icon

Ako šetriť z výplaty, keď mi skoro nič neostáva?

24. okt 2025

Poraďte ako mám našetriť z výplaty keď skoro nič mi neostáva navyše?
Zarobím 1100 v čistom, v tom je zarátané aj DB 200 eur.Plus 120 eur rodinné, máme 2 deti. Manžel zarobí tiež tisícku.
Platíme hypotéku, energie plyn elektrika voda smeti kredit na mobil. Na stravu dám 600-700 eur mesačne v tom je aj zaratana drogéria. Benzín 250 mesačne.
Aj si doprajeme deťom výlety, oblečenie, hračky, knižky.
Sebe moc nekupujeme nič.
Mesačne viem si odložiť 50-100 eur. To beriem ako rezervu keby sa niečo pokazilo doma nejaký spotrebič alebo zubárka a pod.
Všade píšu že máme šetriť si na dôchodok no ako keď z výplaty moc si nemôžme vyskakovať keď všetko zaplatíme?

mooonika1975
24. okt 2025
@amdornik

@nyusika vôbec nie som vzťahovačná, snažím sa ti vysvetliť, že nielen choroba je pre ľudí dôvod, prečo nemenia prácu. niektorí si cenia čas strávený s rodinou, niektorí cítia povinnosť a službu pomôcť rodičom apod. takých ľudí je veľa. len mám pocit, že tu, na MK sú paradoxne všetko dokonalé ženy, ktoré prejdú z roboty do roboty behom hodiny, zarobia zrazu o 2t. viac, majú dokonalé domácnosti, všetko ružové... áno, ešte sa to ako tak dá, keď človek nemá deti. potom je to omnoho omnoho ťažšie. ale to asi vieš, asi deti máš...

@amdornik áno, tu sú len také . Ale našťastie , to anonymne prispievanie, sem tam doveje aj info z periférie 😁

amdornik
24. okt 2025
@anonym_6f3a04

@amdornik tak napríklad ty si uciteľka, môžeš doučovať. Doma alebo online. Nemusíš ani byť opustiť. Ale rozumiem, nedá sa.

@marsmykkok áno, je to presne tak, žiaľ. všetko je príšerne drahé, až neúnosne. teraz mali v kaufe napríklad toaleťák, taký ten hrubší po 59 centov (donedávna dosť bežná cena, ešte tak 2 roky dozadu. teraz je cez euro). tak som hneď kúpila balenie (36 ks), lebo inak je takmer raz tak drahý.. čiže ja využívam tieto akcie, ako sa len dá, ale tak, aby som nevyhadzovala (potraviny). akože, ja sa nesťažujem. ja, ak sa dám dokopy-dúfam, a nastúpim do práce, tak ja som ešte v pohode. ale ľúto mi je fakt tých nižších zárobkových vrstiev.

@anonym_6f3a04 určite sa nedá, som na PN. nepodvádzam systém. maródujem, lebo musím, lebo nie som schopná práce. ak budem, tak mi môj plat bude postačovať. aspoň na to, že prežijem a vytvorím si opäť drobnú rezervu na horšie časy. a doučovanie? dalo by sa. nemala by som s tým problém, ak by tie deti chodili ku mne. ale mne je vzácny môj súkromný čas, pretože z roboty chodievam o 15:30, niekedy aj neskôr. som rada, keď si doma odpočiniem, lebo celkovo už roky bojujem s kadejakými zdravotnými problémami. ale keby zo 2-3 deti chodili, nie je problém. tie 3-6 hodín týždenne by som mohla, budem nad tým uvažovať, prečo nie? viac ale nie, ja si vážim svoj voľný čas.

amdornik
24. okt 2025
@nyusika

@amdornik chápem.
Ale potom nemôžu čakať, že sa im zlepší situácia.
Kde nie je z čoho šetriť, tam sa šetriť nedá, žiaľ.

Ale aj by chceli, môžu, napríklad, piecť torty, chlieb, predávať domáce vajcia, zeleninu, zohnať si prácu na doma - napríklad žehlenie
Obetovať jeden víkend v nestačí a ísť za cca 159 eur dôkladne upratať niekomu dom... môže si vziať psíka na stráženie.

