icon

Zodpovednosť za zimnú údržbu chodníkov a poistenie

kubo1989
Včera o 21:24

Ahojte, kedysi sme mali vrámci bytovky zmluvu so súkromnou spoločnosťou, ktorá sa mala starať o zimnú údržbu chodníkov pred panelákom. Žiaľ riadne to zanedbávali tak som skoro ráno vstával a staral sa o chodník.
Zmluvu s nimi zrušili a správca navrhol aby som to robil ja ...na dohodu za 100 eur mesačne s tým že všetko bude na zmluvu, posypovú soľ a náradie si mám kúpiť za svoje s tým že mi to na konci mesiaca preplatia...ako na rovinu...aj tak vstávam o tretej štvrtej kvôli psom a u nás tak často nesnezi...len uvažujem že sa dám poistiť kvôli zodpovednosti....a dotaz aké veci si dám do dohody...predsa nieje to len taká brigáda...je tam finančná a ľudská zodpovednost

beata_k
Včera o 21:27

@kubo1989 Ani za 1000€ mesacne by som taku zodpovednost nevzala.

anonym_107e92
Dnes o 04:16

@kubo1989 za 100€ mesačne ??? 😮😮😮😮

anonym_f0b8f5
Dnes o 04:42

Ze 100e😵‍💫 fakt?

minenkaa
Dnes o 05:30

Nie,nie a nie

muchotrafka298
Dnes o 05:55

Ani za 5000 by som toto nerobila a nieto za 100 EUR mesacne. Ked nasnezi, tak budes tam muklovat od rana do vecera, budu Ta buzerovat, ze je to zle, treba este, viacej, kazdych 5 minut budes hadzat sneh. A ked sa nahodou niekto smykne a spadne, tak to bude konecna.

minenkaa
Dnes o 06:02

A ten nákup náradia a soli ,ti tu cestu ako preplatia,aj to že vstaneš ráno a budeš pracovať do šiestej je predsa nočná

patrike
Dnes o 07:13

Pleties na seba velky bic, nestoji to za to. Tu zmluvu daj precitat pravnikovi a ries presne to, co ta trapi, zodpovednost za skodu na zdravi.
Priprav sa dvojite frflanie susedov :
1. Si drahy, beries obrovske peniaze za nic nerobenie, spravca ti to dohodil, vykradas fond oprav.
2. Zle robis, malo robis.

chrobak7
Dnes o 07:49

@kubo1989 Svokor pre jeden bytový komplex odpratával na dôchodku sneh brigádnicky. Mal zmluvu so správcom. Neviem, či mal nejaké poistenie, ale mali určené pravidlá.

Niektorí si myslia, že keď je zabezpečené odpratávanie snehu, tak budú non stop čisté chodníky. Ale ono je to tak, že chodníky sa odpratávajú do nejakého času po skončení sneženia. Lebo sa stalo, že v noci snežilo, on bol odpratať o piatej ráno a o siedmej boli zase chodníky zasnežené a ľudia sa sťažovali. Ako človek nemôže tam behať s lopatou od piatej rána do poludnia, kým sneží a v kuse odpratávať.

A tých 100 € - je to na tvojom posúdení, či je to dosť alebo nie. Ak je to paušál, tak to aj môže stačiť. Záleží od toho, či je alebo nie je tuhá zima. Na tvojom mieste by som dohodol paušál za pohotovosť plus sadzbu za každý deň, kedy snežilo a odpratával si. Myslím, že aj svokor to tak mal. Lebo ani to nie je zanedbateľné, že si stále v pohotovosti.

Za to, že sa niekto šmykne a zraní sa, ty nemôžeš niesť zodpovednosť. Ty neručíš za to, že ten chodník bude stále čistý a pochôdzny. Ako som vyššie písal - treba určiť pravidlá, kedy sa bude odpratávať. Veď sú to svojprávni ľudia, vedia, že keď je na chodníku sneh alebo poľadovica, tak musia chodiť opatrne a je tam riziko pošmyknutia.

patrike
Dnes o 08:14
@chrobak7

@kubo1989 Svokor pre jeden bytový komplex odpratával na dôchodku sneh brigádnicky. Mal zmluvu so správcom. Neviem, či mal nejaké poistenie, ale mali určené pravidlá.

Niektorí si myslia, že keď je zabezpečené odpratávanie snehu, tak budú non stop čisté chodníky. Ale ono je to tak, že chodníky sa odpratávajú do nejakého času po skončení sneženia. Lebo sa stalo, že v noci snežilo, on bol odpratať o piatej ráno a o siedmej boli zase chodníky zasnežené a ľudia sa sťažovali. Ako človek nemôže tam behať s lopatou od piatej rána do poludnia, kým sneží a v kuse odpratávať.

A tých 100 € - je to na tvojom posúdení, či je to dosť alebo nie. Ak je to paušál, tak to aj môže stačiť. Záleží od toho, či je alebo nie je tuhá zima. Na tvojom mieste by som dohodol paušál za pohotovosť plus sadzbu za každý deň, kedy snežilo a odpratával si. Myslím, že aj svokor to tak mal. Lebo ani to nie je zanedbateľné, že si stále v pohotovosti.

Za to, že sa niekto šmykne a zraní sa, ty nemôžeš niesť zodpovednosť. Ty neručíš za to, že ten chodník bude stále čistý a pochôdzny. Ako som vyššie písal - treba určiť pravidlá, kedy sa bude odpratávať. Veď sú to svojprávni ľudia, vedia, že keď je na chodníku sneh alebo poľadovica, tak musia chodiť opatrne a je tam riziko pošmyknutia.

@chrobak7 Co sme mali najatu firmu, tak brala pausal za pohotovost nezavisle od snezenia a potom brali sumu za kazdy odpratany m2 pri snezeni. Bolo tam uvedene, ze nastupuju do 2 hodin od konca snezenia a pocas snezenia neupratuju.