icon

Podnet na sociálku: Pomôže anonymné oznámenie?

Včera o 08:35

Rada by som sa poradila o nazor. Dlhodobo rozmyslam nad anonymnym podnetom na sociaku ohladom deti. Ide o deti od susedov. V meste byvame v malom panelaku v tichom prostredi, kde matka 3 deti nechava starsie 2 deti bez dozoru pred tymto panelakom. Ide o dievcata vo veku 6 a 3. Najmensia ide mat 2 roky. Tu obcas nechava na starost 6 rocnej, matka odbehne pravdepodobne do obchodu, nie viac ako pol hodinu hodinu su doma same. Ale aj tak. Podnet chcem dat ako vystrahu nech sa matka spamata a nenechava deti same. My susedia sa viac o nich bojime ako ona. Taktiez na nich doma bliaka, typu ze nie je sluzka a all inclusive restauracia 🤦‍♀️ budu sa zaoberat anonymnym podnetom?

Strana
z3
anonym_62b27b
Včera o 08:37

Musia prešetriť každý podnet.

anonym_f503ed
Včera o 08:45

viem že sa pýtaš na podnet, áno môžeš ho podať, musia sa zaoberať,
ale nevedeli by ste susede trochu pomôcť ? keby len jednu hodinu denne by ste sa niektorí susedia prestriedali pri dozore, alebo by ste jej pomohli inak, napr. nákupy doniesť.
je na deti sama, jednorodič ? kde je otec detí ?

anonym_c10b7d
Včera o 08:58

co tak miesto podnetu najprv zapracovat na susedskych vztahoch a ponuknut sa, ci nepotrebuje pomoc? 🤔 alebo ochota sa uz nenosi len davat podnety? Myslim, ze keby mala pomoc deti tak nenechava. Kde sa podela ludskost 🤦🏼‍♀️ ak toto je jediny problem a deti nie su inak zanedbavane dalo by sa to lahko vyriesit bez socialky.

autor
Včera o 08:59
@anonym_f503ed

viem že sa pýtaš na podnet, áno môžeš ho podať, musia sa zaoberať,
ale nevedeli by ste susede trochu pomôcť ? keby len jednu hodinu denne by ste sa niektorí susedia prestriedali pri dozore, alebo by ste jej pomohli inak, napr. nákupy doniesť.
je na deti sama, jednorodič ? kde je otec detí ?

@anonym_f503ed otca vyhnala, ona je velmi autoritavny typ. Brava si ich velmi rad ale len v niektore dni. Pomahame, deti prizreme samozrejme, dievcata su mile ale ona odide nikomu nic nepovie. Sme s detmi von, ona ich pusta same stale, to nie je ze chvilku. To je jej vychova, ze aj ona tak vyrastala

autor
Včera o 09:02
@anonym_c10b7d

co tak miesto podnetu najprv zapracovat na susedskych vztahoch a ponuknut sa, ci nepotrebuje pomoc? 🤔 alebo ochota sa uz nenosi len davat podnety? Myslim, ze keby mala pomoc deti tak nenechava. Kde sa podela ludskost 🤦🏼‍♀️ ak toto je jediny problem a deti nie su inak zanedbavane dalo by sa to lahko vyriesit bez socialky.

@anonym_c10b7d susedske vztahy su dobre ale ja nemozem zastupovat denno dennes rodica. Dievcata chodia dennodenne von same, starsia ide byt prvacka ze ide sama chodievat do skoly

anonym_62b27b
Včera o 09:05
@anonym_autor

@anonym_c10b7d susedske vztahy su dobre ale ja nemozem zastupovat denno dennes rodica. Dievcata chodia dennodenne von same, starsia ide byt prvacka ze ide sama chodievat do skoly