Proste namiesto 'nefa sa, nemôžem " sa nastaviť "určite sa niečo nájde "

A toto mi napadlo len teraz, pri písaní tohoto komentára.

Nech si sadne aj s manželom a pokúsia sa niečo vymyslieť.

@nyusika sú životy a situácie či možnosti, kedy sa dá. a sú, kedy sa nedá. a títo ľudia budú mať vážny existenčný problém už onedlho....

mooonika1975
24. okt 2025
@nyusika

@mooonika1975 môže upratovať súkromne, napríklad.

@nyusika akože všetky upratovačky pôjdu robiť súkromne a kto mi bude upratovať moju kanceláriu? Nechaj ju tam a povedz ako viac zarobí

amdornik
24. okt 2025
@mooonika1975

@amdornik áno, tu sú len také . Ale našťastie , to anonymne prispievanie, sem tam doveje aj info z periférie 😁

@mooonika1975 ja som sa radila povedzme k strednej vrstve. nie výškou zárobku, ale spôsobom života som dokázala aj dosť ušetriť. ale vždy som vnímala, že u nás máme naozaj platy aj okolo 700-800 eur v čistom a to teda nie je med lízať, to mi je jasné. bude to ešte horšie :(

anonym_6f3a04
24. okt 2025
@amdornik

@marsmykkok áno, je to presne tak, žiaľ. všetko je príšerne drahé, až neúnosne. teraz mali v kaufe napríklad toaleťák, taký ten hrubší po 59 centov (donedávna dosť bežná cena, ešte tak 2 roky dozadu. teraz je cez euro). tak som hneď kúpila balenie (36 ks), lebo inak je takmer raz tak drahý.. čiže ja využívam tieto akcie, ako sa len dá, ale tak, aby som nevyhadzovala (potraviny). akože, ja sa nesťažujem. ja, ak sa dám dokopy-dúfam, a nastúpim do práce, tak ja som ešte v pohode. ale ľúto mi je fakt tých nižších zárobkových vrstiev.

@anonym_6f3a04 určite sa nedá, som na PN. nepodvádzam systém. maródujem, lebo musím, lebo nie som schopná práce. ak budem, tak mi môj plat bude postačovať. aspoň na to, že prežijem a vytvorím si opäť drobnú rezervu na horšie časy. a doučovanie? dalo by sa. nemala by som s tým problém, ak by tie deti chodili ku mne. ale mne je vzácny môj súkromný čas, pretože z roboty chodievam o 15:30, niekedy aj neskôr. som rada, keď si doma odpočiniem, lebo celkovo už roky bojujem s kadejakými zdravotnými problémami. ale keby zo 2-3 deti chodili, nie je problém. tie 3-6 hodín týždenne by som mohla, budem nad tým uvažovať, prečo nie? viac ale nie, ja si vážim svoj voľný čas.

@amdornik nebuď smiešna. Všetci doučujú bez systému a teda načierno. Ak nerobia pre nejakú firmu. Tak isto ako niekto pečie, šije, štrikuje ...

nyusika
24. okt 2025
@mooonika1975

@nyusika akože všetky upratovačky pôjdu robiť súkromne a kto mi bude upratovať moju kanceláriu? Nechaj ju tam a povedz ako viac zarobí

@mooonika1975 nebudem komunikovať s niekým tak agresívnym, ako si ty.
Napísala som ti, ako môže upratovačka viac zarobit.
Nenapísala som, že to musí spraviť každá.

amdornik
24. okt 2025
@anonym_6f3a04

@amdornik nebuď smiešna. Všetci doučujú bez systému a teda načierno. Ak nerobia pre nejakú firmu. Tak isto ako niekto pečie, šije, štrikuje ...

