icon

Ako riešiť susedove okná do nášho dvora?

Včera o 09:19

Dávnejšie som tu písala ale teraz sa zmenila situácia. Máme starší domček prízemný oproti nám je 3 generačný dom kde žije 8 ľudí. Zaujíma ma ako môžem dosiahnuť aby susedia okná do nášho dvora odstránili? Podľa zákona majú ich mat 2 metre od nášho pozemku. S mužom sme to merali a je to iba 35 cm od nášho pozemku. Okien je 6 dajú sa otvárať a suseda s obľubou v nich sedí a pozoruje nás dvor. Nemám žiadne súkromie.
Viacerí mi hovorí,zeje to naša chýba,že sme taký dom kúpili. Úprimne nás dom tam bol skôr a keď stavali susedia ten trojgeneracny dostali požehnanie od bývalých majiteľov. My Však s tým nesúhlasíme a chceme zamietnuť. Ako mohol stavebný úrad dať povolenie aby okná boli priamo v našom dvore??? So susedmi nemáme dobré vzťahy (nie našim pričinením).

melanta
Včera o 10:21
@anonym_autor

@anonym_c2938e čítate čo píšem? Okná nech si nechajú to mi nevadí mne vadí že to okno vedia otvoriť sadnúť si doň a sledovať nás.. je to okno do chodby kúpeľne a wc nepotrebujú ho mať otvorené

@anonym_autor je úplne jedno, či je to okno z kúpeľne, spálne, kuchyne. Ak tam okno je a je schválené, tak ho môžu aj otvárať a pozerať cez neho. Žiadny zákon im to nezakazuje.

Mimochodom, prečo kričí na vašich psov? Štekajú?

anonym_3a015c
Včera o 10:22
@anonym_autor

@anonym_c2938e čítate čo píšem? Okná nech si nechajú to mi nevadí mne vadí že to okno vedia otvoriť sadnúť si doň a sledovať nás.. je to okno do chodby kúpeľne a wc nepotrebujú ho mať otvorené

@anonym_autor my mame okno na wc a kupelke prave preto, aby sa dalo otvarat

melanta
Včera o 10:24
@anonym_autor

@melanta ale ako môžu schváliť okno do dvore druhého okná kde je vzdialenosť iba 35 cm takže vidia kto kde je čo má na sebe čo robí atď. To je narúšanie súkromia!
Skolaudovali to preto lebo nás dom bol len na chaluparcenie. Predchádzajúci majitelia tam chodili iba cez vikendy

@anonym_autor to, že tam pôvodní majitelia chodili iba na víkendy nemá nič spoločné s tým, že dostali povolenie na okná. Napísala som to už vyššie, v mojej reakcii o 11:43, postupuj podľa toho, podaj podnet a žiadaj stanovisko.

minenkaa
Včera o 10:24
@anonym_autor

@melanta ale ako môžu schváliť okno do dvore druhého okná kde je vzdialenosť iba 35 cm takže vidia kto kde je čo má na sebe čo robí atď. To je narúšanie súkromia!
Skolaudovali to preto lebo nás dom bol len na chaluparcenie. Predchádzajúci majitelia tam chodili iba cez vikendy

@anonym_autor Nič s tým nespravis ,susedia neurobili nič zle ,domnieva skolaudovaný tým to konci
Chalupu ste kúpili dobrovoľne ,je teraz na vás ,že tam chcete bývať
Musite to len akceptovat alebo ist prec

minenkaa
Včera o 10:27

Dom inak neznamena súkromie ,pokiaľ nemáš veeelky pozemok

autor
Včera o 10:28
@melanta

@anonym_autor je úplne jedno, či je to okno z kúpeľne, spálne, kuchyne. Ak tam okno je a je schválené, tak ho môžu aj otvárať a pozerať cez neho. Žiadny zákon im to nezakazuje.

@melanta podľa mňa nehovoris pravdu :

rodinný dom má byť minimálne 2 metre od hranice pozemku,
Zákony pre ľudí
medzi rodinnými domami má byť spravidla aspoň 7 metrov, ak sú tam okná obytných miestností.
Zákony pre ľudí
v „stiesnených podmienkach“ môže stavebný úrad povoliť výnimku, ALE väčšinou iba ak proti sebe nie sú obytné okná.

autor
Včera o 10:30
@melanta

@melanta áno sťažujú sa že naše psy stekajú už sa to riešilo aj na policii

minenkaa
Včera o 10:31
@anonym_autor

Zákony pre ľudí
medzi rodinnými domami má byť spravidla aspoň 7 metrov, ak sú tam okná obytných miestností.
Zákony pre ľudí
v „stiesnených podmienkach“ môže stavebný úrad povoliť výnimku, ALE väčšinou iba ak proti sebe nie sú obytné okná.

