Kto si kúpi telefón za 1300 - 1500 EUR?
Ahojte ľudia, vždy som mala z firmy Iphone, čiže som túto situáciu neriešila. Aktuálne mi tá moja 13tka odchádza a pozerám novú 17tku. Firma už Iphony kupuje iba top managementu a ja som dostala na výber nejaký android - také lacnejšie rady - konsolidácia - šetríme. A tak si pozerám Iphony a sama seba sa pýtam, to odkiaľ ľudia majú na ten telefón? To si každý mesiac odkladajú dva roky po 50 eur, aby si potom kúpili jeden telefón za 1399 eur? Ale to je strašne veľa peňazí za jeden telefón. Príde mi to veľmi veľká suma za jednu vec, ktorá o dva roky už bude stará ... dnes mnohí udia kupujú každý rok, každé dva roky nový iphone, ako pls? Nezárabám zle, práveže vôbec, som sama, peniaze si šetrím, aj investujem. Lebo každý mesiac okrem hypo, energií, jedla, drogérie vyjdu nejaké výdavky (jeden mesiac platíte ročnú poistku za byt a životku, druhý mesiac poistku za auto, tretí mesiac servisná prehliadka auto, potom ročný program v zdravotníckom zariadení, potom idete ku zubárovi, kde len šmahom ruky a jeden zub a ošetrenie necháte 80-100 eur, potom sa niečo doma pokazí a musíte kúpiť nové alebo to opraviť, do toho si človek chce šetriť aj na nejakú lacnejšiu dovolenku). Mňa naozaj zaujíma, či si ľudia s čistým platom 1.500 - 2.000 eur kupujú Iphony a či im to nie je ľúto, dať jednu výplatu na mobil?
@anonym_5792ba tak ak nebývaš v detskej izbičke a rohličky ti kupuje a masti mamka tak je to ok 😄
@anonym_de443f nie, normalne mame s priateľom hypoteku
@anonym_autor ja som to dostala od manzela ako darcek na valentina, stal 1700eur, 1TB pamat, dalsich 300 eur stali sluchatka, zo zaciatku som sa ho aj bala pouzivat
Inak mnohym klobuk dolu,ze z 1500eur dokaze este aj 500,800eur usetrit.Naklady na byvanie,jedlo musia byt ozaj male.
@anonym_autor nie nieje mi ľúto vyhodiť také peniaze za hocičo. Peniaze prídu a odídu. 🙂
My s manželom nerozhadzujeme peniaze na blbosti ale elektronika je jedna z vecí na ktorú peniaze dáme. Žiadne odkladanie po 50€ mesačne. Sú mesiace kedy by sme si obaja vedeli takýto telefón kúpiť z výplaty. Pracuje len manžel. Keď tu boli témy, koľko dávajú ženy mesačne na kozmetičku, kaderníčku a rôzne kúry, tak to boli iné pálky. Ja na toto nemíňam veľa, tak mám snáď právo si kúpiť drahý telefón ktorý využívam denne hodiny.
Pokial by som ten iphone naplno vyuzila prepojebie s ostatnymi jablkovymi technologiami rychlost grafika foto video tak ano dala by som.ale na to moje pouzivanie mi bohato staci obycajny samsung.za cca 200 a vydrzi tak 4-5 rokov a potom ho este dorazia deti na nejakych hrach.. pre mna to nie je podstatne ale pre inych mozno ano.rovnako ako znackova kabelka alebo nove auto. .
@anonym_autor asi tie iPhony nie su urcene pre ludi s platom 1500-2000€. Ale ked velmi chcu tak si vedia nasetrit. Ludia su rozni, maju rozne hodnotove rebricky. Niekto minie na handry, iný na kávičky, benzín, tenisky...niekto za mobil.
@anonym_autor tak si kúp 2-3r model. Alebo popros niekoho na firmu s DPH a ušetríš 23%
Je to o prioritách. Každý máme iné. Ja by som 1300 eur za mobil nikdy nedala, asi by mi ruky urvalo. Mám za 300 Samsung v akcii, pracujem s ním, robím fotky, videá, ktoré aj tak ešte upravujem. A slúži mi výborne. Tak isto, možno lepšie ako 1300 eurovy iPhone.
Ale neodpustím si výlety a zážitky. Tam sú moje iPhone niekoľkokrát.
Za mňa je iPhone alebo aj drahé auto alebo kabelka statusová vec a ja mám úprimne na háku nejaké statusy. Mne je až trápne za ľudí, ktorí si potrpia na statusových veciach, na ktoré si berú úvery. Ak na to majú, kľudne, ale brať si úver, alebo dlho si šetriť na vec, ako je mobil alebo kabelka? 🤦♀️
kolko iphonov si vies kupit z jednej vyplaty? Ja dva... cize ak si raz za dva roky kupim iphon beriem to ako radost... Navyse vzdy dam moj do vykupu, cize 700 mi daju za vykup a zbytok doplatim.. nevidim v tom ziadnu dramu. Cela domacnost mi roky funguje na IOS od telky, compov, hodiniek...
