Odsťahovali by ste sa?
48 rokov bývate v jednom bytovom dome, po smrti rodičov ste si prerobili byt a žijete tam so ženou a s deťmi. Kvôli susedovi nad vami sa už nevyspíte, ani cez deň - po nočnej, pred nočnou, ani večer keď prídete z poobednej. Rozhovory nepomáhajú, oficiálne nič neporušuje, to, že sú hluční nie je porušovanie pravidiel. Nerobia v byte párty, ani orgie. Napriek tomu váš spánok skončil. Celá rodina ste permanentne unavená, podráždená, frustrovaná. Obrátili ste sa na stavebný úrad, na správcu, na bytové družstvo. Každý dáva od toho ruky preč. Jedinou možnosťou je sa odsťahovať. Ale hodnota nášho bytu klesla, lebo nikto si po 30 min pobyte v našom byte ten byt nekúpi...
My sme sa museli odsťahovať napr z domu. Susedia mali dieťa s ťažkým autizmom, zjapalo ako pavián, časom začalo aj utekať a hádzať vecami, prípade vyhadzovať na rôzne miesta odpadky z vonkajšieho kontajnera atd atd atd.
@zuzitko74 skor najmedializovanejsie. x ludi zijucich v bytoch zaziva horor zo susedovych PAS deti, ktori po nociach kricia a cele dni hadzu kadeco o zem a buchaju po radiatoroch. matka mojej kolegyne sa zo staromestskeho bytu, v ktorom zila 65 rokov bola nutena odstahovat, lebo by skoncila na liekoch alebo na psychiatrii. bola tretia v poradi v danom vchode, ktora to vzdala. len to logicky nikto nema chut medializovat. nikto nikdy nema v ziadnom byte ticho, je to logicky ani nemozne pri spolocnych priestoroch.kazdy ma vsak inu odolnost voci hluku. ti vysoko odolni ako ty, budu tvrdit, ze maju ticho a susedov nikdy nepocuju. ti menej odolni ako ja sa odstahuju.
@matkahelka myslím ze je trosku rozdiel mat nad hlavou postihnutú osobu alebo air and by byt.
Rodiny s postihnutými deťmi maju ísť kam? Niekde na ostrov?
My sme mali susedu babku, ktorá cely deň od rána do večera 7 dní v týždni pozerala telenovely, ale ze tak nahlas, ze ja som televízor ani nemusela mat pusteny. A teraz co?
Tu autorka ma problém s pohybom osob v byte.
A preto byvanie v byte nema ziadnu hodnotu, su to zdielane koje, nic viac, v byte vlastnis len jeho vzduch, vybavenie a podiel na bytovom dome teda ani tie panely/mury/steny nie su tvoje, ale je to spolocne vlastnictvo vlastnikov bytoveho domu, v rodinnom dome vlastnis ako pozemok tak kazdy material v nom, do bytu ide byvat len naprosto chory clovek.
Dupot, zhovorky, bezdomovci v bytovom dome, to je len zaciatok chutoviek...
@anonym_4002ab ja by som napríklad bola rada, keby ti, čo si kúpili domy za mestom, sa nám tu každý deň nepchali a neupchávali cesty. Keď si vybrali život na lazoch, nech si tam aj ostanú 🤮 to isté školy, lekári atď. Že chorá osoba.
@lienka.7 prichádzajú hostia v noci domov, každé ich slovo počujeme u seba v spálni, tým, že si dali kuchyňu nad našu spálňu. Búchanie hrncami, riady, detailne počujeme všetky rozhovory, šúchanie stoličiek po podlahe, sprchovanie sa / tiež zmenili dispozíciu kúpelky). Párty skupiny prišli nad ránom o 4:50 a my sme už odvtedy nespali. Hostia predtým vstávali o 3:30 ráno a s nimi sme boli aj my hore, lebo ich máš hlukom priamo v izbe. Na balkóne fajčia v zásade celú noc, tí predtým telefonovali stále na hlasitý odposluch, aj v kuchyni aj na balkóne, takže si kompletne informovaní o všetkom. Hostia nám zvonia na zvonček, aby sme im otvorili kedykoľvek.
@anonym_autor napíš poriadne hneď na začiatku že nejde ani tak o susedov ale o byt ktorý sa prenajíma ( booking, airnb) a furt sa tam striedajú hostia nie na bežné ubytovanie, ale párty partie. To je o dosť iné riešenie, napr. správca domu, daňový úrad, majiteľ - ak nevie zabezpečiť kľud v denných aj nočných hodinách , tak v konečnom dôsledku môžete ako spoluvlastníci v bytovom dome riešiť dražbu toho bytu a teda súdnou cestou ho bytu zbavit
@cacianka najhorší je prípad Ľubomír Harman z Devinskej- toho susedia dohnali do stavu absolútneho zúfalstva a skončilo to katastrofálne. Tiež si len jedna rodina čo chcela a nerešpektovali, že sú v paneláku.
