icon

Prenájom bytu nad nami cez Booking.com

Dnes o 16:54

Ahojte, bývame v klasickom bytovom dome. Byt nad nami prerobili a prenajímajú ho cez booking. Často tam chodia mladé partie, alebo mladí ľudia. Teraz tu máme tri slečny. Okolo 23.00 odišli z domu, bol kľud. Prišli však o pol piatej ráno. Oni nerušia významne nočný kľud, ale viete, keď počujete nad hlavami o pol piatej ráno smiech, rozhovory, posúvanie stoličiek po podlahe, búchanie hrncami, tak to nie je Bohviečo. Celá rodina sme total nevyspatí a unavení. Toto sa tam deje pravidelne, na víkendy tam chodia partie mladých ľudí. Cez týždeň sú tam rodiny s deťmi. Minule nám tam rodina dupala do polnoci, a potom od tretej v noci plakalo dieťa dobrú pol hodinu a nie a nie ho utíšiť. Sme unavení, frustrovaní, nahnevaní a nevyspatí.
Čo však vnímame ako problém je, že sused si urobil tzv. inteligentný zvonček. Ktokoľvek k nemu príde, akýkoľvek človek, zazvoní na zvonček (ktorý inak nie je na jeho meno, ale predchádzajúceho majiteľa) a dvere sa automaticky otvoria. Čiže ktokoľvek sa môže dostať do bytového domu, zazvonením na jeho zvonček. Na dvere si umiestnil kukátko s kamerou a sníma celý priestor pred ním, bez povolenia ostatných vlastníkov.

Správna s ním nevie pohnúť a nemá kompetencie.

patrike
Dnes o 17:23

1. Kukatko nabonzuj na Urad pre ochranu osobnych udajov, bude pokuta.
2. Spravca bytovky s prenajimanim nic nevie urobit, on len vedie uctovnictvo a dava robit revizie a pod.
3.Cez spravcu ries zasah do spolocnej instalacie, ten IQ zvoncek.
4. Ty najprv vyzvi majitela pisomne, najlepsie spolu s dalsimi susedmi, aby zabezpecil bezne uzivanie bytu.
5. Ked to nezaberie, ziadaj sud o vydanie opatrenia, aby byt nebol prenajimany.
6. Daj podnej na miestny urad (turisticka dan) a Financnu spravu (dan z prijmu), mozno dan plati, mozno nie, ale skusit treba.
7. No a medzitym sa mozu susedovi diat rozne zahadne veci, ako kukatko najprv prelepene paskou osobou v kukle, neskor zatrete farbou, aj zamky sa zvyknu kazit ... iste chapes, kam smerujem.

martinka17
Dnes o 17:31

Súhlasím hlavne s bodom 7. Znepríjemňujú život návštevníkom rovnako intenzívne ako oni tebe - ja by som stále volala políciu, štátnu, nie mestsku. Pokazí mi to hodnotenia.

autor
Dnes o 17:33
@martinka17

Súhlasím hlavne s bodom 7. Znepríjemňujú život návštevníkom rovnako intenzívne ako oni tebe - ja by som stále volala políciu, štátnu, nie mestsku. Pokazí mi to hodnotenia.

@martinka17 lenže na čo mám volať políciu? že doma posúvajú stoličky? Že sa rozprávajú nad ránom v izbe? Že dieťa plače alebo dupe? Veď to sú normálne veci a polícia ma vysmeje. Ale my nejako v bytovom dome sme ku sebe všetci ohľaduplní a ráno o pol piatej berieme ohľad na ostatných ľudí v dome. Ale hostia, čo sú tam 2-3 dni nie, lebo si tam idú užiť.

patrike
Dnes o 17:33
@martinka17

@martinka17 Len tam velky pozor na TC poskodzovanie cudzej veci. Gumenne rukavice, kuklu, najprv poriesit kukatko. Osvedcene je sekundove lepidlo do zamku, je cire. Odsledovat, kedy je byt prazdny, aplikovat, pridu novi kliento, nevedia sa dostat dnu ...

patrike
Dnes o 17:35
@anonym_autor

@martinka17 lenže na čo mám volať políciu? že doma posúvajú stoličky? Že sa rozprávajú nad ránom v izbe? Že dieťa plače alebo dupe? Veď to sú normálne veci a polícia ma vysmeje. Ale my nejako v bytovom dome sme ku sebe všetci ohľaduplní a ráno o pol piatej berieme ohľad na ostatných ľudí v dome. Ale hostia, čo sú tam 2-3 dni nie, lebo si tam idú užiť.

