Ako prežívate zdražovanie?
Baby ako prezivate toto zdrazovanie? My sme 4-clenna rodina, muz zarobi 1100 v cistom ja som na rodicaku so 400 eurami. Ked poplatime hypo (isla nam hore o 150 eur), inkaso, telefony a skolku pre starsiu dceru tak nam ostane na stravu a drogeriu asi 450 eur na cely mesiac. Ja uz fakt neviem co mam varit. Kupujem len v akciach, maso mame mozno dvakrat do tyzdna, aj to len kuracie. Ovocie a zelenina su take drahe ze malej kupujem len jablka a banany. Muz sa hneva ze preco stale jeme cestoviny a privarky, ale z coho mam kupovat steaky? Ste na tom niektora podobne ze fakt obracate kazde euro? Mate nejake tipy na lacne a syte recepty pre deti? Lebo ja uz kazdy vecer len placem nad uctami.
@sisaka asi jej to nevysvetlíš
pozri si aky danovy bonus maju napr na deti v kanade a u nás , u nás je jasne že ho nezvyšia možno ešte viac zoberu , v kanade idu zvyšovat
a perlička odvijaju sa u nich od čistej mzdy
alebo taka podpora pre nizkoprijmove rodiny no to je tiež fajn, u nás je im jedno ked maš minimalku
@sara07 ty sa pozri, aké sú u nás výdavky a koľko ľuďom nestačia príjmy na pokrytie výdavkov
@sisaka no ved prave, tie zivotne naklady enormne rastu aj na Slovensku, co si si nemohla vsimnut, lebo tu nezijes. Mame tu drahsie potraviny ako v Nemecku, a ceny potravin stale rastu, naklady na byvanie priserne, dnes mladi nemaju z tych 1000 eurovych platov nasetrit na 20 percent potrebnych k ziskaniu hypoteky. Tak platia drahy podnajom. V BA 2izbovy byt prenajom minimalne 700 eur.
@anonym_ff89e7 Jednoizbový byt v UK, nie Londýn, nie vychytené mesto a mesačne cez 1000 libier.
@anonym_ff89e7 Jednoizbový byt v UK, nie Londýn, nie vychytené mesto a mesačne cez 1000 libier.
@abbey1 a priemerny plat v uk? Tiez 1000 euro? Nezabudaj, ze v uk je dost velka podpora rodin s nezaopatrenymi detmi.
@abbey1 Košičania potrebujú na kúpu 2-izbového bytu až 14 ročných hrubých miezd, zatiaľ čo Londýnčanom ich stačí menej ako 11.
https://dennikn.sk/5157349/kto-chce-byt-je-podl...
@anonym_ff89e7 Čo myslíš? Koľko tam zarobí radová predavačka? Koľko tam stojí pestúnka, škôlka?
@abbey1 no ved sa pytam, miesto odpovede davas otazky mne. Napriklad jednorodicia maju velku podporu. Mam tam kamosku, byvanie jej preplatia, staci jej robit na skrateny uvazok a dostava podporu od statu. U nas sa na jednorodicov kasle.
@anonym_dbfae8 existuje slovenská a zahraničná finančná gramotnosť?
Ja som prvé dieťa porodila na Slovensku a odišli sme, keď malo dieťa 5 rokov. Nerobila som si druhé dieťa, lebo sme vedeli s mužom počitať príjem vs vydaj. Ak nevieš počítať, tak ti nepomôže, že žiješ v zahraničí.
Veľa ľudí až tam pochopí, čo je to nemať xyz dávok len preto, že som si spravila dieťa. U nás keď nemáš odrobené nedostaneš žiadnu rodičovskú, nič a tá najdlhšia je 1,5 roka, ale rozrátaná tá 1 ročná, takže dostávaš menej. Ja keď som bola na rodičovskej bola iba rok. Jasle/školka stali od $1500, čím menšie dieťa tým viac… Robila som na 4 smeny, vrátane víkendov, sviatkov a nočných a muž 6 dní v týždni 12 hodín denne. Tak mne prosím ťa nepíš, čo sa dá a nedá, keď chce človek mať deti a uživiť rodinu a aká je to pohodička v zahraničí, len na Slovensku od teba chcú, aby si si uživila vlastné deti
@sisaka divne to počitaš
ano naklady v kanade su vysoke ale ked som pozerala danovy bonus , % na odvodoch daniach ...
dph je v kanade 5-15 € na sk je 23%
CPP (Canada Pension Plan - Dôchodkové poistenie):
Sadzba pre zamestnanca je 5,95 % zo zárobku nad 3 500 CAD (základné oslobodenie).
