icon

Napiecť koláčiky na zoznámenie pre nových susedov?

lucinka196
8. máj 2026

Dobrý deň, chcem sa poradiť ... s manželom sa sťahujeme do nového bytu. Napadlo mi, že by som napiekla pár koláčikov a zaniesla susedom. Jednak sa predstaviť, že sme noví susedia a zároveň sa ospravedlniť za hlučnosť, keďže plánujeme v byte prerábku kúpeľne hneď po nasťahovaní ... Ako by ste to vnímali Vy? Nebude to zvláštne? Ja rada pečiem, rada takto niekomu urobím radosť, ale viem, že dnes je niečo také už považované skôr za zvláštne ... :D Ďakujem za názory 🙂

Strana
z6
anonym_4273d6
9. máj 2026
@anonym_441c1a

Tipujem, že tie, ktoré by koláče nevzali a považujú to za obťažovanie, budú prevažne z Blavy, prípadne z iných väčších miest. 😁

@anonym_441c1a A tie, ktore by nevzali kvoli hygiene budu skadial? 😀

anonym_9d24a3
9. máj 2026
@oceanahory

@jamimo Tak vies...tak ako tebe pride nepochopitelne, ako niekomu nevadi taketo olizovanie, tak mne pride nepochopitelne, ako to niekomu takto velmi moze vadit 😁🤷. My doma olizujeme vsetko, co si varime, mne nevadi olizane ani inym, nemam problem to zjest...tak ale ako som pisala vyssie, kazdy mame to svoje, hlavne aby sme sa respektovali navzajom. 👍

@oceanahory ale vo fitku chytá spotené náradie😂a to jej nevadí.A, keď už by to aj niekto olizol čo sa môže stať?Akú chytí chorobu?

@lucinka196 napec tiež by som to tak spravila.Nechcite vedieť či sa deje v reštauráciách, obchodoch a cukrarenskej výrobe.Odkedy som brigádovala cez COVID v administratíve vo vychytenej cukrarenskej výrobe už som si tam zákusok nekúpila.

mandzula
9. máj 2026
@anonym_441c1a

Tipujem, že tie, ktoré by koláče nevzali a považujú to za obťažovanie, budú prevažne z Blavy, prípadne z iných väčších miest. 😁

@anonym_441c1a Veru nie, som z echt dediny na strednom Slovensku. Teraz sice par rokov byvam v BA, ale nazor na cudzie kolace mam roky nemenny.

mandzula
9. máj 2026
@anonym_9d24a3

@oceanahory ale vo fitku chytá spotené náradie😂a to jej nevadí.A, keď už by to aj niekto olizol čo sa môže stať?Akú chytí chorobu?

@lucinka196 napec tiež by som to tak spravila.Nechcite vedieť či sa deje v reštauráciách, obchodoch a cukrarenskej výrobe.Odkedy som brigádovala cez COVID v administratíve vo vychytenej cukrarenskej výrobe už som si tam zákusok nekúpila.

@anonym_9d24a3 Myslis, ze z chytania naradia mozes chytit Helikobaktera, herpes ci ine ochorenia siriace sa oralnou cestou? Ci naradie vo fitku sa bezne oblizuje?

evkatk
9. máj 2026

Medzi pohostinnosťou a vnucovaním jedla neznámym ľuďom je rozdiel. Pohostinnosť je spojená s pozvanou návštevou. Odniesť hocijaké jedlo cudzím ľuďom je veľmi primitívne vnucovanie sa. Už samotná neohlásená návšteva nemusí byť tým ľuďom príjemná. No, kto je raz primitív a nepozná hranice slušnosti, ten má iba hlúpe komentáre. Žiaľ na tých najprimitívnejších z primitívnych rodín veľmi vplývajú americké filmy. Občas sa nad ich obsahom treba aj zamyslieť a nie po nich opakovať ako opice len preto, že je to americké. Našinec má iné kritéria pre slušnosť a hlavne na hygienu, o ktorej sa mnohí tu zmienili.

anonym_3b891b
10. máj 2026
@evkatk

Medzi pohostinnosťou a vnucovaním jedla neznámym ľuďom je rozdiel. Pohostinnosť je spojená s pozvanou návštevou. Odniesť hocijaké jedlo cudzím ľuďom je veľmi primitívne vnucovanie sa. Už samotná neohlásená návšteva nemusí byť tým ľuďom príjemná. No, kto je raz primitív a nepozná hranice slušnosti, ten má iba hlúpe komentáre. Žiaľ na tých najprimitívnejších z primitívnych rodín veľmi vplývajú americké filmy. Občas sa nad ich obsahom treba aj zamyslieť a nie po nich opakovať ako opice len preto, že je to americké. Našinec má iné kritéria pre slušnosť a hlavne na hygienu, o ktorej sa mnohí tu zmienili.

