Život vo Švédsku
Dobrý večer, mám otazku na rodiny ktoré žijú vo Švédsku aký je tam život. Som samoživiteľka a zvažujem že s moju 5 ročnou dcérou sa presťahujem do Švédska. Stále keď niečom hľadám na internete ohľadom života vo Švédsku tak to tam každý chváli že aký je to tam parádny život, že majú super školstvo a podobne. Prosím vedel by mi niekto z vás napísať vaše názory na to? Myslíte že je to tam lepšie ako na Slovensku?
@anonym_f2e95f otázku typu ako tu môžete žiť ti určite zahraničný prišelec klásť nebude, najmä ak má svojich päť pokope....
@pako24 no keďže sa aj poznáme s niektorými tak ako medzi priateľmi sa ma aj opýtali keďže vidia ako sa tu zije totižto a áno takých ktorých nepoznám sa ani pýtať nemusia preto tu sú len na určitý čas a idú preč.
Na toto by stacilo to Rakusko, tie baby, co s nimi chodim na nemcinu ( su to lekarky) a ide nam Uz o ten pomerne vyssi level, tak tie vyzeraju tiez ako napr romky. Len su z nejakeho uplne ineho statu. A nikto neriesi, normalne pracuju ( uz ako lekarky) a tiez studuju. Cize Rakusko/ Nemecko by bohate stacilo dieta by ziadny spoluziak nikdy neriesil. Nas syn tiez uz je tak zvyknuty neriesit a to sme v skolke na dedine. Nema predsudky, nevie co to je nejaky rom, nevie v com je rom iny ako on, alebo ten chlapec z Madarska. Hrali by sa vsetci spolu a keby robi rodic problem, tak ide rodic na pohovor a dostal by vysvetlene. To, ze pradedko bol nazi, to nezmenime, ale nebude sa to tahat dalej, nikto to nepotrebuje
Na toto by stacilo to Rakusko, tie baby, co s nimi chodim na nemcinu ( su to lekarky) a ide nam Uz o ten pomerne vyssi level, tak tie vyzeraju tiez ako napr romky. Len su z nejakeho uplne ineho statu. A nikto neriesi, normalne pracuju ( uz ako lekarky) a tiez studuju. Cize Rakusko/ Nemecko by bohate stacilo dieta by ziadny spoluziak nikdy neriesil. Nas syn tiez uz je tak zvyknuty neriesit a to sme v skolke na dedine. Nema predsudky, nevie co to je nejaky rom, nevie v com je rom iny ako on, alebo ten chlapec z Madarska. Hrali by sa vsetci spolu a keby robi rodic problem, tak ide rodic na pohovor a dostal by vysvetlene. To, ze pradedko bol nazi, to nezmenime, ale nebude sa to tahat dalej, nikto to nepotrebuje
@kiki68 na východe Slovenska je veľká diskriminácia ale to myslím vážne. Aj keď niektoré rómske deti sú čisté pekne upravené a rozprávajú po slovensky od malička. Aj tak sa z nimi zaobchádza zle. Musia byť úplne vzadu nemôžu ísť na obed keď sú tam biele deti musia ísť neskôr po nich. Kuchárky majú vyhradené taniere a príbory pre biele deti a iné pre rómske. A dieťa si všíma také veci, neviem prečo to tak ne nastavené a prečo to tak funguje. A už aj chápem prečo sa väčšina slušných Rómov odtiaľ sťahuje do Anglicka. Ja nechcem aby takto ona vyrastala len kvôli pôvodu, aby mi zo škôlky domov hovorila prečo je učiteľka povedala že nemôže ísť k tamtim deťom a prečo sa s nimi nemôže hrať. Toto je taký hlavy dôvod prečo s ňom chcem odísť
@anonym_autor Skolstvo je tak ze od 6-10 je Volkschule, potom Mittelschule/Gymnasium. Od 15 sa to este viac specializuje ( ako skoly u nas napr odborne) a potom su uz vysoke skoly. Ked dieta pride bez nemciny dostane integraciu a fici dalej s dalsimi detmi
@anonym_autor Skolstvo je tak ze od 6-10 je Volkschule, potom Mittelschule/Gymnasium. Od 15 sa to este viac specializuje ( ako skoly u nas napr odborne) a potom su uz vysoke skoly. Ked dieta pride bez nemciny dostane integraciu a fici dalej s dalsimi detmi
@kiki68 a koľko sa platí za školu? A majú aj nejaké iné tredi kde trebárs chodia deti čo nastúpili a nevedia ešte ich jazyk? Ako sa k takytom deťom zaobchádza?