@anonym_6f3a04 nie, nebudem doučovať počas práceneschopnosti. možno sa ti to zdá neuveriteľné, ale ja také veci nerobím. pretože opäť opakujem nemaródujem pre to, aby som popri tom zarábala na doučovaní. maródujem preto, lebo mám vážny problém a som rada, že vôbec chodím. ale aspoň tu tie anonymy, ako si aj ty, ukazujú, že bežne ľudia zneužívajú systém.

mooonika1975
24. okt 2025
@nyusika

@mooonika1975 nebudem komunikovať s niekým tak agresívnym, ako si ty.
Napísala som ti, ako môže upratovačka viac zarobit.
Nenapísala som, že to musí spraviť každá.

@nyusika takže si to znova nevyriešila, teda len trepeš. Keď odídem z debaty, tak tvoju konštruktívnu debatu neberiem a keď tá prosím o vyjasnenie, tak som agresívna, uf 😬😂🤭

anonym_6f3a04
24. okt 2025
@amdornik

@anonym_6f3a04 nie, nebudem doučovať počas práceneschopnosti. možno sa ti to zdá neuveriteľné, ale ja také veci nerobím. pretože opäť opakujem nemaródujem pre to, aby som popri tom zarábala na doučovaní. maródujem preto, lebo mám vážny problém a som rada, že vôbec chodím. ale aspoň tu tie anonymy, ako si aj ty, ukazujú, že bežne ľudia zneužívajú systém.

@amdornik anonym si aj ty. Pokiaľ tu nenapíšeš meno a priezvisko. A dovoľ sa mi zasmiať. Lebo nikto ti neuverí, že si si za celý život nekúpila, nezohnala alebo nemala službu bez papiera. Taký človek neexistuje. Nabudúce keď budete v zborovni nakupovať produkty čo ktorá zoženiete, tak si spomeň. Alebo si polistuj v pamäti.

anonym_5c4975
24. okt 2025
@anonym_6f3a04

@amdornik tak napríklad ty si uciteľka, môžeš doučovať. Doma alebo online. Nemusíš ani byť opustiť. Ale rozumiem, nedá sa.

@anonym_6f3a04 ak by to chcela robiť oficiálne ako SZČO, tak od nového roku sa jej to určite neoplatí... neverím, že by si mesačne zarobila (popri robote) toľko, že by sa oplatilo po odčítaní povinných odvodov

amdornik
24. okt 2025
@anonym_6f3a04

@amdornik anonym si aj ty. Pokiaľ tu nenapíšeš meno a priezvisko. A dovoľ sa mi zasmiať. Lebo nikto ti neuverí, že si si za celý život nekúpila, nezohnala alebo nemala službu bez papiera. Taký človek neexistuje. Nabudúce keď budete v zborovni nakupovať produkty čo ktorá zoženiete, tak si spomeň. Alebo si polistuj v pamäti.

@anonym_6f3a04 nech sa páči, pokojne sa smej.

anonym_09ab21
24. okt 2025

Joj, ale aké ste múdre niektoré, že zvýšte si príjem. To si tak len niekto ako môže zvýšiť príjem? Sú aj podradnejsie práce ako sú tie vaše, milé dámy. Co by bolo keby nikto nerobil také podradne práce, hm? To by sa asi nikomu nepáčilo. Lebo potrebujeme aj kuchárky, aj upratovačky, aj iné takéto zamestnania ktoré sú platené tak ako sú, ved to vieme.A hovno. A co môžu takí ľudia robiť? Takým sa ťažšie žije ako tým co zarobia 2-3 tisícky. Tak sa prestaňte chovať ako harpie.

sara07
24. okt 2025
@amdornik

inak, vy ste tu všetky fakt bohovské. namiesto toho, aby ste sa zamysleli nad tým, že sa im možno FAKT nedá z akéhokoľvek dôvodu nájsť lepšie platená práca alebo sa im nedá robiť 2 práce, pretože chcú aj žiť, nielen 16 hodín z 24 pracovať, namiesto toho, aby ste premýšľali nad tým, prečo sme sa dopracovali k tomu, že dvaja ľudia, ktorí majú spolu cca 2000 - 2200 eur na domácnosť, poplatia výdavky a neušetria.... že kto za toto môže... tak idete autorku zdrať z kože. alebo jej muža. nájdi si prácu, alebo rovno 2 alebo 3, muž tiež... zvýšte príjem.... na deti sa najlepšie vykašľať, nevadí, že rodičia budú celý deň v práci, lebo je všade drahota. nechápete, že ak toto v tejto republike pôjde takto ďalej, že toto postupne čaká ďalších a ďalších ľudí, rodiny? že sa začnú postupne prepadať do priemeru až chudoby z doteraz ešte akého-takého blahobytu?

