Ako prestať míňať na nepotrebné veci?
Na Novy rok som sa rozhodla urobit zmeny a to aj tie financne.
Uvedomujem si, ze vela minam na hluposti, resp. nie na hluposti, ale skor na veci, ktore ani nepotrebujem. Napriklad idem do obchodu a tam kupim krem - aj ked doma mam 4 a este nevyuzite, kupim deodorant - aj ked doma mam 3. To iste oblecenie, kupim si pyzamo, aj ked ho nepotrebujem alebo nejake tricka, bluzky ci topanky, pritom nepotrebujem. Kupujem akoby "na sklad", ale realne tie veci nemusim kupovat.
Chcem zacat viac setrit a ked som pozerala IB kde minam najviac, tak som sa zhrozila kolko minam na hore uvedene.
Mate nejake tipy, ako nekupovat, ked netreba? Mna to proste laka. Uz som mohla mat nasetrene na zaklad hypoteky, na dovolenku, ale ja to prehajdakam na blbostiach.
@anonym_autor A minieš tie krémy, deodoranty, nosíš to oblečenie? Zase napríklad jeden deodorant nie je mať zle v zásobe-nech nemusíš bežať do obchodu ked sa minie, ale 3 sú moc, ja mám doma tiež 4 krémy v zásobe, ale miniem ich, 1 sérum na zimu lebo to čo mám mi dochádza a začnem používať čoskoro, 1 očný krém, jedno SPF a jeden krém na leto, ale teda do leta všetky dostanú využitie a nemusím potom kupovať. A napríklad za tieto 2 mesiace som kúpila veľa teplejších legín aj na doma aj do mesta, ale využijem, nebudem musieť kupovať budúci rok. Vyslovene nemám veci na ktoré by som zabudla a nenosila ich alebo že by som ich kúpila a potom nechcela...
@marsmykkok Praveze ich neminiem. Uz mam v skrinke kremy a sera po zaruke, sampony, masky a kondicionery co treba minut, ale ja just kupim nejaky super zazrak na vlasy za 25 eur. Nehovoriac, kolko miniem na dobierke, ked kupujem online. U mna ide podla mna o psychologicky efekt - ako dieta som nemala dost oblecenia, nosila som to iste, vela veci aj po detoch z rodiny, nemala som vreckove, nemohla som si kupit co chcem. Niektore deti sa mi smiali, ze mam len dvoje rifle, vacsina bola z bohatsich rodin. Mozno to dieta vo mne sa to snazi kompenzovat. Znie to ako hlupost, ale psychika je taka, ze to asi nosim v sebe. Ze len vtedy, ked nieco mam, vlastnim, ze len vtedy mam hodnotu, len vtedy za nieco stojim. Z psychologickeho hladiska to dava zmysel.
@januska12323 To robim, tulam sa bezcielne a potom samozrejme narazim na nieco, co by sa mi "hodilo", rozumej, co nepotrebujem, ale ved je to pekne, budem to nosit, hodi sa to... Neviem, ci je to uz moja negramotnost (ako decko som stale chodila v tom istom, rodicia nemali penazi nazvys) alebo cim to je.
@anonym_autor Do obchodu z oblečením choď iba vtedy ak to oblečenie potrebuješ. Potrebuješ bundu, tak idem pozrieť iba bundy na nič iné nepozriem. Drogériu si napíš na papierik a choď iba k tomu tovaru čo máš napísané.
@marsmykkok Praveze ich neminiem. Uz mam v skrinke kremy a sera po zaruke, sampony, masky a kondicionery co treba minut, ale ja just kupim nejaky super zazrak na vlasy za 25 eur. Nehovoriac, kolko miniem na dobierke, ked kupujem online. U mna ide podla mna o psychologicky efekt - ako dieta som nemala dost oblecenia, nosila som to iste, vela veci aj po detoch z rodiny, nemala som vreckove, nemohla som si kupit co chcem. Niektore deti sa mi smiali, ze mam len dvoje rifle, vacsina bola z bohatsich rodin. Mozno to dieta vo mne sa to snazi kompenzovat. Znie to ako hlupost, ale psychika je taka, ze to asi nosim v sebe. Ze len vtedy, ked nieco mam, vlastnim, ze len vtedy mam hodnotu, len vtedy za nieco stojim. Z psychologickeho hladiska to dava zmysel.
