icon

Ako prežívate zdražovanie?

Včera o 15:00

Baby ako prezivate toto zdrazovanie? My sme 4-clenna rodina, muz zarobi 1100 v cistom ja som na rodicaku so 400 eurami. Ked poplatime hypo (isla nam hore o 150 eur), inkaso, telefony a skolku pre starsiu dceru tak nam ostane na stravu a drogeriu asi 450 eur na cely mesiac. Ja uz fakt neviem co mam varit. Kupujem len v akciach, maso mame mozno dvakrat do tyzdna, aj to len kuracie. Ovocie a zelenina su take drahe ze malej kupujem len jablka a banany. Muz sa hneva ze preco stale jeme cestoviny a privarky, ale z coho mam kupovat steaky? Ste na tom niektora podobne ze fakt obracate kazde euro? Mate nejake tipy na lacne a syte recepty pre deti? Lebo ja uz kazdy vecer len placem nad uctami.

anonym_6db96b
Včera o 18:07

Bravcove kare sa da sa kupit v akcii za 3-4 eur, lepsie ako stale to kuracie.

anonym_6db96b
Včera o 18:09

Ked kuracie, tak kupujem v akcii cele kurca, teraz napr za 2 eur v Lidli bolo a tie rozporcujem a spracujem. Je to vyhodnejsie.

anonym_144f89
Včera o 18:18

Muž ma dva príjmy a aj ja mám dva príjmy. Popri práci sme sa každý začali venovať ešte inej aktivite na privyrobenie

anonym_db78c3
Včera o 18:19

Milá autorka tu si písať nemala len ťa tu dajú dole načo ste si robili dieťa a aký oni majú božský život, ako máš dať dieťa do jaslí. Jasné dajte ich do jaslí ktoré stoja 300€ niektoré aj viac, bože dobrotivý nepíšte jej blbosti ako čo má robiť, pár rokov sa z tej sumy dalo normálne vyžiť lenže žijeme v posratej dobe kde nikto nemá peniaze nazvyš a není to žiadna hanba je taká doba a bude ešte horšie. A tie čo zdedili domy/byty ktoré predali ti tu budú písať ako oni majú rezervy a čo máš robiť, ja takých ľudí poznám osobne dosť, staráte sa ako môžete tiež nám to ledva niekedy vychádza a máme deti ale sme radi že majú všetko čo potrebujú, a tiež som sa naučila variť aj skromnejšie jedlá a ide to. Dnes pokiaľ nevlastniš dva byty vilu v Dubaji tak načo si robíš dieťa, hej hej lebo tie deti potrebujú luxus, nie milujúcich rodičov nie všetko čo je potrebné a čo potrebujú, kašli na komentáre si dobrá mama že sa snažíš navariť aj z mála, je dôležité že máte kde bývať čo jesť a deti budú mať čo potrebujú, zlepší sa to keď budeš pracovať aj ty život na rodičaku je vždy ťažký každý si musí niečím prejsť.

tetapetra
Včera o 18:22

@anonym_autor tvoj muž nemá obed v práci a jedno dieťa v škôlke,v škole? Ak áno,prestravovala by som ich už len suchou večerou, poprípade niečo ľahké. V piatok vieš spraviť strukovinovu polievku ta vydrží, v nedeľu vývar. Skús piecť doma. Vianočka,rožky, chlieb, pizza ta vyjde lacnejšie.

anonym_ef4412
Včera o 18:31
@tetapetra

@anonym_autor tvoj muž nemá obed v práci a jedno dieťa v škôlke,v škole? Ak áno,prestravovala by som ich už len suchou večerou, poprípade niečo ľahké. V piatok vieš spraviť strukovinovu polievku ta vydrží, v nedeľu vývar. Skús piecť doma. Vianočka,rožky, chlieb, pizza ta vyjde lacnejšie.

@tetapetra ukáž mi muža, ktorý si da o 12 jedlo v práci a večer mu stačí chlieb.Vsetko je drahé nemyslela som si, že príde čas kedy budem tak pozerať na každé euro, ktoré miniem.A to nemáme nízky príjem, ale žijeme podstatne horšie ako, keď som si kupovala oblečenie a veci do domácnosti len tak, lebo chcem

krtko1313
Včera o 18:36
@anonym_9300ad

@anonym_autor ja mam plat nieco cez 3000 euro, najomne z troch bytov ktore prenajimam mi prinasa mesacne cez 1400 euro, mazelka na vysokom manazerskom poste zaraba 5000-7000 euro, a zdrazovanie sme si ani nevsimli. A prave ovocie ktore spominas , podla mna uz roky stoji rovnako.