môj prípad. školstvo. v čistom? úprimne? spolu s daňovým bonusom na pubertiaka mám do 1.200 už aj s triednictvom. zdravotné problémy, pre ktoré momentálne dlhodobo marodujem, lebo inak sa vážne nedá, ledva chodím na nohy (kolená). jedno po operácii, druhé to čaká asi tiež. neviem si predstaviť momentálne zvládať ani svoju prácu, nie ešte ďalšiu. a je to tu. hoci donedávna som ešte vedela ušetriť, teraz (aj kvôli PN, ale aj kvôli dražobe) siaham na úspory. Ďalej... som sama. už mám veľké decko, OK. čo ale ženy, samoživiteľky, ktoré majú 1 alebo 2 menšie deti? deti, ktoré potrebujú tú starostlivosť a prítomnosť rodiča aspoň pár hodín denne? to si tá matka má vziať 2-3 práce? ako? a na čo vlastne? aby príjem jednej z nich minula na pestúnku?

vy si uvedomujete, že toto nie je vôbec, ale vôbec dobré? ja osobne nemôžem robiť 2 práce, zdravotný stav mi to absolútne zamedzuje, som rada, že som ako-tak mobilná, že sa už nepantlám po byte a do obchodu o barliach, lebo zákrok bol komplikovaný a poškodenie vážne... inú prácu nechcem, pretože moja ma naozaj baví a napĺňa. nemá to tak byť? a uvedomujete si, že v takejto situácii môže byť množstvo ľudí? nemusia mať oni zdravotné problémy, stačí, že sa starajú občas o rodičov, že potrebujú ten voľný čas nielen pre svoje deti, ale z času na čas aj pre rodičov... veď preboha, sme ľudia, nie otroci. a toto pôjde takto ďalej, kým my, ľudia, s tým niečo reálne neurobíme.

a som úplne pri zmysloch, som úplne triezva a nie som pod vplyvom liekov ani ničoho iného. ale ja osobne, ja, čo som doteraz vedela ušetriť, odrazu som pocítila doslova zúfalstvo a uvedomila som si, v akej situácii je denno-denne množstvo ľudí na slovensku. to, že na MK je vzorka práve tej vyššej vrstvy, budiž. ale verte alebo nie, je kopa rodín, ktoré idú od výplaty do výplaty a naozaj musia (teraz už) obracať každý cent. ja si toto uvedomujem naplno a ja mám strach, čo nás tu ešte čaká. vážne strach.

@amdornik plný súhlas , už som sa bála že to tu nik nenapíše

anonym_6f3a04
24. okt 2025
@anonym_09ab21

Joj, ale aké ste múdre niektoré, že zvýšte si príjem. To si tak len niekto ako môže zvýšiť príjem? Sú aj podradnejsie práce ako sú tie vaše, milé dámy. Co by bolo keby nikto nerobil také podradne práce, hm? To by sa asi nikomu nepáčilo. Lebo potrebujeme aj kuchárky, aj upratovačky, aj iné takéto zamestnania ktoré sú platené tak ako sú, ved to vieme.A hovno. A co môžu takí ľudia robiť? Takým sa ťažšie žije ako tým co zarobia 2-3 tisícky. Tak sa prestaňte chovať ako harpie.