Dôchodkové poistenie na Slovensku je súčasťou odvodov do Sociálnej poisťovne a skladá sa
starobného poistenia (18 %) a invalidného poistenia (3 %).
nevykrikovala by som že máme 3 ročnu rodičovsku, je to pozostatok za komančov a oni by to radi upravili alebo okresali ale problém je že napr v roku 2025 nemali miesto v škôlkach/ jasliach pre 45000 deti, ano niekde je volnejšie niekde je brutus , cez prazdniny žial nahradnu škôlku nema drvivá väčšina ,
ty ako riešiš letne, jarne, zimne, prádzniny ?
alebo
Cena práce (superhrubá mzda) na Slovensku predstavuje pre zamestnávateľa celkové náklady vo výške približne
135,2 % z hrubej mzdy zamestnanca.
Cena práce v Kanade (celkové náklady na zamestnanca vrátane hrubej mzdy, odvodov a benefitov) sa v roku 2025 pohybuje zvyčajne v rozmedzí
25 % až 35 % z celkových prevádzkových nákladov firmy
toto z teba driapu a nikde to vôbec nevidíš .. neviem ako sleduješ ako šafaria - machove steny, trička z kavovych zrn, kukurica si pozri v blave ako prachy tam idu, oslavy snp 3,3 mega, oslavy cyrila, oslavy maja, vkuse niečo ... toto ludia najviac žerie že len driapu a rozhadzuju, konsoliduju, dlh rastie, stale si za viac penazi požičiavame...
pozri si ako hospodari napr kanadsky prezident a slovensky ...
@abbey1 Košičania potrebujú na kúpu 2-izbového bytu až 14 ročných hrubých miezd, zatiaľ čo Londýnčanom ich stačí menej ako 11.
https://dennikn.sk/5157349/kto-chce-byt-je-podl...
@anonym_38b779 Čo myslíš, koľko Angličanov vlastní nehnuteľnosť? Hypo v UK sme riešili a riešia ju i teraz mladí. Kúpiť tam dom je riadne sci fi. Gro žijú v podnajmoch. Staré búdy bez riadnej izolácie stoja nehorázne peniaze. Kúpiť riadny dom je dostupné len úzkej skupine ľudí.
Skús pozrieť do skupín anglických, ako sa ľudia sťažujú. Doprava zdržuje, vlaky, busy drahé.
@sisaka no ved prave, tie zivotne naklady enormne rastu aj na Slovensku, co si si nemohla vsimnut, lebo tu nezijes. Mame tu drahsie potraviny ako v Nemecku, a ceny potravin stale rastu, naklady na byvanie priserne, dnes mladi nemaju z tych 1000 eurovych platov nasetrit na 20 percent potrebnych k ziskaniu hypoteky. Tak platia drahy podnajom. V BA 2izbovy byt prenajom minimalne 700 eur.
@anonym_ff89e7 v Ontariu minimálna mzda v prepočte 10 EUR v hrubom! 1 spálňový byt (ak máš dieťa, tak oficiálne ti taký malý ani neprenájmu) je v prepočte 1400 EUR, potraviny sú u nás drahšie, náklady na bývanie tiež, škôlka tiež, krúžky, poistenia, internet, telefóny, zdravotné poistenie, lieky…..
@abbey1 no ved sa pytam, miesto odpovede davas otazky mne. Napriklad jednorodicia maju velku podporu. Mam tam kamosku, byvanie jej preplatia, staci jej robit na skrateny uvazok a dostava podporu od statu. U nas sa na jednorodicov kasle.
@anonym_ff89e7 Čiže tebe príde ôk, že sa tam rozdávajú dávky vo veľkom a normálne pracujúcich ľudí môže šľak trafiť, kam idú ich peniaze?
To je tam práve problém, že sa dávky rozdávajú lfiehrštím a obyčajní, pracujúci ľudia na bežných pozíciách sa môžu zožrať.
Štát má pomáhať chorým a ľuďom v tragických situáciách. Predpokladám, že tvoja priateľka nepočala zo vzduchu.
@anonym_ff89e7 v Ontariu minimálna mzda v prepočte 10 EUR v hrubom! 1 spálňový byt (ak máš dieťa, tak oficiálne ti taký malý ani neprenájmu) je v prepočte 1400 EUR, potraviny sú u nás drahšie, náklady na bývanie tiež, škôlka tiež, krúžky, poistenia, internet, telefóny, zdravotné poistenie, lieky…..