@anonym_autor ak je škola blízko a nepojde cez bejaku vyťažení štvorprúdovu cesru tak do školy prvacka môže chodiť sama
Veľa deti tak chodí, rodičia idu na 6.00 do prave , nie každý začína o 8.30 hod
Čo nie je v poriadku je nechávať dve menšie na zodpovednosť 6 ročnej

anonym_0e575e
Včera o 09:11

Môžeš podať podnet aj anonymne a oni sa s tým zaoberať budú. A teraz k veci, rozmyslu si, či toto čo píšeš je naozaj na podnet na sociálku
To, že je dieťa hodinu pred panelákom samé, lebo ona niekam odbehne - do obchodu napríklad ako píšeš. Čo je na Tom katastrofické? A že prváčka bude chodiť sama do školy, bože to je rovno na basu nie na podnet. Prvák by mal sám zvládnuť cestu do školy, pokiaľ t dá nejde cez diaľnicu alebo neprestupuje niekde v MHD. A to, že je matka autoritatívny u úradnicok aj tak neprejde. Každý nejak vychováva svoje deti. A kým tam nie je niečo viac, tam dôsledky voči nej nevyvodia - nemusí byť dôvod.

autor
Včera o 09:14

Sme na ihrisku, s detmi, ona ide kocikovat najmladsiu, dve necha na ihrisku alebo sa bycikluju a odide na prechadzku. ..3 rocnu 😕 zo zaciatku sme jej vraveli ze ich prizreme, ale ona vobec nic nepovie, ona to neriesi.nie je tu taka cesta ze premavka, ale mame vacsie parkovisko auta predsa chodia. Ony sa bicykluju aj s nasimi detmi a my ich prizerame.
Alebo su same von cele doobedie, nema ani okno na ihrisko pred panelakom. Obcas je s nimi aj von samozrejme ale velmi casto byvaju same von. 3 rocne dieta bez dozoru. Je to nebezpecne

autor
Včera o 09:14
@anonym_0e575e

Môžeš podať podnet aj anonymne a oni sa s tým zaoberať budú. A teraz k veci, rozmyslu si, či toto čo píšeš je naozaj na podnet na sociálku
To, že je dieťa hodinu pred panelákom samé, lebo ona niekam odbehne - do obchodu napríklad ako píšeš. Čo je na Tom katastrofické? A že prváčka bude chodiť sama do školy, bože to je rovno na basu nie na podnet. Prvák by mal sám zvládnuť cestu do školy, pokiaľ t dá nejde cez diaľnicu alebo neprestupuje niekde v MHD. A to, že je matka autoritatívny u úradnicok aj tak neprejde. Každý nejak vychováva svoje deti. A kým tam nie je niečo viac, tam dôsledky voči nej nevyvodia - nemusí byť dôvod.

@anonym_0e575e pol hodinu same doma. Von chodia same, bez dozoru.

anonym_1e565d
Včera o 09:15
@anonym_autor

@anonym_f503ed otca vyhnala, ona je velmi autoritavny typ. Brava si ich velmi rad ale len v niektore dni. Pomahame, deti prizreme samozrejme, dievcata su mile ale ona odide nikomu nic nepovie. Sme s detmi von, ona ich pusta same stale, to nie je ze chvilku. To je jej vychova, ze aj ona tak vyrastala

@anonym_autor moja svagrina je tento typ, tri deti a vzdy sa niekde tulali, od 3 rokov same na ulici, po susedoch, tesila sa ze sa niekde najedli, ze im niekto nieco dal, jej hlavne heslo bolo "usetrit". Pritom ona VS vzdelana, muz tiez, velky dom ale deti mala na haku. Strazili sa same, pripadne susedia ich prichylili. Neodchadzala do obchodu ani nikam inam, bola doma. Ale deti rano vysupla na ulicu a pozbierala vecer. A vsade prezentovala ake su sikovne a samostatne.

anonym_1e565d
Včera o 09:17
@anonym_autor

Sme na ihrisku, s detmi, ona ide kocikovat najmladsiu, dve necha na ihrisku alebo sa bycikluju a odide na prechadzku. ..3 rocnu 😕 zo zaciatku sme jej vraveli ze ich prizreme, ale ona vobec nic nepovie, ona to neriesi.nie je tu taka cesta ze premavka, ale mame vacsie parkovisko auta predsa chodia. Ony sa bicykluju aj s nasimi detmi a my ich prizerame.
Alebo su same von cele doobedie, nema ani okno na ihrisko pred panelakom. Obcas je s nimi aj von samozrejme ale velmi casto byvaju same von. 3 rocne dieta bez dozoru. Je to nebezpecne

