icon

Podnet na sociálku: Pomôže anonymné oznámenie?

Včera o 08:35

Rada by som sa poradila o nazor. Dlhodobo rozmyslam nad anonymnym podnetom na sociaku ohladom deti. Ide o deti od susedov. V meste byvame v malom panelaku v tichom prostredi, kde matka 3 deti nechava starsie 2 deti bez dozoru pred tymto panelakom. Ide o dievcata vo veku 6 a 3. Najmensia ide mat 2 roky. Tu obcas nechava na starost 6 rocnej, matka odbehne pravdepodobne do obchodu, nie viac ako pol hodinu hodinu su doma same. Ale aj tak. Podnet chcem dat ako vystrahu nech sa matka spamata a nenechava deti same. My susedia sa viac o nich bojime ako ona. Taktiez na nich doma bliaka, typu ze nie je sluzka a all inclusive restauracia 🤦‍♀️ budu sa zaoberat anonymnym podnetom?

anonym_759234
Včera o 11:17

Esteze neboli taketo premotivovane matky pred 40 rokmi .Mne mama vravela ako 3-4 rocne sme sa same hrali dole na ihrisku

.

simona92101
Včera o 11:37

@anonym_autor ja mam 2.5r syna,3.5r a 7 rocne dievcata.NIKDY neboli bez dozoru!max u nas na zahrade,a aj to vidim na nich z kuchyne.uraz sa stane hned,2r zleti z gauca behom sekundy,ako mu pomoze maly surodenec??? U nas sa dcera so synom nahanali na zahrade,syn sa potkol a spadol,vyrazil si dych.dcere sa doma rozopla papučka ked sa jašila,spadla a rozkusla si jazyk.

autor
Včera o 11:44

Zeny, napisala som ze sa chcem poradit, precitat objektivny nazor kto nepozna situaciu z okolia. Snazim sa nejakym sposobom pomoct 3 roccnemu dievcatku, aby nebolo bez dozoru pred panelakom. A vy ma nazvete premotivovanou rafikou.
Nenapisala som, ze chcem aby jej deti vzali, ale aby s tym prestala. Ved to dievcatko prechadza pomedzi auta bez obzretia, je malicka, tazko ju vidno a vybehne pomedzi auta a sofer ma problem ked do nej narazi. Na jar sa stalo, ze ju ustipla osa, osetrili sme jej to a zaniesli domov. Cbudatko plakala, a mama kedze nema ani okno na tej strane tak ani nevedela ze sa jej daco stalo. Je nam to proste luto, ked takto hazarduje s nou. Tolko situacii sa uz stalo. Ide o ten dozor, ved male 3 rocne dieta sa kludne zoberie niekam a strati sa. A mama ani nevie 2 hodiny co robi, nevidi ju, nepride dole ju skontrolovat. Hockedy su uplne same 2 von, nie vzdy su susedia pred panelom. Oni proste tak funguju, ze idu same, to nie je len chvilka ze mama odbehne na chvilocku. Ked sa jej spytame, ci sa neboji takto ich bez dozoru pustat von, tak povie ze ony su spokojne, samostatne a sikovne.
3 rocna...

anonym_f503ed
Včera o 11:45
@anonym_a3d955

@anonym_autor dalsia rafika... deti su bité? Alebo zanedbané ? Namiesto pomoci treba radsej volat socialku.. aj ja radsej necham deti same doma odbehnem do obchodu, ako ich trepať zo sebou ... aj tiež pokričim, aj slova pouzijem ze nie som ich služka, preto ich učim, aby si vedeli po sebe upratať.. a to este niekedy, keď sa potyčkuju tak vreštia, že by to socialka musela byť kazdy den 😅😅😅 a na dne síl, ich vyhodim do izieb a mam chvilku pre seba😃😃🙃 ruku na srdce, urcite ste tiez nebola dokonalá matka, mozno ani matka nie ste; co dava väčší význam ..