@sisaka Nevysvetlíš im. Oni si pozrú tabuľky.
@sisaka divne to počitaš
ano naklady v kanade su vysoke ale ked som pozerala danovy bonus , % na odvodoch daniach ...
dph je v kanade 5-15 € na sk je 23%
CPP (Canada Pension Plan - Dôchodkové poistenie):
Sadzba pre zamestnanca je 5,95 % zo zárobku nad 3 500 CAD (základné oslobodenie).
Dôchodkové poistenie na Slovensku je súčasťou odvodov do Sociálnej poisťovne a skladá sa
starobného poistenia (18 %) a invalidného poistenia (3 %).
nevykrikovala by som že máme 3 ročnu rodičovsku, je to pozostatok za komančov a oni by to radi upravili alebo okresali ale problém je že napr v roku 2025 nemali miesto v škôlkach/ jasliach pre 45000 deti, ano niekde je volnejšie niekde je brutus , cez prazdniny žial nahradnu škôlku nema drvivá väčšina ,
ty ako riešiš letne, jarne, zimne, prádzniny ?
alebo
Cena práce (superhrubá mzda) na Slovensku predstavuje pre zamestnávateľa celkové náklady vo výške približne
135,2 % z hrubej mzdy zamestnanca.
Cena práce v Kanade (celkové náklady na zamestnanca vrátane hrubej mzdy, odvodov a benefitov) sa v roku 2025 pohybuje zvyčajne v rozmedzí
25 % až 35 % z celkových prevádzkových nákladov firmy
toto z teba driapu a nikde to vôbec nevidíš .. neviem ako sleduješ ako šafaria - machove steny, trička z kavovych zrn, kukurica si pozri v blave ako prachy tam idu, oslavy snp 3,3 mega, oslavy cyrila, oslavy maja, vkuse niečo ... toto ludia najviac žerie že len driapu a rozhadzuju, konsoliduju, dlh rastie, stale si za viac penazi požičiavame...
pozri si ako hospodari napr kanadsky prezident a slovensky ...
@sara07 my nemáme prezidenta a toho debila premiéra tu ani nespominaj ten rozhadzuje miliardy. My nemáme len GST ale aj PST ( DPH federálná a provinčná) mohla by som do nekonečna vypisovať aké sú tu náklady, by sa ti hlava točila, aj koľko ľudia dostanú na dôchodok, ak nemáš pripoistenie…
@anonym_ff89e7 Čiže tebe príde ôk, že sa tam rozdávajú dávky vo veľkom a normálne pracujúcich ľudí môže šľak trafiť, kam idú ich peniaze?
To je tam práve problém, že sa dávky rozdávajú lfiehrštím a obyčajní, pracujúci ľudia na bežných pozíciách sa môžu zožrať.
Štát má pomáhať chorým a ľuďom v tragických situáciách. Predpokladám, že tvoja priateľka nepočala zo vzduchu.
@abbey1 to isté v Kanade, sme krok za UK
@sara07 ty sa pozri, aké sú u nás výdavky a koľko ľuďom nestačia príjmy na pokrytie výdavkov
@sisaka pozerala som ano je to tam vysoke ale máte lepšie podmienky na podnikanie a menšie odvodove zataženie , viac ti proste ostane z vyplaty ...
nepíšem že niekde padaju holuby pečene rovno na stôl ...
makat sa musi všade ale tu makaš a nič z toho ...
Kanada je 9. až 11
. najväčšia ekonomika sveta s nominálnym HDP presahujúcim 2,3 bilióna USD (2024/2025). HDP na obyvateľa sa pohybuje okolo 55 000 USD, pričom rast ekonomiky v roku 2025 sa očakáva na úrovni 1,2 % až 1,6 %.
Slovenské HDP dosiahlo v roku 2025 (podľa odhadov MMF) nominálnu hodnotu približne 154,6 miliardy USD
. HDP na obyvateľa sa pohybuje okolo 28 400 až 28 500 eur, čo je pod priemerom EÚ (38 100 eur). V roku 2025 ekonomika rástla pomalým tempom, v 3. štvrťroku o 0,7 % v stálych cenách
kde by si chcela žit a pracovat v ktorej ekonomike ...