@anonym_autor presne ako moja svagrina, ona hned ako zbadala ze nejaka mamicka je s detmi na ihrisku tak tam poslala aj svoje tri.

autor
Včera o 09:18
@anonym_1e565d

@anonym_autor moja svagrina je tento typ, tri deti a vzdy sa niekde tulali, od 3 rokov same na ulici, po susedoch, tesila sa ze sa niekde najedli, ze im niekto nieco dal, jej hlavne heslo bolo "usetrit". Pritom ona VS vzdelana, muz tiez, velky dom ale deti mala na haku. Strazili sa same, pripadne susedia ich prichylili. Neodchadzala do obchodu ani nikam inam, bola doma. Ale deti rano vysupla na ulicu a pozbierala vecer. A vsade prezentovala ake su sikovne a samostatne.

@anonym_1e565d presne toto, ake su sikovne samostatne, oni su rady same von, zahraju sa s detmi a hotovo

anonym_1e565d
Včera o 09:24
@anonym_autor

@anonym_1e565d presne toto, ake su sikovne samostatne, oni su rady same von, zahraju sa s detmi a hotovo

@anonym_autor svagrina jak cez kopirak, keby jej deti neboli uz dospele tak si myslim ze je to ona. Vzdy tie deti zavesila niekomu inemu na krk alebo spoliehala ze predsa ziadna mamicka nenecha male dieta aj ked cudzie uplne bez dozoru. Ked u nas bola na prazdninach tak poslala svoje deti na ulicu, vtedy najmensie malo 2r, stredne 3,5 a najstarsie 7? U nas bolo zvykom ze sme sa mamicky stretavali na ulici a kavickovali, ale kazda co tam mala dieta tam sedela a dohliadala. Ona automaticky ked som tam bola poslala aj svoje a ostala v dome na nete. OK. Ale ked som isla niektore dni do prace, tak to urobila tiez aj ked napr. moje deti boli prec. A normalne mamicky prestali chodit na ulicu kym bola u nas. Chodili potom radsej k niekomu za dom na dvor, kvoli nej, lebo bola taka vychcana, ona ich ani na obed nezavolala, nic. Vecer ich len pozbierala ako pradlo zo susiaka.

anonym_cefa43
Včera o 10:07
@anonym_c10b7d

@anonym_c10b7d chod ty každý deň strážiť cudzie deti ty ľudskosť 😂

anonym_c10b7d
Včera o 10:12
@anonym_cefa43

@anonym_c10b7d chod ty každý deň strážiť cudzie deti ty ľudskosť 😂

@anonym_cefa43 kde pisem, ze ma zakladatelka temy chodit kazdy den strazit? K tomu moj komentar ani nesmeruje

sticker
anonym_fee1a1
Včera o 10:13
@anonym_autor

@anonym_autor deti sú vonku, nie deti sú von. Keď idete von, tak idete von. Ale keď už tam ste, tak ste vonku. Pardon, ale toľkokrát si to použila, že som musela, nehnevaj sa, asi regionálne naučené konštelácie:
https://jazykovaporadna.sme.sk/q/2764/