Chapem tvoju situaciu,aj ti fandim,ale preco sa kvoli tomu chces terigat s malym dietayom uplne sama az do Svedska tomu nerozumiem vobec.Nemas co ponuknut,nemate kde byvat,20000 zmizne such fuch,nemas pracu,nema ti kto pomoct s malou zo skolky,ked bude chora...Co je toto za divny napad?
@anonym_autor všade sa žije lepšie než na Slovensku a to mi potvrdili aj cudzinci žijúci prechodne u nás 🤷♀️🤷♂️
@anonym_f2e95f vazne? Aj v egypte pakistane??
@kiki68 na východe Slovenska je veľká diskriminácia ale to myslím vážne. Aj keď niektoré rómske deti sú čisté pekne upravené a rozprávajú po slovensky od malička. Aj tak sa z nimi zaobchádza zle. Musia byť úplne vzadu nemôžu ísť na obed keď sú tam biele deti musia ísť neskôr po nich. Kuchárky majú vyhradené taniere a príbory pre biele deti a iné pre rómske. A dieťa si všíma také veci, neviem prečo to tak ne nastavené a prečo to tak funguje. A už aj chápem prečo sa väčšina slušných Rómov odtiaľ sťahuje do Anglicka. Ja nechcem aby takto ona vyrastala len kvôli pôvodu, aby mi zo škôlky domov hovorila prečo je učiteľka povedala že nemôže ísť k tamtim deťom a prečo sa s nimi nemôže hrať. Toto je taký hlavy dôvod prečo s ňom chcem odísť
@anonym_autor inak toto chapem a isla by som aj ja. Lebo by som nechcela taky zivot pre dieta. Na Slovensku je extrem xenofobia, to som videla. U nas maju v triede aj postihnute deti ( mentalne) medzi zdravymi a je to ok. Normalne funguju. Neni svet len biely a dokonaly. Bude tu urcite v Rakusku mat lepsie sance na vzdelanie ako na Slovensku. Moj svagor napr ma deti z 10 krajin v jednej triede druziny. Nikdy by to neriesil, ze akej su farby a narodnosti. Hlavne tu to dieta nebude mat nejake obmedzenia v tom, ze napr mu nebudu branit v studiu napr mediciny. Ked na to bude mat, tak bude ten smer studovat. Viac bab romiek je tu v AT a nikto ich nehani. Lebo sa bezne zaclenia a ficia v systeme
@kiki68 a koľko sa platí za školu? A majú aj nejaké iné tredi kde trebárs chodia deti čo nastúpili a nevedia ešte ich jazyk? Ako sa k takytom deťom zaobchádza?
@anonym_autor ak zvazujes severske krajiny, este by som ti odporucila dansko. Je to blizsie, velmi podobne svedsku, mentalita takmer rovnaka. Jazykovo, kazdy, kto pride do danska, musi absolvovat jazykove kurzy. A aby si si uplne vedela zarobit v zahranici, urob si na sk opatrovatelsky kurz - toto je tak nedostatkova praca, ze ta s tymto vezmu takmer kamkolvek v zapadnej europe za normalny plat....
