Napiecť koláčiky na zoznámenie pre nových susedov?
Dobrý deň, chcem sa poradiť ... s manželom sa sťahujeme do nového bytu. Napadlo mi, že by som napiekla pár koláčikov a zaniesla susedom. Jednak sa predstaviť, že sme noví susedia a zároveň sa ospravedlniť za hlučnosť, keďže plánujeme v byte prerábku kúpeľne hneď po nasťahovaní ... Ako by ste to vnímali Vy? Nebude to zvláštne? Ja rada pečiem, rada takto niekomu urobím radosť, ale viem, že dnes je niečo také už považované skôr za zvláštne ... :D Ďakujem za názory 🙂
Po nastahovani drviva vacsina ludi preraba... zvolte vhodne hodiny casovo, vyveste oznam a upracte si bordel a vsetko bude v poriadku...
@oceanahory Je to dnes tak už ... asi niektoré ešte žijeme v nejakej inej dobe :D Ja by som to asi vnímala ako milé, ale presne som si už veľa krát všimla, že dnes už to tak nefunguje ... Dnes sme tak skôr každý sám za seba, ako písali baby vyššie, od cudzích sa bojíme aj niečo zobrať ... dokážem aj pre to mať určite nejaké pochopenie. Ľudia sú rôzni ... Ale je to smutné, kedysi sa susedia normálne stretávali a dnes koľkokrát ani nevieme, kto vlastne oproti nám býva ... a väčšinou to ľudí ani nezaujíma :D Ja som v tomto ešte v takej dobe kamennej asi ...
@lucinka196 ja si myslím, že aj kedysi to nebolo úprimné. Skôr taký záväzok a dôvod na vyzvedanie. Ja mám takú skúsenosť. Ale niekde na dedine, alebo dobrej bytovke to kľudne mohlo fungovať fajn.
@0silvia0 Aj toto som zvažovala, nejaké spoločné priestory ... tam by mi ale zase z hľadiska hygieny asi vadilo, že sa na ne práši .. to by som možno potom nejaké ... balené :D niečo ... ale presne som aj toto zvažovala ako možnosť 🙂 Ďakujem za tip 🙂
@lucinka196 nemusíš balené, stačí prikryť servítkom, to by malo byť v pohode, veď tam tie koláče nebudú hádam pol dňa, určite sa minú
Naaahodou, my si so susedmi bezne nosime kolace. Aj oblecenie po detoch posuvame vo vchode, aj vajicka a cukor poziciavame, aj si chodime kvety zalievat, ak je niekto na dovolenke... a to byvame v zahranici, sme pre nich cudzinci. Nikdy ziaden problem, aj dieta mi susedka vyzdvihne zo skolky, ked surne potrebujem. Niet nad dobre susedske vztahy.
@oceanahory Vies co, tam sa nad tym az tak nezamyslam, lebo tam jem vacsinou vtedy, ked nemam na vyber, na cestach napriklad. Tu na vyber mam, tie kolace nepotrebujem, a kedze viem, ako ludia vedia pri vareni oblizovat varechy, lyzice a v akych podmienkach skladuju suroviny, tak mi to proste dole krkom nejde.
@mandzula za olízanú varechu urobím prievan aj s mamou 🫢
@oceanahory nemyslím si, že asociálni. Skôr si asertívne držíš hranice. A to robí seriózne vzťahy. Také tie susedy, ktoré ti vopchajú nos medzi dvere veru nie je bohviečo. Kamarátka prerábala, odskočila do stavebnín do mesta, vrátila sa a cudzia baba v byte 😵💫 A to aktívna suseda, že prišla som sa pozrieť ako to tu budete mať. Dvere boli otvorené, lebo obkladač mal materiál na chodbe a ona tam drzo vošla a nemal čas ju vypoklonkovať. My keď sme boli v prvom byte, tak sused hneď kurizoval a že potykajme si. No to určite sedlák ulisný. My sa dosť presúvame a teraz kde bývame mi vyhovuje Dobrý deň, dovidenia, chodí upratovacia služba, záhradník, správa všetko online systém, aj hlasovanie, nemusím s nikým nič riešiť. Zažila som si svoje s rôznymi susedmi, takto mám pokoj.