Tiež by som nedala za mobil tolko peňazí je to len biznis, nič viac
Tak vies,znacka je znacka, prestiz je prestiz, ano kupia si mobil za 1500EUR, okrem toho tie ceny idu zavratne hore prave pre tu "prestiz" a ludia sa idu potrhat za tym, ked vyjde novy iphone = pred obchodmi rady. Tak preco by nevypytali aj 2t? :D ja osobne odmietam za nieco take ako mobil dat take peniaze, moj rozpocet na tuto vecicku je o mnoho nizsie, a applu sa vyhybam dlhe roky, aj pri inej elektronike, za cenu toho telefonu ma clovek perfektny laptop, desktop alebo dovolenku :DDD Ale neriesim kto si co kupi, ak na to nemas, vyber si iny.. na to nie je nic. Napr dcera ma 13 pro max, v perfektnom stave, kludne ho bude pouziavt az kym sa nepokazi. Ale tie plusy ktore vraj ma, mna nepresvedcili... ani na fotkach ani na nicom nevidim nic extra, a ja ten telefon fakt pouzivam na zakladne veci...
Este k cene: drahe telefony sa popravde nekupuju na rok dva, tak ako rozumny clovek si nekupi 50t auto na rok dva. Kupuje sa to na obdobie = kym idu. A potom su ludia, co na to maju, neriesia a kupia si. Z akehokolvek dovodu,ci uz len tak pre radost, alebo z inych dovodov.
Firma mozno nakupila iphony aj s pausalmi, alebo viac za lepsiu cenu, 13tky isli okolo 900 eur ak sa nemylim bezne v obchode. Takze dnesne ceny novych modelov, su cenovo uplne inde.
Ja by som určite za telefón toľko nedala
@anonym_autor je v tom vela marketingu (masirovania mozgov masam), trosku snobstva a pretrcania sa, trosku marnivosti... Odhadujem, ze tak 70% majitelov iphonov nevyuziva naplno moznosti "ekosystemu" Apple.
Podla mna nema vyznam utracat za (top znackove, extremne drahe) veci, ale skor za zazitky, kulturu...
Ziaden mobil nestoji za 1500 ci viac, ziadne auto nestoji za 60-80 ci viac tisic. Jednoducho ich nadhodnota tej nadcene uz nezodpoveda.
Ja mam iphone a poburim ta, som na materskej a poburim ta deuhy raz, telefon nie je ani pre mna investicia. Mame viacero produktov od danej znacky a cez iphone si ovladam znacnu cast domacnosti, nam to takto vyhovuje. Nemyslim si, ze vlastnici tychto telefonov to vnimaju ako investiciu, kto by telefon vnimal ako investiciu? Neviem teda, ale dost casto tu tento pojem spominas, ze pre teba to investicia nie je, no sni pre nas. Kazdy ma ine priority, ty mas dve nehnutelnosti na hypoteku, my mame iphone a vela ineho. V praci, ktoru vykonava moj manzel je pre neho vo viacerych smeroch vyhodnejsie mat macbook a tym padom nevidim dovod aby si kupoval ja neviem samsung. Muz podnika a zaplatil si to sam, nemusela mu to platit firma aby si doprial mac ci iphone. Pre teba to je len telefon, pre niekoho to je pracovny nastroj.
@petracandle hádam fakt nechceš porovnávať plechy fabie s volvom?
@anonym_de443f hádam fakt nechceš porovnávať funkcie 200 eurového telefónu a toho za skoro 2000 😄 ten argument je úplne rovnaký! Nech si každý vráža peniaze do čoho chce ak na to má
Na mobily si nepotrpim, doteraz som mala iPhone 12 po synovi. On vždy fungoval tak, že starší model predal, niečo dostal od starých rodičov, niečo od nás a zvyšok si on doplatil (brigádoval). On mal z nás vždy najnovší a najdrahší mobil. Ale tento model aplikoval 10 rokov, vždy za starší model dostal ešte dosť… ja mám teraz iPhone 17, manzel mi kúpil na narodky, síce som hovorila, že mi stačí aj 15tka, keďže za mňa to nemá takú pridanú hodnotu. Ale manzel ma firmu a podniká, takže je to iné ako bežný zamestnanec.
ja som mala kedysi androidy a VŽDY mi po čase začali sekať. už niekoľko rokov mám iphone, kupujem si na paušál každe dva roky nový, v telekome to výjde na splátky lacnejšie so zlavami, ako platiť nový v hotovosti.
@anonym_autor ked sa zda na cisto novy vela, tak ber z overejnej druhej ruky, napr.
https://swappie.com/sk/iphone/iphone-17/iphone-...
vyklikaj si aky model chces + vyklikaj v ramci moznosti najlepsie moznosti stavu - podla toho kolko si ochotna zaplatit, pri vsetkom vidis kolko to bude stat do + alebo do - podla toho co si zvolis. A mas kvalitny mobil vo vybornom stave a lepsi peniaz.
ja som mala kedysi androidy a VŽDY mi po čase začali sekať. už niekoľko rokov mám iphone, kupujem si na paušál každe dva roky nový, v telekome to výjde na splátky lacnejšie so zlavami, ako platiť nový v hotovosti.