Chapem tvoju situaciu,aj ti fandim,ale preco sa kvoli tomu chces terigat s malym dietayom uplne sama az do Svedska tomu nerozumiem vobec.Nemas co ponuknut,nemate kde byvat,20000 zmizne such fuch,nemas pracu,nema ti kto pomoct s malou zo skolky,ked bude chora...Co je toto za divny napad?
@maminkadeticiek mám rodičov som ich jediná dcéra nemám súrodencov. Bývam u nich oni nechcú aby som odišla ale nechcem tu ostať aj keby to nevyšlo mám sa kde vrátiť. Ja to len chcem skúsiť chcem ísť bývať do inej krajiny kde by som ja a aj moja dcéra mohli mať lepší život. Je to pre teba možno nepochopiteľné ale skús sa zamyslieť ako sa tu zije rómskym deťom. Ale veď ja som zdravá aj som pracovala na Slovensku rôzne veď určite sa aj tam pre mňa nájde práce viem že budú začiatky ťažké ale chcem to skúsiť
@abbey1 No moj býval bol Róm a dcéra sa podobá na neho. Je ako jeho kópia ale v ženskom prevedení. Takže možno už chápete aké to tu mám ťažké a bývam na východe, ťažké som už musela 2x vymeniť škôlku kolo tomu že majú rozdelenie tredi na rómske a biele čo si ja myslím že je úplne na hlavu. A potom dcérka chodila domov a pýtala sa ma "Mami prečo si Davidko umyl ruku keď som sa ho dotkla" Čo by ste jej na to povedali? Moja dcéra je veľmi múdra a šikovná baví ju gymnastika ale nezobrali ju na gymnastický krúžok, že vraj majú plno. A moja kamarátka ktorá tam má dcéru mi povedala že to je klamstvo. To čo som mala z bývalým už som hodila za hlavu neriešim to len chcem pokoj ale jeho rodina stále k nám chodí a otravujú že ju chcú vidieť že ju chcú zobrať k sebe a podobne. A keď ju zoberú potom mi ju ani vrátiť nechcú a to naj naprik tomu že plače je toho veľa. A on aj keď robí v Nemecku stále posiela odkazy na mňa, a keď sa vracia domov chodí okolo nášho domu a špehuje. Preto chcem odísť, jednalo chcem pre dcéru lepšiu budúcnosť a aj pokoj.
@anonym_autor ale neprehanaj aj nase deti chodia domskolky s romami a nik ich nesikanuje hraju sa pozdravia sa an mimo
Skólky tl je prehnane
@anonym_autor ak zvazujes severske krajiny, este by som ti odporucila dansko. Je to blizsie, velmi podobne svedsku, mentalita takmer rovnaka. Jazykovo, kazdy, kto pride do danska, musi absolvovat jazykove kurzy. A aby si si uplne vedela zarobit v zahranici, urob si na sk opatrovatelsky kurz - toto je tak nedostatkova praca, ze ta s tymto vezmu takmer kamkolvek v zapadnej europe za normalny plat....
@vevesh tak to je dobre to si radšej spravím, ďakujem za radu a dobre informacie
@anonym_autor Prepáč, ja chápem, že máš ťažkú situáciu a cítiš veľkú krivdu. Ale skus uvažovať realististicky. Ty život v zahraničí poznáš len z TV a rozprávania.
Čo myslíš, ako žijú v takom UK neprispôsobiví Rómovia? Tak isto ako na Svk= na okraji spoločnosti.
Ak máš tak hrozne skúsenosti s diskrimináciou Rómov na východe Slovenska, zober malú a presťahujú sa niekam na západ našej krajiny.
Ver, že tu to funguje inak a pokiaľ je Róm slušní, nikto jeho či jeho dieťa nerieši. Áno, občas sa debil nájde všade. Nebudeš tu musieť riešiť problém s jazykom a zvykanim si na novú krajinu, o ktorej vôbec nič nevieš.
