icon

Telefonický spoofing: Stojí za to riešiť ďalej?

cheeta
Dnes o 14:18

Ako je možné toto: o 7:03 mi na mobil zavolal pán, že má z tohoto-môjho - čísla zmeškaný hovor. Určite som vedome nevolala na mne neznáme číslo. On ako absolvent troch vysokých škôl a činný v IT branži trval na svojom...

Napísala som otázku AI a overila som si, že to možné je - tu je odpoveď AI:

Áno, je to úplne možné – a vôbec to nemusí znamenať, že ste mu skutočne volali vy.
Najpravdepodobnejšie vysvetlenie je tzv. spoofing telefónneho čísla. Podvodník alebo automatický systém môže pri odchádzajúcom hovore technicky nastaviť ako identifikáciu volajúceho vaše číslo, hoci hovor uskutočnil niekto úplne iný.
Potom môže nastať presne táto situácia:
niekto zavolá tretej osobe,
na jej displeji sa zobrazí vaše telefónne číslo,
tá osoba hovor neprijme alebo ho nestihne,
neskôr zavolá späť na vaše číslo so slovami: „Mám od vás zmeškaný hovor.“
vy pritom nemáte v telefóne žiadny záznam, že ste volali.
A to, že pán je absolventom troch vysokých škôl, na technickom vysvetlení nič nemení. 🙂 Vzdelanie nie je dôkazom toho, že jeho telefón skutočne zaznamenal hovor od vás. On pravdepodobne úprimne videl vaše číslo medzi zmeškanými hovormi – len to číslo mohlo byť podvrhnuté. Toľko AI.

A teraz časť smiešno- tragická: včera som komunikovala prvý raz s istým obchodom, nebola som si istá, či som si číslo uložila s príslušným popisom a keď som si dnes ráno prezerala register hovorov, nechtiac som odoslala hovor na číslo toho pána ... Hneď som to zrušila, on opäť volal späť 🤪 a nepovedali sme si veľmi milé veci ....mám sa tým ďalej zaoberať ?

anonym_14b76f
Dnes o 14:22

@cheeta a ty co sa s nim vobec vybavujes? Ved stacilo povedat: nie, nevolala som, dovidenia.

anonym_4a3d2b
Dnes o 14:25

Jezissss a toto tá baví? Mala si povedať dovi dopo a zložiť

anonym_b34f87
Dnes o 14:28

Vymaz si jeho číslo a už sa s tým nezaoberaj

katkaseiner
Dnes o 14:36

stalo sa nam to... na dcerin mobil (mala do 10 rokov) zacali volat ludia ze im volala. Niekto vyuzival jej cislo na spoofing... Ako ITckar by mohol mat prehlad o novinkach v oblasti technologii... ano, stava sa to a nie, operator neurobi nic

anonym_019d2c
Dnes o 14:42

Pravdu máte obaja že on mal zmeškaný hovor s tvojím číslom a to že si mu ty nevolala.
Volal mu podvodník a používa spoofing čo slovenský operátori neblokujú.

Nevolal ti v poslednej dobe niekto s ponukou zabudnutého účtu na burze a že si zarobila peniaze cez investovanie s robotom?
Presne ten ti volal s falošným číslom a neskôr používa tvoje číslo pri volaní ďalším osobám.

Operátoři Vodafone, T-Mobile a O2 spojili síly a vybudovali vzájemně propojené zabezpečení, které podvodníkům znemožní zneužívání čísel jiných lidí či institucí, jako jsou třeba banky či policie.

Zdroj: https://www.idnes.cz/mobil/mobilni-operatori/an...

anonym_4339ff
Dnes o 15:00

nie neriešila, ale samozrejme by som o tom založila tému na konovi

maca1984
Dnes o 15:09

Aj nám sa to stalo. Máme na chalupe taký mobil čo je akože " pevná linka ".
Máme tam zlý signál, ak sa pohnem mojim mobilom na koniec záhrady napr.už sa mi mama nedovolá. Ale na ten v chalupe áno.
A tiež už nám volali že majú od nás zmeškaný hovor, a nie raz. Neriešim .
Vysvetlili sme že my sme určite nevolali.

citronove_koliesko
Dnes o 15:11

@cheeta "On ako absolvent troch vysokých škôl a činný v IT branži trval na svojom..." A? Ved ano, dnes nie je problem namodelovat situaciu ze ked vola nejaky o*ebavac tak na displeji moze svietit tvoje cislo. Ako IT clovek z brandze by to mal vediet a nemusi na tom trvat. Ci co od teba chcel?

cheeta
autor
Dnes o 15:20
@katkaseiner

stalo sa nam to... na dcerin mobil (mala do 10 rokov) zacali volat ludia ze im volala. Niekto vyuzival jej cislo na spoofing... Ako ITckar by mohol mat prehlad o novinkach v oblasti technologii... ano, stava sa to a nie, operator neurobi nic

@katkaseiner ďakujem za hodnotnú informáciu. Aj keď to o operátorovi nepotešilo.

ukulela
Dnes o 15:26

Ty tiež nie si asi komunikačne zdatna, keď mu nevieš povedať "nie, nevolala som" a položiť. Tri vysoké a IT? To ste sa koľko doťahovali? Ty si mi čo všetko povedala? Čistá topánok celej rodiny? Detto druhý krát. Áno, omylom som prezvonila, keď som kontrolovala hovory. Už vás môžem. Miesto toho ste si stihli povedať nie pekné veci. Pokračuj na komunikácii. A toto už nerieš. Ja napr cudzie zmeškane hovory nevolam naspäť. Ak chcú, nech zavolajú. Ak je to súrne, nech napíšu sms. Samozrejme pokiaľ nečakám nejaký hovor.

anonym_4e02cc
Dnes o 15:54

@cheeta ako sa odosiela hovor?

cheeta
autor
Dnes o 17:07
@anonym_4e02cc

@cheeta ako sa odosiela hovor?

@anonym_4e02cc "ťuknutím" na ikonku slúchadla. Nie je to v poriadku?