@anonym_autor Ano, to mas pravdu, oni riesia len hlasnu hudbu a pod. Ak by si trafila nad sebou novych majitelov s postihnutym dietatom, tiez mas o zabavu postarane, my sme taky pripad mali. O polnoci posuval cosi po dlazke.

anonym_735c7c
Dnes o 17:54

Keby mi niekto začal poškodzovať majetok, tak byť majiteľom, na just to prenajmem nejakej neprispôsobivej rodinke a to ešte len potom by si videla čo je to problém a hluk.

anonym_9a2ebf
Dnes o 17:59
@anonym_autor

@anonym_autor ja by som majetok nepoškodila ale isto by som chodila klopať a ak nestichnú, nahlas párty na políciu, že sú hlučný, posúvajú tam nábytok, pokrikujú na seba... Alebo kúp celej rodine štuple a dúfam, že to pomôže. U mňa ani tie štuple občas nepomáhajú.

martinka17
Dnes o 18:02
@patrike

@martinka17 Len tam velky pozor na TC poskodzovanie cudzej veci. Gumenne rukavice, kuklu, najprv poriesit kukatko. Osvedcene je sekundove lepidlo do zamku, je cire. Odsledovat, kedy je byt prazdny, aplikovat, pridu novi kliento, nevedia sa dostat dnu ...

@patrike ja súhlasím s navrhom znepríjemniť pobyt, nie poškodiť majetok. Prečo ak nahlásiť hluk by polícia neprišla?

anonym_e8ac15
Dnes o 18:18
@patrike

@patrike to nemyslíš hádam ani vážne

anonym_b0cfb9
Dnes o 18:27

Ak by to boli hlucne a neprisposobive partie co prisli po prebdenej noci, kazdu chvilu doobeda by som tam chodila vyzvanat s blbostami a priblblymi nevinnymi otazkami. Ved to su tiez "normalne veci", ale ak sa mu tam hostia ani nevyspia, aspon pokazia hodnotenia a mozno si majitel prehodnoti sposob uzivania ci prenajimania bytu.

anonym_08b711
Dnes o 18:30

neda sa na booking pisat zle recenzie? poprosit znamych -cim viac tym lepsie .. nahlasit ho na danove ... https://news.refresher.sk/205258-Sused-si-sprav... aj tu mas par rad

anonym_88e7d2
Dnes o 18:32

takéto prenajímanie je naozaj nanič aj náš sused prenajíma dom a v lete je to katastrofa, beriem že tí ľudia sa chcú zabaviť a sú vonku do neskorých ranných hodín, ale s tým prenajímaním vôbec neberú ohľad že je to v bežných obytných zónach, pri jazere by som s tým rátala alebo v horách, nám je trapné niečo aj tým ubytovaným povedať a susedovi je to jedno on tam nechodí takže je ho ťažko aj stretnúť, je mimo sk a navyše on to kúpil dal prerobiť a prenajíma, najskôr ukrajincom kým štát dotoval ubytovanie a teraz takto...

sissy27
Dnes o 18:39

@anonym_autor ako prve by som sa porozpravala s majitelom bytu, ci by nemohol zabezpecit koberce a nejaku zvukovu izolaciu. Ono to co popisujes su v podstate bezne veci, mohla by si mat suseda, co pracuje na zmeny a tiez vstava alebo chodi domov o pol piatej rano, posunie v kuchyni stolicku alebo nechtiac mu spadne salka na zem, nedajboze sa pohada so zenou… tiez budete cela rodina na prasky? A tvoje deti nikdy neplakali, nedupali, nic nezhodili? Ci do 6 rokov boli nastopane xanaxom a lezali v hojdacej sieti? Alebo len mate tolerantnych susedov pod vami?
Mne z toho vychadzaju dve veci - bud ste extremne precitliveli, ci uz naozaj alebo vam proste len vadi fakt, ze sa byt prenajima ako kratkodobe ubytovanie, alebo mate totalne zle spravene izolacie. Tiez byvam v panelaku, tiez je pocut kadeco, ale nejdem sa zblaznit z toho, ze sa susedia smeju vo vlastnom byte alebo ze niekomu place dieta.
Otvaranie brany poriesit so spravcom.
Tie nezmysly ako mas co poskodit by som si k srdcu velmi nebrala, to sa lahko obrati proti tebe…

