Ako zachrániť dáta z USB kľúča bez formátovania?
po dlhšej dobe som ho zapojila do notebooku a Windows mi ponúka len formátovanie. Mám tam fotky, ktoré nemám zálohované. Dá sa z neho ešte niečo zachrániť bez formátovania?
Podľa mňa už nijako , mne sa to stalo tiež
@anonym_autor ak ho Windows vidia, tak programy na obnovovanie/zachranu dat by som skusil. Isto najdes nejake free/trial/shareware.
Alebo popros nejakeho pocitacoveho guru, nech to skusi.
@anonym_autor Na záchranu dát nie je jednotný návod. Záleží od toho, ako je poškodený USB kľúč. Každé pamäťové médium má FAT (File Allocation Table) - niečo ako obsah a potom samotnú záznamovú časť. Ak je poškodený len systém súborov (FAT), tak existujú programy, ktoré dokážu prečítať samotnú dátovú oblasť bez potreby čítať FAT. Ak je ale poškodená samotná dátová časť, tak to už sa nedá obnoviť.
Treba najprv vyskúšať nejaké free verzie Flash Recovery programov. Ak niektorý načíta USB kľúč bez potreby formátovania, tak dokáže vytiahnuť tie obrázkové súbory. Možno nie všetky, ale niečo zachráni.
Ak to nedokážu, tak poslednou možnosťou je urobiť rýchly formát. Vtedy PC naformátuje len ten tabuľku obsahu (FAT), ale dátovú oblasť ponecháva. Potom by už aj programy na obnovenie mali vedieť rozpoznať flash disk. Ak rozpoznajú, tak treba dať vyhľadať surové dáta (RAW Data), teda prehľadať dátovú oblasť, či nájde nejaké identifikovateľné súbory.
Ak sa nevyznáš v tomto, tak to daj niekomu znalému, nech sa pokúsi. Nikto ti nevie garantovať obnovu dát z pokazeného USB kľúča. Je to spôsob pokus - omyl.
Este to nevzdavaj, sanca je slusna. Ked Windows ponuka len formatovanie, vo vacsine pripadov to neznamena, ze data su prec. Znamena to, ze sa poskodila tabulka, podla ktorej Windows vie, kde ktory subor zacina - samotne fotky lezia na cipe dalej.
Presne na tento pripad je PhotoRec. Je zadarmo a otvoreny, stahuje sa z cgsecurity.org spolu s TestDiskom a ide aj na Windows. Podstatne je, ze subory nehlada cez suborovy system, ale prechadza kluc blok po bloku a hlada zaciatky suborov podla ich hlavicky. Takze mu je uplne jedno, ze je tabulka rozbita, a kluc pritom otvara len na citanie, nic don nezapisuje. Pozna zhruba 480 typov suborov, takze okrem fotiek vytiahne aj dokumenty a PDF.
Dve veci, na ktorych to najcastejsie stroskuje. Prva: obnovene subory nikdy neukladaj na ten isty kluc, vzdy na disk v notebooku, inac si prepisujes presne to, co sa snazis zachranit. Druha: nespustaj na to najprv chkdsk a nerob ani ten rychly format, co tu padol vyssie. PhotoRec ziadnu tabulku nepotrebuje, cize format by nic neriesil, len by prepisal dalsi kus kluca.
Sprav si dopredu hlavu na to, ze obnovene fotky pridu bez povodnych nazvov a bez priecinkov. Budu to tisicky suborov s cislami. Da sa to potom pretriedit podla datumu z EXIFu, ale chvilu to trva.
A este jedno: ak sa ten kluc obcas sam odpaja, hreje sa alebo ho notebook vidi raz tak, raz nie, tak uz nejde o tabulku ale o hardver a kazdy dalsi pokus sancu znizuje. Vtedy je lepsie prestat skusat a dat to niekomu, kto robi obnovu dat.

Ked ho naformatujes uz nic nezachranis, je ti to jasne?