@anonym_9300ad no asi si nepamätáš ceny ovocia a zeleniny. Napríklad jablká Evelina v živote nestáli 2,50 eur, rajčiny 250g 3,69.-, petržlen 1,49. Cvilka ktorá bola stále lacná teraz pod 1,20 nemáš. Prosím toto naozaj nepíš, že cena taká istá!

carolynka
Včera o 18:36
@anonym_db78c3

Milá autorka tu si písať nemala len ťa tu dajú dole načo ste si robili dieťa a aký oni majú božský život, ako máš dať dieťa do jaslí. Jasné dajte ich do jaslí ktoré stoja 300€ niektoré aj viac, bože dobrotivý nepíšte jej blbosti ako čo má robiť, pár rokov sa z tej sumy dalo normálne vyžiť lenže žijeme v posratej dobe kde nikto nemá peniaze nazvyš a není to žiadna hanba je taká doba a bude ešte horšie. A tie čo zdedili domy/byty ktoré predali ti tu budú písať ako oni majú rezervy a čo máš robiť, ja takých ľudí poznám osobne dosť, staráte sa ako môžete tiež nám to ledva niekedy vychádza a máme deti ale sme radi že majú všetko čo potrebujú, a tiež som sa naučila variť aj skromnejšie jedlá a ide to. Dnes pokiaľ nevlastniš dva byty vilu v Dubaji tak načo si robíš dieťa, hej hej lebo tie deti potrebujú luxus, nie milujúcich rodičov nie všetko čo je potrebné a čo potrebujú, kašli na komentáre si dobrá mama že sa snažíš navariť aj z mála, je dôležité že máte kde bývať čo jesť a deti budú mať čo potrebujú, zlepší sa to keď budeš pracovať aj ty život na rodičaku je vždy ťažký každý si musí niečím prejsť.

@anonym_db78c3 tu nejde o to, ze deti potrebuju luxus v Dubaji. Ale ved predsa si vedeli vyratat, kolko im zostane na zivot, ked ona pojde na druhy rodicak. Ked si nemozem dovolit druhe dieta, uspokojim sa len s jednym. Oni predsa ledva nakupia potraviny a zakladne veci na zivot, o nejako luxuse v Dubaji tu nie je rec.
Autorke drzim palce nech sa im financne polepsi ale pri planovani rodiny treba ratat s vypadkom jedneho platu a treba si vyrata ako sa s tym bude zit. Nejaka financna gramotnost musi fungovat, ked planujem dieta.

anonym_0cbfa6
Včera o 18:38

Nastastie mi je to v podstate jedno, lebo plat mame dobry. Akurat mi je luto ludi okolo seba. Za posledny rok sa mi stalo 3x, ze v obchode niekto nevedel zaplatit za nakup. To som predtym nevidela. Hrozne. Posledne som mala vycitky svedomia, ze som si to nevsimla skor, lebo dievca islo vratit zeleninu, ze si ju nemoze dovolit. A potom mi uz bolo blbe ju s dietatom tam nahanat, ze jej to kupim. Ale cely den ma to skrelo.

abbey1
Včera o 18:44

Jedine ty aspoň na brigádu. Ja som pracovala popri všetkých deťoch par hodín týždenne. Veľmi to finančne pomohlo, plus som sa držala profesne v obraze a držala si naj klientov.
Ďalej znížiť výdavky napr na TV, internet, mobily, auto. Oblečenie v second handoch- nájdeš tam super kúsky.
Potraviny nakupovať s rozumom. Keď má manžel rad mäso, variť mäso so šťavou - guláš, znojemske, segedin, španielsky vtáčik,.... Na ovocí veľmi nenašetriš, ale malé deti exotické ovocie ani nepotrebujú. V sezóne ísť na samozber jsblk, hrusuek, broskýň, marhúľ. Zatvárať, dzdmh8. Máš to lacnejšie a určite zdravšie než z obchodu.
Ono väčšina mladých rodín nezačína na vysokej nohe. Rokmi bude lepšie.