autor
Dnes o 18:44
@sissy27

@anonym_autor ako prve by som sa porozpravala s majitelom bytu, ci by nemohol zabezpecit koberce a nejaku zvukovu izolaciu. Ono to co popisujes su v podstate bezne veci, mohla by si mat suseda, co pracuje na zmeny a tiez vstava alebo chodi domov o pol piatej rano, posunie v kuchyni stolicku alebo nechtiac mu spadne salka na zem, nedajboze sa pohada so zenou… tiez budete cela rodina na prasky? A tvoje deti nikdy neplakali, nedupali, nic nezhodili? Ci do 6 rokov boli nastopane xanaxom a lezali v hojdacej sieti? Alebo len mate tolerantnych susedov pod vami?
Mne z toho vychadzaju dve veci - bud ste extremne precitliveli, ci uz naozaj alebo vam proste len vadi fakt, ze sa byt prenajima ako kratkodobe ubytovanie, alebo mate totalne zle spravene izolacie. Tiez byvam v panelaku, tiez je pocut kadeco, ale nejdem sa zblaznit z toho, ze sa susedia smeju vo vlastnom byte alebo ze niekomu place dieta.
Otvaranie brany poriesit so spravcom.
Tie nezmysly ako mas co poskodit by som si k srdcu velmi nebrala, to sa lahko obrati proti tebe…

@sissy27 vieš čo, ak by si to zažila ty, ver mi, inak by si hovorila. Ja dosť veľa vydržím a hluk mi nevadí, ale odtiaľ - potiaľ. Toto čo sa deje v tom byte nad nami je hrozné. Zmenil dispozíciu bytu. Kuchyňa je nad našou spálňou, obývačka nad našou detskou izbou. Na druhej strane oni majú spálňu nad kuchyňou našou. Kúpeľňa je úplne inde.

anonym_494586
Dnes o 18:47

@anonym_autor ono je problem, ze rovnake vyrusovanie mozes mat aj u regulernych susedov... mali sme roky ok susedov, roky ked mali male deti a bol to masaker (lebo si ich nevedeli ukaznit), plus urcity diskomfort v "panelaku" byva stale... Vsetko co si popisala moze robit aj stabilna rodina...

sissy27
Dnes o 18:55
@anonym_autor

@sissy27 vieš čo, ak by si to zažila ty, ver mi, inak by si hovorila. Ja dosť veľa vydržím a hluk mi nevadí, ale odtiaľ - potiaľ. Toto čo sa deje v tom byte nad nami je hrozné. Zmenil dispozíciu bytu. Kuchyňa je nad našou spálňou, obývačka nad našou detskou izbou. Na druhej strane oni majú spálňu nad kuchyňou našou. Kúpeľňa je úplne inde.

@anonym_autor ja neviem, ved sama pises, ze policajtov nemas preco volat, lebo to nie je o nejakych party na byte ale o v podstate beznych zvukoch.
Takze znova - nikdy ti v noci neplakalo tvoje dieta? Nikdy vam doma nic nespadlo? Hrnce mate z gumy? Keby to boli susedia, ktori tam trvalo byvaju, tak by to bolo ok?
Riesenie som ti navrhla, ci si z toho nieco zoberies, to uz necham na teba. Alebo mozes byt aj zakerna svina a skodit susedovi ako ti tu radi niekto iny…
Este mozes poprosit konkretnych hosti v konkretnej situacii, aby sa trochu miernili. Ale asi keby mi prisla zazvonit pani suseda, ze som vrzla stolickou alebo ze mi place dieta (lebo rodicia si asi nevsimli alebo to mali ako oblubeny hudobny podmaz podla teba), tak si pomyslim svoje…

kp7333
Dnes o 18:56

Nalep im dvere ziadost o dodrziavanie nocneho kludu a ohladuplne spravanie.