Len osobne mám pocit, že máš ružové okuliare o živote v zahraničí a zatrpknutosť kvôli tomu, že si doposiaľ žila v komunite, v akej by nechcel žiť dobrovoľne adi nikto z nás.
Odstdihni sa od rodiny, začni život s dcérkou tu na Slovensku a uvidíš časom. Neurobí neuvážené kroky. Ocitnúť sa zrazu v cudzej krajine, bez peňazí, bez vzdelania, bez znalosti jazyka, bez rodiny a priateľov by mohlo byť fatálne. Už si zober len situáciu, že by ťa museli hospitalizovať a podobne. Komu tam vzeríš dieťa?
@anonym_autor ale neprehanaj aj nase deti chodia domskolky s romami a nik ich nesikanuje hraju sa pozdravia sa an mimo
Skólky tl je prehnane
@diaszoky vážne, možno si jedna z vynimok. Skús to povedať mojej dcére prečo by mala klamať. A ani mi nepíš že u vás nemáte rozdelenie tredie na rómske a neromske deti. Lebo toto je teraz normálne a bežné v slovenskom školstve tak mi napíš že preháňam keď je to pravda. Aj ideš z deťmi na ihrisko a sú tam romske deti dovolíš aby sa s nimi hrali tie tvoje? Nie a to ani neklam radšej ja na keď idem s dcérou na ihrisko a sú tam mamičky x okolia a chodia aj do škôlky tam kde aj moje dcéra tak povie a dobrý deň a tým to haslo. Ak by náhodu moja dcéra sa chcela čo i len na preliezke priblížiť k jej dieťaťu tak to už by bol škandál. A to nepreháňaj ale zažila som to. Ešte som ju vychovala sama lebo on robil v zahraničí a všetko som si všimla. Je to pravda len nie každý si to chce priznať
@anonym_autor inak toto chapem a isla by som aj ja. Lebo by som nechcela taky zivot pre dieta. Na Slovensku je extrem xenofobia, to som videla. U nas maju v triede aj postihnute deti ( mentalne) medzi zdravymi a je to ok. Normalne funguju. Neni svet len biely a dokonaly. Bude tu urcite v Rakusku mat lepsie sance na vzdelanie ako na Slovensku. Moj svagor napr ma deti z 10 krajin v jednej triede druziny. Nikdy by to neriesil, ze akej su farby a narodnosti. Hlavne tu to dieta nebude mat nejake obmedzenia v tom, ze napr mu nebudu branit v studiu napr mediciny. Ked na to bude mat, tak bude ten smer studovat. Viac bab romiek je tu v AT a nikto ich nehani. Lebo sa bezne zaclenia a ficia v systeme
@kiki68 Tvoja posledná veta to vystihla dokonale. Lebo sa začlenia a fičia v systéme.
Bohužiaľ, toto veľa ľudí odmieta urobiť a potom plačú, že diskriminácia.
@anonym_autor Prepáč, ja chápem, že máš ťažkú situáciu a cítiš veľkú krivdu. Ale skus uvažovať realististicky. Ty život v zahraničí poznáš len z TV a rozprávania.
Čo myslíš, ako žijú v takom UK neprispôsobiví Rómovia? Tak isto ako na Svk= na okraji spoločnosti.
Ak máš tak hrozne skúsenosti s diskrimináciou Rómov na východe Slovenska, zober malú a presťahujú sa niekam na západ našej krajiny.
Ver, že tu to funguje inak a pokiaľ je Róm slušní, nikto jeho či jeho dieťa nerieši. Áno, občas sa debil nájde všade. Nebudeš tu musieť riešiť problém s jazykom a zvykanim si na novú krajinu, o ktorej vôbec nič nevieš.
Len osobne mám pocit, že máš ružové okuliare o živote v zahraničí a zatrpknutosť kvôli tomu, že si doposiaľ žila v komunite, v akej by nechcel žiť dobrovoľne adi nikto z nás.