@anonym_09ab21 žijeme v kapitalizme. Socializmus už bol. Aké je teda tvoje riešenie? Veď rozdaj dobré rady upratovačkám.

mooonika1975
24. okt 2025
@anonym_09ab21

@anonym_09ab21 a to ani nie sú podradné prace, to sú veľmi dôležité prace ,

sara07
24. okt 2025

uprimne
načo žijeme ? aby sme chodili 14 hod do dvoch prác , potom vyhoreli ?
nekupuj si knižky, nechod na vylety ? takže praca, domov , nič viac ? žiadny reset, oddych, žiadny vylet len maka makat makat ???
ano ? v prvom rade si uvedomte že toto tu začina teraz vdaka konsolidacii ,ktora bude každy rok už a ja fak neviem ako nás idu ešte žmykat a oni si rozhadzuju na totálnych veciah ako oslavy renty vyletiky, stožiare na vrchoch ?????????
sa zobudte
nájdi si novu pracu, baby sme na tom tak zle že do obyčajného skladu čo nie je vyhra praca pride 115 ponuku ? skutočne začiname padat a bude horšie
lenže stále sa to berie ty si na vine, ty urob , ty ušetri, ty si to zariad

amdornik
24. okt 2025

ešte mi napadla jedna anomália k tým radám: treba si nájsť ďalšiu prácu. kde hľadať tie ďalšie práce, keď polovica ľudí (možno i viac) potrebuje ďalšiu prácu? 😀 o tom, že lokalita, zameranie, atď. sú ďalšie dôležité parametre a ukazovatele, asi ani písať nemusím. ja nemám problém sadnúť si aj do pokladne, však kedysi som tak začínala, roky dozadu... ale budem brať prácu inej žene, ktorá ukončila SŠ a nemá možnosť sa zamestnať inde, ako v predajni? dobre. zoberiem jej prácu. ona pôjde robiť tú kuchárku, upratovačku či iné... zase vezme prácu ďalším a ďalším.. a to si ešte majú hľadať druhú prácu, aby vôbec prežili. mne toto hlava neberie, prepáčte. ale pán veľkomožný a jeho kumpáni majú kráľovské platy. myslím, že odtiaľ by sme mali - ako národ - začať...

anonym_eba1e8
24. okt 2025

@anonym_autor muž na chlapa zarobí malo.Preco nejde cez víkend niekde rozvážať pizzu v mojom okolí platia 50 eur a strava zadarmo plus sprepitne.Z tých platov neušetris jedine viac šetriť na strave, ale to nie je dobrý nápad.Kolko máte hypo a energie z platov?Idú Vianoce umývať niekomu cez víkend okná za pár hodín slušný privyrobok.Nic nerobíš zle iba platy sú nízke.

autor
24. okt 2025
@mamutka

Veľa ľudí ma problém len z toho dôvodu, že šialene nevýhodne vyberie bývanie. Myslia si, že domček niekde v dedinke a pod ich vyde lacnejšie. A potom sú otrokom situácie a hlavne toho domu. Prejazdia aj spodné gate a nikde blizko bývania nenájdu prácu.
Tam už sa šetriť viac neda, len zvýšiť kvalifikáciu a nájsť lepšiu prácu. Ideálne aj s firemným autom a neplatiť všetko zo svojho vrecka. Ak bývate v dome, tak dopestovať čo sa da. Pár sliepok na vajíčka. Jogurt sa tiež da vyrábať doma a je super. Tiež s tým chcem začať. A variť napr veľa strukovín. Sú lacnejšie a pritom tak výživné.
Zase, nejaké brigády radiť, to je ťažko. Človek musí aj žiť. Pripraviť deti o zážitky v prírode aby sa odložila stovka, to je o ničom. A človek potom kedy oddychuje?
To skôr keby jeden z vás naozaj zvýšil kvalifikáciu a posunul sa v práci. Niekedy sa aj vramci firmy da posunúť vyššie, keď sa naskytne pozícia a vidia, že človek ma potenciál.