sissy27
Dnes o 18:56
@anonym_08b711

neda sa na booking pisat zle recenzie? poprosit znamych -cim viac tym lepsie .. nahlasit ho na danove ... https://news.refresher.sk/205258-Sused-si-sprav... aj tu mas par rad

@anonym_08b711 aby mohla napisat recenziu na booking, tak by sa tam musela v prvom rade oficialne ubytovat a zaplatit za pobyt.

patrike
Dnes o 19:09

Plus minus kvoli takej veci som videl nejakeho RnDr. Csc vulgarne nadavat a k bitke nebolo daleko a to nebol booking najom, ale bezny trvalo obyvany byt. Ked sa nevyspis, lebo ti suchaju kazdy den cosi po dlazke o polnoci, chytis nervy hned.
V inom byte zase zahranicni studenti nechapu, ze roztahovat pohovku o polnoci tiez nie je ok.

patrike
Dnes o 19:11

A toto mas byt nad bytom, v TV bola rozsiahla reportaz, ako kdesi pod Tatrami sa prenajima cely dom, chodia tam partie na vikendove ozieracky, pustaju hudbu z mobilov, kricia vo virivke do druhej rano ... zo susednych domov to dali na sud a vysledky su len ciastocne.

martinka17
Dnes o 19:54
@patrike

A toto mas byt nad bytom, v TV bola rozsiahla reportaz, ako kdesi pod Tatrami sa prenajima cely dom, chodia tam partie na vikendove ozieracky, pustaju hudbu z mobilov, kricia vo virivke do druhej rano ... zo susednych domov to dali na sud a vysledky su len ciastocne.

@patrike pozrela som si to. Ale na súde to ešte nebolo, riešia iné zákonné cesty a obťažovaním hostí nakoniec asi vyhral, držím mu palce. Ale teda na toto teba mať fakt gule čo on robil. To už bolo cez čiaru, aj keď ako sa vraví - zúfalá situácia chce zúfalé riešenie

anonym_70db81
Dnes o 19:54

Neviem za mňa to je bohužiaľ aj problém bývania v byte 🤷🏼‍♀️ja žijem v dome ale svokrovci v paneláku a aj keď ideme do zahraničia tak berieme apartmány v panelákoch. Vždy keď som aj v novostavbách to mám pocit že je horšie počujem zvuky, raz pani o 5:30 chodila po byte v opätkoch, pán začal kýchať o 12 v noci. O 1 posúvali stoličky. Alebo sa normálne rozprávali ale všetko bolo počuť. A to nehovorím keď mali dieťa nad nami. Proste aj keď tam budeš mať suseda stále to môže robiť ak sused 🤷🏼‍♀️bohužiaľ to sú paneláky…. Minule sa mi sťažoval známi že sused každú nedeľu o 6:30 zacne klepať rezne. No neporazilo by ťa?🤷🏼‍♀️bohuzial najlepšie je dom….

martinka17
Dnes o 19:56
@anonym_70db81

Neviem za mňa to je bohužiaľ aj problém bývania v byte 🤷🏼‍♀️ja žijem v dome ale svokrovci v paneláku a aj keď ideme do zahraničia tak berieme apartmány v panelákoch. Vždy keď som aj v novostavbách to mám pocit že je horšie počujem zvuky, raz pani o 5:30 chodila po byte v opätkoch, pán začal kýchať o 12 v noci. O 1 posúvali stoličky. Alebo sa normálne rozprávali ale všetko bolo počuť. A to nehovorím keď mali dieťa nad nami. Proste aj keď tam budeš mať suseda stále to môže robiť ak sused 🤷🏼‍♀️bohužiaľ to sú paneláky…. Minule sa mi sťažoval známi že sused každú nedeľu o 6:30 zacne klepať rezne. No neporazilo by ťa?🤷🏼‍♀️bohuzial najlepšie je dom….