@jamimo Tak prijat od niekoho kolace mi pride, ako uplne normalne mile gesto na privitanie, zoznamenie...to co popisujes ty, su naozaj extremy. Dobre susedske vztahy este neznamenaju to, ze sa budeme navstevovat a kamaratit. Mne by jednoducho taketo gesto prislo mile, vobec nie vlezle...ale zjavne mame kazdy ine hranice.
@mandzula za olízanú varechu urobím prievan aj s mamou 🫢
@jamimo moja mama zas prekladá a ukladá koláčiky alebo rezne, každý chytí do ruky, olizne prsty a ukladá ďalej. Keď sa ma pýtala, že prečo u nej nejem, tak som jej povedala, že mi také obchytané vadí. Pri najbližšej príležitosti kúpila MNE na narodeniny servírovacie kliešte😂😂😂
@jamimo moja mama zas prekladá a ukladá koláčiky alebo rezne, každý chytí do ruky, olizne prsty a ukladá ďalej. Keď sa ma pýtala, že prečo u nej nejem, tak som jej povedala, že mi také obchytané vadí. Pri najbližšej príležitosti kúpila MNE na narodeniny servírovacie kliešte😂😂😂
@0silvia0 a keď niekto ukladá koláče a olizuje prsty, koniec....🙄
Najlepšie na tom je, že keď povieš, prečo si nedáš, urazí sa. Tak ale mi koláče minimálne
@jamimo Tak prijat od niekoho kolace mi pride, ako uplne normalne mile gesto na privitanie, zoznamenie...to co popisujes ty, su naozaj extremy. Dobre susedske vztahy este neznamenaju to, ze sa budeme navstevovat a kamaratit. Mne by jednoducho taketo gesto prislo mile, vobec nie vlezle...ale zjavne mame kazdy ine hranice.
@oceanahory áno, každý to má ináč. Ja som zažila rôzne vtierky, potom sa chcú kamarátiť, dostať pod kožu, vyzvedať a to ja neznášam.
Minule som bola u doktorky a v cakarni bola otvorena velka bonboniera (ale cokoladky bez obalu, nie merci a pod.), a oznam k tomu ponuknite sa. Iba som pozrela tym smerom, ani jeden kusok nechybal 😀. Ludom sa zrejme take hnusi. Predsa len, mohol na to niekto kychat, alebo len tak chytit a dat naspat. Ludia su aj divni. Hodinu som bola v plnej cakarni a nikto sa neponukol. Nedivim sa.
Baby, co vam vadi to "olizovanie", je vam ale jasne, ze to robi asi polovica gastro prevadzok hej? 😅...
Nehovoriac o pekarenskych vyrobkoch, cukrarne a pod., take obliznutie je obcas asi to najmenej, co by ma trapilo 🫣. Akoze, kebyze sa mam na toto sustredovat, tak nejem nic ine, iba to, co si doma pripravim a vyrobim.
Baby, co vam vadi to "olizovanie", je vam ale jasne, ze to robi asi polovica gastro prevadzok hej? 😅...
Nehovoriac o pekarenskych vyrobkoch, cukrarne a pod., take obliznutie je obcas asi to najmenej, co by ma trapilo 🫣. Akoze, kebyze sa mam na toto sustredovat, tak nejem nic ine, iba to, co si doma pripravim a vyrobim.
@oceanahory myslíš, že všetci olizujú plnky z koláčov? Keby som celé dni piekla koláče a miešala plnky, tak to do úst nevložím. Mohla by sa vyjadriť teraz nejaká cukrárka, pekárka, alebo predavačka koláčov, či si oblizuje nože a prsty
@oceanahory tak napríklad na Slovensku sa najem asi v 3 reštauráciách. Kedysi som brigádovala v pekárni a nikto tam cesto a plnky neolizoval, ale rozumiem ako to myslíš
@oceanahory myslíš, že všetci olizujú plnky z koláčov? Keby som celé dni piekla koláče a miešala plnky, tak to do úst nevložím. Mohla by sa vyjadriť teraz nejaká cukrárka, pekárka, alebo predavačka koláčov, či si oblizuje nože a prsty
@anonym_e2b7ae Nie kazdi, ale mnohi...presla som si roznymi brigadami, ako teenager v gastre a videla som teda barsco 😅.