@anonym_a3d955 ty nečítaš s porozumením ? tie deti nie sú doma same len chvíľu, aj pokričane občas, to je trochu ok,
ale dennodenne nemože 6r dohliadať na ledva 3r, celé hodiny sa potulujú pred domom, dennodenne na ne dohliadajú susedia - a prečo by mali dennodenne ?! Nie sú to ich deti, nie je to ich povinnosť, majú svoje povinnosti, záujmy.
také malé deti urobia prúser za sekundu, niekto drgne nechtiac z kolobežky, niekto má ťažšiu chôdzu a ked sa mu pod nohy primotá 3r decko, šľahnú na zem obaja. stačí že sa vyľaká psa, koleso bicykla sa zvrtne na kamienku, v jame, alebo cudzí šofér nezbadá že sa tam motá krpec - kto bude ratovať to dieťa/ deti, kto bude zodpovedný ?
Vrcholne nezodpovedné od matky !
Pomoc je pekná, ale nie každodenne dokonca bez slova , bez nejakej symbolickej odplaty, dohody, prosby. Matka na deti kašle a starať sa, dozerať majú susedia ?! bláznivé huby si pojedla ? tak ich choď strážiť ty, ked to považuješ za OK.

anonym_f503ed
Včera o 11:52
@anonym_autor

Zeny, napisala som ze sa chcem poradit, precitat objektivny nazor kto nepozna situaciu z okolia. Snazim sa nejakym sposobom pomoct 3 roccnemu dievcatku, aby nebolo bez dozoru pred panelakom. A vy ma nazvete premotivovanou rafikou.
Nenapisala som, ze chcem aby jej deti vzali, ale aby s tym prestala. Ved to dievcatko prechadza pomedzi auta bez obzretia, je malicka, tazko ju vidno a vybehne pomedzi auta a sofer ma problem ked do nej narazi. Na jar sa stalo, ze ju ustipla osa, osetrili sme jej to a zaniesli domov. Cbudatko plakala, a mama kedze nema ani okno na tej strane tak ani nevedela ze sa jej daco stalo. Je nam to proste luto, ked takto hazarduje s nou. Tolko situacii sa uz stalo. Ide o ten dozor, ved male 3 rocne dieta sa kludne zoberie niekam a strati sa. A mama ani nevie 2 hodiny co robi, nevidi ju, nepride dole ju skontrolovat. Hockedy su uplne same 2 von, nie vzdy su susedia pred panelom. Oni proste tak funguju, ze idu same, to nie je len chvilka ze mama odbehne na chvilocku. Ked sa jej spytame, ci sa neboji takto ich bez dozoru pustat von, tak povie ze ony su spokojne, samostatne a sikovne.
3 rocna...

@anonym_autor no vidíš, ako aj ja píšem. drobné decko na odrážadle a podbehne pod auto v sekunde, poštípe osa či iný hmyz a alergická reakcia je okamžite. rozsekne si kolená, ústa, rozbije hlavu. No hľadaj mater po sídlisku, či v obchode ?!
áno, susedia pomôžu, aj ja som volala sanitku starému susedovi, ale to je niečo úplne iné ako maličké dieťa, ktoré začne revať ako tur . zachranka privolá políciu, sociálke nahlási ...

anonym_f16005
Včera o 11:55
@anonym_autor

3 rocna...

@anonym_autor samozrejme ze toto nie je ok, ja neverim tomu, ze ostatnym zenam co tu pisu ze je to vlastne v poriadku by to v realite bolo jedno a schvalovali by to.
Ja by som este pred socialkou skusila ist za nou v case ked budu deti same von a povedala jej, ci by si ich nemohla ist strazit sama (povedz jej, ze skoro vbehli pod auto atd). Pripadne nevedela by si kontaktovat ich otca? Vie on o tomto?
Raz sa im nieco stane, a nakoniec budete najhorsie vy co ste tam boli, lebo ste nedali pozor.

anonym_cd37a9
Včera o 12:15

za mna je tu niekolko veci dokopy... nesudim ziadnu z nich, ale napisem , co mi pride divne... nie je najvacsie umenie, odtrepat deti von s vedomim, ze niekto na ne zakazdym prizrie.... 6 rocna nema co byt vonku sama a vonkoncom nie s 3 rocnym surodencom... dalsia vec je, neviem preco po nich huka... mozno je drbnuta, mozno unavena... v kazdom pripade za mna je velmi nezodpovedna... ked potrebuje odist do obchodu, tak by som tie deti radsej nechala doma pockat, ako na verimboha na ihrisku... pani by mala sama vediet poziadat o pomoc, zjavne ziadnu nepotrebuje a pride jej normalne aby cele dni tak male deti boli vonku... pohovorila by som s nou predtym ako by som to riesila na socialke... pokial o deti je postarane, aj tak sa tym nic nevyriesi... len by ju to mohlo nasmerovat, aby sa trochu prebudila...

anonym_aa878b
Včera o 12:39

Určite by som s ňou hodila reč, ponúkla pomoc. Podľa mňa je vyhorena…. Neni to sranda sama s tromi deťmi.😵‍💫 ja by som už dávno visela na špagáte dakde.😵‍💫😭

anonym_cefa43
Včera o 12:52
@anonym_autor

3 rocna...