@martinka17 Máš pravdu...videla som o ňom ten dokumentárny film a mala som dosť.
@martinka17 Máš pravdu...videla som o ňom ten dokumentárny film a mala som dosť.
@zuzitko74 ja som len počula podcast. Bolo to strašné a väčšina vidí len že chlapovi preplo. Myslím, že málokto vie, čo ho k tomu dohnalo.
@zuzitko74 ja som len počula podcast. Bolo to strašné a väčšina vidí len že chlapovi preplo. Myslím, že málokto vie, čo ho k tomu dohnalo.
@martinka17 Poznáš tú pesničku o ňom? Volá sa to V znamení strelca.
@anonym_autor napíš poriadne hneď na začiatku že nejde ani tak o susedov ale o byt ktorý sa prenajíma ( booking, airnb) a furt sa tam striedajú hostia nie na bežné ubytovanie, ale párty partie. To je o dosť iné riešenie, napr. správca domu, daňový úrad, majiteľ - ak nevie zabezpečiť kľud v denných aj nočných hodinách , tak v konečnom dôsledku môžete ako spoluvlastníci v bytovom dome riešiť dražbu toho bytu a teda súdnou cestou ho bytu zbavit
@cacianka povedz mi p tom viac? Jediny sused, ktoreho to obtazuje som ja. Ako mozem siahnut na vlastnictvo ineho cloveka? Lebo pravnik mi v tomto smere povedal, ze sud neobmedzi vlastnicke prava.
@cacianka povedz mi p tom viac? Jediny sused, ktoreho to obtazuje som ja. Ako mozem siahnut na vlastnictvo ineho cloveka? Lebo pravnik mi v tomto smere povedal, ze sud neobmedzi vlastnicke prava.
@anonym_autor tak to nemáš pravdu nedávno som čítala, že majitelia bytov majú právo, keď sa dohodnú väčšina, že v dome sa byty na Airbnb prenajímať nebudú, nie dlhodobý najom.Tak mu píš zle recenzie😉odsťahuje sa lepšie to nebude
Treba to povedať na schôdzi vlastníkov
@anonym_autor tak to nemáš pravdu nedávno som čítala, že majitelia bytov majú právo, keď sa dohodnú väčšina, že v dome sa byty na Airbnb prenajímať nebudú, nie dlhodobý najom.Tak mu píš zle recenzie😉odsťahuje sa lepšie to nebude
Treba to povedať na schôdzi vlastníkov
@anonym_cc9d98 recenzie nemozes napisat, kxm nie si ubytovany. Na schodzi to bolo. Petcia v dome spisana. Nic.
@anonym_cc9d98 recenzie nemozes napisat, kxm nie si ubytovany. Na schodzi to bolo. Petcia v dome spisana. Nic.
@anonym_autor petícia spisana ohľadne čoho?Rusenie nočného kľudu, alebo ste chceli, aby sa byt neprenajimal krátkodobo?On s tým neprestane, tak jedine sa odstahovat
@anonym_autor ste spoločenstvo vlastníkov? Ak áno, máte spoločenskú zmluvu záväznú pre všetkých vlastníkov.. miesto petície zmeňte jej znenie - stačí nadpolovičná väčšina hlasov a dajte si tam zákaz takého prenajínia. Porád sa s právnikom, ktorý sa v Tom všetkom ozaj vyzná.
@martinka17 Poznáš tú pesničku o ňom? Volá sa to V znamení strelca.
@zuzitko74 nie, nájdem vďaka
@anonym_autor ste spoločenstvo vlastníkov? Ak áno, máte spoločenskú zmluvu záväznú pre všetkých vlastníkov.. miesto petície zmeňte jej znenie - stačí nadpolovičná väčšina hlasov a dajte si tam zákaz takého prenajínia. Porád sa s právnikom, ktorý sa v Tom všetkom ozaj vyzná.
@martinka17 mám právnika. Nedá sa ho obmedziť v podnikateľskej činnosti. Žiaden sudca to nezakáže.
@martinka17 mám právnika. Nedá sa ho obmedziť v podnikateľskej činnosti. Žiaden sudca to nezakáže.
