najoblubenejsej babe umyla vlasy v sampone a z krasnej blond zostala zelena ako trava inokedy som jej ju ostrihala a namiesto krasnych dlhych mala pankaca joj len dufam ze ani jedno dieta nebude po mne
ale inak sa vsetci lubime len to detsvo som bola hrozna.
@vejinka , toto je problém mnohých rodičov, že majú utkvelú predstavu, že ak niečo "nenabijú" deťom do hlavy v útlom detstve, tak sa to nikdy v živote nenaučia a do smrti smrťoucí 😀 to nebudú robiť. Koľkokrát rodič by vynaložil podstatne menej námahy, keby tú kocku dvihol (maximálne s komentárom, že tam patrí) ako polhodinové prehováranie decka, nech ju odloží ono. No a to robí pri x veciach (zdravenie, stolovanie, umývanie, učenie....atď.). Poriadok je hlavne v hlave, prehnaná poriadkumilovnosť i prehnané bordelárstvo svedčí skôr o neporiešených veciach v sebe. Vyrovnaní ľudia sú vyrovnaní aj so svojím okolím a uržujú seba aj okolie presne v takom poriadku, v akom to chcú a potrebujú.
Pravdupovediac, mňa absolútne netrápi, v akom stave bude domácnosť mojich dievčat, keď budú dospelé, je to ich vec. Viem, že sa budú o seba vedieť postarať, nemusím ich v detstve kvôli tomu "buzerovať", len aby si tzv. zvykali na poriadok.
@irriss pekne napísané o tom poriadku 🙂
Sama neviem, čím to je, ale...môj otec nebol extra pedant na poriadok, ale neznášal, ak bol v umývadle riad, nemal rád ak sme nechali špinavé umývadlo, ak sme s rukami pokvapkali zem a tieto veci vo mne stále zostali a vytáčajú ma. Umývadlo sa musí vždy lesknúť, vždy ho vyutieram do sucha, neznesiem, ak si syn najprv namočí ruky a potom si dáva mydlo, lebo medzitým s tými mokrými rukami všetko pokvapká a tak isto, keď sa ide utrieť, tak je zem celá mokrá. To isté robí aj MM a vadí mi to, chcem mať všetko perfektné...jemu by bordel ináč vôbec nevadil...
takže asi som to získala od otca, ale poriadok vo mne vždy bol, nemala som rada od kedy si pamatám neporiadok..., ale napr. ak ma naštve MM, alebo sa hádame, tak sa upratovaním ventilujem, vtedy si vybijem nervy a všetko mám upratané a cítim sa lepšie...ale komunikácia medzi nami tiež nie je to, čo bývalo, on stále v robote, ja vynervačená z detí, radšej si sadne k správam, alebo k filmu a ja k PC, robí len to najnutnejšie, x krát mu poviem, nech niečo spraví a on na to zabudne, povie potom a veci čakajú už aj pol roka, jednoducho je taký zaneprázdnený robotou, že v rodine robí len to, čo musí ☹
No ja male lego nemusim..ja jsem "si" (detem 😉) pro jistotu opatrila Megablock - to jsou vetsi kosticky a neboli tolik, kdyz na ne slapnes, protoze je hlavne driv vidis a muzes se jim vyhnout 😀
jinak @bodka70 pravda- bud puntickar nebo velky bordelar... 😀
Ja mam doma velkou vyhodu (i nevyhodu) ..nikdo mi nic nerika...naopak vsichni chteji, abych rikala ja... 😒 😉 😀 😔 🤐
@irriss , asi už veľmi odbočujeme od témy, ale ja som prišla na to, že mnohé veci sa dostanú do "normálu", ak si človek porieši a uzdraví to malé ukrivdené a plačúce dieťa v sebe. Potom sa z maniaka či bordelára stane obyčajne upratujúci človek (a netýka sa to len vzťahu k poriadku) 😉.
@lyongirl
mam doma tu samou rasu 😀 😀 😀 😀 😀
pro druhe by se poto..ale doma "zitra to udelam"...a nakonec sroubuju a vymenuju zarovky ja, upevnuju sroubky ja, pribijim zahradni stolky a zidlicky, maluju byt, .....