@anonym_autor ja som mala iba jedny rifle… a áno z psychologického hľadiska to zmysel dáva, ja som to napríklad premietala na deti, že im dám všetko, čo som ja nemala a nemohla mať. Časom som si ale uvedomila, že je to sprostosť. Neviem koľko máš rokov, ale bude sa to zlepšovať, hlavne ak už vieš, že máš problém. Odpusti svojim rodičom, myslím, že ti dali všetko čo v tej dobe mohli a mali. Život nie je o materiálne a ani tvoja hodnota nie je v tom, čo a koľko toho vlastníš. Ale to si určite uvedomuješ, len podvedomie ti dáva také nutkania, že kúp si, zaslúžiš si, máš na to, predtým si nemala takú možnosť. Ja ako som staršia a staršia, uvedomujem si, že nič dokopy nepotrebujem. Život sa dá prežiť aj s jedným svetrom a nemusí byť ani chudobný, ani smutný. To je o nastaveniach v hlave a v srdci. Ja som nedávno prišla na to, že by som nechcela byť ani bohatá. Na čo? Prečo? Čo by som robila s toľkymi peniazmi? Bezcieľne blúdila po obchodoch alebo na eshopoch? Nič z toho si do hrobu nevezmem.
Skus si pozrieť aj videa o tom, ako je planéta zahltena plastami, odpadom a všelijakými nepotrebnými vecami. Ako deti niekde v Ázii šiju za 50 centov tričká v nekrestanskych podmienkach. A tým, že budeš kupovať naozaj len toľko, koľko potrebuješ prispejes k tomu aby sa toľko odpadu nehromadilo. Je veľmi pravdepodobné, že to máš z detstva, to nutkanie. Ako píšeš. Tiež sme veľa nemali, ale v poslednom čase mi dochádza, že veci človeka šťastným neurobia. Stále sú to veci. Skus možno radšej kúpiť nejaký výlet, zážitok. A skus si pozrieť aj videa o minimalizme. Koľko reálne človek potrebuje. A nastaviť sa, že to, že nemáš 10 kabátov vôbec neznamená, že si socka. Tie rady, že sa nemáš motať bezcieľne po obchode už máš. Držím palce
@anonym_autor Chapem tvoje nastavenie autorka, bohuzial moja sestra to na rovnako. Ma neuveritelne vela veci, kozmetiky, bizu, oblecenie, to iste veci pre deti. Ale neda si povedat, ona vsetko raz vyuzije (i kremy 5 rokov po zaruke) a vsetko znackove. Je to bohuzial diagnoza a treba sa poradit s odbornikom, ak to nejde samo. My sme tiez vyrastali v chudobe a v malej domacnosti zahltenej vecami, lebo vsetko sa raz zide. Ja som brutalny minimalista, nemozem dychat, ked som u niekoho a ma byt zahlteny vecami, ale moje je inak tiez diagnoza, lebo ja vsetko vyhadzujem. Par krat som sa v zivote zbalila do 2 kufrov a prestahovala sa do inych krajin, miest. Tu uz niekto pisal, aj ja preferujem zazitky a posledne roky si doprajem rozne kury (kadernik, kozmetika, masaz, atd), ale veci mame doma minimum. A to mam 2 male deti.
Skus si aspon na mesiac zablokivat stranky, kde kupujes oblecenie, daj si denny limit na kartu, pouzivaj hotovost a chod na nakup len raz za cas, tiez, ako tu pisali, ja robim raz mesacne nakup v drogerke so zoznamom a raz tyzdenne potraviny velky nakup. Velke zasoby nerobim, ved obchody su nonstop otvorene, maximalne ked je nieco v akcii, tak vezmem dva kusy, ale je to nieco co viem, ze hned spotrebujeme. Vyloz si kozmetiku von, aby si ju mala na ociach a pouzivaj ju. Povedz si teraz dokoncim tento krem, sampon a az potom dalsi, ale maj ten dalsi na ociach. Vyloz si vsetko oblecenie na postel a pozri sa, kolko toho mas. A presne si povedz, potrebujem to teraz, ak pojdes do obchodu. A ak chces vlastne byvanie, po byte si nalep post its s byvanim a maj to stale na ociach, tvoj ciel, tam maju ist prniaze, nie na bezhlave nakupy.
Drzim palce, si na dobrej ceste, lebo si to uvedomujes.