@mamutka Byvame v byte, aj preto chodíme často na výlety aby sme neboli len zavretý doma.

anonym_eba1e8
24. okt 2025

@anonym_autor to nie je len benzín, ale aj dve poistky, STK a ďalšie náklady.Zda sa mi to veľa muž veľa jazdí, ale toľko neminie.My máme vyssi príjem a vidím ako si môžeme dovoliť čoraz menej.
Ešte si dobrá, že ušetris z toho aspoň tú stovku

namornicka
24. okt 2025
@mooonika1975

@nyusika takže si to znova nevyriešila, teda len trepeš. Keď odídem z debaty, tak tvoju konštruktívnu debatu neberiem a keď tá prosím o vyjasnenie, tak som agresívna, uf 😬😂🤭

@mooonika1975 ale upratovacka, alebo ina nekvalifikovana pracovna sila nebude nikdy dobre zarabat. Zbytocne sa rozculujes. Precitaj si co si napisala, z nejakeho dovodu ta to podrazdilo. Lepsia cesta je zvazit si platove a ine podmienky este predtym, ako sa na nejaku pracovnu drahu dam. Od prace, ktora nevyzaduje speci vzdelanie, schopnosti alebo telent nemozes cakat vela.

autor
24. okt 2025
@anonym_14ce54

Majú deti jedlo v škole? Lebo mne to príde za stravu dosť. Vôbec nie, že by to bola nereálna suma, ale určite to nie je najnižšia suma, na akú sa viete dostať. Ja pečiem doma chlieb, namiesto sladkostí napečiem slané/sladké. Jogurt kupujeme velký a ochutíme ho džemom. Varím lacné jedlá ktoré zasýtia a sú zdravé. Nekupujeme polotovary, alkohol ani cigarety. Pozerám akcie. Nie je šanca, že tú sumu neviete znížiť. Jedine ak máš dvoch chalanov v puberte tak ešte to viem ako tak pochopiť.

@anonym_14ce54 Áno majú jedlo v škole ale čítala si niekedy jedálny lístok v škole čo majú? Ony dôjdu domov a sú hladný.

anonym_6f3a04
24. okt 2025
@anonym_autor

@mamutka Byvame v byte, aj preto chodíme často na výlety aby sme neboli len zavretý doma.

@anonym_autor na výlet sa dá aj pešo aj na bicykli. Nemusí sa vždy autom. My chodíme veľa pešo, s dieťaťom sme veľa bicyklovali. Bicyklovanie bol výlet. Proste pohyb máme ako životný štýl...Dostala si tu aj dosť dobrých rás. Čo si z toho vezmeš, je už na tebe.