mimi_lali
Autor odpoveď zmazal
anonym_22c779
Včera o 18:48

@anonym_autor ahoj, mám tiež malé deti a obľubujú rôzne tvarohové jedlá. Zasýti a je to rýchlo uvarené. Keď kúpiš tvaroh v akcii, vieš tak navariť veľmi lacno. Tvarohové šúľance, placky, guľky...
https://varecha.pravda.sk/recepty/tvarohove-gul...

anonym_44885d
Včera o 19:05

Mozes kupit mlete hovadzie maso s bravcovym, alebo cisto bravcove (ja kupujem v kauflande za dobru cenu, pripadne mavaju dost masa tesne pred spotrebou so zlavou) a urobit masove gulky (pridas do toho masa varenu ryzu a vajce) v paradajkovej omacke so zemiakovou kasou a mas obed na 2-3 dni. Alebo kup kyslu kapustu a klobasu (tiez sa da v zlave) a uvar kapustnicu a s chlebom mate obed tiez na 2-3 dni.
Alebo urob segedin, bravcove kare stoji 4 eura kg v obycajnej mäsiarni, je to lacnejsie a vyzivnejsie ako stale kuracie. Segedin mozete tiez jest aj 3 dni s chlebom ak si nevies urobit knedlu doma.
Niektore dni navarim hustu fazulovu alebo sosovicovu polievku so zemiakmi a jeme tiez 2-3 dni.
Cestoviny s makom, s vajcom, s tvarohom.
Zemiaky zapecene s vajickom a zeleninou podobne ako francuzske.
Mrkva je zdrava a lacna zelenina, aj cvikla. Obycajna kapusta - mozes ju udusit a tiez s tym kare bravcovym urobit. U nas v mäsiarni maju ovela lepsie ceny masa ako v hypermarketoch.
A za ovocie sa netrap, my tiez jeme vacsinou jablka a banany iba. Obcas pomarance.
A inac ked kupis kura, tak odrez kridla stehna a prsia, z tej kostry s trupom uvaris slepaciu polievku, z prs mozes rezne alebo paprikas, alebo rizoto, stehna a kridla upecies. Takze z 1 kurata mas viac jedal.

ivicatolic
Včera o 19:09

Dámy, ktoré máte aj s manželmi 2-3 práce, podeľte sa prosím a dajte tip, v akých pracovných sférach sa pohybujete, a ešte ...je tu nejaká dáma, ktorej sa bez problému, teda okamžite podarilo zamestnať cez pracovný portál, na akú pozíciu? .... ďakujem

anonym_bb49ba
Včera o 19:10

Treba sa vratit do prace,tiez som isla od rocneho maleho,aby nam bolo super,nie dobre.Sama som niekedy doniesla s rodicakom 3000eur domov.
A sice rodicak som v januari dostala posledny,ale zvysovali sa nam obom platy takze to pokrylo skoncenie rodicaku.

anonym_3aedba
Včera o 19:22

Mna prekvapuje,ze ti,co tu mate 2 prace,aki ste s tym spokojni a este to aj odporucate. Vam to pride normalne,ze sa clovek musi fyzicky aj psychicky zodrat,aby mohol normalne zit? Lebo teda po 8hod pracovnej dobe ist do dalsej prace a byt tam napr.4hod,aby sa to cloveku aj oplatilo,je tak na nervovy kolaps z dlhodobeho hladiska. Deti nevidis,zivot nezijes,aby si si mohol kupit jedlo? Ale budeme spokojni,ze sa gayovia a lesby nesmu brat🤦‍♀️

sisaka
Včera o 19:23

@anonym_autor k ďalšiemu dieťaťu vo vašej situácii a hypotéke sa nejdem vyjadrovať, takže len k súčasnej situácii. Pozerám sa na to očami človeka, čo dlhé roky žije v zahraničí.
1. Manžel ma nízky príjem, musíš ísť do práce. Je irelevantné, čo štát umožňuje, keď nemám na to, aby som bez prace sedela doma a brala len nejaký príspevok 3 roky , tak sa zdvihnem a idem do roboty a dieťa do jaslí.
2. Škôlka niečo stojí - ak dieťa nie je v predškolskej je to ďalši zbytočný (pri vašom prijme luxusný) výdavok, ak si s druhým dieťaťom doma.
3. Treba spestriť jedálniček roznymi strukovinovymi jedlami (nie dokola variť privarky) - sú zdravé, výživné a plné kvalitných bielkovín
4. Neviem, aká je na Slovensku cena tofu, u nás je oproti masu lacné a dá sa z neho urobiť kopec chutných jedál - to je další zdroj bielkovín
5. Zemiaky a ryža sú tiež lacné prílohy, netreba dokola jesť len cestoviny
6. Ak chce manžel jesť mäso častejšie , musí si nájsť druhú prácu, alebo aspoň brigádu a to nielen koli masu, absolútne nechápem, že ho (vlastne vás oboch) neštve, že deťom nemôžte dopriať ani poriadnu stravu. To nie je chyba štátu, mladí, zdraví ľudia sa majú v prvom rade spoliehať na seba, nie na socialne dávky od štátu