Rikame mu pan "oralofaccio" = pan "tedtoudelam" 😀 😀 😀 😀
ale zase musim rict, ze ma rad nakupy a snese kritiku 😉
no pan v letech...a ja se vyzivam ve spouste roli:
manzelka, zena, dcera, milenka, maminka, kamoska...nas vztah je podobny chameleounovi
Co sa tyka knihy Sourozenci bez rivality, odporucam pri nedostatku casu precitat aspon poslednych par strucnych rad na konci knihy, ostatne priebezne 🙂
Ale je tam v podstate zhrnute to, co uz bolo napisane - vyhradit si cas pre kazdeho osobitne a hlavne v tom case nespominat druheho surodenca, neskatulkovat deti do roli podla poradia narodenia, dat moznost aj stredynm a mladsim vyskusat si viac privilegii, ale aj zodpovednosti, dat im moznost dozvediet sa, co na nich surodenci maju a nemaju radi...
Podla mojho nazoru sa zvadam, bitkam a podobnym veciam asi nevyhneme, najma vtedy nie, ked uz dieta zacne chodit do skolky, skoly, zacne sa socializovat, byt ovplyvnovane viacerymi ( pozitivne aj negativne) a my uz nie sme jedinymi jeho vzormi v spravani. Ostava nam len vysvetlovat, usmernovat, zmiernovat, niekedy samozrejme aj zvysit hlas a ist vlastnym prikladom, hoci je to castokrat velmi tazke a pri troch kusoch uz ani nehovorim 😉
myslím, že sme trošku od témy, ale vlastne touto diskusiou zisťujem a hlavne tým trošku odbočením od témy, že výchova súrodencov závisí od nás - rodičov a od toho akí sme a ako veci robíme, ony nás len napodobňujú a robia niektoré veci zle, tak ako my 😀 a hlavne nie sme vôbec dokonalí a vieme si priznať svoje chyby 😉 a môžme sa ich vďaka tejto téme pokúsiť napraviť, alebo im predísť...
@lyongirl , ja som kdesi čítala, že súrodenecká rivalita je vlastne prirodzená a často svedčí o normálnych vzťahoch v rodine (ak nie je už na úrovni nejakej nenávisti). Deti stoja o svojich rodičov, vyžadujú si ich pozornosť, preto o ňu bojujú.
Deti bez akejkoľvek rivality sa vyskytujú len v dvoch prípadoch. Buď sú všetky konštelácie úplne ideálne nastavené (pohodové tehotenstvo, pôrod, bezproblémové vzťahy v rodine, povahy detí, vekový rozdiel, pohlavie atď. Skrátka narodí sa ti ideálna súrodenecká dvojica či trojica, absolútne kompatibilná a spolupracujúca. 😉
Druhý prípad je presne opačný, keď rodina neplní svoju funciu (deti sú zanedbávané, týrané, alkoholizmus a podobne.). Vtedy rodičia nie sú pre deti oporou a deti hľadajú náhradnú oporu v súrodencovi a primknú sa k sebe ako malé opustené šteniatka. A jednak takéto deti nemajú na šarvátky čas, lebo musia riešiť existenčné problémy.
ahojte baby...dobra tema to je.. 😉 😉 😉
ja mam 4 bogariky za sebou. Prve su 2 dievcata, a zrejme to nebolo mojou zasluhou, skor nahodnym zoskupenim ich vlastnosti ze vychadzaju celkom dobre. Najstarsia bola ako dieta velmi zlata k sestricke, ja som bola mozno az prehnane prisna na jej spravanie, dnes si uvedomujem ze som od nej vyzadovala viac ako mohla uniest a v kombinacii s jej prirodzene zavdacovacou povahou to bolo tak...ze tichucko sa vzdalovala z izby ked videla ze som babetko zacala kojit, brala si tiche plysove hracky aby nerobila hluk, sestricku nikdy neudrela, bola velmi dobra, snazila sa ...ale stalo ju to asi vela usilia, casto plakala bez priciny, bola depresivna, prilis narocna na seba.
Surodenecke spory u nas nastali, az ked tretie dieta chlapec, dorastol do veku cca 1 roka...a zacal sa mlatit s tou prostrednou. Takze to boli kazdodenne vrestanie, stipanie, tahanie za vlasy, 😠 😠 😠 Kati bola emocne i intelektove pozadu, mladsi Misko zas trochu dopredu, takze aj napriek 2 rocnemu rozdielu sa ich obdobie vzdoru a egoizmu stretlo v rovnaky cas 😝 😝 Mali sme vysklbnutie chumaca vlasov, tresnutie surodenca hlavou do zeleznej zarubne, svihnutie drevenou palicou krizom cez tvar ... a ine lahodky 😝 😝 😝
Snazila som sa to nehrotit, krotit hnev na "agresora" {priznam sa niekedy sa mi to nepodarilo, a vybila som utocnika alebo aj oboch ☹} ... casto po chvili som ich nasla hrat sa pekne, tych peknych chvil, pribudalo, a teraz uz vacsinou casu sa hraju vsetci traja, milujem ked vymyslaju kadejake kreativne napady, hraju sa na soby tahajuce sane, na doktorov, na obchod, vyuziju z bytu vsetko mozne aj nemozne...bezne sa tak bavia aj cele rodiny.