@evkatk no ako ktorý našinec a hygiena. Po prečítaní diskusie mám dojem, že humusácke spôsoby sú tu mnohým blízke 🙄

krasneleto
10. máj 2026
@evkatk

To nie je zvláštne, ale úboho ponižujúce. Mne, ak by niekto cudzí niečo priniesol, čo je jedlé, veľmi by ma urazilo. To ako by ma považoval za chudáka, čo nemá čo jesť. Ak chceš svojich susedov ponížiť a dopriať im niečo na zjedenie, aby chudáci nezostali hladní, tak im napeč. Ale stáročia sa jedlo cudzími neponúkalo, bola to vždy urážka pre tých, čo nehladovali a boli degradovaní na hladujúcich. Asi nepochádzaš z rodiny, kde sa na pravidlá správania dbalo.

@evkatk ty zijes v rovnakej slnecnej sustave?

krasneleto
10. máj 2026
@jamimo

@krasneleto a preto mám názor , aký mám. Ja/my máme tých zážitkov tiež mnoho. Preto svätý pokoj s každým. To sa ti proste v živote tak stane.

@jamimo na zaklade takychto skusenosti by som asi nerobila inak ani ja... nastastie take nemam

krasneleto
10. máj 2026
@evkatk

@evkatk co prispevok, to vacsia perla...

anonym_361bcd
10. máj 2026
@evkatk

@evkatk boha ake vnucovanie... normalne sa pride novym susedom predstavit, nechces kolace, odmietni a zi dalej v svojej superhygienickej bubline bez americkeho tlaku z filmov...

anonym_361bcd
10. máj 2026
@mandzula

@anonym_9d24a3 Myslis, ze z chytania naradia mozes chytit Helikobaktera, herpes ci ine ochorenia siriace sa oralnou cestou? Ci naradie vo fitku sa bezne oblizuje?

@mandzula no naradie po spotenych ludoch sa mi protivi viac ako kolac od susedy

mandzula
10. máj 2026
@anonym_361bcd

@mandzula no naradie po spotenych ludoch sa mi protivi viac ako kolac od susedy

@anonym_361bcd Ved ok, nikto ta nenuti to naradie chytat, nikto ti ho ani nenosi domov.

anonym_361bcd
10. máj 2026
@mandzula

@anonym_361bcd Ved ok, nikto ta nenuti to naradie chytat, nikto ti ho ani nenosi domov.

@mandzula prosim ta a ako sa da cvicit s naradim bez toho, aby si ho chytala????????????

mandzula
10. máj 2026
@anonym_361bcd

@mandzula prosim ta a ako sa da cvicit s naradim bez toho, aby si ho chytala????????????

@anonym_361bcd Nemusis tam chodit, ked sa ti to tak hnusi. Presne tak isto, ako my mozeme nechciet prijat cudzie kolace. Alebo si daj gumove rukavice. A nabuduce skus viac otaznikov, pomaha to.

anonym_3b891b
10. máj 2026
@mandzula

@mandzula z náradia vo fitku luxusnú kožnú pleseň 👍, alebo nechtovú mykózu 👍, aj herpes 😉

mandzula
10. máj 2026
@anonym_3b891b

@mandzula z náradia vo fitku luxusnú kožnú pleseň 👍, alebo nechtovú mykózu 👍, aj herpes 😉

@anonym_3b891b Chodim tam 20 rokov a nic z toho nemam. A hlavne, tema je o inom, porovnavaju sa tu veci z ineho sveta.

anonym_3b891b
10. máj 2026
@mandzula

@anonym_3b891b Chodim tam 20 rokov a nic z toho nemam. A hlavne, tema je o inom, porovnavaju sa tu veci z ineho sveta.

@mandzula môj brat tam schytal pleseň na chrbát.

lubkavargova1
10. máj 2026

Pozri my nevieme kde byvas, aka je tam komunita ludi a ake mate vztahy. Ja som tak raz urobila ked prisli susedia, oni prisli a ja som napiekla, zaklopala a v pohode...nehovorim, ze sa bratrikujeme, ale vychadzame fajn...Este predtym sme mali susedku co ked otec zomrel, tak ona napiekla dva plechy kolacov a doniesla, vedela v akom sme stave, ze totalne mimo a teda kolace bolo to posledne na co sme mysleli ked pride rodina, akoze nejaky kar...ani si nevies predstavit ako nas to prekvapilo, ale zaroven aj dojalo. Rob tak ako uznas ty za vhodne a ake chces mat susedske vztahy.

anonym_361bcd
10. máj 2026
@mandzula

@anonym_361bcd Nemusis tam chodit, ked sa ti to tak hnusi. Presne tak isto, ako my mozeme nechciet prijat cudzie kolace. Alebo si daj gumove rukavice. A nabuduce skus viac otaznikov, pomaha to.