@anonym_70db81 https://www.stvr.sk/televizia/archiv/14108/5241... toto si pozri ako sa danej rodine býva v dome. Mala si šťastie na susedov, to je všetko

anonym_70db81
Dnes o 20:00
@martinka17

@anonym_70db81 https://www.stvr.sk/televizia/archiv/14108/5241... toto si pozri ako sa danej rodine býva v dome. Mala si šťastie na susedov, to je všetko

@martinka17 ale to je stále… keď sme dom kúpili boli sme sami. Nikto nič okolo bol to bývalý sad. Teraz? Developer urobil si niekoľko domov vedľa na malých pozemkoch keďže sa mu nechcelo ísť veľmi dole tak nohy majú nad našimi hlavami… a takí sú arogantní susedia že ani o tom nehovorím. Proste bohuzial susedov si clovek nevyberie…. Ľudia sa už nevedia slušne správať ale čo chceme keď už ani svoje deti neučia k slušnému správaniu

anonym_88e7d2
Dnes o 20:26
@anonym_70db81

@anonym_70db81 áno dom pokiaľ tiež sused neprenajíma, náš prenajíma a v lete je to katastrofa

anonym_5f7190
Dnes o 20:44

ak zmenil dispoziciu bytu - ries to na stavebnom urade. ci mal na take povolenie. hlavne ta kuchyna musela mat povolenie.

alizea
Dnes o 21:01

Zažila som úplne presne to isté, čo ty. Akurát že išlo o byt vedľa môjho. Vlastníčka ho tiež prenajímala cez booking.com, byt mal názov "Cozy Home Retro Apartments". Každé 3-4 dni tam bola ubytovaná iná skupinka ľudí, často bolo počuť búchanie, hrmot, hlasné rozhovory, alebo si v noci sadli na balkón a nahlas sa bavili - keďže ten balkón je tesne vedľa môjho, všetko som počula do bytu, akoby som ich mala u seba doma. Keď som už toho mala dosť, zatelefonovala som správkyni domu a sťažovala som sa. Povedala mi, že už zaznamenala viacero sťažností aj od iných vlastníkov a že to bude riešiť. O krátky čas nato byt z ponuky na booking.com zmizol a vlastníčka byt prenajala zrejme nejakej rodine s malým deckom, lebo už len občas počuť detský plač, inak takmer nič. Takže radím ti, sťažuj sa u správcu. Pokiaľ bude ten byt fungovať ako hotel, pokoj nikdy mať nebudeš.

patrike
Dnes o 21:06
@alizea

Zažila som úplne presne to isté, čo ty. Akurát že išlo o byt vedľa môjho. Vlastníčka ho tiež prenajímala cez booking.com, byt mal názov "Cozy Home Retro Apartments". Každé 3-4 dni tam bola ubytovaná iná skupinka ľudí, často bolo počuť búchanie, hrmot, hlasné rozhovory, alebo si v noci sadli na balkón a nahlas sa bavili - keďže ten balkón je tesne vedľa môjho, všetko som počula do bytu, akoby som ich mala u seba doma. Keď som už toho mala dosť, zatelefonovala som správkyni domu a sťažovala som sa. Povedala mi, že už zaznamenala viacero sťažností aj od iných vlastníkov a že to bude riešiť. O krátky čas nato byt z ponuky na booking.com zmizol a vlastníčka byt prenajala zrejme nejakej rodine s malým deckom, lebo už len občas počuť detský plač, inak takmer nič. Takže radím ti, sťažuj sa u správcu. Pokiaľ bude ten byt fungovať ako hotel, pokoj nikdy mať nebudeš.

@alizea Ak spravcom nazyvas firmu alebo druzstvo, ktore riesi administratvu okolo bytovky, tak cez nich nedosiahnes nic. Byty su odkupene do osobneho vlastnictva a zakon o vlastnictve bytov nedava spravcovskej firme moznost zasiahnut.

anonym_b36b71
Dnes o 21:07

@anonym_autor už nemôžu prenajímať byt cez booking len tak, musia byť registrovani na finančnej správe, mat živnosť alebo sro a tuším aj na DPH byt zaregistrovani, takže môžeš byť 🐖 a nahlásiť ich. Len čo keď potom prenajmu dlhodobo ukrajinskej rodine s 5 deťmi.

alizea
Dnes o 21:09
@patrike

@alizea Ak spravcom nazyvas firmu alebo druzstvo, ktore riesi administratvu okolo bytovky, tak cez nich nedosiahnes nic. Byty su odkupene do osobneho vlastnictva a zakon o vlastnictve bytov nedava spravcovskej firme moznost zasiahnut.

@patrike No vidíš, a ja som dosiahla to, že už mám pokoj 😉