anonym_dfcb13
24. okt 2025

no mozem len spomenut ako som znizila vydavky ja, nic prevratne, nakolko sme boli ok s financiami. V prvom rade dovolenka k moru lacnejsia a nie kazdy rok, vacsinou dovolenkujeme na slovensku a k moru raz za 2 roky, pripadne lacnejsia alternativa mora nie all inclusive ale lacne letenky, bez batoziny a apartman s prackou. Zrusili sme aquaparky a pernamentky na aquaparky, kedze ich velmi navysili. Cez leto ideme na juh slovenska na par dni a vyuzivame ich aquaparky, ktore su lacnejsie. Staci to uplne, nepocitujeme to ako obmedzovanie, casta navsteva aquaparkov deti aj tak nudila. Kino sme obmedzili na 2x polrocne zhruba, vacsinou ked je ozaj nejaky dobry film. Restiky, pizza len na sviatky pripadne vysvedcenie...Kavu a drinky s kamoskami v bare len v lete raz prip dvakrat. Zvysok kavickujeme doma u jednej, alebo druhej. Do prace chodim pesi, okrem piatku vtedy maju deti kruzky cize rozvazam. Vylety sme obmedzili co sa tyka platenych atrakcii typu detske herne, kutiky. Tiez sme zrusili vikendove welnes pobyty na slovensku chodime do okolitych krajin..Napr velka noc v krakove vysla lacnejsie ako ked nakupim kolace, potraviny a urobim si ju doma. Sice nebola to tradicna Velka NOc, apartman, prechadzky mestom... ale pacilo sa. Prasok na pranie kupujem lacny z Actionu , DM naozaj viac ako 3e nedam, periem raz za 2 tyzdne ked pracka je plna ale cely den pustam aj 4 pracky. Mame vela oblecenia, takze necitime potrebu prat castejsie. Mobil som niekedy brala kazde 2 roky, teraz mi sluzi stvrty rok ten isty a pozeram po nizsich radach nie novinky. Notebook, pc to mame velmi dlho, nemenime casto kedze nepotrebujeme nic extra kedze nepracujeme v it sfere. Prestala som robit tyzdenne nakupy aj tak sa vela vyhodilo, nekupujem velke akcie 5+2 a podobne typy....neoplati sa to az tak najma nie u nas. Varim aj cez tyzden, viac sa to oplati, kedze decka obedy mali v skole ale aj tak chodili hladne, viac sa usetri ked sa vari aj vecera ako ked vyjedaju chladnicku a varim na 2 dni....Ano pocitujeme dosledky konsolidacie, nastastie sme skresali len take vydavky co az tak nepocitujeme. Hracky nekupujeme mimo sviatkov vobec, na Vianoce 2 darceky, lebo este dostanu od babky, dedka a pod....Ja som po praci taka vyflusnuta, ze do druhej prace by som nevladala, cas doma chcem travit sebarozvojom, ucenim sa jazyka, ktory sa da tiez zvladnut zadarmo online kedze na nete je obrovske kvantum materialu. Knihy sme prestali kupovat mimo vianoc uplne ale zaregistrovali sme sa do kniznice, nasa kniznica ma online katalog, celkom dost noviniek a viem si to rezervovat priamo cez net a potom len vyzdvihnut....Zatial zvladame a dufame, ze najblizsie volby dopadnu lepsie a nova vlada urobi nieco viac aj pre pracujucich obcanov ako sucastna

amdornik
24. okt 2025
@anonym_dfcb13

no mozem len spomenut ako som znizila vydavky ja, nic prevratne, nakolko sme boli ok s financiami. V prvom rade dovolenka k moru lacnejsia a nie kazdy rok, vacsinou dovolenkujeme na slovensku a k moru raz za 2 roky, pripadne lacnejsia alternativa mora nie all inclusive ale lacne letenky, bez batoziny a apartman s prackou. Zrusili sme aquaparky a pernamentky na aquaparky, kedze ich velmi navysili. Cez leto ideme na juh slovenska na par dni a vyuzivame ich aquaparky, ktore su lacnejsie. Staci to uplne, nepocitujeme to ako obmedzovanie, casta navsteva aquaparkov deti aj tak nudila. Kino sme obmedzili na 2x polrocne zhruba, vacsinou ked je ozaj nejaky dobry film. Restiky, pizza len na sviatky pripadne vysvedcenie...Kavu a drinky s kamoskami v bare len v lete raz prip dvakrat. Zvysok kavickujeme doma u jednej, alebo druhej. Do prace chodim pesi, okrem piatku vtedy maju deti kruzky cize rozvazam. Vylety sme obmedzili co sa tyka platenych atrakcii typu detske herne, kutiky. Tiez sme zrusili vikendove welnes pobyty na slovensku chodime do okolitych krajin..Napr velka noc v krakove vysla lacnejsie ako ked nakupim kolace, potraviny a urobim si ju doma. Sice nebola to tradicna Velka NOc, apartman, prechadzky mestom... ale pacilo sa. Prasok na pranie kupujem lacny z Actionu , DM naozaj viac ako 3e nedam, periem raz za 2 tyzdne ked pracka je plna ale cely den pustam aj 4 pracky. Mame vela oblecenia, takze necitime potrebu prat castejsie. Mobil som niekedy brala kazde 2 roky, teraz mi sluzi stvrty rok ten isty a pozeram po nizsich radach nie novinky. Notebook, pc to mame velmi dlho, nemenime casto kedze nepotrebujeme nic extra kedze nepracujeme v it sfere. Prestala som robit tyzdenne nakupy aj tak sa vela vyhodilo, nekupujem velke akcie 5+2 a podobne typy....neoplati sa to az tak najma nie u nas. Varim aj cez tyzden, viac sa to oplati, kedze decka obedy mali v skole ale aj tak chodili hladne, viac sa usetri ked sa vari aj vecera ako ked vyjedaju chladnicku a varim na 2 dni....Ano pocitujeme dosledky konsolidacie, nastastie sme skresali len take vydavky co az tak nepocitujeme. Hracky nekupujeme mimo sviatkov vobec, na Vianoce 2 darceky, lebo este dostanu od babky, dedka a pod....Ja som po praci taka vyflusnuta, ze do druhej prace by som nevladala, cas doma chcem travit sebarozvojom, ucenim sa jazyka, ktory sa da tiez zvladnut zadarmo online kedze na nete je obrovske kvantum materialu. Knihy sme prestali kupovat mimo vianoc uplne ale zaregistrovali sme sa do kniznice, nasa kniznica ma online katalog, celkom dost noviniek a viem si to rezervovat priamo cez net a potom len vyzdvihnut....Zatial zvladame a dufame, ze najblizsie volby dopadnu lepsie a nova vlada urobi nieco viac aj pre pracujucich obcanov ako sucastna