@anonym_autor autorka, tie iste matere co ti sem píšu o ľudskosti a o tom aká si hysterka by na tebe nenechali nitku suchu keby sa deťom niečo stalo, ze kde si bola a či ti akoze nedošlo blbe ze sú tie deti bez dozoru, prečo si to neriešila oficialne. Ale ony by samozrejme cudzie deti nestrazili ;)

anonym_0e575e
Včera o 13:33
@anonym_autor

3 rocna...

@anonym_autor ,,objektívny názor" tu na koňovi? To asi ťažko.

anonym_c2cff6
Včera o 14:46
@anonym_autor

3 rocna...

@anonym_autor ťažko radiť v tejto situácii, na jednej strane matka je na deti sama a nechceš jej spôsobiť problémy so sociálkou a na druhej, ak sa stane vážna nehoda nedaj bože tragická, budeš si vyčítať, že si mohla tomu zabrániť. Je na tebe ako sa rozhodneš, sama neviem ako by som sa zachovala ❤

iwesska
Včera o 15:02
@anonym_c10b7d

co tak miesto podnetu najprv zapracovat na susedskych vztahoch a ponuknut sa, ci nepotrebuje pomoc? 🤔 alebo ochota sa uz nenosi len davat podnety? Myslim, ze keby mala pomoc deti tak nenechava. Kde sa podela ludskost 🤦🏼‍♀️ ak toto je jediny problem a deti nie su inak zanedbavane dalo by sa to lahko vyriesit bez socialky.

@anonym_c10b7d Keby mala pomoc,tak tak deti nenechava? A co tak ich vziat vsetky 3 so sebou? Naco si robi dalsie decko,ked 3r.posiela same do sveta?

monickach15s01
Včera o 15:14

@anonym_autor ja s tebou suhlasim a pripadam si teda divna uz aj ja 🫣 ja mam 7r. a 4r. chalanov, ale hraju sa max na ihrisku na zahrade a ja sa divam z obyvacky, nepustam ich samych ani na cestu alebo ulicu a to sme cast len RD, stale su to len male deti - otoci sa za mackou, psom, neda pozor na auto, kolkokrat sa smeju a nepocuju auto rovno za nimi (elektricke vobec) a v prvom rade ja ako rodic za nich nesiem zodpovednost. Radsej budem premotivovana matka a deti si strazim, ci si niektore dievcence myslia ze pripady s Krimi novin su len na vyplnenie okna na 30 min v telke ? Pedofil sa najde aj v skole, v kruzku, nieto este takto deti bez dozoru same na ulici 🫣 ci si myslite, ze tie deti maju tolko rozumu, ze sa nedaju odlakat ? Sama mam 3 deti, viem ze je to velmi narocne, ale ospravedlnovanie, ze kedysi sme behali same po ulici...🙄 akoze fakt? Kedysi nebolo tolko aut, kedysi stare matky boli v 50tke na dochodku a pomahali s vnucatami, kedysi mali zeny 10 deti, kedysi sa rodilo doma, kedysi....dnes je ale 2026 😉 ja by som podnet dala, deti jej nikto brat hned nebude a ona nech sa spamata, ma sa o tie deti starat, ked si deti urobim, mam za ne zodpovednost.

anonym_c63fe4
Včera o 15:29
@anonym_autor

3 rocna...

@anonym_autor ak máš pocit, že niečo nie je v poriadku, podaj oznámenie. Rieši sa aj anonymné.
A nie, 6 ročné dieťa nemá čo byť na ulici s 3ročným samé niekoľko hodín.

anonym_c15b15
Včera o 15:43
@anonym_autor

3 rocna...

@anonym_autor nie je to v poriadku. Ja svojho 7 ročného nenechám bez dozoru ani doma 10 minút, nie to VONKU . Možno druhý extrém, ale postupne ho osamostatnujem, ale bojím sa oňho.
Ked sa niečo stane, bude neskoro.

