Ako vybrať klimatizáciu pre rodinný dom?
Ahojte, prosím, je tu niekto, kto sa vyzná v klimatizáciách a vedel by nám poradiť? 😊
V prvom rade by ma zaujímalo:
Akú značku klimatizácie by ste odporučili?
Aké funkcie alebo parametre sú podľa vás „must have“?
Aký výkon klimatizácie potrebujeme na približne 100 m²?
Kvôli finančným obmedzeniam by sme chceli zatiaľ iba jednu vonkajšiu a jednu vnútornú jednotku, ktorá by dokázala vychladiť celý dom (radovku) s výmerou približne 100 m². Uvedomujem si, že jedna jednotka nemusí byť ideálne riešenie, preto by ma zaujímali aj vaše skúsenosti a názory.
Ďalej by ma zaujímalo, ako vnímate umiestnenie vonkajšej jednotky na streche. Aké sú podľa vás výhody a nevýhody takéhoto riešenia? V dome už máme urobenú predprípravu na klimatizáciu, pričom je počítané s umiestnením vonkajšej jednotky na streche. Neradi by sme preto dodatočne sekali do stien a prerábali rozvody, ak by sa tomu dalo vyhnúť.
Prikladám aj pôdorys domu. Červenou označujem miesto, kde by mala byť podľa predprípravy umiestnená vnútorná jednotka. Zelenou označujem miesto, kam by sme ju preferovali umiestniť my – najmä kvôli lepšiemu vychladeniu aj miestností smerom do chodby. Nevýhodou však je, že v tomto prípade by sme museli rozsekávať steny a upravovať predprípravu.
Budem veľmi vďačný za všetky rady, skúsenosti a prípadné odporúčania – či už ohľadom značky, výkonu, umiestnenia alebo samotného riešenia jednej jednotky pre celý dom.
Ďakujem vopred! 🙏
Ahoj, ja s klímou skúsenosti nemám, a viem že sa na to nepýtaš len mi udrela do očí kuchyňa, si si istá že sa ti v takejto kuchyni bude dobre fungovať? Lebo keď si predstavím že v pravom kraji je chladnička, niekde potrebuješ ešte šupnúť minimálne kanvicu tak ti istanú v podstate voľne 2 nepraktické rohy pracovnej dosky. A z kúpelne bojler by som šupla do komory.
@viktoriaandrascik co je nepraktické na rohoch? Prečo by tam nemohla fungovať? Mam malinku kuchyňu, aj do U aj do L, vsetko funguje.
To co ste si dali klíma vás ideal je celé zle. To kde je predpriprava ešte ako tak,inak by som dala na chodbu.
A teda ako je to u nás (značku ani vykon neviem), máme jednu jednotku na cca 120m a v pohode nám to stačí,ako najmenej ide do spalne,tam máme momentálne 24stupnov inak v dome 23. Klíma je nastavená na 22,ako sú tieto teplá ide nonstop. Máme ju na chodbe a odtiaľ sa v pohode rozlezie ten chladný vzduch po dome. Ak ju dáte do obývačky nebudeš tam vedieť byť ( bude ti zima).
Zabudnite na to, že sa chladný vzduch rozlezie komfortne po celom dome. Ak si nastavíte teplotu napr. na 22 stupňov, tak v iných miestnostiach, ako je vnútorná jednotka, toľko mať nebudete a na opačnom konci stavby to bude úplne inak. Je to o komforte - zapínate si vnútorné jednotky, kde potrebujete a na koľko stupňov potrebujete. Tým pádom je potrebný multisplit (=jedna vonkajšia jednotka a viacero vnútorných). Výkon závisí od objemu priestoru (menšie izby menší výkon a naopak). Vonkajšia jednotka napr. pod presahom strechy nie je je tak vystavená vonkajším vplyvom a prípadne ani toľkej prašnosti a pod.)
Z akého dôvodu si nezavoláš nejakú firmu na obhliadku? Všetko Ti povysvetľujú a dajú odpovede na všetky otázky, čo si tu položila.
@satanca
My mame na obyvacku jedalen 80m 7kw a taka jednotka je draha.
Vo vasom pripade jasne ze treba split ale tuto jednotku by som aspon presunula na priecku
jedna klíma na 100m2 je nič
Mame podobny byt jednu vonk. jednotku a 1 vyfuk klimy v obyvacke a v 1 izbe co mas pei obyvacke u nas spalna. Do dalsej teda detskej sme zatial nedali. Ale chladny vzduch tam nepride.
Vymera 3i bytu 89 m2.

Ahoj, ja s klímou skúsenosti nemám, a viem že sa na to nepýtaš len mi udrela do očí kuchyňa, si si istá že sa ti v takejto kuchyni bude dobre fungovať? Lebo keď si predstavím že v pravom kraji je chladnička, niekde potrebuješ ešte šupnúť minimálne kanvicu tak ti istanú v podstate voľne 2 nepraktické rohy pracovnej dosky. A z kúpelne bojler by som šupla do komory.