@mandzula ja som sa ale pytala, ako sa da cvicit s naradim bez toho, aby si ho chytala

anonym_3b891b
10. máj 2026
@lubkavargova1

Pozri my nevieme kde byvas, aka je tam komunita ludi a ake mate vztahy. Ja som tak raz urobila ked prisli susedia, oni prisli a ja som napiekla, zaklopala a v pohode...nehovorim, ze sa bratrikujeme, ale vychadzame fajn...Este predtym sme mali susedku co ked otec zomrel, tak ona napiekla dva plechy kolacov a doniesla, vedela v akom sme stave, ze totalne mimo a teda kolace bolo to posledne na co sme mysleli ked pride rodina, akoze nejaky kar...ani si nevies predstavit ako nas to prekvapilo, ale zaroven aj dojalo. Rob tak ako uznas ty za vhodne a ake chces mat susedske vztahy.

@lubkavargova1 niekto to nemusí myslieť zle. Mne keď zomrel otec, suseda doniesla mame guláš vo fľaške 0,7 a bábovku. Moja mama to vzala a doma sa rozčuľovala, že načo jej to nosili ako takej chudere, či nemá čo jesť.

mandzula
10. máj 2026
@anonym_361bcd

@mandzula ja som sa ale pytala, ako sa da cvicit s naradim bez toho, aby si ho chytala

@anonym_361bcd Uz ma nebavi riesit veci mimo temy. Naco do temy o kolacoch donekonecna pchat naradie vo fitku.

mandzula
10. máj 2026
@anonym_3b891b

@mandzula môj brat tam schytal pleseň na chrbát.

@anonym_3b891b Ja si nosim svoj cisty uterak, dbam, aby bol tou istou stranou na lavickach a mam pokoj. Ale uz fakt o fitku stacilo, ktosi sa tu pytal, co sa da chytit z oslintanych kolacov, odpovedala som.

ewellina
10. máj 2026

Akurát doniesla dcéra koláčiky od susedov. Výborné sú 😁

lubkavargova1
11. máj 2026
@anonym_3b891b

@lubkavargova1 niekto to nemusí myslieť zle. Mne keď zomrel otec, suseda doniesla mame guláš vo fľaške 0,7 a bábovku. Moja mama to vzala a doma sa rozčuľovala, že načo jej to nosili ako takej chudere, či nemá čo jesť.

@anonym_3b891b tak to hej aj takto niekto to moze vziat, ale ako vravim, vsetko je o susedskych vztahoch...v dnesnej dbe je to tak, kazdy si zije svoj zivot..izolovane....a max vtedy ideme za susedmi ked buchaju, deti skacu, behaju, hlasna hudba...atd...atd...
Aj tu je to tak, ze jednoducho uz ani nevieme kde kto byva..smutne...ludia sa odcudzili uplne a hladame (niekedy aj opravnene po zlych skusenostiach) len to zle...skoda

anonym_3b891b
11. máj 2026
@lubkavargova1

@anonym_3b891b tak to hej aj takto niekto to moze vziat, ale ako vravim, vsetko je o susedskych vztahoch...v dnesnej dbe je to tak, kazdy si zije svoj zivot..izolovane....a max vtedy ideme za susedmi ked buchaju, deti skacu, behaju, hlasna hudba...atd...atd...
Aj tu je to tak, ze jednoducho uz ani nevieme kde kto byva..smutne...ludia sa odcudzili uplne a hladame (niekedy aj opravnene po zlych skusenostiach) len to zle...skoda

@lubkavargova1 dobré susedské vzťahy robí dodržiavanie domového poriadku a nočného kľudu. A samozrejme, nerobím susedom to, čo si sama naprajem. Konkrétne tá suseda s bábovkou a polievkou roky a dennodenne ignoruje fakt na schôdzach, že jej 2 psiská štekajú a zavýjajú 10 hodín vkuse. Čistý ignor. A potom mame zaklope, akože veľmi empaticky s polievkou a bábovkou. Tak za 1. Moja mama nepotrebuje jej "súcit", ani jej guláš, nie je málomocná, ani hladná, varí každý deň. Za 2. To štekanie a neriešenie psov, nezachráni ani 100 zákuskov a 100 Michelin menu.

Strana
z6