icon

Zlepšenie signálu Wi-Fi pre TP-Link Archer AX55. Pomôže extender?

7. máj 2026

caute, kupil som TP-Link Archer AX55 do rodinneho domu na dve poschodia ale signal na hornom poschodi je dost slaby. mam ho umiestneny v obyvacke dole, rozmyslam nad extenderom, ale neviem ci to pomoze. mate tip ako to vyriesit efektivne? dik

zic
7. máj 2026

@anonym_autor mas rozvedenu siet vramci domu (TP zastrcky v izbach?)... ak ano, tak si jednoducho do kazdeho "sektora", kde mas slaby signal daj dalsi router... bez straty signalu pokryjes to co treba... ja mam 3 routre, lebo niektore miestnosti su velmi daleko jedna od druhej...

0silvia0
7. máj 2026
@zic

@anonym_autor mas rozvedenu siet vramci domu (TP zastrcky v izbach?)... ak ano, tak si jednoducho do kazdeho "sektora", kde mas slaby signal daj dalsi router... bez straty signalu pokryjes to co treba... ja mam 3 routre, lebo niektore miestnosti su velmi daleko jedna od druhej...

@anonym_autor máme to tak ako ty, aj ten istý router a áno, máme na poschodí extender. Pomáha to, aj keď sa mi niekedy mobil pripája na extender, keď som na prízemí, musím si potom ručne meniť sieť. Ale asi je lepšie riešenie ako píše @zic

zic
7. máj 2026
@0silvia0

@anonym_autor máme to tak ako ty, aj ten istý router a áno, máme na poschodí extender. Pomáha to, aj keď sa mi niekedy mobil pripája na extender, keď som na prízemí, musím si potom ručne meniť sieť. Ale asi je lepšie riešenie ako píše @zic

@0silvia0 toto by sa ti mohlo podarit vyriesit (ak to tak nemas), ze wifi sa bude vsade volat rovnako (na vsetkych routroch)... samozrejme prepinat sa bude rovnako v pripade lepsieho signalu... len by to mohlo byt viac "seamless"

0silvia0
7. máj 2026
@zic

@0silvia0 toto by sa ti mohlo podarit vyriesit (ak to tak nemas), ze wifi sa bude vsade volat rovnako (na vsetkych routroch)... samozrejme prepinat sa bude rovnako v pripade lepsieho signalu... len by to mohlo byt viac "seamless"

@zic no to by som musela vedieť, ako sa zmení názov wifi😎 Ono sa to nastavilo samo, na spodnom routri sa volá wifi tp link 5G, na extendri tp link ext.

zic
7. máj 2026
@0silvia0

@zic no to by som musela vedieť, ako sa zmení názov wifi😎 Ono sa to nastavilo samo, na spodnom routri sa volá wifi tp link 5G, na extendri tp link ext.

@0silvia0 jasne, chapem... na dialku tazko radit... Jedine zistit v navode, ako sa "dostat" (ak sa to da) do - asi najskor extendera - a zmenit to meno (a ked tak heslo) na rovnake ako na routri... ale zase - ak to funguje (a velmi ta to neobtazuje), tak sa toho radsej nechytat 🙂 🙂 🙂

autor
7. máj 2026

Pojdem do toho extendra teda, nemam TP zastrcky... len zase, aky vybrat spolahlivy osvedceny...niekedy aj podla recenzii clovek vybera a stoji za figu

anonym_a2b02c
7. máj 2026

Najistejšie a najkvalitnejšie je potiahnuť kábel na horné poschodie a tam dať druhý router.
Takisto ak tam budeš mať PC, notebook , TV pripojiť ich káblom nech ti ide najrýchlejšie net a zbytočne router nevyžaruje do okolia.

zic
7. máj 2026
@anonym_autor

Pojdem do toho extendra teda, nemam TP zastrcky... len zase, aky vybrat spolahlivy osvedceny...niekedy aj podla recenzii clovek vybera a stoji za figu

@anonym_autor este poznamku na zvazenie... neviem na 100%, lebo som to v poslednej dobe nesledovat, ale zisti, ci ten extender nefunguje na samotnom wifi signale. Viem, ze aj routre fungovali / funguju tak, ze vlastne sa napoja na wifi signal a ten dalej siria... lenze to potom (ak si dobre spominam) "deli" bandwidth ("rychlost") na polovicu (polovica sa pouziva ako "backbone" / prepojenie s hlavnym routrom a polovica na sirenie signalu...
Alternativa je mozno (ale tiez to ma svoje muchy) pouzit ethernet over power (sirenie signalu cez elektricke rozvody)... funguje to asi fajn ak je to "blizko" a nemas tam ziadne poistky medzi tym a prerusenia... Cim dalej a cim viacej "preruseni", tym vacsia strata...
https://www.alza.cz/tp-link-tl-wpa4220-d2358552...
Toto je na ukazku, pozri si vsetky podobne produkty, existuju rozne kombinacie (s wifi, bez wifi - len s eth portami)... vies mat nie len jeden pri zdroji a druhy niekde v dome, ale dokupit aj jednotlivo dalsie do dalsich miestnosti... Len teda ti to zaberie zastrcku a neodporuca sa rozdvojka a predlzovacka.
Posledna moznost je prevrtat niekde za nabytkom dieru, prestrcit ethernetovy kabel a spravit to tak ako pise prispievatel nado mnou - a teda zapojit router napriamo...

kdeprebalim_sk
7. máj 2026

@anonym_autor no, zalezi od toho kde si. extender wifi sice rozsiri, ale ak ma sam slaby signal, tak velmi nepomoze. najlepsie je mat mesh siet s roamingom. radsej mat viac ks slabsich APciek (napr v kazdej izbe) ako 1 silny router, lebo sa to ovela lepsie pokryje signalom priestor a zariadenie sa prepaja ako clovek prechadza. Da sa to riesit unify alebo mikrotik s capsmanom - ja pouzivam mikrotik s capsmanom a v dome mam 3 male APcka, a 2 APcka mam aj ako switch (pri telke a v pracovni).

najlepsie je mat potahanu strukturovanu kabelaz cez zasuvky, pripadne v podhladoch - tam mozu tie APcka aj zostat, ale ak to neide, tak aspon do listy potahat kable. mnohe apcka su velke ako zapalkova krabicka alebo tak ze polovicka z tej velkej zapalkovej krabicky, napajanie cez ethernet kabel (netreba tahat elektriku) z 1 miesta.