Odstdihni sa od rodiny, začni život s dcérkou tu na Slovensku a uvidíš časom. Neurobí neuvážené kroky. Ocitnúť sa zrazu v cudzej krajine, bez peňazí, bez vzdelania, bez znalosti jazyka, bez rodiny a priateľov by mohlo byť fatálne. Už si zober len situáciu, že by ťa museli hospitalizovať a podobne. Komu tam vzeríš dieťa?
@abbey1 ja nie som romka, ja som sa na strednéj zaľúbila do jedného Roma a zobrala si ho kúpili sme si dom pracovali a mali dcéru. Bola som už viackrát na dovolenke mimo Slovenska, prežila som toho dosť. Lenže sme si nerozumeli začal ma byt a mali krízu a tak sme sa rozviedli.
@anonym_autor neplati sa nic, iba za druzinu. Aj to pracujuci platia velmi malo. Plus ked si sama, tak mozes mat prispevky od statu na vsetko mozne. Zalezi kolko budes zarabat. Dieta normalne nastupi na skolu a po jednom rocniku ide dalej ako vsetky bezne deti. Vacsinou tieto deti maju extra hodiny nemciny este po skole. Svagor hovori, ze vacsina deti za rok plynule hovori.
@diaszoky vážne, možno si jedna z vynimok. Skús to povedať mojej dcére prečo by mala klamať. A ani mi nepíš že u vás nemáte rozdelenie tredie na rómske a neromske deti. Lebo toto je teraz normálne a bežné v slovenskom školstve tak mi napíš že preháňam keď je to pravda. Aj ideš z deťmi na ihrisko a sú tam romske deti dovolíš aby sa s nimi hrali tie tvoje? Nie a to ani neklam radšej ja na keď idem s dcérou na ihrisko a sú tam mamičky x okolia a chodia aj do škôlky tam kde aj moje dcéra tak povie a dobrý deň a tým to haslo. Ak by náhodu moja dcéra sa chcela čo i len na preliezke priblížiť k jej dieťaťu tak to už by bol škandál. A to nepreháňaj ale zažila som to. Ešte som ju vychovala sama lebo on robil v zahraničí a všetko som si všimla. Je to pravda len nie každý si to chce priznať
@anonym_autor a o sobolim aj minule sme boli v restike v detskommkutiku bola mlada mamicka a chlapcom romka a rozpravali sme sa a hrali proste nesud lebo budes sudeny toje. Moje motto
@abbey1 bud nemas skusenosti alebo si mala stastie na okolie. Ja mam "mix" deti, a teda ze slovensko je rasisticka krajina. Velakrat som sa otacala ci s chlapom ci s detmi, aby si niekto nemal chut udriet, zazera sa takmer na 100%, ked cestujem vlakom a to mam deti iba orientalne smrncnute....Na vychode je dost skinheadov (stale) plus coraz viac sa rozmaha nenavist voci romom a "tmavsie sfarbenym". A vobec to so socializaciou a integraciou nema nic spolocne. Vela firiem odmieta uz len podla mena adeptov na pracu (to je vlastna skusenost ako pr- pracovnik). Takisto kruzky, skola, skolka. A ano, na vychode sa delia triedy na romske a neromske.🤷♀️🤷♀️🤷♀️🤷♀️cize ja ju absolutne chapem, ak dieta vyzera ako "ciganciatko", len preto, ze jeho mama patri k normalnemu "plebsu", sa ludia neotocia o 180stupnov a zacnu dieta akceptovat ako "normalne". Bohuzial, to je realita na slovensku...
@anonym_autor a o sobolim aj minule sme boli v restike v detskommkutiku bola mlada mamicka a chlapcom romka a rozpravali sme sa a hrali proste nesud lebo budes sudeny toje. Moje motto
@diaszoky ja nikoho nesudim, ja len píšem čo momentálne zažívam a čo som zažila skús sa na to pozrieť z mojej strany a možno to pochopíš.
