icon

Je bývanie pre mladých skutočne nedostupné?

2. jan 2026

Ahojte, skôr len taká voľnejšia diskusia. V poslednom čase nepočúvam o ničom inom ako o nedostupnosti bývania pre mladých. S priateľom spadame do vekovej kategórie 25-30, obaja máme VŠ, takže full time pracujeme len pár rokov. Máme priemerné školy, priemernú prácu, priemerný plat - nie sme ITckari ani lekári, ale zas ani nemáme fyzicky náročnú či zle platenú prácu. Bývame v BA. Čoskoro plánujeme kupovať byt, 2-3 izbový, a áno tie ceny sú síce vysoké, ale splátka bude cca ako terajší nájom.
Tiež podotýkam, že rodičia nám nijako nejdú na bývanie prispievať, šetríme obaja odkedy pracujeme.
Tak veľmi nerozumiem tomu všeobecnému pohoršeniu nad kritickou nedostuonostou bývania - a to my sme v BA, kde sú tie ceny najvyššie. V menšom meste teda bude možno priemerný plat nižší, ale aj cena nehnuteľnosti, tak to vyjde podobne. Áno, asi by som si tu nehnuteľnosť nevedela momentálne dovoliť sama, ale tiež by bolo asi naivné očakávať, ze každý single človek si môže kúpiť vlastný byt. Zaujímalo by ma aké máte vy skúsenosti, či to vidím skreslene.

Strana
z4
katka700
9. jan 2026
@viera111111

@katka700 ja stale rozmyslam nad tym, co potom ti ludia co sa nechcu upisat hypoteke, co v takej 60tke, 70tke.

@viera111111 Možno odpovie niekto čo v banke s hypo pracuje či je vôbec šanca v takom veku hypo získať

martin96321
9. jan 2026
@anonym_910511

@martin96321 v automobilovom priemysle sa nezarába zle a určite nie 1100 eur
@mateson2004 tvoja celá výplata a niekoho ani nie polovica je to ťažké porovnávať.Stale platí vzdelávaj sa, snaž sa mať dobrý plat a budeš môcť lepšie bývať.

@anonym_910511 Vies , ze automobilovy priemysel nieje len priamo vw, kia, volvo.......su dodavatelske firmy,ktore spolu zamestnavaju 3x viac ludi nez automobilky. V tych firmach ludi neplatia ako vo volkswagene...

martin96321
9. jan 2026
@anonym_910511

@mateson2004 tvoja celá výplata a niekoho ani nie polovica je to ťažké porovnávať.Stale platí vzdelávaj sa, snaž sa mať dobrý plat a budeš môcť lepšie bývať.

@anonym_910511 Aby som bol presny. Po 15 rokoch cista mzda 900 + 200 variabilna zlozka. Ak mas dovolenku,alebo marodku tak je to bez tych 200

krtko6754
10. jan 2026
@katka700

@viera111111 Možno odpovie niekto čo v banke s hypo pracuje či je vôbec šanca v takom veku hypo získať

@katka700 v 60tke hypo? Dá sa, nám v TB hovorili že do 70tky, či už žiadateľ alebo ručiteľ, v ČSOB do 65tky. Záleží od sumy, základnej nehnuteľnosti, platu (dôchodku).

mateson2004
10. jan 2026
@anonym_910511

@anonym_910511 možeš konkretnejsie vysvetlit vzdelávaj sa a snaž sa mať lepší plat. Myslim vo všeobecnosti, tak aby to platilo pre všetkých. Aj pre takého rušnovodiča, ktorých je zúfalo málo. Aj pre chlapa, čo ti vyvezie smetiak. Aj pre predavačku, čo ti salámu nakrája v obchode. Aj pre kucharku, čo v škole navarí pre deti obed. Porad tymto ludom, ako sa majú vzdelavat a dosiahnut lepší plat.
A dakujem za radu pre mňa. Mám 56 rokov, máme dom.

mateson2004
10. jan 2026
@anonym_910511

@anonym_910511 ale nie radu, že majú íst robit niečo iné. Pretoze , to nie je rada ani riešenie.

alica110
10. jan 2026
@mateson2004

@anonym_910511 možeš konkretnejsie vysvetlit vzdelávaj sa a snaž sa mať lepší plat. Myslim vo všeobecnosti, tak aby to platilo pre všetkých. Aj pre takého rušnovodiča, ktorých je zúfalo málo. Aj pre chlapa, čo ti vyvezie smetiak. Aj pre predavačku, čo ti salámu nakrája v obchode. Aj pre kucharku, čo v škole navarí pre deti obed. Porad tymto ludom, ako sa majú vzdelavat a dosiahnut lepší plat.
A dakujem za radu pre mňa. Mám 56 rokov, máme dom.

@mateson2004 Nemaju robit predavacku, maju ist robit inam, maju sa snazit, rekvalifikovat a vzdelavat, ved kazdy ma rovnake moznosti. Nech sa nestazuju a makaju. Kazdy si je strojcom svojho stastia (ironia).

mateson2004
Autor odpoveď zmazal
oblecenie99
10. jan 2026
@alica110

@mateson2004 Nemaju robit predavacku, maju ist robit inam, maju sa snazit, rekvalifikovat a vzdelavat, ved kazdy ma rovnake moznosti. Nech sa nestazuju a makaju. Kazdy si je strojcom svojho stastia (ironia).

@alica110 Už som tu išla nieco odpisat, ale včas som som si precitala slovo irónia 😅

alica110
10. jan 2026
@oblecenie99

@alica110 Už som tu išla nieco odpisat, ale včas som som si precitala slovo irónia 😅

@oblecenie99 To v tej zatvorke je velmi podstatne 😀😅

mateson2004
10. jan 2026
@oblecenie99

@oblecenie99 ja som aj odpísala, preto som to zmazala🤦‍♀️ som si nevšimla zátvorku

viera111111
10. jan 2026
@alica110

@viera111111 Ďalšia nechápavá. Oni by sa radi upísali, ale banka hypo nedá. Chápeš to? Dokážeš to pochopiť?

@alica110 no ty nechapava. Tiez asi nerozumies citanemu textu. Ked si citam diskusie, tak plno sa ohana tym, ze sa nechcu upisat bankam na 30 rokov a nieco splacat a preplacat. Nemyslim tych, co by chceli hypo, ale nemozu ho momentalne dostat. Mozno o niekolko rokov, ked sa im situacia zmeni sa k hypo dostanu. Ale mna zaujimaju, ako skoncia ti, co odmietaju.b

Strana
z4