@anonym_autor 4 clenna rodina sme tiež, mladší bude mať rok a pol keď nastúpim do práce. Muž zostane doma s ním (zdravotné dôvody), keď bude treba, tak pôjde privyrobiť cez víkend alebo keď prídem domov z práce. Takto to proste vyšlo. Tiež máme veľký vekový rozdiel medzi deťmi, druhé som rodila po 35ke. Finančne budeme na tom podobne ako keď muž zarábal. Jasné, že je mi to ľúto, že idem od malého preč, ale je to hlavne v záujme našej rodiny, tak bez kompromisov, no.
@anonym_5d6690 ja som isla po roku do prace,a teda mne to luto nebolo,isla som si do roboty oddychnut takto som to brala,mame opacne smeny,muz sa o maleho super postaral,nemala som ziadne vycitky.A maly sa vzdy na mna tesil,puto je rovnake ako ked by som bola doma.Vedel,ze maminka ide zarabat korunky a hned suchal prstekmi ako sa sucha s peniazmi.Ale je rozdiel doniest domov 480eur alebo kolko razy aj 3000eur.
Ked to raz nevychadza treba len ist do prace,nevyhovarat sa zatat a ist.Dieta nikdy nezabudne kto je jeho rodic.
A hlavne,ked citam ako maju problem mamicky po rd si najst vobec pracu je to na zaplakanie.A to mne skoncil rodicak teraz v januari.
@sara07 my nemáme prezidenta a toho debila premiéra tu ani nespominaj ten rozhadzuje miliardy. My nemáme len GST ale aj PST ( DPH federálná a provinčná) mohla by som do nekonečna vypisovať aké sú tu náklady, by sa ti hlava točila, aj koľko ľudia dostanú na dôchodok, ak nemáš pripoistenie…
@sisaka minimálny dôchodok na sk je to 412€ , čo myslíš .. 2 , pilier drancuju
a už teraz sa vie že z odvodov čo platime dostane o 35% menej ako by sme mali...
priemerny neriešim lebo tam su započitané aj 2000€ čo ešte komanči štb a vyske šarže stale poberaju nad 1500€ ma celkom pekna skupina ludi dôchodok
@anonym_38b779 Čo myslíš, koľko Angličanov vlastní nehnuteľnosť? Hypo v UK sme riešili a riešia ju i teraz mladí. Kúpiť tam dom je riadne sci fi. Gro žijú v podnajmoch. Staré búdy bez riadnej izolácie stoja nehorázne peniaze. Kúpiť riadny dom je dostupné len úzkej skupine ľudí.
Skús pozrieť do skupín anglických, ako sa ľudia sťažujú. Doprava zdržuje, vlaky, busy drahé.
@abbey1 vsade to ide dolu vodou, ale v roku 2023 priemerny plat v gb bol stale o tisicku viac ako na slovensku teraz.
Nie, nesuhlasim s vyciciavanim systemu, ale ja za kamosku nenesiem zodpovednost, tak mne tu nepis to, co sa mna netyka. Su to jej zalezitosti.
Ja pocitujem zdrazovanie a je mi luto mladych, ktori to maju tazke a ani rodinu nezalozia kvoli tomu, ze si to nemozu dovolit.
Ono, aby to nevyznelo, že som spokojná, ako sa bačuje na Slovenska. To zďaleka nie. Len ma vždy prekvapí, ako si ľudia myslia, že u susedov to ide lepšie. No vo väčšine prípadov nejde.
Ja som napr Anglicko milovala, bol to môj druhý domov. Prešlo pár rokov a moja mladšia tam už ani chodiť nechce. Neskutočná zmena k horšiemu na všetkých frontoch. Finančne, kriminalita prudko stúpa, peniaze sa lejú utečencom a 'sociálnym prípadom', úroveň školstva klesá, bordel v uliciach, uz áno tí predavači v obchodoch sa neusmievajú ako pred pár rokmi. Ceny nehnuteľností závratne stúpli, energie idú hore z mesiaca na mesiac.
A je mi úplne jedno, čo ukazujú grafy. Stačí mi, čo reálne vidím.
@sisaka ano je tak ako píšeš min mzda...
na sk Minimálna hodinová mzda na Slovensku je od 1. januára 2025 stanovená na
4,69 € pri 40-hodinovom pracovnom týždni (pre 1. stupeň náročnosti).
v čistom 3,60 € až 3,80 € na hodinu,
@abbey1 vsade to ide dolu vodou, ale v roku 2023 priemerny plat v gb bol stale o tisicku viac ako na slovensku teraz.