anonym_fee1a1
Včera o 10:15
@anonym_1e565d

@anonym_autor svagrina jak cez kopirak, keby jej deti neboli uz dospele tak si myslim ze je to ona. Vzdy tie deti zavesila niekomu inemu na krk alebo spoliehala ze predsa ziadna mamicka nenecha male dieta aj ked cudzie uplne bez dozoru. Ked u nas bola na prazdninach tak poslala svoje deti na ulicu, vtedy najmensie malo 2r, stredne 3,5 a najstarsie 7? U nas bolo zvykom ze sme sa mamicky stretavali na ulici a kavickovali, ale kazda co tam mala dieta tam sedela a dohliadala. Ona automaticky ked som tam bola poslala aj svoje a ostala v dome na nete. OK. Ale ked som isla niektore dni do prace, tak to urobila tiez aj ked napr. moje deti boli prec. A normalne mamicky prestali chodit na ulicu kym bola u nas. Chodili potom radsej k niekomu za dom na dvor, kvoli nej, lebo bola taka vychcana, ona ich ani na obed nezavolala, nic. Vecer ich len pozbierala ako pradlo zo susiaka.

@anonym_1e565d a zanechala takáto "výchova" na tých deťoch nejakú stopu?

anonym_06f944
Včera o 10:22

mat vase problemy, dievcata su samostante, predpokladam, ze prostredie nebezpecne nie je a su naucene normlane fungovat. Pol hodinu naozaj zvladnu. dakedy sa deti vonkku hrali same od malicka... ja som na dedine a male deti tu lietaju z dvora do dvora same a nik dramy nerobi okolo toho. A ze po nich krici? tak krici... ja tiez ked vymyslala dcera som jej velmi rada vysvetlila, ze nie som ani sluha ani restauracia aby so mnou cvicila... Ano mohla by zobrat vsetky deti so sebou na nakup, co by sa tym zmenilo? prizriete na deti, akoze stojite za oknami a sledujete a ohovarate a tvarite sa ako vas to vlastne obtazuje, lebo "strazite deti" :D Urcite to nie je tak, ze sa ona o deti nestara, za to ze su same vonku, isto iste nie su same vonku cely den bez dozoru a matka si beha po nakupoch a welnessoch... ;)
Ostatne su blaboly, ze je autoritativna? noa ? zvacsa zeny co maju toho az az na krku, take su, inak by nic neurobili keby boli submisivne tutky spomalene.
A k otazke, samozrejme budu sa zaoberat vsetkym na socialke, tak to nahlas. A bud taka frajerka, nenahlasuj to anonymne, preco aj? ved chces pomoct. Ci sa hanbis?

anonym_fa0a2a
Včera o 10:26

@anonym_autor Áno, sociálka má povinnosť preveriť každý podnet, aj ten anonymný. Ak ide o ohrozenie zdravia alebo života malých detí, úrad reaguje rýchlo. Sociálne pracovníčky prídu na neohlásenú návštevu do rodiny, preveria pomery a situáciu. 3 ročné a 6 ročné dieťa na ulici bez dozoru dospelého je obrovské riziko (únos, úraz, cesta) Podľa zákona nemôže 6-ročné dieťa niesť zodpovednosť za 2-ročné batoľa.. Krik tej matky naznačuje, že je vyčerpaná a že svoju situáciu so svojimi tromi deťmi nezvláda. Cieľom sociálky nie je hneď brať deti. Prvým krokom je ponuka pomoci vyčerpanej matke (psychológ, sociálna asistencia). Podnet tak naozaj môže zafungovať ako potrebný varovný prst. Často bývajú presne takéto prípady potom v novinách na titulke... kedy sa stane naozaj niečo zlé deťom a vtedy je často už neskoro lamentovať nad tým, či som mohla niečo urobiť, alebo nie.

mogaa
Včera o 10:55

@anonym_autor radosť mať takú susedku ako si ty🙉mama odbehne do obchodu a nechá 3ročné dieťa na starosť 6ročnej a ty hneď ideš volať sociálku🙉ano 3ročné by nemala nechať samé ani so 6ročnou, ale 6rončé deti sa bežne hrávajú pred panelákom sami....teda u nás pred činžiakom sa hrávajú deti sami od 4rokov ak tam majú aj staršieho súrodenca....ihrisko a priestor medzi 2 panelákmi....čokolvek sa udeje , dieťa zakričí a mama ho vidí z okna....