@oceanahory tak napríklad na Slovensku sa najem asi v 3 reštauráciách. Kedysi som brigádovala v pekárni a nikto tam cesto a plnky neolizoval, ale rozumiem ako to myslíš
@jamimo Tak to si robila v tej spravnej pekarni 😉😁.
@jamimo Kolegyna nosila kolace a pri ich krajani zakazdym oblizala noz. Bolo mi jasne, ze ani ta priprava doma neprebiehala inak. Za mna hnus. Kolac som vzala a vyhodila potajme do kosa.
@mandzula mne raz doniesla suseda na vianoce, piekla doma vo veľkom. Viem aká bola humusáčka a to čierne za nechtami 1🧐 Na toto som ja Monk, čo už...a vôbec netrpím, len okolie sa pozastavuje. Dokonca keď som to hovorila mame, že som ich odmietla, tak sa mama rozčúlila, že sa to nehodilo. Raz doniesol chlap od svokry a kamarátove sliepky si pochutili
Mne osobne by to prišlo ako milé gesto, vôbec by som na teba nepozerala skrz prsty, skôr naopak. Som trocha prekvapená z reakcií. Príde vám to ako smiešne gesto, nepotrebujete sa družiť so susedmi, dokonca by vás to obťažovalo. A presne pre takéto názory úplne zaniká to čo voľakedy bolo bežné. Dobré susedské vzťahy, príjemná atmosféra, spolupatričnosť a láskavosť. Je to trocha smutné.
Ehm, ja som brigadovala v pekarni a nie, nikto tam cesta neolizoval. Ale myska v prepravke nebola nicim vynimocna. Robila som aj v obchode, kde sa predava pecivo a tiez tam obcas zabludila nejaka mys. Takze olizane prsty su fakt najmenej pri pecive.
@mandzula mne raz doniesla suseda na vianoce, piekla doma vo veľkom. Viem aká bola humusáčka a to čierne za nechtami 1🧐 Na toto som ja Monk, čo už...a vôbec netrpím, len okolie sa pozastavuje. Dokonca keď som to hovorila mame, že som ich odmietla, tak sa mama rozčúlila, že sa to nehodilo. Raz doniesol chlap od svokry a kamarátove sliepky si pochutili
@jamimo Pri jedle a hygiene sa stretavam so zaujimavym paradoxom. Nie je na chybe ten, kto je humusak, ale ten, komu to vadi, vraj je zbytocne citlivy, dokonca nevdacny.
@anonym_e2b7ae Ja som tu raz na MK videla pre mna hrozu. Jedna zena cukrarka tu dala foto platov torty s plnkou este bez polevy. A hore torta riadne obhryzena dietatom. A popis bol k torte, ze neustriehla som chvilu dieta 😀. Nikto v popise nepisal no fuj, to uz nepredavaj. Vsetky pisali, ved co daj este krem, a polevu, a ozdoby a ani vidiet nebude. A aj tak urobila. Potom dala fotku, ze to prekryla 😀. A niekto za to zaplatil velke peniaze. Nuz co. Takze aj take cukrarky su.
@lucinka196 vies co, ani jednu z týchto komentujucich jezibab by som za SUSEDKU nechcela mat. Viem, že to myslíš dobre, ale pravdepodobne budeš mat podobných susedov ako komentujuce tu na koňovi. Počkaj , či prebehne medzi tebou a susedmi nejaká iskra.
@anonym_e2b7ae Ja som tu raz na MK videla pre mna hrozu. Jedna zena cukrarka tu dala foto platov torty s plnkou este bez polevy. A hore torta riadne obhryzena dietatom. A popis bol k torte, ze neustriehla som chvilu dieta 😀. Nikto v popise nepisal no fuj, to uz nepredavaj. Vsetky pisali, ved co daj este krem, a polevu, a ozdoby a ani vidiet nebude. A aj tak urobila. Potom dala fotku, ze to prekryla 😀. A niekto za to zaplatil velke peniaze. Nuz co. Takze aj take cukrarky su.