Ja všetko len objednávam - aj potraviny, aj drogeriu. Na účte mám len peniaze, ktoré reálne miniem na stravu a drogeriu (cca 550€ mesačne), keď kupujem niečo navyše, tak si vopred na to nechám na účte, všetko ostatné ide na šetriaci účet + hotovosť. Keď budem kupovať neuvážene, tak na konci mesiaca nebudeme jesť 😅. Takto mesačne šetrím aj 4 cifernú sumu.
ty nemas vlastne byvanie, odlozis si len 150 EUR? a ty si s tym ok? ty sa nebojis? nakupujes hovadiny, ktore vyhadzujes? vazne sa nad tym zamysli
ked dostanes vyplatu, poplat, co je treba, odloz si pevnu sumu na stravu a nutne vydaje, a ostatne setri
Tiež chcem viac šetriť. U nás je problém že sa cez víkend nudíme tak ideme do obchodov, niečo mi napadne tak ideme do Ikei a tam samozrejme oplieskame viac peňazí ako plánujeme.... Minulý rok sme si takto poprerábali skoro celý interiér, ja mám nápad a môj manžel ho hneď chce realizovať.
Takže tento rok proste nebudeme chodiť na bezcieľne nákupy ani zabíjať nudu v obchodoch, ale radšej v prírode.
@anonym_autor daj si väčší cieľ, ktorý chces splniť.Nie, kúpiť byt, ale napríklad ušetriť 500 eur, na dovolenku atď ..je ťažké odolať chápem ja ani radšej nepozerám výpredaje.Obcas si dopraj, ale nie je rozumne všetko míňať.
ty nemas vlastne byvanie, odlozis si len 150 EUR? a ty si s tym ok? ty sa nebojis? nakupujes hovadiny, ktore vyhadzujes? vazne sa nad tym zamysli
ked dostanes vyplatu, poplat, co je treba, odloz si pevnu sumu na stravu a nutne vydaje, a ostatne setri
@anonym_4cbcf7 Nie som s tym ok, ak by som bola, tak sem ani nepisem. Je to psychologicky stav este z detstva, uvedomujem si, kde je problem a pracujem na tom.
@anonym_autor nastav si limit na karte, do obchodu iba hotovost na potraviny ktore treba
@anonym_autor Mne sa nechce tulat po obchodoch,takze neminam nic 😂 To si musis nastavit v hlave,ze chces usetrit peniaze alebo chces zit minimalisticky zivot. Mne sa zhnusil konzumny zivot a preto idem do obchodu iba ked uz surne musim. Ani v potravinach sa nezdrziavam. Chodim do mensich potravinam,kde stravim minimum casu. Vsetko je v hlave.
@anonym_autor Pozri, ja zase nie som fanúšička úplného minimalizmu lebo ak máš 2 tričká a nosíš tie zoderie sa to skôr ako ak máš 6 a striedaš ich... Podľa mňa jedine nastaviť si rozpočet, pred výplatou si spočítať výdavky/príjmy a nechať si na účte len toľko koľko potrebuješ a ostatné premiestniť niekde skade to nebudeš vyberať a napríklad budeš vedieť že na oblečenie máš 30 eur a viac dať nemôžeš, na kozmetiku a drogériu 40 a ak kúpiš najnutnejšie ako toaletný, hygienické vreckovky a podobné a na hlúposti ti neostane. Dnes je proste plno produktov a tlačia do ľudí, napríklad pranie, máš obrúsky na chytanie farby, potom dezinfekciu na prádlo, prášok, aviváž, parfém, potom ak dávaš do sušičky obrúsky do sušičky a ak si spočítaš náklady na pranie jedno vyjde dosť, treba proste mať rozum a nepoužívať to všetko. Rovnako aj na tvár, tie rutiny s 20timi prípravkami sú len biznis a za mňa to viac škodí ako pomáha, mám sérum, denný krém a očný krém a raz za týždeň až dva maska na tvár a stačí.
Tiež som bola na tom rovnako. Kolko mas rokov? Človek musí na šetrenie dozrieť. Chápem, ze si chceš dopriať. Tiež som mala vždy podedene, deti sa.mi smiali. Nikde sme nechodili, žiadny lyziarsky zájazd, žiadny výlet, ani jarmok, nič...
Ja uz teraz míňam oveľa menej, snazim sa šetriť. Mrkni štýl minimalizmus a mozno ti bude pasovať.
@anonym_autor nájdi si iný spôsob trávenia voľnéno času, ako flákanie sa po obchodoch, to, čo robíš, už hraničí s diagnózou.