anonym_3aedba
Včera o 19:26
@anonym_ef4412

@tetapetra ukáž mi muža, ktorý si da o 12 jedlo v práci a večer mu stačí chlieb.Vsetko je drahé nemyslela som si, že príde čas kedy budem tak pozerať na každé euro, ktoré miniem.A to nemáme nízky príjem, ale žijeme podstatne horšie ako, keď som si kupovala oblečenie a veci do domácnosti len tak, lebo chcem

@anonym_ef4412 Moj muz bezne jedava studene vecere, nepotrebuje 2x denne teple a to aj cvici.

anonym_ae8a58
Včera o 19:29
@anonym_db78c3

@anonym_db78c3 prečo ideš hneď do extému? Nemusia mať luxus. Ale 450€ je brutal málo. Z toho základné veci nepoplatia, nech akokoľvek čarujú. Stačí, že bude potrebovať dieťa okuliare, niekomu sa pokazí zub a oni na to nemajú. To je pre teba luxus? Pre mňa sú to základné potreby, ktoré ak neviem deťom naplniť, tak ich nie je rozumné mať. A mýliš sa, nie je život na rodičáku vždy ťažký a nemusí si tým každý nutne prejsť. Niektoré sme nič nezdedili a žijeme úplne akurát, žiadny luxus, ale na všetko potrebné sú financie. Ja som jej tu dala rady na jedlá, nesúdim ju, tento koment nie je adresovaný jej ale je odpoveďou na teba, že sa mýliš. Ľudia nerozmýšlajú dopredu. Väčšina takýto. Nemám na mysli nepredvídané situácie.

domix147
Včera o 19:35

@anonym_autor ja som dnes nekúpila nič...a platila 47,70....
V Lidl že super ceny ..všetko okolo 3 eur....
Príšerne...my sa stravujem vs tci v škole a práci...ale je to strašné..naozaj strašné...nuž budeme jesť maslo a rožky...a možno je to z toho všetkého aj najzdravšie.

anonym_0c983d
Včera o 19:38
@anonym_144f89

Muž ma dva príjmy a aj ja mám dva príjmy. Popri práci sme sa každý začali venovať ešte inej aktivite na privyrobenie

@anonym_144f89 je ta aktivita podobna zamestnaniu?

domix147
Včera o 19:39
@anonym_0cbfa6

Nastastie mi je to v podstate jedno, lebo plat mame dobry. Akurat mi je luto ludi okolo seba. Za posledny rok sa mi stalo 3x, ze v obchode niekto nevedel zaplatit za nakup. To som predtym nevidela. Hrozne. Posledne som mala vycitky svedomia, ze som si to nevsimla skor, lebo dievca islo vratit zeleninu, ze si ju nemoze dovolit. A potom mi uz bolo blbe ju s dietatom tam nahanat, ze jej to kupim. Ale cely den ma to skrelo.

@anonym_0cbfa6 ja som dnes zabudla že mám len hotovosť lebo som stratila kartu a normálne som nahodila 8 položiek a mala som tam cenu že 24.50 tak som to musela stornovať anist ešte raz...pretože som mala len 50tku....za ten nákup by som zaplatila 70 eur a pozor bola to tá postará mala Lidl taška...takže je to horor ....za chvíľu fakt budeme tiež biedu.

abbey1
Včera o 19:43
@anonym_3aedba

Mna prekvapuje,ze ti,co tu mate 2 prace,aki ste s tym spokojni a este to aj odporucate. Vam to pride normalne,ze sa clovek musi fyzicky aj psychicky zodrat,aby mohol normalne zit? Lebo teda po 8hod pracovnej dobe ist do dalsej prace a byt tam napr.4hod,aby sa to cloveku aj oplatilo,je tak na nervovy kolaps z dlhodobeho hladiska. Deti nevidis,zivot nezijes,aby si si mohol kupit jedlo? Ale budeme spokojni,ze sa gayovia a lesby nesmu brat🤦‍♀️

