Používate umelú inteligenciu v bežnom živote?
Všade sa o tom hovorí, ale ja mám stále pocit že neviem na čo by mi to bolo v bežnom živote. Občas sa niečo spýtam zo zvedavosti a tým to končí.
Našli ste si pri AI niečo čo používate opakovane a naozaj vám to uľahčí deň?
@rozculena až na to že ja nepíšem že ju nevyužívam. to je základ…
ale napr. to čo si napísala, že namiesto vymýšľania, kreovania jedálnička si ho necháš vypracovať - to už áno, vedie to k tomu že otupievaš… detto itinerár, návrh kuchyne a podobné veci…
ja ju používam, aj v práci aj doma, ale nie na to aby za mňa robila veci ktoré dokážem ibaže sa mi nechce…
a nemám nič proti tomu že niekto ju využíva aj na banality - ale výsledkom je to že si myslím to čo si myslím 🤷♀️
@biba_18 nenávidím vymýšľať,čo mám variť,prečo by som otupievala kvôli tomu?
V praci som skusila par dotazov - klamala.
Na cestovanie navrhy v zahrade vyuzivam.
Akurat som pocuvala podcast, v r 2030 vraj AI bude hackovat stredne a male firmy a vydierat ich. Je to blizko.
@natalka13 hackovať, a ja som čítala že háčkovať 😀
@anonym_959f79 No neviem ako moze niekto zneuzit informaciu o ktorej verejne hovorim.
@anonym_cce7e9 no tak ked o nej verejne hovoris, tak potom ti to asi nevadi. Vacsina ludi je napriklad na informacie o zdravotnom stave velmi citliva. Ale teda ked uz nic ine, tak tie spravy od inych ludi - minimalne tam plati nejake listove tajomstvo, takze tam nekonas iba za seba.
Nie, v beznom zivote nie - nekrmim databazy datami o svojom zivote pre vlastnu bezpecnost. V druhom rade mi je luto planety a tych, co ziju v okoli datacentier. Pracovne pouzivam perplexity a undermind, obcas.
@anonym_959f79 No neviem ako moze niekto zneuzit informaciu o ktorej verejne hovorim.
@anonym_cce7e9 Odbornici na kyberbezpecnost vedia, citaj.
tiež mi zavše napíše blbosti.
@anonym_4ce0da ak prestneš využívať svoju šedú mozgovú kôru… skôr či neskôr ťa to dobehne…
@biba_18
To je ako keby deti pouzivaju iba scitanie a odcitanie a neucia sa nasobilku. AI je super nastroj ktory mas vyuzit na kriticke myslenie, argumentaciu, brainstorming. Nauc sa vytvarat kvalitny prompt a budes sa zlepsovat aj vo svojej perspektive.
Treba sa iba sam seba spytat co ti AI da?? Iba preberies vysledok? Skopirujes odpoved? Alebo to dokazes viac rozvinut a posunut do hlbky?
Nie ked vies ai vyuzit vo svoj prospech…nadavaju na to len ti co to nedokazu.
@anonym_4ce0da to nie je úplne pravda. Viem zadávať oveľa lepší prompt ako moje okolie a aj tak AI používam oveľa menej ako oni, dá sa povedať, že takmer vôbec. Viac menej iba vždy poradím ľuďom ktorí ho používajú, čo majú zadať aby dostali to čo potrebujú.
@anonym_4ce0da to nie je úplne pravda. Viem zadávať oveľa lepší prompt ako moje okolie a aj tak AI používam oveľa menej ako oni, dá sa povedať, že takmer vôbec. Viac menej iba vždy poradím ľuďom ktorí ho používajú, čo majú zadať aby dostali to čo potrebujú.