@anonym_dfcb13 všetko to, čo ty si okresala, veľa ľudí nemalo vôbec. čo majú okresať oni?

anonym_16a3ad
24. okt 2025

Z môjho pohľadu je fajn pri takýchto platoch ušetriť, hoci len tu stovku mesačne. A možno to vnímam zle, ale mám pocit, že len píšeš o tom, ako sa niečo nedá.
Zarábame násobne viac, ale určite nekupujeme knihy každý mesiac. Rovnako hračky dostanú deti len na Vianoce a narodeniny. A rovnako sa mi nikdy nestalo, že by zo školy prišli hladní, hoci sú pubertiaci. Lebo zjedia všetko.

Na strave by sa podľa mňa dalo ušetriť - ak by si varila jednoduché jedla, bezmäsité, namiesto sladkosti skôr domáci perník alebo babovku.

Tiež sa mi zdá veľmi veľa tých 250 EUR za benzín. Nemôžete sa aspoň jeden napríklad voziť do prace s kolegom? Tak to robí napríklad môj muž - striedajú sa traja kolegovia a hneď je ušetrené. Alebo vlakom?

anonym_dfcb13
24. okt 2025
@amdornik

@anonym_dfcb13 všetko to, čo ty si okresala, veľa ľudí nemalo vôbec. čo majú okresať oni?

@amdornik ano niektori nemaju co okresat, v pripade autorky si myslim ze nieco okresat moze....ostatných neviem, oni si musia najst riesenie je to ich zivot

nyusika
24. okt 2025
@amdornik

@amdornik ty si tak negatívna, vážne.

Čo komentár, to iba "ako sa to nedá"

Veď OK, ty to riešiť nechceš - to je v poriadku.
Ale nehejtuj všetky tipy a rady, ako by to išlo.

amdornik
24. okt 2025
@nyusika

@amdornik ty si tak negatívna, vážne.

Čo komentár, to iba "ako sa to nedá"

Veď OK, ty to riešiť nechceš - to je v poriadku.
Ale nehejtuj všetky tipy a rady, ako by to išlo.

@nyusika nič v zlom, ale myslím, že nehejtujem nikoho. snažím sa poukázať na to, že jednoducho takí ľudia žijú a je ich dosť. je to fakt, nie môj negativizmus. naopak, ja som vďačná nebesám, že chodím a teším sa, že snáď do mesiaca budem v práci, ktorú mám zatiaľ istú, našťastie. len som chcela poniektorým otvoriť oči, že i takto ľudia žijú. mimochodom, v čom vidíš u mňa negativizmus? naopak, na rozdiel od fakt úbohých ľudí, ja sa otrasiem a budem bez problémov pokračovať tam, kde som pred pár mesiacmi skončila. a znovu budem na tom fajn. u mňa je to prechodný stav, nič viac. u iných trvalý. a tí to majú dosť blbé. to je fakt, to nie je negativizmus.