Casto im hovorim, ako ich vsetkych mam rada, raz do mesiaca najstarsiu Johi vyberiem na obed zo skoly a ideme samy dve do mesta, prostredna Kati ma zase raz za 2 tyzdne logopediu, vtedy nejde do skolky a tiez si urobime den pre seba. Velmi su za to vdacne, mat mamu len pre seba je pre nich velmi vzacne.
je možné, že moje najstaršie dieťa skoro 3 roky učím, aby nekričalo a rozprávalo potichšie a ešte stále som ho to nenaučila? Každý deň mu poviem snáď 100x nech nekríči, lebo Domi spí, nech rozpráva potichšie, veď ho počujeme a on to robí stále dokola a nevie si to zapamatať...
@kaya60 vážne ju dostať..je tuším taká domodra a akoby v plaste zaliata 🙂 mojej mamine sme kupovali raz magnetku v kvetinárstve takú akoby keramickú/kamennú a na nej je napísané niečo v zmysle "rodičia všetko nestíhajú,tak Boh vymyslel starú mamu"
...rada si kupujem takéto pravdivo-vtipné magnetky 😉 ...napr."Naša domácnosť je plne automatizovaná.Automaticky si urob všetko sám" 😀 😀 😀
je to rivalita surodencov ja si pamatam ze ked mladsi syn mal rok tak starsiemu bratovi vsetko bral boli medzi nimi 4 roky potom najmladsi syn mal rok a to iste robil prostrednemu my sme si vraveli pomsta je sladka teraz ma najstarsi syn 18, dalsi 14 ,mladsi 11 ti dvaja 14 a 11 su v sebe skoro stale uz tie konflikty ani neriesim nemam na to nervy ked boli mensi furt chodili ku mne a zalovali jeden na druheho mama on urobil toto a on toto ja vravim preco zalujes a on ja nezalujem ja ti to len oznamujem 🙂 🙂 🙂 vsetci sa vedia aj spolu zahrat a teraz ked maju svoju 3 rocnu sestru su stastni a hraju sa s nou vsetci spolu teraz uz je tych konfliktov menej ale najdu sa vyriesim
@lyongirl ja mam doma dve deti a spravaju sa presne ako tvoj najstarsi a prostredny. Aj tie bitky o jednu stolicku mame. Jasne, ze aj nakricim, ale dost mi pomaha vedomie, ze som na toto sama a ze ked budem nervozna,tak to bude este daleko horsie. Pochopila som, ze ak mi starsia zobudi mladsieho, zbytocne po nej nakricim, lebo maleho to znova neuspi.... aj ja som obcas na prasky, ale snazim sa to rozdychat. Ked su ku sebe velmi zly, tak jeden ide "premyslat" do spalne a druhy do detskej, tam sa vyventiluju a zasa je 5 minut klud... Hlavu hore, nebudu vzdy malicky.
@jolinka
@kamilka22
súhlasím s vami dievčatá a poznám to z vlastnej skúsenosti, hlavne u tej najstaršej, keď som len s ňou niekde, alebo keď sa rozprávame kým malé deti spia... strašne vie byť za to vďačná, až mi je niekedy ľúto, že sa jej nevládzem venovať viac... snažím sa to napraviť večer, keď všetko pospí, ale to som už tak psychicky unavená, že len kukám do blba, napr. na telku, ale nevnímam... čistý ERROR 😀
S menšími je to ľahšie to máme celý deň na seba, ale ona je v škole, potom úlohy a krúžky.... Niekedy ma to dosť trápi, ale snažím sa ako viem.
mamičky, som rada, že ste prispeli, ja dnes nestíham, mali sme vybavovačky...
aaale, od včera sa snažím si dávať pozor, no dnes som sa aj neovládla samozrejme, ale bolo to len chvíľkové, hneď som si to uvedomila a bolo mi to ľúto...Riško mladší robí stále to čo nemá, ide na WC a pre tým musí spraviť x vecí, kým si sadne na záchod, tak som kričala...
a z obývačky sa zas neustále ozýva: Rišo nechaj ho, mne mama kázala za ním ísť/za Dominikom - najmenším/, to mu nerob, to je jeho hračka nie tvoja, daj to sem, to je moje, Rišoooo, mamáááá, Rišo mi robí zlééé 😀 😀 😀 , takže buzerácia úspešne pokračuje ďalej..., ale dnes sú celkom kľudní, asi že ich doobeda varovala babka a neboli len so mnou...