@anonym_dffa57 co to ma spolocne s frekvenciou pouzivania ??? Ved nech to kazdy pouziva podla svojej osobnej potreby nie? Kazdy ma inu profesiu,vzdelanie, zaluby…
Pisem to presne v poslednom komente…ze nejde o to zadat otazku a dostat odpoved…presne toto je to kvazi nespravne vyuzitie resp preco ma potom niekto nazor ze budeme blbi kvoli ai..lebo zadas otazku a dostanes odpoved a vybavene…
ale prosím ťa,vyhľadávanie na googli niekomu ublížilo? AI je už dokonca implementovaná aj tam a všetci,čo to hrdinsky nepoužívajú,o tom ani nevedia.
Používam denne,namiesto kalorických tabuliek,namiesto zdlhavého preklikávania sa v apke to jednoducho nadiktujem do chatuGPT.Keď neviem,čo variť,poviem mu,čo mám doma a vymyslí mi recept.Mňa varenie neskutočne nebaví,prečo by som si to neuľahčila?
Prekladá mi lekárske správy do zrozumiteľného jazyka napr.,to má aký vplyv na moju šedú kôru?
Prekladá mi cudzojazyčné texty,keď sa snažím niečo pochopiť,to hádam ubližuje môjmu mozgu?
Keď som v Lidli a chcem nejakú rastlinu si kúpiť,tak mi povie,čo to je a ako sa to pestuje.
Vážne to ohrozuje môj mozog?
Jeden výživový doplnok prestali vyrábať,našiel mi niečo skoro totožné,myslíš,že ja sama by som to našla alebo by mi poradili v lekárni? Tam by mi len podstrčili to,čo by chceli predať...
atď....atď.......
@anonym_autor každý týždeň je tu táto téma,stačí sa pozrieť.......
@rozculena “ublizuje” ti to tym, ze sa uz sama nijako nesnazis najst cestu, riesenie, prestavas pouzivat vlastny mozog. Predstav si krizovku - miesto toho, aby si rozmyslala nad odpovedami, mozno si nieco vyhladala v encyklopedii alebo slovniku, sa ti objavi rovno vylustena tajnicka. Alebo miesto prechadzky do kopca na vyhliadku sa tam vyvezies taxikom - bude to rychlejsie, menej namahave, ale nespalis kalorie, neposilnis svaly, ukratis sa o zazitky cestou atd. Niekedy cesta je ciel.
No a vsetci vieme, ako funguje evolucia - co nepouzivame, to zakrpatie. V tomto pripade to bude mozog.
Za mna AI je dobry sluha, ale zly pan. Ak ju vyuzijeme zmysluplne a nieco nas nauci, tak je to super. Ak ju budeme vyuzivat na trivialne veci, ktore by sme s trochou snahy zvladli aj sami, tak to nedopadne dobre.
@anonym_dffa57 co to ma spolocne s frekvenciou pouzivania ??? Ved nech to kazdy pouziva podla svojej osobnej potreby nie? Kazdy ma inu profesiu,vzdelanie, zaluby…
Pisem to presne v poslednom komente…ze nejde o to zadat otazku a dostat odpoved…presne toto je to kvazi nespravne vyuzitie resp preco ma potom niekto nazor ze budeme blbi kvoli ai..lebo zadas otazku a dostanes odpoved a vybavene…
@anonym_4ce0da nečítala som tvoj posledný komentár, bola to len odpoveď na reakciu, že nadávajú naň len tí čo to nedokážu. Lebo nájdu sa aj ľudia ktorí ai používať vedia, ale jeho služby nevyužívajú.