@anonym_autor ale ,teraz si zisti od kedy je ten zákon a kedy bol som postavený
Výnimky sú vždy a hlavne ak stavebné pozemky sú uzke

la_dolce_vita
Včera o 10:31

Poradit neviem, len ma udivuju ludia, ktori nemaju inu "zabavu" ako sledovat susedov. Fakt nechapem, mna by to ani nenapadlo, musia mat prazdny zivot.

autor
Včera o 10:35
@la_dolce_vita

Poradit neviem, len ma udivuju ludia, ktori nemaju inu "zabavu" ako sledovat susedov. Fakt nechapem, mna by to ani nenapadlo, musia mat prazdny zivot.

@la_dolce_vita ono to začalo tým že sme si zadovážili psov a už začali sledovanie. Obťažovanie od rána do 11 stali pred naším plotom a chceli s nami hovoriť a keď to nešlo hádzali do našich psov kamene riešili sme to na policii a aj tak nemáme pokoj

anonym_7b3e03
Včera o 10:35
@anonym_autor

@bursika to nečakám ale chceme dosiahnuť aby tie okná urobili tak aby sa nedali otvárať je to narúšanie nášho súkromia. Vám by bolo príjemné keby niekto sedel v okno na vašom dvore a sledoval Vás? Asi nie. A náš dom stal skôr je z roku 1955 a ten trojgeneracny tu postavili pred 6 rokmi

@anonym_autor nafotiť, nakamerovať a dať na súd ak neuspejete, dať do médií 💪

minenkaa
Včera o 10:37
@anonym_7b3e03

@anonym_autor nafotiť, nakamerovať a dať na súd ak neuspejete, dať do médií 💪

@anonym_7b3e03 nedosiahnu nič a aj tak ich nemôžu natáčať na ich pozemku

melanta
Včera o 10:37
@anonym_autor

Zákony pre ľudí
Zákony pre ľudí

@anonym_autor v čom nepíšem pravdu? Píšem, že máš požiadať stavebný úrad o vyjadrenie k tomu, či stavebné povolenie bolo vystavené v súlade so zákonom. A čo sa týka tých rozmerov, pozor na výnimky, ktoré zákon umožňuje. Preto znova odporúčam písomne sa informovať na stavebnom úrade. Ak zistíš, že došlo k porušeniu (či už stavebný úrad vydal povolenie v rozpore zo zákonom alebo staviteľ svojvoľne postavil okná v rozpore so stavebným povolením), potom môžeš situáciu riešiť. Potom budeš mať páky riešiť to súdne, čo ale ako už odznelo, bude trvať roky.

patrike
Včera o 10:40
@anonym_autor

@la_dolce_vita ono to začalo tým že sme si zadovážili psov a už začali sledovanie. Obťažovanie od rána do 11 stali pred naším plotom a chceli s nami hovoriť a keď to nešlo hádzali do našich psov kamene riešili sme to na policii a aj tak nemáme pokoj

@anonym_autor Tie psy nahodou nestekali a podobne ? Teda obtazovanie hlukom zacalo z vasej strany ?

minenkaa
Včera o 10:40
@melanta

@anonym_autor v čom nepíšem pravdu? Píšem, že máš požiadať stavebný úrad o vyjadrenie k tomu, či stavebné povolenie bolo vystavené v súlade so zákonom. A čo sa týka tých rozmerov, pozor na výnimky, ktoré zákon umožňuje. Preto znova odporúčam písomne sa informovať na stavebnom úrade. Ak zistíš, že došlo k porušeniu (či už stavebný úrad vydal povolenie v rozpore zo zákonom alebo staviteľ svojvoľne postavil okná v rozpore so stavebným povolením), potom môžeš situáciu riešiť. Potom budeš mať páky riešiť to súdne, čo ale ako už odznelo, bude trvať roky.

@melanta presne tie výnimky

melanta
Včera o 10:42
@patrike

@anonym_autor Tie psy nahodou nestekali a podobne ? Teda obtazovanie hlukom zacalo z vasej strany ?

@patrike píše, že štekajú. Čím viac autorka píše, tak z toho čo a ako píše, mám pocit, že zlé vzťahy sú dôsledkom jej správania.

kalifka
Včera o 10:42
@anonym_autor

@melanta áno sťažujú sa že naše psy stekajú už sa to riešilo aj na policii

@anonym_autor čo sa týka psov, aj to treba korigovať, lebo nesmie pes susedom neustálym štekaním narúšať bývanie.
tak ako píše @melanta treba vedieť stanovisko od stavebného úradu a potom sa vieš pohnúť dalej. Samozrejme, dakedy sa dával výnimky pre úzke pozemky... toto je na našej ulici napríklad.

kitycat
Včera o 10:55

Ked raz bolo vyfˇdane stavebne povolenie na dom aky tam stoji, tak si mozes akurat tak postavit vysoky plot.