@anonym_4273d6 Fuj🥴 A isto argument, ze ved to bolo len dieta.
@jamimo Tak to si robila v tej spravnej pekarni 😉😁.
@oceanahory úplne vážne, možno výnimka. Ja ak doma ochutnávam, dám si do mištičky a miniem aj 6 lyžíc. Ináč ja si myslím, že to olizovanie je dosť sprostý zvyk a dá sa odnaučiť. To by ale človek musel chcieť. Radšej sa však urazí a oduje ako malé decko. S pripomienkou: Som prašivá? ( mama mi tak povie)
Kedysi som pozerala show s Polreichom ( niečo ako kitchen hell ale v Čechách) Jeho išlo rozdrapiť od jedu, že musí ľuďom donekonečna vysvetľovať a bojovať s ľuďmi aby si umyli ruky keď prídu do práce. Zamestnanci hundrali. Potom povedal, že má reštauráciu vo Švajčiarsku a tam to berie personál ako štandard 🤔
@anonym_4273d6 Fuj🥴 A isto argument, ze ved to bolo len dieta.
@mandzula Ano bola to ako vtipna prihoda s dietatkom napisane 😠. No pre mna fuj.
Mne osobne by to prišlo ako milé gesto, vôbec by som na teba nepozerala skrz prsty, skôr naopak. Som trocha prekvapená z reakcií. Príde vám to ako smiešne gesto, nepotrebujete sa družiť so susedmi, dokonca by vás to obťažovalo. A presne pre takéto názory úplne zaniká to čo voľakedy bolo bežné. Dobré susedské vzťahy, príjemná atmosféra, spolupatričnosť a láskavosť. Je to trocha smutné.
@tatiana288 Ano, volakedy bolo vsetko lepsie a ludia mali k sebe blizsie😏 ja akoze stale nechapem, preco by som mala byt horsi clovek len preto, ze so susedmi mi staci dobry den a dovidenia.
Sla by som sa predstavit najblizsim susedom,ale bez koláčov.Uvidiš ako zareaguju. Ĺutujem ľudi,ktorí si nevedia od susedy pozičat trebars soľ či vajce,lebo prave zistili,ze to došlo a radšej bežia do obchodu.Horšie,ak sa nieco stane,čakaju na rzp a ani netušia,že sused je zachranár...atd...
A k hygiene sa ani nevyjafrujem,to čo kupite v obchode je isto sterilnejšie ako domace kolače..no,ak myslíte...
U nas požičiavame,kolačujeme a pri tom sa nenatiskame niekomu do obyvačky,ak nie je čas ci záujem...aj tak sa dá..

@lucinka196 Ejha, mna normalne prekvapili reakcie vyssie, to su ludia vazne takyto asocialni? 😐
Na ja by som sa potesila, aj by som to brala, ako velmi mile gesto! Ale vzhladom na prevahu prispevkov vyssie, to radsej autorka nerob...vyzera, ze to ludia skor zial beru ako obtazovanie. Stare pekne casy, ked nebol problem si od susedov vypytat vajce, cukor, ci mlieko 😟. Nam suseda dokonca davala domace cestoviny, stale mam na to pekne spomienky
@oceanahory nemyslím si, že asociálni. Skôr si asertívne držíš hranice. A to robí seriózne vzťahy. Také tie susedy, ktoré ti vopchajú nos medzi dvere veru nie je bohviečo. Kamarátka prerábala, odskočila do stavebnín do mesta, vrátila sa a cudzia baba v byte 😵💫 A to aktívna suseda, že prišla som sa pozrieť ako to tu budete mať. Dvere boli otvorené, lebo obkladač mal materiál na chodbe a ona tam drzo vošla a nemal čas ju vypoklonkovať. My keď sme boli v prvom byte, tak sused hneď kurizoval a že potykajme si. No to určite sedlák ulisný. My sa dosť presúvame a teraz kde bývame mi vyhovuje Dobrý deň, dovidenia, chodí upratovacia služba, záhradník, správa všetko online systém, aj hlasovanie, nemusím s nikým nič riešiť. Zažila som si svoje s rôznymi susedmi, takto mám pokoj.