@anonym_autor no... ked nieco chytis do ruky v obchode tak si daj povinnost spytat sa ci to mas doma... ak mas, poloz to. Nic ine ti nepomoze. Rovnako som roky mala doma haldy kozmetiky, oblecenia, aj kancelarskych potrieb atd atd.. proste kadecoho... CHYTIM do ruky? mam/nemam. Nekupujem. Da sa to.. ked som sa stahovala do domu, mala som oblecenie za pickup .. plny.. aktualne mam 3 1,5m police a jednu 1,5m tyc na vesiaky, kozmetiku som mala neskutocne mnozstvo.. vytriedeila som a vidim, ze tuto uchylku ma aj dcera, tak som asi pred tyzndou s nou stravila hodinu medzi kozmetikou a je zakaz dovozu kozmetiky do nasho domu... 10 sprchovacich samponov, asi 3litre samponu na vlasy atd atd.. a to jej vonavky, parfumy a dezodoranty, kde neviem na co ked si kupuje dezodorant si kupuje hned 3ks rovnake = pozrela som, neklesne to o mesiac a nieco donesie domov = pozastavujem vreckove. asi ma vela penazi... Ja nie som vobec minimalista, ani sa mi to nepaci, prost eak nieco chcem, nemam kupim si.. ale na nic je cloveku 25 pyzam a 5 kremov (okrem toho.. otvoris ho a do pol roka/roka neminies.. moze ist do kosa... rovnako ako co si vela ludi neuvedomi.. 20 leskov na pery.. otvoris, trvanlivost.. 6mes-12mes?? neminies = smer smetiak atd atd...)
na ucte sa to da riesit tak, ze si ziradis setriaci ucet, k beznemu a na tom beznom budes mat minimum financii.. cize kazdy nakup odveci, neplanovany, budes musiet prevadzat paniaze z uctu na ucet = uz pri tom si premyslis, ci naozaj tolko veci musis kupit... u mna napr ani hotovost nefungovala, to je este horsie, ako mam hotovost v penazenke to ani neviem ako miniem.
@anonym_autor nekupuj hluposti = nekvalitne veci z online / kamennych cinskych obchodov a mas usetrene najprv osobne zdravie tak nasledne tisice € rocne, dnes sa prave na Slovensku rozmohol taky trend ze nakupovat uz len z Ciny a vela, co potom ze je to nezdrave, nekvalitne a este aj rizikove, najnovsie zehlicka na vlasy ktora ti da slehu prudom: https://regiony.zoznam.sk/inspekcia-varuje-do-o...
@anonym_autor nekupuj hluposti = nekvalitne veci z online / kamennych cinskych obchodov a mas usetrene najprv osobne zdravie tak nasledne tisice € rocne, dnes sa prave na Slovensku rozmohol taky trend ze nakupovat uz len z Ciny a vela, co potom ze je to nezdrave, nekvalitne a este aj rizikove, najnovsie zehlicka na vlasy ktora ti da slehu prudom: https://regiony.zoznam.sk/inspekcia-varuje-do-o...
@wiliam3royal Ja nekupujem z Ciny nic.
@anonym_autor ehm. Ja som sa práve vratila z obchodu...vianočný papier 24 centov...hneď som vzala asi 8 ...(reálne cca 4'-5 miniem ked balím darčeky) a kúpila som hrnček....1e stál....manzelnked uvidi asi ma prerazi....tiež sa musím asi ovládať...
A co tak skusit dodrzat sposob, ze si z kazdej vyplaty kupis iba jednu vec? Nemyslim potrebne veci k zivotu, ale pre potesenie, napr tie x-te saty, pyzama. A mne sa aj osvedcilo vyckat a vec je neskor v zlave. A ak uz napr nie je moje cislo, aj tak dobre, aspon som usetrila 🙂
A najhorsie, ze na internete travim vela casu a pozreram nonstop oblecenie. Uz som objednala pyzamo, tricko, dokopy za 60 eur, nejake eko cistiace prostriedky za 20 eur.
@anonym_autor ja si myslím, že si tým kompenzuješ nedostatok z detstva, ja tiež s tým bojujem. Tiež som mala v detstve nedostatok. Skús to inak, sumu, ktorú by si dala za nejakú vec, ktorá ťa láka, daj nabok a ušetríš dosť.
Celkom sa mi paci, ako si vsetko vieme zvalit na traumu z detstva a vyhovarat sa na to. Vsetko je v hlave a na mojom postoji - chcem to riesit alebo nie? Ak ano, dolezite je vediet, preco, co ms k tomu vedie... ked to riesit nechcem, tak som spokojny. Je to o discipline.
