icon

Podnet na sociálku: Pomôže anonymné oznámenie?

Včera o 08:35

Rada by som sa poradila o nazor. Dlhodobo rozmyslam nad anonymnym podnetom na sociaku ohladom deti. Ide o deti od susedov. V meste byvame v malom panelaku v tichom prostredi, kde matka 3 deti nechava starsie 2 deti bez dozoru pred tymto panelakom. Ide o dievcata vo veku 6 a 3. Najmensia ide mat 2 roky. Tu obcas nechava na starost 6 rocnej, matka odbehne pravdepodobne do obchodu, nie viac ako pol hodinu hodinu su doma same. Ale aj tak. Podnet chcem dat ako vystrahu nech sa matka spamata a nenechava deti same. My susedia sa viac o nich bojime ako ona. Taktiez na nich doma bliaka, typu ze nie je sluzka a all inclusive restauracia 🤦‍♀️ budu sa zaoberat anonymnym podnetom?

Strana
z3
autor
Včera o 19:14
@matkahelka

@anonym_autor nemas ani tusenie, v akych hroznych podmienkach ziju a vyrastaju mnohe deti na slovensku. a nemas ani tusenie, ako zije a vyrasta vacsina deti matiek samoziviteliek.ja mam viac ako len tusenie. ver, ze ponuknuta a realna pomoc bude mat vacsi osoh ako anonymny podnet. ten v tomto pripade absolutne nic nevyriesi, pretoze v tomto pripade skutocne nie je co riesit.

@matkahelka tak si mam povedat ze ine deti su na tom horsie? Ked sa im nievo stane tak mam povedat ze ine deti tiez maju uraz. Ja jej pomaham, ale co sa tym vyriesi? Chodim do prace, mam 2 deti, nemozem chodit pred panelak a opatrovat jej deti. Ked som von, tak ich prizeram spolu s mojou dcerou, ako pisem obcas sa ide ku nam pohrat. Ponukla som jej, ze rano do skoly moze vhodit s nami, ja budem mat druhacku. Co viac robit?

matkahelka
Včera o 19:40
@anonym_autor

@matkahelka tak si mam povedat ze ine deti su na tom horsie? Ked sa im nievo stane tak mam povedat ze ine deti tiez maju uraz. Ja jej pomaham, ale co sa tym vyriesi? Chodim do prace, mam 2 deti, nemozem chodit pred panelak a opatrovat jej deti. Ked som von, tak ich prizeram spolu s mojou dcerou, ako pisem obcas sa ide ku nam pohrat. Ponukla som jej, ze rano do skoly moze vhodit s nami, ja budem mat druhacku. Co viac robit?

@anonym_autor nic. a rovnako ani podnet nic nevyriesi. myslim to uplne vazne. co si myslis, ze pracovnicky zo socialno-pravnej ochrany deti na matku nakricia? ci sa jej budu vyhrazat odobratim deti? prepac, ale naozaj zijes na ruzovom oblaciku. takto to nefunguje. pridu, urobia setrenie, vysledkom bude, ze deti nejavia znaky podvyzivy, tyrania, ani zanedbavania. ani neziju v zdravie alebo zivot ohrozujucich podmienkach. v takomto pripade nie je nutne kontaktovat ani pediatra ani skolku/skolu. naozaj netusim, co od toho podnetu ocakavas, ale z vysledku budes velmi sklamana. a este dodam, ze ak by kazdy v pripade ako uvadzas ty podaval na ine matky podnet, UPSVaR by potreboval 10nasobne mnozstvo pracovnicok zo socialno-pravnej ochrany, aby stihali robit setrenia a pisat zapisnice, kt.vysledkom je nicove nic.

anonym_f963d6
Včera o 23:47

ja nechápem čo sa tu do autorky navážate. Ste obyčajné chudere, čo si neviem z akého dôvodu narobili decká a nestaráte sa o ne, ste radi, že sa ich zbavíte. Tá matka sa o tie deti nestará tak ako by mala, tak malé deti nesmú ostať samé. Reálne to je podnet na sociálku, hoci pravdepodobne sa tým nič nevyrieši, nerobím si tu o kuratele ilúzie. Citujem z článku: "Podľa psychologičky Márie Kopčíkovej, ktorá sa tejto téme venovala, by deti do 7 rokov nemali doma ostať samy nikdy, deti vo veku 8 – 9 rokov ½ – 1 hodinu. Staršie deti podľa ich zrelosti a uváženia rodičov.

Napokon, budete to vy ako rodič, kto bude volaný na zodpovednosť v prípade, že sa dieťaťu čokoľvek stane.

Trestný zákon a vek dieťaťa
Trestný zákon ochraňuje každé dieťa mladšie ako 18 rokov, ktoré si nemôže zadovážiť pomoc. Podľa súdnej judikatúry ide najmä o:

a) dieťa útleho veku, ktoré nie je schopné vlastnými silami čeliť nepriaznivej situácii, v ktorej sa ocitlo (spravidla ide o dieťa do 6 rokov),

b) aj staršie dieťa, ak pre svoju nesamostatnosť a stupeň svojho telesného i duševného vývoja, ako aj podmienky prostredia, kde zostalo opustené, nie je samé schopné sa vymaniť z danej situácie.

Prísnejšie sú posudzované deti do 6 rokov veku, ale za deti neschopné sa o seba postarať môžu súdy považovať aj staršie deti.

Napríklad Okresný súd Poprad uznal vinnou z trestného činu opustenia dieťaťa matku, ktorá nechala v uzamknutom byte na 2. poschodí svoju dcéru vo veku 6 rokov a 2 mesiace. Tá sa ráno zobudila, otvorila okno a volala mamu. Okoloidúca asi o 06,30 hod. privolala políciu a dieťa bolo pomocou plošiny zložené z okna bytu."

anonym_34153e
Dnes o 00:31
@anonym_autor

Mala som namysli, ze takymto podnetom sa mozno matka zamysli, ze nie je v poriadku aby 3 rovne dieta bolo von bez dozoru aj 2 hodiny. Ak nejaka autorita jej dohovori. My ako susedia deti prizreme ked sme tam, pomozeme, davame pozor na parkujuce auta ked sa bicykluju,chodia sa k susedom pohrat obcas, ale to sa neda riesit dennodenne.
Ale tak vidim, ze je to cele len o tom ze som zla suseda, a ked sa nieco stane tak ldn plne reci kde je okolie preco neupozornili ze deti su bez dozoru, ze ani susedia neupozornili.

@anonym_autor kľudne napíš podnet nepočúvaj tie rady že niesi dobra suseda atď .. aj keby je to zbytočne čo v tomto prípade nieje zbytočne .nech to sociálka skontroluje .

Strana
z3