@anonym_3aedba Nemusí mať 2 práce, ale 2 príjmy, ak to jeden nedokáže pokryť. Čiže ak sa mužovi nedá zvýšiť príjem a im znížiť náklady, musí do prace i žena. 3 roky doma je možnosť, nie povinnosť.

tetapetra
Včera o 19:45
@anonym_ef4412

@anonym_ef4412 napríklad aj môj. Ja síce narozdiel od autorky chodím do práce, nebudem však robiť niekomu každý deň kuchárku.

anonym_bb49ba
Včera o 19:56

Ja som bola dnes v lekarni,ze idem malemu lieky vybrat.Vravim pani,ze budem platit kartou,pani mi este vravi,ze pride druha a ta mi to nauctuje.
Kokos,ja hladam kartu v penazenke nikde,peniaze,co som mala som dala za gyros,tam sa neplati kartou.A ja ze,boze ja som stratila kartu.Pani sa na mna diva ako na blba,ved ju mate pod penazenkou.
Och,no ako debil som sa citila.Vravim jej,no ked toho clovek ma vela,potom to takto dopada.
Od pondelka len beham,lietam po meste,kazdy den gyros.Este som nemala ani 1den volny a to mam volno.
A to naozaj nemam 2 prace,ale iba 1.

anonym_38b779
Včera o 20:13
@anonym_bb49ba

Ja som bola dnes v lekarni,ze idem malemu lieky vybrat.Vravim pani,ze budem platit kartou,pani mi este vravi,ze pride druha a ta mi to nauctuje.
Kokos,ja hladam kartu v penazenke nikde,peniaze,co som mala som dala za gyros,tam sa neplati kartou.A ja ze,boze ja som stratila kartu.Pani sa na mna diva ako na blba,ved ju mate pod penazenkou.
Och,no ako debil som sa citila.Vravim jej,no ked toho clovek ma vela,potom to takto dopada.
Od pondelka len beham,lietam po meste,kazdy den gyros.Este som nemala ani 1den volny a to mam volno.
A to naozaj nemam 2 prace,ale iba 1.

@anonym_bb49ba ja mám kartu v obale od mobilu a peňaženku nemám stále zo sebou

anonym_bb49ba
Včera o 20:18
@anonym_38b779

@anonym_bb49ba ja mám kartu v obale od mobilu a peňaženku nemám stále zo sebou

@anonym_38b779 no ja som mala dnes ozaj dost,tak sa na mna divala,ze co robim,ze potrebujem volno z volna.Do toho mi volali sami kurieri,vsetcia prisli zrovna ked som nebola doma,ale zase detska mali doma hotovost tak vsetko prebrali,zajtra opät prec,v piatok dovolenka a aspon ten 1 den budem uz len doma a v sobotu ,,oddychnuta,,mozem ist na 12tku.

anonym_9300ad
Včera o 20:21
@krtko1313

@anonym_9300ad no asi si nepamätáš ceny ovocia a zeleniny. Napríklad jablká Evelina v živote nestáli 2,50 eur, rajčiny 250g 3,69.-, petržlen 1,49. Cvilka ktorá bola stále lacná teraz pod 1,20 nemáš. Prosím toto naozaj nepíš, že cena taká istá!

@krtko1313 moja zlata, nepozeraj slovenskych pestovatelov, to je banda nenazrana. Pomarance uz 15 rokovstoja rovnako, mandarinky tiet ak beries do uvahy akcie. neber do uvahy ceny ktore su na pulte iba preto aby o pardniitozlacneli na normalnu cenu.

anonym_716455
Včera o 20:32

Spravit si 2 deti s takymto prijmom je teda odvaha 🙈 ja by som v takomto pripade isla do prace, nech vieme normalne slusne zit.

anonym_8b82a2
Včera o 20:32
@anonym_9300ad

@anonym_autor ja mam plat nieco cez 3000 euro, najomne z troch bytov ktore prenajimam mi prinasa mesacne cez 1400 euro, mazelka na vysokom manazerskom poste zaraba 5000-7000 euro, a zdrazovanie sme si ani nevsimli. A prave ovocie ktore spominas , podla mna uz roky stoji rovnako.

@anonym_9300ad

sticker