V prvom rade je super, že si to uvedomuješ a chceš to zmeniť. Bola som tiež taká - keď sme išli zo školy na výlet minula som všetko vreckové čo som dostala - ak mi ostalo aj pár eur, nedalo mi to a musela som si za je ešte niečo kúpiť. Zmenilo sa to zo dňa na deň - išli sme na výlet a zrazu som si tam nekúpila nič. Je to už veľa rokov a odvtedy nekupujem nič okrem spotrebných vecí, ktoré práve potrebujem. Poradím ti nájsť si nejakú aktivitu, niečo čo ťa baví, aby si sa tomu venovala namiesto chodenia po obchodoch. V okolí si všímam, že takto bezhlavo nakupujú ľudia, ktorí sú frustrovaní a majú málo skutočnej radosti v živote. Možno to nie je tvoj prípad, ale skús možno viac popracovať na vzťahoch, chodievaj behať, do prírody, so psom ak máš a podobne. Možno si potom už na nakupovanie blbostí ani nespomenieš
My sme boli dnes aj v actione a tam uz velkonocny zajkovia,velkonocne cokoladove vajicka.Nuz velka noc uz zacina,ako aj Vianoce v auguste.
Je načase byť finančne zodpovedná.
Ja tiež mám traumu z detstva, nič sme nemali nič sme si nemohli dovoliť. Na Vianoce a na narodeniny som nedostala nič lebo sme nemali peniaze, jedli sme len pár lacných jedál dokola. Deti sa mi vysmievali že som nosila tie isté veci aj týždeň.
Teraz ako som dospela a mám svoje deti si doprajem, uvarím dobré jedlo, deťom kúpim na Vianoce a narodeniny po čom túžia. Ja mám cca 10 tričiek a 5 riflí, 2 bundy, 4 párov topánok, 1 kabelku. Doprajem si výlety s deťmi čo ja ako dieťa sme nikam nechodili. Kúpim si pre potešenie knihu alebo nejakú sladkosť. Zo začiatku som si to vyčítala že minula som 20 eur z výplaty na knihu, rátala som každý cent koľko som minula a koľko mi ostalo. Musela som sa naučiť nejak fungovať a teraz si viem ušetriť cca 500 eur mesačne.
hned s výplaty odlož určitu sumu na účet a s ostatným gazduj celý mesiac.Naučiš sa neboj.
V prvom rade je super, že si to uvedomuješ a chceš to zmeniť. Bola som tiež taká - keď sme išli zo školy na výlet minula som všetko vreckové čo som dostala - ak mi ostalo aj pár eur, nedalo mi to a musela som si za je ešte niečo kúpiť. Zmenilo sa to zo dňa na deň - išli sme na výlet a zrazu som si tam nekúpila nič. Je to už veľa rokov a odvtedy nekupujem nič okrem spotrebných vecí, ktoré práve potrebujem. Poradím ti nájsť si nejakú aktivitu, niečo čo ťa baví, aby si sa tomu venovala namiesto chodenia po obchodoch. V okolí si všímam, že takto bezhlavo nakupujú ľudia, ktorí sú frustrovaní a majú málo skutočnej radosti v živote. Možno to nie je tvoj prípad, ale skús možno viac popracovať na vzťahoch, chodievaj behať, do prírody, so psom ak máš a podobne. Možno si potom už na nakupovanie blbostí ani nespomenieš
@anonym_7f2aa3 Aj ja som presne takto na vyletoch vzdy kupila nejaky suvenir, darceky. Nemali sme peniaze, ale doma milion suvenirov a kazdemu z rodiny vzdy darcek. Souvenir som tiez uz davno prestala
kupovat, tiez len spotrebne veci. Ziadne dary z dovoleniek uz nikomu nenosim. Ale to obdaruvavanie mi veru dlho trvalo, kym som sa odnaucila, mam to v krvi po babke a mamke, tie by inym dali i posledny cent, ale za tym je tiez psychologia.
Tu pomôže len zatnúť sa. Keď máš toľko voľného času, skús si nájsť ešte nejaký part time, alebo záľubu. Napr. behať môžeš vonku zadarmo.

Mne určite pomohlo urobiť raz za mesiac väčší nákup v DM-ke. Pozrieť si produkty v aplikácii, premyslieť si, čo na ten mesiac potrebujem, využiť kupóny za násobné body, dať si expresné vyzdvihnutie v predajni. Drvivú väčšinu toho fakt potrebujem - plienky, dojčenské mlieko a podobne. Mám tak prehľad čo a za koľko nakupujem i ako dlho mi jednotlivé produkty vydržia. Suma za potrebnosti ma vždy prekvapí, takže ma už netiahne kupovať blbosti.