autor
Včera o 10:57
@anonym_06f944

mat vase problemy, dievcata su samostante, predpokladam, ze prostredie nebezpecne nie je a su naucene normlane fungovat. Pol hodinu naozaj zvladnu. dakedy sa deti vonkku hrali same od malicka... ja som na dedine a male deti tu lietaju z dvora do dvora same a nik dramy nerobi okolo toho. A ze po nich krici? tak krici... ja tiez ked vymyslala dcera som jej velmi rada vysvetlila, ze nie som ani sluha ani restauracia aby so mnou cvicila... Ano mohla by zobrat vsetky deti so sebou na nakup, co by sa tym zmenilo? prizriete na deti, akoze stojite za oknami a sledujete a ohovarate a tvarite sa ako vas to vlastne obtazuje, lebo "strazite deti" :D Urcite to nie je tak, ze sa ona o deti nestara, za to ze su same vonku, isto iste nie su same vonku cely den bez dozoru a matka si beha po nakupoch a welnessoch... ;)
Ostatne su blaboly, ze je autoritativna? noa ? zvacsa zeny co maju toho az az na krku, take su, inak by nic neurobili keby boli submisivne tutky spomalene.
A k otazke, samozrejme budu sa zaoberat vsetkym na socialke, tak to nahlas. A bud taka frajerka, nenahlasuj to anonymne, preco aj? ved chces pomoct. Ci sa hanbis?

@anonym_06f944 podla teba je v poriadku aby bolo same 3 rocne dieta na ihrisku pred panelakom, na strane kde nemaju okno z bytu? 2 hodiny? Len so 6 rocnou sestrou? Alebo tak, ze starsia je v pieskovisku a 3rocna sa bicykluje po parkovisku pred panelokom?

autor
Včera o 10:58
@mogaa

@anonym_autor radosť mať takú susedku ako si ty🙉mama odbehne do obchodu a nechá 3ročné dieťa na starosť 6ročnej a ty hneď ideš volať sociálku🙉ano 3ročné by nemala nechať samé ani so 6ročnou, ale 6rončé deti sa bežne hrávajú pred panelákom sami....teda u nás pred činžiakom sa hrávajú deti sami od 4rokov ak tam majú aj staršieho súrodenca....ihrisko a priestor medzi 2 panelákmi....čokolvek sa udeje , dieťa zakričí a mama ho vidí z okna....

@mogaa bez okna, byt maju na opacnej strane

anonym_1e565d
Včera o 10:59
@anonym_fee1a1

@anonym_1e565d a zanechala takáto "výchova" na tých deťoch nejakú stopu?

@anonym_fee1a1 co ja viem, citu vela nepobrali, emocie, hlavne plac, vedia zahrat z nuly na sto, a tak isto aj rychlo prestat ked dostanu co chcu, hadaju sa medzi sebou jak psy, striehnu ci jeden nedostane viac ako druhy, zavidia si medzi sebou, je medzi nimi velka rivalita. Ale to je asi aj v inych rodinach.

autor
Včera o 11:01
@mogaa

@mogaa je to vytrhnute z kontextu, 3 rocna a necela 2 rocna na starost 6 rocnej v byte doma same. Vonka su starsie dievcata skoro kazdy den same. Bez dozoru.

anonym_fee1a1
Včera o 11:02
@anonym_1e565d

@anonym_fee1a1 co ja viem, citu vela nepobrali, emocie, hlavne plac, vedia zahrat z nuly na sto, a tak isto aj rychlo prestat ked dostanu co chcu, hadaju sa medzi sebou jak psy, striehnu ci jeden nedostane viac ako druhy, zavidia si medzi sebou, je medzi nimi velka rivalita. Ale to je asi aj v inych rodinach.