Neviem na co si pozerala pri kupe toho domu? Vsak to je tak velka investicia, ze obzeram nie len dom ale aj okolie. Je mi jasne, ze si z toho emstastna, ale nedosiahnes nic pokial to maju v sulade do zakonom, ktory bol v case kolaudacie!

patrike
Včera o 10:58
@kitycat

Ked raz bolo vyfˇdane stavebne povolenie na dom aky tam stoji, tak si mozes akurat tak postavit vysoky plot.

Neviem na co si pozerala pri kupe toho domu? Vsak to je tak velka investicia, ze obzeram nie len dom ale aj okolie. Je mi jasne, ze si z toho emstastna, ale nedosiahnes nic pokial to maju v sulade do zakonom, ktory bol v case kolaudacie!

@kitycat Alebo ani to nie, lebo prave opacne susedia daju na urad ju kvoli plotu pred oknami.

autor
Včera o 10:58

Máme borderkolie. Psy stekajú na podnety. Máme kamery na ich volieru kde máme natočený celý deň kde stejný možno tri krát. V noci určite obdobia setkávali viac ale prestali. Susedia sa sťažovali že stekajú NONSTOP! Tak sme im kúpili antistekacie obojky no oni nás žiadali aby sme ich mali vnútri. Fenu občas mávame vnútri. Ale psy nonstopnestekaju. A áno máme suseda natočeného ako nám hádže kameň do volieri kde máme psa ktorý mal z toho stres. Riešili sme to s policiou

patrike
Včera o 10:59

Este raz a pomaly : daj nakres alebo fotky situacie.

autor
Včera o 11:00
autor
Včera o 11:01
@anonym_autor

@anonym_autor všetky okná sa dajú otvarat

anonym_c2938e
Včera o 11:01
@anonym_autor

@anonym_autor dajte si plot

anonym_d4a2ac
Včera o 11:02

@anonym_autor keby som bola suseda, podám žalobu v občiansko právnom konaní, že sused má neprimeraným spôsobom obťažuje vo výkone môjho vlastníckeho práva k nehnuteľnosti a to tým, že ako vlastník psov je zodpovedný za celodenný štekot psov, zároveň má štekot psov ruší aj v noci. V primeranej lehote, ktorú som mu poskytla na odstránenie rušivých zvukov psov nereagoval nápravou. 🤣🤣🤣Aspoň si budete kvit.

autor
Včera o 11:04
@anonym_d4a2ac

@anonym_autor keby som bola suseda, podám žalobu v občiansko právnom konaní, že sused má neprimeraným spôsobom obťažuje vo výkone môjho vlastníckeho práva k nehnuteľnosti a to tým, že ako vlastník psov je zodpovedný za celodenný štekot psov, zároveň má štekot psov ruší aj v noci. V primeranej lehote, ktorú som mu poskytla na odstránenie rušivých zvukov psov nereagoval nápravou. 🤣🤣🤣Aspoň si budete kvit.

@anonym_d4a2ac problém je že naše psy nestekaju. Boli sme to riešiť aj na policii a tam ich vysmiali sú na dedine a máme dôkaz že psy nestekaju nonstop

autor
Včera o 11:04
@anonym_c2938e

@anonym_autor dajte si plot

@anonym_c2938e a kde ho dám? Nieje tam miesto na plot a to kde dám tak vysoký plot?

patrike
Včera o 11:06

Na tej fotke nevidim nic zavadne. Mate siroku cast pozemku, kde mate aj budy pre psov a nik vam priamo do vasho domu nepozera. To ti pisem z panelaku, kde oproti stoji druhy a vidime si do okien. Mam si stazovat ?

anonym_d4a2ac
Včera o 11:07
@anonym_autor

@anonym_d4a2ac problém je že naše psy nestekaju. Boli sme to riešiť aj na policii a tam ich vysmiali sú na dedine a máme dôkaz že psy nestekaju nonstop

@anonym_autor ale žiadať dať od susedov, aby neotvárali maličké okná z kúpeľni, alebo aby nepozerali cez okná je tiež dosť odvážne. Majú právo pozerať cez okno. Vtom im nikto nezabráni. Situácia vôbec nie je taká kritika, takto je situovaných na dedine " milión" domčekov a záhrad.

anonym_6e83c3
Včera o 11:08

Tie okná sú fakt tam sproste umiestnené. Drblo by ma,keby toto mali naši susedia 🙃. Veď to fakt nemáte žiadne súkromie. Možno už len povysadzat stromy alebo postaviť veľký altánok,ktorý vás bude zakrývať z ich strany....