@abbey1 ja nie som romka, ja som sa na strednéj zaľúbila do jedného Roma a zobrala si ho kúpili sme si dom pracovali a mali dcéru. Bola som už viackrát na dovolenke mimo Slovenska, prežila som toho dosť. Lenže sme si nerozumeli začal ma byt a mali krízu a tak sme sa rozviedli.
@anonym_autor ja pochadzam z vychodu a ako deti sme normalne chodili do triedy s romami. Ano, boli romovia, co boli "putovni" a chodili napr. do 4. triedy x rokov, lebo nemali na to, aby sa dostali dalej. A mali sme spoluziakov romov, ktori vychodili normalne 9 rocnikov bez prepadnutia a nikto ich nesikanoval, nevysmieval sa im a normalne sme sa s nimi vzdy hrali. A ano, z tych "putovnych" sme sa ako decka smiali a nechceli sme sa s nimi hrat, lebo boli spinave, smradlave, pologramotne a robili nam zle. Oni boli partia sami a vymyslali hluposti, ktore nam, obycajnym deckam, casto boli proti srsti. Viem, tie deti za to nemozu, formovalo ich prostredie, v ktorom vyrastali. Ale keby teraz chodili s mojim dietatom do triedy taketo deti, nechcela by som, aby sa s nimi moje dieta kamaratilo. A vobec tam nejde o to, ze su romovia, ale o to, ako sa chovaju - ti nasi mali uz v 10. rokoch skusenosti nielen a cigaretami, ale aj s toulenom a uz davno sexovali.
Btw, moje dieta v skole pred prazdninami sedelo v jednej lavici s romkou a uplne bez problemov.
@abbey1 ked Ta v AT hospitalizuju , tak mas Notfall Omas a Tanten, to su ludia napr s Caritas, co su pripraveni a maju Dienst presne na tieto situacie. Mozes ich volat za nejaky poplatok ked treba napr babysitting skrz pracu. To su ludia, co normal byvaju doma a presli kurzom a neskor ich draftovali na tieto pozicie. Vacsina z nich su dochodkyne, alebo zeny v domacnosti ( Hausfrau je tu stale bezna vec na vidieku) a tieto maju cas a teda musis mat case ked mas pohotovost. Slovensko toto nema. Neviem o tom, tu je to bezna vec. Tiez svagor mal napr druzinu, kde boli aj 24.12 a boli tam deti, mali tam normalne 30 deti.
Baby ti radia dobre … skus si urobit opatrvatelsky kurz a doucit NJ a skusit Vieden. Skor sa odtial vratis … bola si na dovolenke mimo Svk … to je pekne, ale nemas ani specialne ani ziadane vzdelanie a navyse mas dieta, ktore ta limituje v pravovnom case … dopln si vzdelanie a potom uvazuj nad stahovanim. Dcera sa moze ucit s tebou a lahsie zapadne.
Len nezabúdaj že budeš potrebovať súhlas aj otca dieťaťa a to aj vo Švédsku.
Zároveň nie každý prenajme nehnuteľnosť matke s dieťaťom a ešte bez práce.
Baby ti radia dobre … skus si urobit opatrvatelsky kurz a doucit NJ a skusit Vieden. Skor sa odtial vratis … bola si na dovolenke mimo Svk … to je pekne, ale nemas ani specialne ani ziadane vzdelanie a navyse mas dieta, ktore ta limituje v pravovnom case … dopln si vzdelanie a potom uvazuj nad stahovanim. Dcera sa moze ucit s tebou a lahsie zapadne.

@anonym_f2e95f Predpokladám, že smrteľne vážne sa skutočne presťahujú kdekoľvek, keďže si doslova napísala, že všade je lepšie. Toto inteligentný človek z úst nevypustí 🙂
@abbey1 bože veď som to myslela sarkasticky 🤦♀️to slovo smrteľne vážne mi nedalo na tvoju otázku či to nemyslím vážne ... sarkazmus ach jaj