@anonym_autor tak začni terorizovať jeho hostí. Domový poriadok vytlačiť, prídu hostia a choď hore a odreittuj. Sú hlučný, volaj policajtov. Ráno klopať a budit. Alebo lamentuj, nič nerob a hľadaj nové bývanie.
a teda k novému bytu, hľadaj byt pod strechou. Okrajový, ideálne 2 byty na poschodí. Znížiš pravdepodobnosť hlučných susedov. Na toto som už myslela aj ja, ale zatiaľ skúšam poraziť susedov.
a teda k novému bytu, hľadaj byt pod strechou. Okrajový, ideálne 2 byty na poschodí. Znížiš pravdepodobnosť hlučných susedov. Na toto som už myslela aj ja, ale zatiaľ skúšam poraziť susedov.
@martinka17 celý život žijeme v byte, býval som aj inde - na 1p, na 3p, na 4p. Nikde nebol nikdy problém. Teraz tento prerobil byt, zmenil dispozíciu a prenajíma na booking.
My sme sa kvoli tomu odstahovali, susedia z oboch stran nonstop buchot od 20tej do polnoci, kazdy den. Od suseda pod nami zase smrad cez stupacky - vyvaral rybacie hlavy pre poulicne macky a podobne skvosty.... gól bol, ked k nam prisli ludia na obhliadku aj s realitakom a zrazu byt zasmradeny, nieco znovu smazil alebo rovno asi aj spalovali na tom sporaku lebo to sa nedalo... otocili sa na rovno pri vchode prec. Mne bolo do placu, uz som tam nemohla vydrzat. Tak som zacala trieskat a buchat do stien aj ja. Pomohlo az ked som sa povyhrazala ze byt predam prvym ciganom co pojdu okolo je mi jedno ze za lacno len nech sem pridu. Suseda potom chodila so stiahnutymi polkami s prosikom nech najdeme slusnych kupcov...
@martinka17 celý život žijeme v byte, býval som aj inde - na 1p, na 3p, na 4p. Nikde nebol nikdy problém. Teraz tento prerobil byt, zmenil dispozíciu a prenajíma na booking.
@anonym_autor to si už písal. Ja bývam tiež celý život v paneláku. A vždy keď si myslím, že horšie to nebude, tak sa niečo pokazí. Ale vždy komunikujem problém s vinníkom. Nado mnou je podnájom 25 rokov, boli tam študenti, nadrzžany bratia, robotníci, uvrieskana slečna, slečna závislá na telefonovani .... Ale vždy som to riešila hore, nikdy s majiteľom, políciu som volala 2 krát za tie roky. Tak začni riešiť problém okamžite a vytrvalo, s každým novym návštevníkom. . Alebo nič nerieš a odsťahuj sa.
@anonym_autor to si už písal. Ja bývam tiež celý život v paneláku. A vždy keď si myslím, že horšie to nebude, tak sa niečo pokazí. Ale vždy komunikujem problém s vinníkom. Nado mnou je podnájom 25 rokov, boli tam študenti, nadrzžany bratia, robotníci, uvrieskana slečna, slečna závislá na telefonovani .... Ale vždy som to riešila hore, nikdy s majiteľom, políciu som volala 2 krát za tie roky. Tak začni riešiť problém okamžite a vytrvalo, s každým novym návštevníkom. . Alebo nič nerieš a odsťahuj sa.
@martinka17 teraz sme dostali info, že ich tam bude 9 ľudí od pondelka.
@simca06022011 akí hostia? Veď sa to prenajíma cez 4 platformy nejaké, takže každý druhý, tretí deň sú tam iní ľudia, ktorí si to zaplatia a je im úplne jedno, čo si myslia susedia hore, dole, napravo.
@simca06022011 akí hostia? Veď sa to prenajíma cez 4 platformy nejaké, takže každý druhý, tretí deň sú tam iní ľudia, ktorí si to zaplatia a je im úplne jedno, čo si myslia susedia hore, dole, napravo.
Ano potom som to docitala, ze prenajom... no obmedzit podnikanie veru mozete... nakolko rusia klud a to nie je podnikatelsky objekt, ale bytovy dom.
TAK AI:
Ak sused nesúhlasí s prevádzkou Airbnb v bytovom dome a hostia pravidelne rušia nočný kľud (medzi 22:00 a 06:00 hod.), ide o porušovanie verejného poriadku a občianskeho spolunažívania. Susedia majú právo situáciu aktívne riešiť, a to volaním polície, sťažnosťami vlastníkovi alebo podaním na súd. Riešenie rušenia nočného kľudu Volajte políciu: Priamo počas hluku (krik, hudba, párty) treba kontaktovať štátnu (158) alebo mestskú políciu (159). Polcajti môžu udeliť blokovú pokutu priamo hlučným hosťom bez ohľadu na to, či sú to turisti.