@babushkaem a kupovala si tie androidy tiez kazde 2 roky, s dostatocne vykonnym CPU a dostatocne velkym uloziskom aj RAM? Mne NIKDY ziadny Android nezapraskany zbytocnostami "nesekal". A to ich nekupujem ani raz za 4 roky.
@petracandle hádam fakt nechceš porovnávať plechy fabie s volvom?
@anonym_de443f no prave VW Group autam (kam patri aj Skoda) sa vycita vyssia hmotnost (z dovodu robustnosti) oproti azijskej konkurencii. Otvor si dvere na Fabii a popozeraj stlpiky dveri, prahy, panty a obmedzovace dveri a potom si otvor nejakeho aziata a porovnaj.
Pasivna bezpecnost sa aj tak konci tam, kde naraz neprimeranou rychlostou sposobuje destrukciu/utrhnutie vnutornych organov cloveka. Co je dost casty pripad ludi jazdiacich na drahych, rychlych ("bezpecnych") autach. Bezpecnost auta je aj (najma?) v hlave vodica.
Vec povahy, vztahu k peniazom a snobizmu. Teraz mi ukazoval instalater z bytoveho druzstva nejaky rozkladaci telefon, odhadom tak za 1000. Jeho plat nebude ziadna slava, ale aj tak si to kupil.
Mne s nasobne vacsim prijmom ako ma on, staci Samsung za 330 a este ho predam po 3 rokoch za 80 eur. Samsung ma dostatocne parametre na bezne pouzivanie a vyssie modely nemaju nic vyrazne lepsie co by za to stalo. A to tam mam mapy celeho sveta ulozene a mapova aplikacie je celkom narocna, ale v pohode.
Niekto ťa ten telefón núti kúpiť si? Alebo prečo sa tak nad tým rozohňuješ? Ja som iphonova, vyhovuje mi, páči sa mi… osobne nikdy nekupujem poslednú radu a neplatí pre mňa, že o rok nie je aktuálny, 13 mini mi stále slúži… už sa začínam obzerať po novom, ale odrádza ma práve to, že mi vyhovuje mini, tak s ním bojujem dokym sa dá… peniaze na to mam, zarobila som si ich poctivo, sú moje a je len moje rozhodnutie na čo ich miniem, myslim že inak hospodárim celkom rozumne, mám rezervu, mám investované a toto je vec, ktorá mi spravi radosť a miniem na to tie peniaze čisto len preto, lebo CHCEM… sorry, ale čo koho do toho?… ja tiež veľa veciam, ktoré robia iní nerozumiem, ale asi nemusíme všetkému
Výhoda iPhonu je v tom, že vydrží veľmi dlho. Ja mám iPhone 8plus z roku 2018 a ani po 8 rokoch s ním nie sú nijaké problémy. Teda aspoň u mňa to vychádza približne rovnako, kúpiť si raz za dlhý čas niečo drahšie alebo lacnejšie a častejšie.
Ja som si vzala pred rokom aj pol vtedy najnovší Samsung zfold 6 stal nejakých 1500+ chcela som ružový a ten bol drahší než klasika čierny alebo strieborný či aký. Tak som vzala na splátky. 250€ som zaplatila vopred rok som splacala každý mesiac a potom doplatila zvyšok. 🤷♀️ Tým pádom som to nejak necítila. Chcela som ružový tak mam ružový. Prvýkrát som si dopriala dráhy telefón co ma štýl ja zas nie som na také veci ze pravidelne. Keď sa pokazí určite pôjdem zase do lacnejších 🙂
to je tá chudoba na Slovensku.
Celá veda.
Ľudia nemajú čo žrať ale v 10 000e kabelkách 2000e mobily😂
Aj teraz omielaný Dubai ukázal ako ľudia "živoria"
Nožík sa mi vo vačku otvára keď niekto povie aká tu je chudoba.
Hej závidím 🤣🤣🤣🤣🤣 nemusíte sa unúvat
Vec povahy, vztahu k peniazom a snobizmu. Teraz mi ukazoval instalater z bytoveho druzstva nejaky rozkladaci telefon, odhadom tak za 1000. Jeho plat nebude ziadna slava, ale aj tak si to kupil.
Mne s nasobne vacsim prijmom ako ma on, staci Samsung za 330 a este ho predam po 3 rokoch za 80 eur. Samsung ma dostatocne parametre na bezne pouzivanie a vyssie modely nemaju nic vyrazne lepsie co by za to stalo. A to tam mam mapy celeho sveta ulozene a mapova aplikacie je celkom narocna, ale v pohode.
@patrike včera ku mne prišiel inštalatér na Mercedese GLS v koži. Celkom som sa zasmiala.

Dolezite pri vybere mobilu je to, na co ho clovek vyuziva. Ked iba zakladne funkcie - fotak, mail, WhatsApp, telefonovanie, poznamky, sms, YT, sem tam FB a podobne, tak nepotrebuje spickovy mobil. I tak je to zrut casu.