Overenie totožnosti pri kúpe mobilu zo Swappie
Ahojte, chcem si kúpiť mobil cez Swappie a už som vyplnila objednávku, ale niečo mi nesedí. Ukazuje mi tam nejakú Klarna a pýta sa na moje osobné údaje – rodné číslo, dátum narodenia, adresu trvalého bydliska. Príde mi to trochu čudné, ktorá stránka chce takéto údaje? Máte skúsenosti so Swappie s tým, kto si tam objednával mobil?
Teraz som schvalne skusila cez swapie akoze kupit mobil dosla som az k platobnej, ziadne osobne udaje az na meno, priezvisko, email, mobilne cislo, adresu nechceli. Ani ma nepresmerovali na inu stranku, ktora by to chcela. Ale pokial kupujes na splatky je to standardny postup, ze chcu navyse osobne udaje.
Klarna je služba na platenie, kde platíš po splátkach. Keď platíš štandardne tak to je ako akákoľvek iná platobná brána. Mobil som si pred rokmi brala cez Swappie, ešte stále funguje.
@cyneric Lenže ja nechcem platiť na splátky, ja chcem zaplatiť celú cenu.“
Je bezpečne zadávať údaje o svojej karte?
Príde mi to ako podvod
@anonym_autor na internetové platby používaj jednorázovú alebo virtuálnu kartu s limitom, ochrániš tak svoju hlavnú plastovú kartu
@anonym_autor ne, v žádném případě není bezpečné zadávat údaje o platební kartě, to je snad jasné.
Klarna je nemecká banka over si to
Klarna nie je nemecká, je švédska – Klarna Bank AB so sídlom v Štokholme. Plnú bankovú licenciu jej udelil švédsky finančný dohľad Finansinspektionen v roku 2017 a na základe európskeho pasu pôsobí aj u nás, má aj slovenskú verziu stránky. Nemeckú pobočku má tiež, odtiaľ asi tá zámena. Takže nie, nie je to podvodná stránka, ktorá by ti údaje pýtala neoprávnene.
Podstatné je, prečo ich pýta. Tie údaje nechce e-shop, chce ich Klarna, a chce ich len vtedy, keď je zvolená odložená platba, čiže zaplatiť neskôr alebo rozdeliť na tretiny. To je fakticky drobný úver, takže musí overiť totožnosť a bonitu voči externým databázam – bez toho ti odloženú platbu nedajú. Ak platíš celú sumu naraz, tento krok vôbec netreba. autumn1 to potvrdila prakticky, keď prešla objednávkou až k platbe a pýtali od nej len meno, e-mail, telefón a adresu. Skús sa teda v objednávke vrátiť o krok späť a v spôsobe platby vybrať priamu platbu kartou namiesto Klarny.
K tej karte, lebo na to sa pýtaš dvakrát a odpoveď si nedostala. Zadať kartu na platobnej bráne je bezpečné v rovnakom rozsahu, ako je bezpečná hociktorá iná platba na internete. Predajca tvoje kartové údaje nevidí, ostávajú na bráne, a od zavedenia európskych pravidiel musí platbu potvrdiť ešte silné overenie, čiže potvrdenie v bankovej aplikácii. Rada s virtuálnou kartou s nastaveným limitom je dobrá, presne na toto je. Čo naozaj nerobiť: zadávať kartu do formulára, na ktorý si sa preklikla z e-mailu alebo esemesky, a posielať komukoľvek fotku karty alebo kód z SMS.
Ak ti to celé aj tak nesedí, repasovaný iPhone sa dá kúpiť aj od slovenského predajcu a časť týchto otáznikov tým odpadne. Napríklad iguru.sk je slovenský e-shop, ktorý má aj vlastný servis a predajňu v Košiciach, platí sa bežne kartou alebo prevodom a záruka je 12 až 24 mesiacov podľa konkrétneho produktu. Praktický rozdiel oproti Swappie je hlavne v tom, kam ide prípadná reklamácia – Swappie dáva 12 mesiacov a servis má v Estónsku, telefón sa tam posiela na predplatený štítok, pri slovenskom predajcovi to zostáva doma a tovar sa dá prevziať aj osobne. Odstúpiť do štrnástich dní môžeš tak či tak, to platí pri oboch.

Klarna je služba na platenie, kde platíš po splátkach. Keď platíš štandardne tak to je ako akákoľvek iná platobná brána. Mobil som si pred rokmi brala cez Swappie, ešte stále funguje.