@anonym_4ce0da presne táto tvoja odpoveď ukazuje že možno ovládaš prompty, ale neovládaš ľudskú interakciu a nemáš mentálnu empatiu… namiesto zamyslenia sa čo ten druhý hovorí ti už utekajú prsty hrrrr…
áno, ide presne o to, na čo ai kto používa - a na základe toho hovorím že ľudia otupievavajú…
ta co je zabudovana v googli je vobec najhorsia.Sama blba odpoved a to si myslim ze zadavat prompty viem celkom dobre.A uz viackrat sa somnou dokonca hadala ze ona ma pravdu pricom som jej presne podsuvala aj fotky s dokazmi.Nakoniec som to zaklapla zmazala a bolopo debate😅 aj navrhy izieb som skusala teda dizajn a take kraviny mi to navrhlo ze keby sa tym riadim, tak za A ten nabytok nikdy v zivote nezozeniem a za B aj to rozlozenie nabytku bolo take, ze to bolo vidno ze to robila masina stolicka kde chybala jedna noha alebo stol rovno pri dverach ze ked otvoris dvere tresknes do toho stola.No nasmiala som sa viac nez dost.Toto dajte ukazat nejakemu profi architektovi alebo dizajnerovi a dobre sa zasmeje ved tie obrazky co to vytvara su prakticky nepouzitelne dobre akurat tak na stenu ako plagatik v izbe.Ale ako na recepty to chvalim aby som zas len nehanila to poradi super.Varim s nou pravidelne
@anonym_4ce0da presne táto tvoja odpoveď ukazuje že možno ovládaš prompty, ale neovládaš ľudskú interakciu a nemáš mentálnu empatiu… namiesto zamyslenia sa čo ten druhý hovorí ti už utekajú prsty hrrrr…
áno, ide presne o to, na čo ai kto používa - a na základe toho hovorím že ľudia otupievavajú…
@biba_18 no a mozno sa ty divad na veci prilis plocho a ciernobielo.
Ja ked vidim kam sa ludstvo posuva a ake pokroky robi veda a vyskum a ake mame moznosti studovat a vzdelavat sa (v podstate vela veci aj zadarmo) tak nebudem suhlasit ze ludia otupievaju.
Hlavne preto ze si nerobim nazor na zaklade Jany z Hornej Dolnej ktora AI pri svojim zivote prakticky nevyuzije. Divam sa na ludi ktori cez AI dokazu nieco dalek budovat.
A ked je tu napr nejaka mama ktora po praci nema energiu riesit co bude varit a necha si vytvorit zoznam na nakup a konkretne jedla a pripravi si to na tyzden a setri svoj cas aj peniaze a nasledne ma cas a chut sa venovat rodine tak to neberiem ze otupieva ale ze strategicky planuje…kazdy mame narok na svoj nazor .
Nie ked vies ai vyuzit vo svoj prospech…nadavaju na to len ti co to nedokazu.
@anonym_4ce0da Nemas pravdu, ale kludne si mysli, ze mas. Casom mozno na to prides.
@biba_18 no a mozno sa ty divad na veci prilis plocho a ciernobielo.
Ja ked vidim kam sa ludstvo posuva a ake pokroky robi veda a vyskum a ake mame moznosti studovat a vzdelavat sa (v podstate vela veci aj zadarmo) tak nebudem suhlasit ze ludia otupievaju.
Hlavne preto ze si nerobim nazor na zaklade Jany z Hornej Dolnej ktora AI pri svojim zivote prakticky nevyuzije. Divam sa na ludi ktori cez AI dokazu nieco dalek budovat.
A ked je tu napr nejaka mama ktora po praci nema energiu riesit co bude varit a necha si vytvorit zoznam na nakup a konkretne jedla a pripravi si to na tyzden a setri svoj cas aj peniaze a nasledne ma cas a chut sa venovat rodine tak to neberiem ze otupieva ale ze strategicky planuje…kazdy mame narok na svoj nazor .
@anonym_4ce0da na svete je 8 miliárd ľudí. ale zoberme len vyspelú civilizáciu - 1,3 miliardy - slovensko 5 milionov. a vačšina je z tej hornej dolnej veruže…
Používam úplne na všetko! V práci ,v bežnom živote..obrovská pomoc

@anonym_cce7e9 bola som na prednaske o kyberbezpecnosti, kde niekolkokrat zdoraznovali, ze s AI nikdy neriesit lekarske spravy, osobne spravy, kotespondenciu. Nikdy nevies, kedy sa to dostane do nepovolanych ruk. Vsetko sa da dneska velmi dobre zneuzit.
@anonym_959f79 presne tak, AI o nas zbiera informacie pekne pomaly a isto.