No a všimla som si, že fakt stále kážem najstaršiemu, aby išiel za najmladším, je to taký môj malý pomocníček, asi to nie je dobré, ale ak idem na WC a Dominko plače, tak už kričím, nech ide za ním, keď im chystám jesť a pod. veci, tak vtedy mi s ním pomáha a akurát Riško dal Dominkovi pusu a Alex mu hneď vynadal, nech ho nechá, lebo teraz sa s ním hrá a jaší on...
A krpec Riško provokuje na každom kroku ako sa len dá...
@lyongirl niektore tvoje prispevky mi pripominaju mojich loptosov 😉 mladsi taktiez s oblubou provokuje starsieho,ale pokial to neprejde do vyslovene likvidacnych uderov a hadzania veci do seba,myslim tym takych,ktorymi by si mohli ublizit,pripadne nieco rozbit tak to ani neriesim a nezasahujem do sporu 😉 sem tam nakuknem,co zaujimave poradia ine maminky,onedlho nas tiez doma caka este veselsie obdobie 😀 este ma napadlo,co sa upratovania tyka,ked sa porozkladaju hlavne kockami a legom vsade,tak ak mi to zavadzia,len z pod noh poodhrnam na strany 😀 vecer potom naraz pozberam,sem tam sa zadari a ked maju chalani chut tak ich zapojim a zberame napr.kocky podla druhu,legove zvlast,drevene tiez a tak,alebo poviem,kto mi prvy pozbera zajacov a normalne sa predbiehaju a ani si neuvedomuju,ze vlastne pomahaju upratovat 😉 a to,ze obcas to u nas vyzera ako po vybuchu uz neriesim a viac menej si aj moj inak velmi poriadkumilovny manzel zvykol 😀 nic ine mu neostava 😀
@tunylyk ja tiež niekedy neriešim, ale keď mladší stále dokola kazí veci staršiemu a ten stále žaluje, alebo za to plače, tak to musím zasiahnuť, len, keby som vedela ako správne. Vinníka buď vyhreším, alebo capnem, alebo odvediem do inej izby, ale to asi nie je moc dobré riešenie.
@tunylyk ahojky, momentálne máme celkom fajn a kľudné obdobie, čo sa čudujem...svokrovci, teda hlavne dedko sa moc snažia a pomáhajú so staršími chalanmi, takže ich zoberie zo škôlky a prídu domov niekedy až o 18-19tej, takže som celý deň sama len s najmenším a poviem pravdu, koľkokrát sa nudím 😀. Ale užívam si to...
A aj MM sa začal snažiť, lebo posledne to už dosť prehnal a asi sa uvedomil, tak aj ten sa snaží prísť domov z roboty skôr a pomáha, ale je to len chlap, tak som zvedavá dokedy mu to vydrží...
ty to máš teda doma pekne perné, novorodenec a drobci...hmmm, prvé týždne som bola KO a na prášky, tak držím palce a prajem ti pevné nervy, nech to dobre zvládaš 🙂
@lyongirl jee super sa to cita 😉 vychutnaj si hlavne to,ze mas doma len jedneho drobca,ak sa da oddychuj,ved treba dobit baterky 😉 ja som fyzicky ok,uz aj na spankovy deficit som si zvykla,prvy tyzden bol tazky,lebo mi ochorel Kubko,tak som ich mala doma vsetkych troch a tatik uz zarezaval,dokonca 3 sluzobky za tyzden boli,teraz uz chodime do skolky,svokor dobehne rano na chvilu ku detom,kym zbehnem do skolky a nakupit,nech mozem ist aspon na vzduch,s malym kym boli tie mrazy som este von nesla,snad buduci tyzden zacneme skusat prechadzky 😉 inak pekny kolotoc,pracka,varenie ved to poznas 😉 a striehnut musim na Matuska,lebo uz som ho prichytila s autobusom nad malym,berie mu ciapku aj plienku,taha ho,ziarli mi troska,u mna novinka,starsi to pri nom nerobil a teraz mi moj maly pomocnicek chce vo vsetkom asistovat 😉 pri kupani som si na nich vymyslela fintu,aby mi nerozliali vodu,tak si prinesu stolicky a sedia ako v kine 😀 normalne zabralo 😀

@kaja73 uf nocna mora? Ja po tychto prispevkoch zmenim chovanie k detom. Ucim ich vazit si hracky podelit sa a hlavne troska upratat. Ale zasa ak im dovolim robit bordel ako sa naucia mat upratane? Zacarovany kruh.