Záznamy a sťažnosti: Všetky výjazdy polície a sťažnosti je nutné dokumentovať ako dôkaz o opakovanom narušovaní poriadku.
Kontaktujte majitelja: Zodpovednosť za správanie hostí nesie majiteľ bytu, ktorý ho cez Airbnb prenajíma. Majiteľa treba písomne upozorniť na porušovanie pravidiel.
Právne možnosti susedov a spoločenstva
Podpora pre susedov Airbnb: Platforma prevádzkuje špeciálnu linku na Podporu pre susedov Airbnb, kde možno nahlásiť hluk, večírky alebo neporiadok, čo môže viesť k penalizácii hostiteľa.Súdna žaloba: Ak majiteľ bytu nereaguje, dotknutí susedia sa môžu obrátiť na súd a žiadať, aby sa vlastník zdržal obťažovania hlukom nad mieru primeranú pomerom podľa Občianskeho zákonníka (zásah do pokojného užívania vlastníctva).
Správca domu a spoločenstvo (SVB): Bytové domy môžu prostredníctvom správcu alebo spoločenstva vlastníkov požadovať férové podmienky (napr. vyššie príspevky do fondu opráv pri zvýšenej záťaži spoločných priestorov). Samotný zákaz krátkodobého prenájmu však spoločenstvo vlastníkov nemôže nariadiť len obyčajným interným hlasovaním, ak to neumožňujú širšie právne predpisy alebo stanovy.
--- ale teda ja mam velke pochybnosti o schopnosti nasej policie a pravnikov toto riesit. Je uplne jasne, ze podnikat sa neda vsade a so vsetkym... tu vsetko sa tak zle riesi, ze clovek je z toho az znechuteny... popravde, vadilo by mi to neviem ako by som to riesila..
Ano potom som to docitala, ze prenajom... no obmedzit podnikanie veru mozete... nakolko rusia klud a to nie je podnikatelsky objekt, ale bytovy dom.
TAK AI:
Ak sused nesúhlasí s prevádzkou Airbnb v bytovom dome a hostia pravidelne rušia nočný kľud (medzi 22:00 a 06:00 hod.), ide o porušovanie verejného poriadku a občianskeho spolunažívania. Susedia majú právo situáciu aktívne riešiť, a to volaním polície, sťažnosťami vlastníkovi alebo podaním na súd. Riešenie rušenia nočného kľudu Volajte políciu: Priamo počas hluku (krik, hudba, párty) treba kontaktovať štátnu (158) alebo mestskú políciu (159). Polcajti môžu udeliť blokovú pokutu priamo hlučným hosťom bez ohľadu na to, či sú to turisti.
Záznamy a sťažnosti: Všetky výjazdy polície a sťažnosti je nutné dokumentovať ako dôkaz o opakovanom narušovaní poriadku.
Kontaktujte majitelja: Zodpovednosť za správanie hostí nesie majiteľ bytu, ktorý ho cez Airbnb prenajíma. Majiteľa treba písomne upozorniť na porušovanie pravidiel.
Právne možnosti susedov a spoločenstva
Podpora pre susedov Airbnb: Platforma prevádzkuje špeciálnu linku na Podporu pre susedov Airbnb, kde možno nahlásiť hluk, večírky alebo neporiadok, čo môže viesť k penalizácii hostiteľa.Súdna žaloba: Ak majiteľ bytu nereaguje, dotknutí susedia sa môžu obrátiť na súd a žiadať, aby sa vlastník zdržal obťažovania hlukom nad mieru primeranú pomerom podľa Občianskeho zákonníka (zásah do pokojného užívania vlastníctva).
Správca domu a spoločenstvo (SVB): Bytové domy môžu prostredníctvom správcu alebo spoločenstva vlastníkov požadovať férové podmienky (napr. vyššie príspevky do fondu opráv pri zvýšenej záťaži spoločných priestorov). Samotný zákaz krátkodobého prenájmu však spoločenstvo vlastníkov nemôže nariadiť len obyčajným interným hlasovaním, ak to neumožňujú širšie právne predpisy alebo stanovy.
--- ale teda ja mam velke pochybnosti o schopnosti nasej policie a pravnikov toto riesit. Je uplne jasne, ze podnikat sa neda vsade a so vsetkym... tu vsetko sa tak zle riesi, ze clovek je z toho az znechuteny... popravde, vadilo by mi to neviem ako by som to riesila..