Nie, nesuhlasim s vyciciavanim systemu, ale ja za kamosku nenesiem zodpovednost, tak mne tu nepis to, co sa mna netyka. Su to jej zalezitosti.
Ja pocitujem zdrazovanie a je mi luto mladych, ktori to maju tazke a ani rodinu nezalozia kvoli tomu, ze si to nemozu dovolit.
@anonym_ff89e7 Pohodlný život v Londýne za mesačný plat 2500? Prepáč, tomuto snáď nemôžeš veriť.
@anonym_ff89e7 Pohodlný život v Londýne za mesačný plat 2500? Prepáč, tomuto snáď nemôžeš veriť.
@abbey1 prepacim ti😏, lebo pisu medzi 2500 a 3300 ked dobre citas
Ono, aby to nevyznelo, že som spokojná, ako sa bačuje na Slovenska. To zďaleka nie. Len ma vždy prekvapí, ako si ľudia myslia, že u susedov to ide lepšie. No vo väčšine prípadov nejde.
Ja som napr Anglicko milovala, bol to môj druhý domov. Prešlo pár rokov a moja mladšia tam už ani chodiť nechce. Neskutočná zmena k horšiemu na všetkých frontoch. Finančne, kriminalita prudko stúpa, peniaze sa lejú utečencom a 'sociálnym prípadom', úroveň školstva klesá, bordel v uliciach, uz áno tí predavači v obchodoch sa neusmievajú ako pred pár rokmi. Ceny nehnuteľností závratne stúpli, energie idú hore z mesiaca na mesiac.
A je mi úplne jedno, čo ukazujú grafy. Stačí mi, čo reálne vidím.
@abbey1 ale toto všetko je aj na slovensku , len si to vynasob no som optimista x3 tu
@anonym_dbfae8 existuje slovenská a zahraničná finančná gramotnosť?
Ja som prvé dieťa porodila na Slovensku a odišli sme, keď malo dieťa 5 rokov. Nerobila som si druhé dieťa, lebo sme vedeli s mužom počitať príjem vs vydaj. Ak nevieš počítať, tak ti nepomôže, že žiješ v zahraničí.
Veľa ľudí až tam pochopí, čo je to nemať xyz dávok len preto, že som si spravila dieťa. U nás keď nemáš odrobené nedostaneš žiadnu rodičovskú, nič a tá najdlhšia je 1,5 roka, ale rozrátaná tá 1 ročná, takže dostávaš menej. Ja keď som bola na rodičovskej bola iba rok. Jasle/školka stali od $1500, čím menšie dieťa tým viac… Robila som na 4 smeny, vrátane víkendov, sviatkov a nočných a muž 6 dní v týždni 12 hodín denne. Tak mne prosím ťa nepíš, čo sa dá a nedá, keď chce človek mať deti a uživiť rodinu a aká je to pohodička v zahraničí, len na Slovensku od teba chcú, aby si si uživila vlastné deti
@sisaka zvolili ste si zivot otrokov.to co pises nie je na chvalu,ale na hanbu
@sara07 A verím, že sa odtiaľ časom vráti i dcéra. Mladšia už povedala, že tam študovať a žiť nepôjde. Pred pár rokmi sme to cítili úplne inak.
@abbey1 toto neviem povedat, mne sa nejak v anglicku nikdy nepačilo ,nesadlo mi, ako na vylet pobehat to ano
moja srdcovka je česko a tam reálne je lahšie, lacnejšie , stále uvidime do kedy ale má vo mne väčšiu dôveru.. tam tie prachy čo vracia štát do krajiny proste citim, na sk proste nie ...
podnikatelske prostredie je uplne niekde inde
napr máš dieta ztp , neplatiš dane si oslobodena, maju realnu odlahčovaciu službu čo funguje ... nefunguje to tam všetko top ale lepšie ako na sk
tak anglicko malo potrebu vystupit z eu tak niektore veci šli ako šli ... všetko niečo stojí ...
tak ako v londyne su štvrte kde by som nešla za bieloho dna, tak aj tu v tomto mojom zapadakove su také miesta - seriozne som tam nikdy nebola - to isté aj v rodnom meste,
to isté napr ostrava alebo brno, no praha to je jasné ... toto jedine je asi uplne všade rovnake

@anonym_ff89e7 porovnávať len mzdy, je úplne odveci. Treba porovnávať aj životné náklady, potom to má aspoň nejakú výpovednú hodnotu