icon

Prečo Blu-ray disk nefunguje v prehrávači?

6. okt 2026

Kúpila som si film na Blu-ray a prehrávač mi pri ňom vypíše, že disk nemôže prehrať. Iné Blu-ray filmy na ňom fungujú normálne, takže prehrávač úplne pokazený asi nebude.

Môže byť problém v tom konkrétnom disku, alebo existujú aj Blu-ray, ktoré starší prehrávač nepodporuje?

jimmyy128
•
6. okt 2026

Ked ostatne Blu-ray idu a tento jeden nie, tipoval by som tri veci. Prva je firmware prehravaca. Nove filmy chodia s novsou ochranou a starsi prehravac ich bez aktualizacie jednoducho odmietne, Sony to ma aj priamo v podpore, ze ked prehravac nechce konkretny disk, treba ho aktualizovat na najnovsi firmware. Vacsinou sa to da v nastaveniach cez internet, pripadne cez USB kluc so suborom zo stranky vyrobcu.

Druha, ci to nahodou nie je 4K Ultra HD Blu-ray (ma to na obale logo 4K Ultra HD). To v beznom Blu-ray prehravaci nepojde ani po aktualizacii. Tretia je region, ak bol film kupeny mimo Europy, napr. z americkeho Amazonu, u nas su prehravace region B a americke disky byvaju region A. A pre istotu pozriet spodnu stranu disku, ci nie je zaspinena, utriet makkou handrickou od stredu k okraju.