autor
Včera o 16:07

Minuly tyzden sa stalo, ze sme boli von, moja 7 rocna a a tieto dievcata. Mama prisla s najmaldsou, vzala to 3 rocne a ze idu ku starym rodicom. Byvaju o 3 ulice dalej. Isli autom. 6 rocna hovori, ze nejde ze sa bude hrat. Tak matka sa vzala s tymi 2 dcerami a najstarsiu nechala pred panelakom, ze keby daco pride ku starkym a dala jej kluce od bytu. Bolo 3 hodiny poobede. Ja som sa pomaly okolo 4 zberala domov a moja prisla, ze sa pojdu ku nam pohrat ale ze sa pojde to dievcatko ku starkym maminy opytat ci moze. Tak sa vzala a isla. Po chvilke prisla, ze mama tam nie je a ze teda pojde k nam. Vzala som ju k nam, pohrali sa a okolo 18poobede som si povedala, ze by uz aj stacilo tak sme sli teda von, dievcatko sa zastavilo doma, byt stale zavrety a mama nikde. Ostali sme teda na ihrisku a mama prisla o pol7, a vravi ze od starkej isla este na nakup do tesca a ze teda pod uz lasocka domov, uz aj stacilo byt von. Chapete tomu? Tak jej vravim, ze ta bola dcera hladat u starkych a bola aj u nas, dala som jej rohlik aj vodu. A ona, ze ty trdlo preco si nesla domov sa najest ved mas kluce 😞

anonym_24a8e9
Včera o 17:29

Zbožňujem takých obmedzených ľudí. Nenapadlo ti jej sa spýtať ci nepotrebuje pomoc? Nenapadlo ti ze nemá iné možnosti a nemá si to ako zariadiť? Z rozkoše to asi nebude však? Miesto toho aby si sa starala o životy susedov uprac si pred vlastným prahom. Nikdy nesud človeka kým nechodis v jeho topánkach

anonym_d1d786
Včera o 17:34

Ja by som dala podnet na sociálku.
Neviem si predstaviť čo to je za matku keď posiela von 6 a 3 ročné deti samé bez dozoru. V sekunde sa môže stať niečo zle a kto potom ponesie zodpovednosť. Aj keby bola sama na deti, vždy sa to dá nejak ukorigovat aby neboli deti samé vonku ani doma. Keď treba na nákup brať so sebou aj deti, na ihrisko ísť von s deťmi, nech si sadne do tieňa a sleduje ich.
Sama mám 6 ročné dieťa a viem aké to je, keď si nedá pozor a autá jazdia ako besny alebo na bicykel spadne, potkne sa, rozbije si hlavu alebo všelijaký ľudia sú čo keď jej deti niekto unesie. Ako ona sa vôbec nebojí o tie deti?

mandzula
Včera o 17:50

Taka konikovska klasika. Kym sa nic nestane, si bosorka, co sa stara do veci, do ktorych ju nic, ked sa stane, bude, preco to nikto neriesil, to ani susedia nevidela, ze deti su samy?

anonym_64f5fb
Včera o 17:52

Dala by som podnet. Ta žena nemôže byt normálna keď 2 hodiny nevie čo robí jej 3 ročné decko vonku.

liv1
Včera o 17:59

Akoze kto povie ze 6rocne s 3rocnym nechat same vonku je v poriadku, a nechat tie dve s dvojrocnym hoc 10 minut same doma, nemoze byt ok a naozaj je sam velmi nezodpovedny. Zeny to je fakt brutal co tu niektore pisete. Autorka, je pekne ze o tie deti sa zaujimas. Keby sa stala tragedia a hovorili ze to matka robila bezne, vsetci by sa pytali a kde boli susedia? No tak ti susedia si teraz pytaju radu na Mk. Autorka mas dve moznosti. Bud jej napis anonymny list, a ked nepomoze tak anonymny podnet. Ale urcite to nenechaj tak.

autor
Včera o 18:04
@anonym_64f5fb

Dala by som podnet. Ta žena nemôže byt normálna keď 2 hodiny nevie čo robí jej 3 ročné decko vonku.

@anonym_64f5fb nechala tu najstarsiu, 6 rocnu, v septembri bude mat 7 rokov. Od 3 do pol7 bola sama pred panelakom s klucmi od bytu 😕 mladsie 2 dcerky vzala so sebou. U nas bola asi hodinku

autor
Včera o 18:08
@anonym_24a8e9

Zbožňujem takých obmedzených ľudí. Nenapadlo ti jej sa spýtať ci nepotrebuje pomoc? Nenapadlo ti ze nemá iné možnosti a nemá si to ako zariadiť? Z rozkoše to asi nebude však? Miesto toho aby si sa starala o životy susedov uprac si pred vlastným prahom. Nikdy nesud človeka kým nechodis v jeho topánkach

