icon

Kobo Libra Colour: Oplatí sa investovať do farebného displeja?

2. sep 2026

Pozerám novú čítačku a zaujala ma Kobo Libra Colour. Väčšinu času ale čítam normálne romány, takže čiernobiely text by mi úplne stačil. Farba by bola skôr bonus na obálky, zvýrazňovanie a možno občas nejaký časopis.
Kto ju máte, neľutujete ten farebný displej? Alebo by ste pri klasickom čítaní išli radšej do obyčajnej čiernobielej čítačky? Ďakujem.

jimmyy128
2. sep 2026

Otazka nie je ani tak farba verzus ciernobiela, ale skor palce a tlacidla. Libru 2, cize sedempalcovu ciernobielu s tlacidlami, Kobo uz nevyraba, skoncila v roku 2024 a dnes sa da zohnat len z druhej ruky. Novu sedempalcovku s tlacidlami ma v ponuke uz len jednu a to je prave Libra Colour. Ciernobielu ma len ako sestpalcovu Claru BW, ktora tlacidla nema. Takze ked chces to vacsie telo a listovat tlacidlom, moc na vyber nie je.

Co ta ta farba realne stoji: Kaleido 3 ma nad ciernobielou vrstvou farebny filter a ten trochu ubere na kontraste. Pismo ostava v 300 ppi a je ostre, farba je len v polovicnom rozliseni, ale pozadie posobi o nieco sivsie ako na cistej ciernobielej citacke. Na dennom svetle to clovek vidi, s podsvietenim sa to prakticky vyrovna.

Ak citas hlavne romany a citacku si predtym nemala, vsimnes si to minimalne, lebo nemas s cim porovnavat. Ked by si prechadzala z ciernobielej Kobo alebo Kindlu, prve dva tri dni ti to bude vadit a potom sa oko prisposobi.

A este k tomu zvyraznovaniu. Farebne poznamky prstom idu aj tak, ale Libra Colour je z tychto modelov jedina, ktora podporuje aj Kobo Stylus 2, cize sa da rukou pisat do poznamok a do PDF. Pero sa predava zvlast, tak s tym rataj v rozpocte.