@simca06022011 ešte raz, oni nerušia nočný kľud hlasnou hudbou, spevom ani ničím. Jednoducho zmenenou dispozíciou, keď máš nad spálňou priamo kuchyňu, tak počuješ všetko. Rozhovory, telefonovanie, riady, varenie, vodu. Hlavne keď je to v noci. Sú tu väčšinou takí hostia, čo prichádzajú neskoro v noci, alebo nad ránom, a to všetko počuješ a my nemôžeme spať. Tam, kde ma celý blok nočnú časť - teda izby typu spálňa, obývačka, detská izba - majú oni kúpelňu, wc a kucnyňu. Komunikovali sme so štátnou políciou, s metskou políciou, magistrátom mesta, miestnym úradom, správnom, daňovým úradom, stavebným úradom, s právnikom. Toto riešime už 7m.
Podobne to bolo u nas. Nad nami a vedla nas byty v prenajme. Striedali sa tam ludia na kvartaly. Bud slobodne matky s uvrieskanymi a dupotajucimi detmi alebo mlade pariky co zili v style nikdy nekonciacej party. Domovnik nulova pomoc, spolocenstvo nulova pomoc, policajti nulova pomoc. Len co policajti odisli, hluk nastal znova a po opakovanom privolavani hliadky uz susedia policajtom dvere neotvorili. Policajti parkrat zaklopali na dvere a odisli a neskor uz policajti ani neprisli. Po 2 hodinach mi pro forma zavolali spat, ci musia chodit. Po 2 rokoch z toho hluku a obrovskej unavy som mala chut vyskocit z okna. Dvaja pravnici nam povedali doslova: budem uprimny, inu moznost ako prestahovat sa nemate. Teoreticky ma clovek mnozstvo moznosti na riesenie problemov, v praxi zistis, ze nemas ziadne, lebo zijes v byte a kazda stena a kazdy schod je spolocny. Este vyckajte isty cas kym sa dostanete do bodu ako my, ze budete chciet skakat z okna a to bude moment kedy byt predate aj pod cenu ale odidete. Psychicke zdravie mame len jedno.
@martinka17 teraz sme dostali info, že ich tam bude 9 ľudí od pondelka.
@anonym_autor v pondelok prídu, choď hore a povedz rovno, že sú v bytovom dome a podľa toho sa musia správať, daj im do ruky domový poriadok a ak budú hluční po 22 okamžite volaj políciu. Prepáč ale stale točiš dookola len to aké je to hrozne, maximálne ste zatiaľ búchali na radiátor ale treba začať reálne konať. Lebo manzelkine ani tvoje písanie na MK nič nevyrieši. Ty máš možnosť ako to riešiť, ale nevieš sa k tomu odhodlať. Aku radu vlastne chceš?
@anonym_autor v pondelok prídu, choď hore a povedz rovno, že sú v bytovom dome a podľa toho sa musia správať, daj im do ruky domový poriadok a ak budú hluční po 22 okamžite volaj políciu. Prepáč ale stale točiš dookola len to aké je to hrozne, maximálne ste zatiaľ búchali na radiátor ale treba začať reálne konať. Lebo manzelkine ani tvoje písanie na MK nič nevyrieši. Ty máš možnosť ako to riešiť, ale nevieš sa k tomu odhodlať. Aku radu vlastne chceš?
@martinka17 robíme to, s každým sa rozprávame, vylepili sme papiere aj do výťahu, dali sme papiere ľuďom o nočnom kľude. Ale nezabránime im sa rozprávať v byte, variť a existovať. Ak by bola zachovaná pôvodná dispozícia (teda viac menej pôvodná) a neprenajímal by sa, ale riadne by tam bývali ľudia, verím, že by sme vychádzali, ako doposiaľ s každým. Podnety sme dali už na všetky orgány, volali sme aj políciu, ale nič neporušili.
@martinka17 policajti nie su ziadna moznost. Staci ze susedia neotvoria dvere, policajti sa na pate otocia a odidu. Kolkokrat si volala policajtov? Zavolaj viackrat a nepridu. V systeme im hned vyhodi, kedy si volala a aky bol dovod a vysledok. Radite tu vsetci nezmysly lebo s tym nemate skusenost. Teoriu ovladaju vsetci prax je zial taka, ze nemas ziadne moznosti lebo zijes prakticky v spolocnych priestoroch.

@zuzitko74 pozabudla si na Patrovica.
Oskar sme poznali osobne, pevný chlap ale bol na zrútenie z neustáleho tlaku od je.dnutych susedov. To bol veľmi ťažký život
@cacianka najhorší je prípad Ľubomír Harman z Devinskej- toho susedia dohnali do stavu absolútneho zúfalstva a skončilo to katastrofálne. Tiež si len jedna rodina čo chcela a nerešpektovali, že sú v paneláku.