Hudobný nástroj v byte - skúsenosti so susedmi
Nazdar, zaujímali by ma skúsenosti miestnych tuto, s takouto situáciou. V skratke, momentálne bývam v byte v klasickom komunistickom paneláku (ten taký 7 poschodový typ čo sa staval v 70kach) vo 'vlastnom' - byt po starých rodičoch ktorý zdedila mama ale tá žije inde, takže tu bývam ja.
Vždy som si myslel že tu sú byty akusticky veľmi dobre izolované, čo pamätám tak nikdy cez steny nebolo počuť žiadny hluk od susedov okolo. Tak mi asi pol roka z nudy zadrbalo a kúpil som si nejakú lacnú akustickú gitaru, jak prvý nástroj v živote. Trénujem na nej tak 15 až 30 minút, cca 4 krát do týždňa.
Hrávam s relatívne mäkkým pickom (Dunlop .46 ak sa tu niekto vyzná) takže som žil v tom že to až taký randál nerobí. Čo sa nejakého skillu týka, znie to asi tak nahovno ako by ste očakávali od začiatočníka po pár mesiacoch :D
Neprišiel sa mi doteraz sťažovať nikto tak som myslel že je to ok, a jak hovorím ani ja som nikdy extra nevnímal zvuky z vedľajších bytov. Až sa tu tak pred mesiacom nasťahoval jeden mladý pár do bytu vedľa, s dvoma malými deťmi. A skrz to som si uvedomil že som mal len šťastie na susedov (väčšinou už dôchodcovia) lebo tie deti počujem konštantne, jak behajú, plačú, kričia atď. atď. :D
Tak som si uvedomil že aj mňa musí byť všade naokolo počuť a chytili ma kus výčitky, že tým obťažujem ľudí naokolo len nikto nemal 'odvahu' sa prísť hádať. Tak sa kus teraz cítim zakaždým jak asshole, že to musia susedia počúvať lol.
Máte niekto s podobnou situáciou skúsenosť? Či už zo strany 'hudobníka' alebo suseda? Resp. dostali ste sa niekedy skrz nejaký nástroj v bytovke do problému? Keďže nežijem v klasickom nájme ma tu aspoň nemôže majiteľ po sťažnostiach vyhodiť, ale zase nechcem narúšať susedské vzťahy zbytočne lol.
No veruže to je veľmi počuť. Pod nami sused mal nejakú trubku alebo co to bolo, každý sa sťažoval, tak potom s tým prestal. Volali sme ho,, trumpetar,, 🤣
Nemas moznost si to hodit na sluchadla? Prave toto sa da velmi dobre takto riesit, to nie su husle... Pokial trenujes niekde medzi 14-18tou tak si uplne v pohode, to nikto riesit nebude... kedze ti nikto nechodi klopat, nehadzal do schranky upozornenia, tak to asi ani nerusi...vsetky tieto veci su boli a budu o komunnikacii a urcitej tolerancii...
@anjelicek26 No hrávam väčšinou po tom jak skončím s prácou, t.j. takú pol hodinku niekedy v rozmedzí medzi 15:00 a ~17:00. A na slúchadlá to momentálne dať nemôžem, keďže je to čistá akustika. To by som musel zainvestovať do nejakej elektrickej a zosilovača s výstupom na slúchadlá
@anjelicek26 No hrávam väčšinou po tom jak skončím s prácou, t.j. takú pol hodinku niekedy v rozmedzí medzi 15:00 a ~17:00. A na slúchadlá to momentálne dať nemôžem, keďže je to čistá akustika. To by som musel zainvestovať do nejakej elektrickej a zosilovača s výstupom na slúchadlá
@ondrej456 ked ta to bude bavit a chces sa tomu venovat dlhodobo, tak urcite. Na bazari vies zohnat super veci.
Podľa mňa je na hanbu, ak človek nemôže hrať na hudobný nástroj v normálnom čase vo vlastnom byte. Výčitky nemaj, hraj a uži si to 🙂
@ondrej456 1. dnesna doba umoznuje dat si to na sluchatka... 2. v kazdom dome panelakovom je predsa domovy poriadok, ten nas hovori, ze mozes hrat do 18,00
ci je to otravne pre druhych aj keby si vedel hrat dokonale? ano je... ale zakazane to nemas... ked si spomenim na svoje detstvo- ja a brat na flaute, sused nad nadmi najrpv zobcova, potom priecna , potom saxafon... o dve poschodia klavir- klasicky stary... vedla sused na gitare... ale ... v tom case boli aj nasi rodicia mladi :D teraz by cloveka z toho asi ohlo
gitara, zvlášť akustická, nie sú bicie alebo trubka, takže myslím že by sa nemal kto prečo sťažovať…
Nikto sa nestazoval, tak to bude v pohode. Hravas v normalnom case, ani skoro rano, obed, alebo neskoro vecer. U nas v cinziaku zil hudobnik co hraval na cimbal, ale nikdy nepocula som ho. Bol o 2 poschodia vyssie, ale stahovat ho som videla viackrat.
@ondrej456 mne by hudba v ziadnom pripade nevadila, ani zla, ani nepodarene pokusy, ani etudy. Zato vrestiace deti ano 😆
Priznám sa - mne osobne by to liezlo na nervy 😛 Najmä keď si predstavím, že by som chodila klasickú prac. dobu makať a 4x do týždňa by som po práci bola nútená počúvať hluk od suseda - po celom dni by som chcela/potrebovala práve chvíľu ticha a pokoja, a nie naopak 🙂 Ale sťažovať by som sa ti neprišla.. Lebo keď dám preč moju subjektívnu potrebu ticha, tak objektívne 30 minút hry na hudobný nástroj mimo nočného kľudu je akceptovateľné. Čo nemení nič na tom, že by si mi pílil nervy 🙈 Prepáč za úprimnosť no.. Akože kľudne si hraj ďalej - nenechaj si pokaziť radosť z hobby, naozaj 🙂 Prípadne časom zainvestovať do tých slúchadiel 🙂

Nemas moznost si to hodit na sluchadla? Prave toto sa da velmi dobre takto riesit, to nie su husle... Pokial trenujes niekde medzi 14-18tou tak si uplne v pohode, to nikto riesit nebude... kedze ti nikto nechodi klopat, nehadzal do schranky upozornenia, tak to asi ani nerusi...vsetky tieto veci su boli a budu o komunnikacii a urcitej tolerancii...