@anonym_1e565d mne to pripadá akoby mala matka nejakú poruchu osobnosti a tie deti to po nej zdedili. Takáto silná rivalita nie je určite bežná všade.

anonym_b001b4
Včera o 11:04

Wau, ja len ziram. Sestrocna moze mat v pohode na starost 3-rocne dieta? Na trojrocne dieta treba aktivne dohliadat, staci sekunda a je tragedia. Za mna totalny hazard, co ta matka robi. Nechat 2, 3 a 6 rocne same doma to iste, totalna nezodpovednost. V dnesnej dobe, ked este na chodniku musis byt vkuse v strehu, aby ta elektrokolobezka nenabrala. Nedajboh sa nieco stane a najstarsie dieta trauma do konca zivota.

autor
Včera o 11:06

Mala som namysli, ze takymto podnetom sa mozno matka zamysli, ze nie je v poriadku aby 3 rovne dieta bolo von bez dozoru aj 2 hodiny. Ak nejaka autorita jej dohovori. My ako susedia deti prizreme ked sme tam, pomozeme, davame pozor na parkujuce auta ked sa bicykluju,chodia sa k susedom pohrat obcas, ale to sa neda riesit dennodenne.
Ale tak vidim, ze je to cele len o tom ze som zla suseda, a ked sa nieco stane tak ldn plne reci kde je okolie preco neupozornili ze deti su bez dozoru, ze ani susedia neupozornili.

anonym_1e565d
Včera o 11:09
@anonym_fee1a1

@anonym_1e565d mne to pripadá akoby mala matka nejakú poruchu osobnosti a tie deti to po nej zdedili. Takáto silná rivalita nie je určite bežná všade.

@anonym_fee1a1 mozno podedila po svokre, tak je tiez ako kus ladu, emocie ma naucene, hlavne plac, to zahra kedykolvek a do sekundy sa smeje, deti ked mohla odlozila, vsetko ine robila, utekala do roboty, na zahradu, len aby s nimi nemusela byt, tam sa starali babky. Cisty studeny odchov. Ale svagrina v tomto nemala stastie kedze jedna babka je svokra a druha uz nezila. Tak to nechavala na cudzich a deti nejako vyrastli.
Ja som zo zaciatku mala snahu sa im aj povenovat ale tie decka ked zacitili zaujem cudzieho tak ho vysali z energie. Vsetky tri naraz a predbiehali sa komu sa bude ten clovek venovat. Velmi unavne, hlavne ked som mala aj moje deti male. Akonahle sme k nim prisli alebo oni k nam tak okamzite vytlacali moje deti a uzurpovali si ma pre seba. Tak som to utala, taky dobrodinec nie som a este ked svagrina sa usmievala ze ako to s jej detmi viem, ze ona to tak nevie.

anonym_a3d955
Včera o 11:11

@anonym_autor dalsia rafika... deti su bité? Alebo zanedbané ? Namiesto pomoci treba radsej volat socialku.. aj ja radsej necham deti same doma odbehnem do obchodu, ako ich trepať zo sebou ... aj tiež pokričim, aj slova pouzijem ze nie som ich služka, preto ich učim, aby si vedeli po sebe upratať.. a to este niekedy, keď sa potyčkuju tak vreštia, že by to socialka musela byť kazdy den 😅😅😅 a na dne síl, ich vyhodim do izieb a mam chvilku pre seba😃😃🙃 ruku na srdce, urcite ste tiez nebola dokonalá matka, mozno ani matka nie ste; co dava väčší význam ..

sisa_s
Včera o 11:15
@anonym_a3d955

@anonym_autor dalsia rafika... deti su bité? Alebo zanedbané ? Namiesto pomoci treba radsej volat socialku.. aj ja radsej necham deti same doma odbehnem do obchodu, ako ich trepať zo sebou ... aj tiež pokričim, aj slova pouzijem ze nie som ich služka, preto ich učim, aby si vedeli po sebe upratať.. a to este niekedy, keď sa potyčkuju tak vreštia, že by to socialka musela byť kazdy den 😅😅😅 a na dne síl, ich vyhodim do izieb a mam chvilku pre seba😃😃🙃 ruku na srdce, urcite ste tiez nebola dokonalá matka, mozno ani matka nie ste; co dava väčší význam ..

@anonym_a3d955 a kolko rocne mas deti, ked ich nechavas sama doma?

Strana
z3