@anonym_24a8e9 z rozkose? Citas co pisem? Isla k rodicom s dvoma detmi a tretie nechala pred panelakom 3apol hodiny, nevedela ani co je s nou. Ja som ju vzala k nam, dala jej jest a pit, to je malo?

matkahelka
Včera o 18:12

@anonym_autor pokojne podaj podnet. pracovnicky zo socialno-pravnej ochrany UPSVaR pridu, presetria.spisu zapisnicu, matke popraju pri 3 malych detoch vela trpezlivosti a adios. ci co si myslis, ze urobia? na vychodnom slovensku zije kvantum deti zavsivavenych, poobhryzenych od potkanov a co? no nic. jedno dieta v CDR stoji stat rocne cca 20 000€. to si myslis, ze stat ma tolko prostriedkov, aby hufne odoberal deti rodicom a umiestnoval ich do "decakov"? odozen od seba jednorozce, zlez z ruzoveho oblacika a zi v realite. na takom podnete, aky podas ty sa pracovnicky UPSVaR akurat tak dobre pobavia.

autor
Včera o 18:16
@matkahelka

@anonym_autor pokojne podaj podnet. pracovnicky zo socialno-pravnej ochrany UPSVaR pridu, presetria.spisu zapisnicu, matke popraju pri 3 malych detoch vela trpezlivosti a adios. ci co si myslis, ze urobia? na vychodnom slovensku zije kvantum deti zavsivavenych, poobhryzenych od potkanov a co? no nic. jedno dieta v CDR stoji stat rocne cca 20 000€. to si myslis, ze stat ma tolko prostriedkov, aby hufne odoberal deti rodicom a umiestnoval ich do "decakov"? odozen od seba jednorozce, zlez z ruzoveho oblacika a zi v realite. na takom podnete, aky podas ty sa pracovnicky UPSVaR akurat tak dobre pobavia.

@matkahelka pobavia? Aj ty sa asi bavis na tom, ze? Kde pisem, ze maju odobrat deti? Pisem, ze hladam sposob ako matku donutit zamysliet sa, ze 3 rocne nema byt same bez dozoru na ulici. To je smiesne? Ked sa snazime my susedia dohovorit tak nas odpikne ze dievcata su sikovne.

matkahelka
Včera o 18:24
@anonym_autor

@matkahelka pobavia? Aj ty sa asi bavis na tom, ze? Kde pisem, ze maju odobrat deti? Pisem, ze hladam sposob ako matku donutit zamysliet sa, ze 3 rocne nema byt same bez dozoru na ulici. To je smiesne? Ked sa snazime my susedia dohovorit tak nas odpikne ze dievcata su sikovne.

@anonym_autor ano, bavim sa. netusim, co od takeho podnetu ocakavas, ale ver, ze nicoho sa nedockas. kazdy ma iny styl vychovy. niektore matky su helikopterove a dieta nenechaju ani sekundu same, ine vychovavaju v style samorostu. pokial dieta nejavi znamky tyrania, dlhodobeho zanedbavania, podvyzivy, nie je co riesit. ale ako pisem, pokojne podaj podnet, nech mas srdce na mieste.

autor
Včera o 18:27
@matkahelka

@anonym_autor ano, bavim sa. netusim, co od takeho podnetu ocakavas, ale ver, ze nicoho sa nedockas. kazdy ma iny styl vychovy. niektore matky su helikopterove a dieta nenechaju ani sekundu same, ine vychovavaju v style samorostu. pokial dieta nejavi znamky tyrania, dlhodobeho zanedbavania, podvyzivy, nie je co riesit. ale ako pisem, pokojne podaj podnet, nech mas srdce na mieste.

@matkahelka a co by si robila ty? Chladny nezaujem ked to vidis? Ignoracia?

autor
Včera o 18:28
@matkahelka

@matkahelka toto nie je zanedbavanie? Ponechat 6 rocne dieta uplne same 3apol hkdiny?

anonym_5f9662
Autor odpoveď zmazal
matkahelka
Včera o 18:55
@anonym_autor

@matkahelka toto nie je zanedbavanie? Ponechat 6 rocne dieta uplne same 3apol hkdiny?

@anonym_autor nemas ani tusenie, v akych hroznych podmienkach ziju a vyrastaju mnohe deti na slovensku. a nemas ani tusenie, ako zije a vyrasta vacsina deti matiek samoziviteliek.ja mam viac ako len tusenie. ver, ze ponuknuta a realna pomoc bude mat vacsi osoh ako anonymny podnet. ten v tomto pripade absolutne nic nevyriesi, pretoze v tomto pripade skutocne nie je co riesit.